Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

AHRIMAN

A szegedi Ahriman neve ismerõs lehet a hazai black metal mozgalom ismerõinek. Lédeczy Lambert énekes válaszolt a Rock Gyémántok kérdéseire.

Mutasd be légy szíves az Ahriman tagjait; mondj néhány szót az alakulásról, az eddigi eredményeitekrõl!
A lélek világa tükrözõdik a testben... Érzések és hitvilág... A sötét természet...
Talán ezek voltak az elindítói a '93 telén már mûködõ Ahriman projectnek. Lambert (ének, basszus), aki akkoriban még nem meg találta a megfelelõ tagokat, vendégzenészekkel elkészített '94 elején egy promo kazettát, ami egy dalt tartalmazott, a "Transylvania"-t. Ennek az anyagnak "Sanctuary Of Darkness" volt a címe, és ezzel ismertették meg az akkor még szóló bandaként mûködõ Ahriman-t. Különös oka is volt, hogy Lambert megpróbálta a black metal irányzatot újjáéleszteni. A Tormentor óta nagyon sok idõ telt el, és Magyarországon ez a stílus és gondolkodásmód teljesen elveszett.
Az ez utáni idõ új dalok írásával folytatódott. A majdnem teljes demo elkészülte alatt Lambert tovább kereste azokat az embereket, akikkel együtt dolgozhat, és akiknek gondolkodása is hat a saját lelkükre, a zenélésre, és a jövõben a zenekarra. Ez '96 elején valósult meg, amikor kialakult egy komplett felállás, amivel akkor áprilisban rögzítésre került a "The Return Of The Black Feelings" demo. A zenekar tagjai (ekkor Lédeczy Lambert énekes, Csendes Zoltán gitáros, Márta Zoltán szintetizátoros, Gajdacsi Sándor basszusgitáros és testvére, a másik gitáros Gajdacsi Gábor, valamint Borbás Gábor vendég dobos) már saját dallal is megmutatkozhatott. A most már jól ismert "The Return..." demo öt dalt tartalmazott, amin újra megtalálható volt a '94-es "Transsylvania", és a ma már atmoszférikussággal bíró "The Lord Of Winter". A megjelent demo után megmutatkozott a kritikák hatása, mert a szintetizátor-orientáltabb "The Lord Of Winter" mutatta és tükrözte a banda új irányvonalát, amit ekkor "Narcotic Black Metal"-nak jellemeztek. Koncertek, interjúk jellemezték ezt az idõszakot. Sajnos a zenekar fél év után zenei nézeteltérések miatt megvált a testvérpárostól. Az ekkor már csak három tagra lecsökkent Ahriman tovább folytatta a számok írását, ami mellett új tagokat kellett keresniük. Ez 1996 szeptemberében valósult meg, amikor Sándor Csaba basszusgitáros és Sándor Tamás dobos személyében új tagokat találtak. A zenekar innentõl kezdve intenzív dalszerkesztésbe kezdett, amellett, hogy Szegeden a már jól ismert Unholy Black Night bulik mellett még jó pár helyen felléptek, olyan zenekarokkal, mint a Frost, Nebron, Sear Bliss, Mors, vagy a Mytra.
1997 elején a Necromancy Productions egy kazetta EP-re kérte föl a zenekart, amit márciusban rögzített is a banda "...From The Dark Nature" címmel. Az EP szintén öt új dalt tartalmaz, mégpedig a zenekar sajátos, narkotikus black metal stílusában. Az aktuális felállás: Lédeczy Lambert énekes, Csendes Zoltán gitáros, Márta Zoltán szintetizátoros, Sándor Csaba basszusgitáros és Sándor Tamás dobos.
Nyáron jelent meg a kazettátok, azóta hány darab fogyott el belõle, milyenek a visszajelzések?
A kazetta elõször is nem nyáron jelent meg, ebben ki kell, hogy javítsalak. '97 novemberében sikerült kiadni, és azóta 300 db ment el belõle, de elfogyott a következõ 100 is, csak még nem küldte a sokszorosító. A kritikák nagyon pozitívak, örülünk, hogy a hallgatóknak ennyire tetszik a "...From The Dark Nature". Szeretnénk hamarosan elkezdeni a kazetta külföldi terjesztését is.
Szerinted mekkora rajongótábora van manapság itthon ennek a mûfajnak?
'94-ben kezdtem el igazán az Ahriman-nal foglalkozni, és akkor még nem sokan ismerték ezt a stílust, gondolkodást. Másfelõl pedig nem volt akkoriban egyetlen ilyen zenekar sem itthon. Azóta óriási divat lett úrrá a black metalon, ami nagyon sajnálatos. Ezért nem is tudok erre válaszolni, hogy mennyien szerethetik igazán lélekbõl, de az biztos, hogy kevesen vannak.
Más stílusú zenéket is hallgattok a black metalon kívül? Ha igen, milyeneket?
