Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Amorphis

Augusztus másodikán a "Kistehén-szigeten" a várva várt koncert elõtt, autogram-osztás után kaptam egy rövidke interjú erejéig mikrofonvégre a finn Amorphis bõgõsét - Niclas Etelavuori-t - és szólógitárosát - Esa Holopainen-t , ezt a két aranyos, mosolygós szemû fiatalembert vén kontinensünk északi régiójából. Mindez a színpad mögött egy pokolian forró konténerben (valami öltözõ-féle lehetett, de talán a finnek magukkal hozott szaunája volt eredetileg...) esett meg; Timinek és Áginak utólag is köszönöm a segítséget!

Sziasztok! Isten hozott titeket Magyarországon! Hogy tetszik a helyszín, Budapest?
ESA: Klassz itt lenni újra - tudod, már másodszor járunk Budapesten - a Sziget is õrült jó hely! Az országból nem sokat láttunk, csak Budapesthez volt szerencsénk, de a város az nagyon szép!
Nincs nagyon melegetek? Finnország mégiscsak északabbra van...
NICLAS: Á, ilyenkor otthon is ilyesmi az idõ!
ESA: Itt a fesztiválon amúgy is nagyon forró a hangulat! Teljesen olyan, mintha bármelyik nagyhírû nyugat-európai fesztiválon lennénk, rengeteg ember van, és ahogy elnéztem az arcokat, nagyon lelkesek is!
Ha már szóba került a hazátok, belevágok a közepébe. Egyik kedvenc dalom a 'My Kantele" - ha jól emlékszem a negyedik Beauty In Darkness válogatáson is fenn volt. Errõl eszembe jutott a finn népköltészet, az azzal való kapcsolatotok, akár a Kalevalára, akár a Kateletar-ra gondolok, nekem úgy tûnik, fontos része az életeteknek. Mesélnétek errõl a viszonyról?
ESA: Igen, jól gondolod, fontos, egyrészt mert egészen kicsi korunktól fogva tanultunk a finnépköltészetrõl, így valóban szerves részévé lett az életünknek. Másrészt a finn történelem, a kultúra, a sok ezer évre visszavezethetõ hagyományok mind-mind beleivódtak a hétköznapjainkba, nem csak a oktatáson, de a szokásokon, tárgyakon keresztül is.
NICLAS: Amellett, hogy része ez a kulturális örökségünknek, még nagyon szép versekbõl is állnak, érdekes történeteket elevenítenek fel.
Igen, a Kalevala sztorija egészen olyan, mintha egy divatos, mai fantasy-regény lenne, ha jól emlékszem, bár iszonyú régen olvastam.
ESA: Olvastad a Kalevalát? Hogyhogy?
Iskolában tanultunk róla, és érdekelt, így el is olvastam. Tanultunk a magyar és a finn nyelv közti rokonságról is. Ti is?
ESA: Persze, természetesen! Az õseink réges-régen egy helyen éltek, akkor alakult ki például az a sok szó, amik a mai napig is hasonlítanak egymásra.
Úgy általánosságban milyen a kapcsolatotok a finn kultúrával? És ha már itt tartunk, mit gondoltok, a népetek kultúrájára mennyire hatott az európai kultúra, a hitvilág, a környezet?
ESA: Sok mindent átvettünk, sok hasonló történetünk van, népmesénk, ha úgy tetszik, egymásnak megfelelõ dolgok, például a Kalevalába is beépült a germán Odin alvilági utazása, elég szoros a kapcsolat a sztorit illetõen, csak a körülmények specifikusan finnek, nálunk is megvan a Valhalla megfelelõje. Ugyanazon a motívumon alapulnak a történetek, a hitvilág nagyon hasonló, de teret hagynak a sztori népre jellemzõ felépítésének.
NICLAS: Már persze ha a nép is így akarja.
ESA: Hát így akarja. Hahaha!
Milyen zenei fejlõdést, változást tudhattok magatok mögött a kezdeti évektõl napjaink Amorphis-áig?
ESA: Nagy változásokat nem látok, leginkább abban nyilvánul meg a fejlõdés, hogy hivatásunk lett a zene, minden dolgot sokkal komolyabban veszünk, mint a kezdetekkor. De persze nem tudom teljesen objektíven megítélni, mindenesetre ugyanazon alapuló zenét játszunk, szerintem a zene ugyanolyan, mint mondjuk tíz éve volt.
NICLAS: Én is hasonlóan gondolom, talán az évek alatt a zene maga változott valamelyest, és mi azért követtük ezeket a változásokat valamelyest, többdimenzióssá tettük a saját dolgainkat.
Volna valami jó tanácsotok egy mai kezdõ csapatnak, miként játsszon, mit játsszon?
ESA: Alapozzon a régi muzsikákra, nem véletlenül tûnnek ezek a zenék ma már örökérvényûnek, tudjon hinni abban, amit csinál, azt hiszem alapvetõen ez a fontos.
NICLAS: Ha meg akar valósítani valamit, legyen bátorsága elindulni az úton és megtenni, elérni a céljait!
