Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Akela

Hosszú hallgatás után ismét felbukkant a színen az Akela - a farkasfalka legnagyobb örömére! Nemrég jelent meg a banda új albuma, a Forr-A-Dalom, mely a régi Akela hangulatot hozta vissza. Errõl és sok másról faggatuk ki Fõnököt, azaz Katona László énekest.

Az elsõ kérdés tulajdonképpen adja magát: az új albummal visszakanyarodtatok a régi hangzáshoz. Mennyire volt ez tudatos?
Nem volt tudatos... de azért terveztük. Végül is az új gitárosok határozták meg a zenei vonalat és nekik leginkább ez tetszett. Röviden ennyi...
Ez tényleg rövid volt... :-) Sokat kellett várni a lemezre. Az újjáalakulás után hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy mi van veletek.

Hát, ezt mi sem tudtuk. Volt pár probléma a csapaton belül, kicsit elszaladt a ló, mindenki inkább a bulizásra koncentrált, mint a munkára, így eléggé kaotikus állapotok alakultak ki. A vége az lett, hogy lecserültük a gitárosokat, innentõl kezdve vált komolyabbá a dolog.
Hogyan született meg végül a lemez?

Tizenkét napot töltöttünk a stúdióban és tulajdonképpen ott álltak össze a nóták. Sajnos túl sok közös próbánk nem volt, de az Akelánál ez nem meglepõ dolog. Nehéz is összeegyeztetni a dolgokat, mert mind az öten az ország különbözõ pontjain lakunk. Én például évek óta vidéken lakom és még mobiltelefonom sincs, mert utálom. Azért egyszer-kétszer voltunk lent Túrkevén, ott próbáltunk egy csirkeketrec mellett egy sufniban.
A Dózsa György téma hogyan jött elõ?

Tulajdonképpen a nótából jött, mivel a címadó dal készült el legelõször. Oly sokáig voltunk távol tõletek, kedves rockertestvérek, de most újra forr a dalom. Szóval ez meg volt, de hát csak egy szám, így eköré kerekítettem a többit. Elkezdtem keresgélni, hogy milyen forradalmak voltak Magyarországon. Volt ugye 56, errõl ne is beszéljünk, 1848 lerágott csont, így eljutottam aztán Dózsa Györgyhöz, a büdös paraszthoz és egybõl tudtam, hogy na, ez az én témám! :-) Beleástam magam a történetbe, elolvastam vagy tizenöt könyvet a témáról.
Akkor töribõl nem buknál meg az érettségin, ha ezt húznád... :-)

Talán nem, bár anno harmadikban megbuktam, de az egy más történet volt. Személyes konfliktusom támadt a tanárnõvel...
Más dolog: mostanában felbukkant a neved a Bikini lemezén, mint szövegíró. Megtudhatunk errõl valamit?

Igen. Németh Lojzival, a Bikini basszusgitárosával többször is dolgoztunk együtt, és tetszettek neki a szövegeim, így megkért, hogy írjak nekik párat. Kicsit más volt, mint az Akelának írni, Lojzi egy-két soromnál pislogott is, de végül is nem szólt bele. Ezzel mondjuk volt korábban is bajom, mert a kiadók gyakran meg akarták cenzúrázni az Akela szövegeket is, de hát nehogymár egy nyakkendõs köcsög jobban tudja nálam, hogy mi kell a mi közönségünknek!
Kiadót is váltottatok...

Elõször a régi kiadónál próbálkoztunk, de õk eléggé irreális feltételeket támasztottak, aztán végül is sikerült megállapodunk a Metal Hammerrel, így õk gondozzák a lemezt.
Megint váltunk... Úgy jó 10 évvel ezelõtt Vitray Tamás egyik mûsorában a öcséidrõl volt szó, ahol te is felbukkantál. Mi történt azóta a srácokkal?

Mindketten klasszikus zenével foglalkoznak, elég régóta külföldön élnek. Nem mondom, hogy rosszul megy nekik, de tulajdonképpen amit a zenével megkeresnek, az nagyjából a költségeik fedezésére elég.
A végére nem maradt más, mint hogy a jövõrõl faggasunk. Kicsit furcsa hallani az új lemez címadó dalában, hogy "lehet, hogy utolsó alkalom..." Ugye, lesz folytatás?

Tervezzük a folytatást, szeretnénk még további lemezeket is. Ami pedig azt a sort illetni, nos, sosem lehet tudni, hogy mi történik holnap az emberrel. Lehet, hogy a fejemre esik egy tégla, vagy egy rajongó lenyom egy sörösdobozt a torkomon, mert éppen nem akarok inni vele. Bár ez utóbbitól azért annyira nem tartok...

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!