Persze hogy hallgatunk más bandákat is. Legfõképpen olyanokat, amikbõl sugárzik az energia. A többiek nem igazán a black metalon nõttek fel, ahogyan én sem teljesen, és a régi kedvencek megmaradtak, attól függetlenül, hogy már feloszlottak, vagy teljesen megváltoztak, mint pl. a Morgoth, Death, régi Sepultura. Vannak azonban teljesen más kedvencek is, mint a Dead Can Dance, Sol Invictus, Tony Wakeford, Love Like Blood, Ain Soph, In Slaughter Natives, Dance Or Die, stb.
Koncertlehetõségek?
Volt már egy pár koncertünk, és van itt Szegeden egy állandó rendezvényünk, az Unholy Black Night. Ide általában más együtteseket hívunk meg. Olyan zenekarokkal játszottunk már, mint a Nebron, Frost, Sear Bliss, Land Of Charon, Intense, Mytra.
Mivel foglalkoztok a magánéletben?
Hárman dolgozunk a zenekarból, bõgõsünk Csaba májusban szerel, de megjegyzem, ez egyáltalán nem hátráltatja a bandát, mert nagyon jó zenész és gyorsan megtanulja az újabb dalokat. Tamás, a dobosunk pedig még tanul. Amúgy meg iszunk, bulizunk, és nyomjuk a "FUCK"-os narcotic rock'n'roll-t!!!
Úgy tudom, fanzine készítéssel is foglalkozol. Mondanál errõl néhány szót?
Az underground tevékenységem '92-ben kezdõdött fanzine készítéssel. Ekkor még a most újra mûködõ Underground 'zine tagja voltam. Azóta nem hagytam abba ezt a hobbit, de már teljesen más irányba tekeredtem el. Most éppen a The Beautiful Cry Of The Ancient Flames-t mûködtetem, és megpróbálom csinálni a zenekar mellet, ami elég nehéz feladat. Elsõsorban black metal zenekarokkal foglalkozik, de nem zárok ki más stílusokat sem, ha az egyedi nézeteket takar, és valamilyen szinten foglalkozik az okkultizmussal, és az ezzel járó gondolkodással. Amiért elkezdtem valamikor, az a kíváncsiság volt, az, hogy minél több érdekes zenekarral legyen kapcsolatom. Ma viszont inkább a zenekarok lelkére vagyok kíváncsi, azokra a folyamatokra, amibõl megszületik egy értékes másodperc, vagy akár egy óra. Sajnos mostanában nem sok értékes ember alkot, aki pedig igen, az nagyon zárkózott, vagy nehéz felvenni vele a kapcsolatot. Hát, ennyi!
A szövegek mirõl szólnak? Egyáltalán, mennyire fontosak a szövegek?
A szöveg álam talán a legfontosabb a zenekarban. Elsõsorban azért is, mert én a gondolatvilágom miatt alapítottam meg az Ahriman-t, és nem a zenélési késztetéseim miatt. Az akkori verseim víziókról, és egy általam elképzelt világról íródtak, a maiak inkább sötét tulajdonságokról, ezek felé kiirányuló tiszteletemrõl, ezeknek idõleges eltemetésérõl, felidézésérõl szólnak.
Van-e valamilyen zenei elõképzettségetek?
Csendes Zoltán gitáros, és Márta Zoltán billentyûs maguktól ragadták meg a hangszereiket, magukat képezték erre a szintre. A Sándor testvérek tanult zenészek.
Mit jelent az Ahriman szó?
Az Ahriman a zaratusztrai hitvilág gonosz megfelelõje.
A 7. számunkban megjelent egy írás arról, hogy a szerkesztõség egy nem éppen barátságos hangvételû levelet kapott egy magát black metal testvériségként feltüntetõ ismeretlentõl. Mi errõl a véleményed?
Az ilyen dolgok miatt nem tudom megválaszolni, hogy Magyarországon menyien is vannak a black metal valódi rajongói. Ezekkel az emberekkel nekünk is együtt kell élnünk. Sajnos a primitívség nem szab korlátokat. Teljesen egyetértek a levél címzettjével, Líviával, hiszen mi sem csak black metalt hallgatunk. Azt hiszem, régebben felém is irányult egy ilyen levél, és én is majdnem összebékéltem a gatyámat. Sajnáltam, hogy a személy nem akarta, vagy nem merte felvenni velem a kapcsolatot. Igazából elbeszélgettem volna vele. Azt hiszem, errõl a szarságról nem tudok többet mondani!
Mit szeretnél még elmondani?
Talán csak annyit, hogy akit esetleg érdekelne a "...From The Dark Nature" kazetta EP-nk, az küldjön a címemre 815 Ft-ot (amiben természetesen benne van az ajánlott postaköltség). Hamarosan megjelenik a sokak által már kért szövegfüzet, ami a dalokhoz kapcsolódó rajzokat, koncert, illetve pár más világú képet, és természetesen a szövegeket fogja tartalmazni. HAIL ANCIENT FIRE AND NATURE!
Cím:
Lédeczy Lambert
6724 Szeged, Rókus krt. 31. VIII/45.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!