Hallottatok valakiket az eddigi fellépõk közül itt a fesztiválon?
ESA: Nem, sajnos nem volt rá idõnk.
Gondolom akkor a magyar csapatokról sem sokat tudhattok. Amiért ez érdekes, van egy csapat itt, bár õk nem játszanak a fesztiválon, szóval õk amúgy nagy rajongóitok, és a 'Greed' címû nótátokat nagy sikerrel szokták koncerten játszani. Autumn Twilight a nevük, most találkoztam néhányukkal, és amikor megtudták, hogy veletek fogok interjúzni, a lelkemre kötötték, hogy adjam át nektek az üdvözletüket, s mellesleg megemlítették, hogy szívesen játszanának veletek egyszer majd, ha újra erre jártok!
ESA: Óóó, örülök nagyon, hogy Amorphis-t játszanak! Ami meg a fellépést illeti: Miért is ne?
NICLAS: Valóban, miért is ne lehetne?
Milyen távlatokat nyittok meg az új albumotokon, amit most készítetek, ha jól tudom?
NICLAS: Javarészt már túlvagyunk a zeneíráson, kicsit még egybe kell rázni a dalokat.
MAkkor a dalszerzésre már nem is lesz gondotok?
NICLAS: Hát azért még nem minden van teljesen készen...De az alapok már megvannak.
ESA: Valamikor õsszel kezdjük el rögzíteni a számokat.
Mikorra tervezitek a megjelenést?
ESA: Nem nagyon kell sietnünk vele, amúgy is a kiadótól függ a dolog, de talán a jövõ év elsõ felében valamikor fog kijönni.
NICLAS: Remélem minél hamarabb, így talán egy év múlva már azokkal a nótákkal fogunk ugyanitt fellépni! Szívesen tesztelnénk le Budapesten!
A Láttok valamilyen fejlõdét az európai metál színtéren? Erõsödött valamennyit mondjuk az öt évvel ezelõtti helyzethez képest?
NICLAS: Érdekes látni, például ezen a fesztiválon is, de akárhol mondhatnám, tíz éve egyáltalán nem találkozhattál volna finn zenekarokkal...Most meg elég, ha beleolvasol a fellépõk listájába, és hoppá, ez is finn, az is finn, szóval valami van...Itt is van 4 vagy 5 finn csapat.
Jut eszembe: megnézitek a Nightwish-t?
ESA: Nem, el kell utaznunk sajnos.
generálódok.
Egy másik fesztiválra mentek netán?
ESA: Nem, hazamegyünk Finnországba.
Ugye ott jobb a helyzet az idõjárást illetõen...
ESA: Hát, nem hinném. Nagyjából ugyanolyan, mint itt.
NICLAS: Bár azért itt talán "kicsit" mégiscsak melegebb van....Idebenn legalábbis. Hahaha!
Milyen zenei hatások értek benneteket?
ESA: Mindent hallgattunk, amit a srácok tizenévesen hallgatni szoktak, Kiss, Deep Purple, tudod, az ilyenek mentek akkoriban.
NICLAS: Minden mai csapat ugyanazokat hallgatta, nem? Hahaha! Tudod, elég nyitottak vagyunk amúgy mindenre, még az olyan stílusok sem állnak távol tõlünk, mint a heavy metal! Hahaha! Nem hiszem, hogy sok másmilyen cuccom volna otthon, de azért komolyra véve. Mindent meghallgatunk, ami jó.
Várnak otthon gyerekek, feleség benneteket?
ESA: Gyerekekrõl kérdezel??? NINCS! Hahaha!
Tervezed, hogy összehozz pár kiskölyköt?
ESA: Hát mostanában nem igazán... Talán majd valamikor. Jelen pillanatban nem igazán tudnék mit kezdeni egy kissráccal...
Hát, mondjuk elhozhattad volna a koncertre...
ESA: És a kissráccal a térdemen válaszolnék neked... Hahaha! Egyelõre sokkal jobb mások gyerekeit nézegetni, barátok közt van párnak gyereke, az számomra sokkal könnyebb dolog. Nem biztos, hogy itt lehetnék, ha lenne egy srácom!
Van a csapatban vegetáriánus? Hülye kérdés, de tudjátok van már egy helyes kis listám a vegi zenészekrõl, egyszer majd könyv lesz belõle...
NICLAS: A billentyûsünk, õ vegetáriánus, de nem túl könnyû neki a turnékon, azt hiszem!
Otthonról hozza a salátás szendvicseket?
ESA: Hahaha! Lehet, nem tudom, ma is eltûnt valahova kajálni, nem láttam, mit evett! Hahaha! Egyébként próbáltam én is, egy évig csináltam, de aztán feladtam, elég kényelmetlennek tûnt, abbahagytam, és elkezdtem egy teljesen más életformát: elkezdtem húst enni! Hahaha!
Hát, azt hiszem Magyarországon annyi húst ehetsz, amennyi csak beléd fér!
NICLAS: Ahogy észrevettem, számtalan remek étel van nálatok, majdnem mindent meg lehet itt enni!
No, hát akkor köszönöm, hogy idõt szakítottatok rám, köszönöm a lehetõséget, a koncerten meg érezzétek jól magatokat!
ESA: Mi is nagyon köszönjük! NICLAS: Neked is jó szórakozást!

Gyebnár Mónika

Fotó: Csikesz Jucus

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!