Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Autumn Twilight

A nyíregyházi Autumn Twilight gótikus/ doom zenekar 1999 óta létezik, jelenlegi formájában 2000 márciusa óta dolgozik. Egyelõre egy nagyon igényes demó CD-vel rendelkeznek, no meg egy hasonlóan igényes honlappal. Kérdéseimre Bálint Orsi (ének), Kiss Peti (gitár / ének), Aponyi Gyõzõ ( gitár) és Csekk Tomi (bõgõ) válaszoltak.

Sajna még sokan nem ismernek Benneteket, pár mondattal bemutatnátok a csapatot és elmesélnétek a múltatokat? Ki zenélt az Autumn Twilight elõtt is, hol, ki tanult iskolában zenét ? Hány évesek vagytok?
Tomi: 99 júniusában indult be a zenekar, de Rencsi (Makara László) csak 2000 februárjában csatlakozott, elõtte a Sangre Con Filtro nevû death-grind bandában dobolt. Elég sok megpróbáltatáson túlestünk, de a tudatos, intenzív és nem utolsó sorban jó hangulatú próbák meghozták az eredményt. Nekem, Petinek és Orsinak is volt a Twilight elõtt egy próbálkozásunk, ez egy dark-wave formáció volt, a Holdudvar. Ez underground szinten elég sikeres lett, bizonyos pesti helyeken mai napig játsszák a demot. A zenekar tagjainak életkora 19-22 év. Elsõsorban Peti tanult zenét, de Gyõzõ és Orsi is kiveszik részüket az elméleti dolgokból.
Gyõzõ: Én magánúton, tanárnál kezdtem el gitározni 15 évesen. Korábban zenéltem már másokkal is, de ebben a mûfajban az Autumn Twilight az elsõ zenekarom.
Kinek mi a civil foglalkozása a csapatban? Mik a hobbijaitok - a zenélésen kívül persze?
Tomi: Rencsin kívül mindenki tanul, õ egy pékségben dolgozik.
Gyõzõ: Orsival a Debreceni egyetemre járunk. Én angol szakra. Az egyetemen színészkedem is, a Kalipszis egyetemi színpad tagjaként. A zenélésen kívül ez az, amit hobbinak lehet nevezni.
Peti: Én félállásban klasszikus gitárt oktatok a nyíregyházi zeneiskolában. Félig pedig még tanulok - szintén klasszikus gitárt. Hobbim abszolút a zene.
Orsi: Nekem a gyerekek és az állatok a hobbim.
Kinek mi a kedvenc állata? Kinek van otthon állata? Hogy bírja az állata a zenét?
Orsi: Cápa a kedvenc állatom.
Tomi: Elsõsorban a kutyákat szeretem, otthon már nincs, de kint a próbateremnél van egy kutya. Még csak pár hónapos, úgyhogy nagyon élénk, ennek következményeként szerintem "nagyon harapós" a zenére :)
Gyõzõ: Hét évvel ezelõtt volt egy macskám, aztán már csak csótányaink voltak. :) Õk jól bírták a zenét, de a rovarirtószert kevésbé. :)
Peti: Nekem van egy hörcsögöm, az industrial zenéket kivéve mindent nagyon jól visel. A Skinny Puppy-t különösen utálja. Azt már csak walkman-ben merem hallgatni. :))
A nevetek honnan ered? Nagyon hangulatos, kifejezi azt az atmoszférát, amit a zenétekkel is elértek!
Tomi: Köszi a megállapítást. Az ötlet Peti érdeme, a Soul Sacrifice c. Cathedral kislemez egyik dalának címe.
Sajnos csak egyszer hallhattalak élõben Benneteket, ám ez számomra nagyon meggyõzõ produkció volt. A demótok tavaly márciusi elkészülte után mikorra terveztek egy "rendes" lemezt? Vannak-e új nótáitok azóta?
Tomi: Köszönjük az elismerést. Lemezrõl jelen pillanatban talán túlzás lenne beszélni. Egy kisebb EP kiadása megvalósítható, a Dying Wish - Silent Horizont EP-jének mintájára. Az új nóták ütõsebbek és célratörõbbek.
Peti: Újabb hanganyaggal legkorábban nyáron tudunk jelentkezni - mivel tavasszal újabb turné következik -, ami legrosszabb esetben egy újabb demo lesz, de mi egy kislemez elkészítésére törekszünk. Az eddigi 3-4 új szám még kevés ahhoz, hogy stúdióba menjünk.
Koncerten a saját dalokon kívül szerepel-e feldolgozás a repertoárotokon? Ha igen, mik?
Tomi: Igen, szerepelnek, méghozzá In Flames, Amorphis, Cathedral és három My Dying Bride. A tavaszi repertoárba a saját dalok mellé új feldolgozásokat is fogunk csinálni.
Mivel túl vagytok egy turnén a Dying Wish-sel, mesélnétek errõl valamit? Milyennek találtátok a közönséget, hol voltak a leglelkesebbek a nézõk, van-e valami különleges élményetek? Milyen volt a kapcsolat azokkal a csapatokkal, akikkel játszottatok?
Tomi: Nekem személy szerint tetszett. Általában minden buli tartogatott számunkra meglepetéseket, új élményeket, de kiemelném Keszthely-t, Egert, Zalaszentgrótot. Ezek sikerültek a legjobban. Egy különösebb élményem volt, amikor Székesfehérváron sikerült úgy kiütnöm magam, ahogy még talán soha. :) Kapcsolatunk minden bandával nagyon jó volt.
Peti: Igen, bár szerintem néha nehéz minket tolerálni, szeretjük magunkat elengedni. Szerintem az elõbb említett helyek mellett nagyon jó állomás volt Debrecen és persze Nyíregyháza is.
Gyõzõ: Keszthelyen nagyon sok új barátot szereztünk. Koncert után együtt buliztunk a helyi srácokkal, ezúton is üdv Nekik!
Mit gondoltok a jelenlegi magyar zenei közéletrõl? Nehéz-e vidéki zenekarként bekerülni a körforgásba? Kik a legfelkapottabbak a metálon belül szerintetek ma Magyarországon? Ti személyesen kit kedveltek a legjobban?
Gyõzõ: Egy vidéki zenekarnak alapvetõen nehezebb. Kezdve ott, hogy nincs annyi fellépési lehetõség.
Peti: Nagyon nehéz bekerülni, fõleg egy olyan országrészbõl, amellyel szemben sok elõítéletet táplálnak. S a rossz megélhetés sem könnyít ezen.
Tomi: Igazából nem szoktam ezen töprengeni, de lehetne egy fokkal jobb is. Saját példából kiindulva, csak akarat, elszántság és persze pénz kérdése az egész, de tény, hogy elég messze vagyunk a "pezsgéstõl". Jelenleg a true metal bandák vannak elõnyben, de ez szerintem változó.
Orsi: Az én kedvenceim a Gathering, Anathema, Dead Can Dance, Depeche Mode és a The Cure.
Peti: Hozzám a legközelebb mindig is a gótikus doom-death stílus állt, de szeretem a nem öncélú, hangulatos progresszív/komplex bandákat is éppúgy mint a régi dark/goth/gruftie zenéket. Mostanában az elektro-industrial zenékre álltam rá.
Ha egy abszolút kezdõ csapat tanácsot kérne tõletek, mit javasolnátok nekik, hogyan kezdjenek hozzá a zenéléshez? Miket tartatok a legfontosabb alapelveknek, amiket egy zenésznek mindig szem elõtt kell tartania, ha a hangszerén keresztül akarja kifejezni magát?
Gyõzõ: Egy zenekarnak-amelyik még nálunk is kezdõbb-azt lehetne tanácsolni, hogy gyakoroljanak minél többet és ne igyanak próbán! :) Fontos, hogy a csapatmunkára koncentráljanak és ne az egyéni teljesítményre.
Tomi: Az elején nem kell nagy terveket szövögetni, csak élvezni a zenélést. Ha kinõtték azt a kört amelynek már bemutatták magukat, fokozatosan haladjanak tovább. Ez a dolog teljes elszántságot igényel.
Vannak-e ideáljaitok? Kik? Miért?
Orsi: Ideál nincs, de mintaképként Anneke van Giersbergen-t említhetném.
Tomi: Egyik ideálom Adam Clayton, (U2 bõgõs). Kimért és egyszerû játéka szerintem fantasztikus. Ha metal, akkor egyértelmûen Steve DiGiorgio technikás és egyedi játéka jön be nagyon.
Gyõzõ: Amorphis. Elindultak egy kis európai országból és a kontinens már az övék. Azonkívûl nagyon eredeti és jó zenéjük van.
Peti: Nekem a My Dying Bride a kedvencem, mind hangzásukat, zenéjüket, mind szövegüket, megjelenésüket tekintve. Saját mûfajukon belül is egyedit tudtak alkotni.
Ki az a csapat vagy zenész, akivel szívesen állnátok közösen a színpadra?
Orsi: Sunseth Sphere (nem hízelgés :)) A külföldiek, csak álmok: Anathema, Gathering.
Tomi: Egy koncertet szívesen bevállalnék az Amorphis, vagy a My Dying Bride elõtt.
Peti: Egy My Dying Bride, Opeth, vagy Katatonia "halál" lenne. Magyarok közül Ideas, vagy Sunseth Sphere.
Milyen zenei lapokat olvastok (magyar és esetleg külföldi is) illetve az Internetes magazinokról mi a véleményetek? Kit tartatok ma meghatározónak a magyar zenei sajtóban? Van-e egyeduralkodó? Elég színes-e ez a sajtóélet ma itthon, ha mondjuk a német vagy más ország sajtótermékeivel hasonlítjátok össze?
Tomi: Internetes lapokról nem tudok nyilatkozni, nem szoktam netezni. Hazai lapok közül a MHH-t és a Wanted-et szoktam olvasni. Szerintem nincsenek elmaradva minõségben a hazai lapok a külföldiekhez képest.
Gyõzõ: Interneten nagyobb az élet, a "metal-média" szempontjából. Rengeteg fórum és chat-szoba van különféle helyeken, és sok a webzine is. Én már csak azért is látom pozitívan a mûfaj jövõjét Magyarországon, mert látom, hogy mennyi embert érdekel a dolog. Idõ kérdése az egész.
Terveitekrõl tudnátok-e mondani valamit?

Tomi: Úgy gondolom, hogy az egész zenekar nevében kimondhatom, hogy most a dalírásra, az új feldolgozásokra összpontosítunk. Készülünk lelkileg a következõ "megpróbáltatásokra".
Gyõzõ: Minél több koncert, új számok írása. A többi azon múlik, mennyire lesznek ránk vevõk az emberek.
Peti: Március végétõl turné, addig írjuk az új számokat. Nyáron stúdióba szeretnénk menni, valamint ha sikerül bejutni, akkor valamilyen nyári fesztiválon is lehet majd velünk találkozni. Õsztõl pedig ismét intenzív koncertezést tervezünk.
Nagyon köszönöm a válaszaitokat, és remélem beszámoltok majd róla, ha koncerteztek, vagy készül az új felvétel!

http://extra.hu/autumntwilight

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!