Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

BANKRUPT

Az alább olvasható interjú egy elektronikus levélváltás eredménye. Sarkadi Balázs válaszolt kérdéseinkre.

Mikor alakult a csapat? Mi a most aktuális felállás?
A zenekar tagjai nem szeretnék a polgári foglalkozásukat és a zenekari ügyeket keverni egymással, ezért álneveken szereplünk. Ez persze kicsit olyan tudathasadásos dolog, de hát ez egy ilyen skizofrén zenekar. A gitárosunk elõzõ zenekarát például Divided Self-nek hívtak, ami megosztott én-t jelent. `96 márciusa óta létezik a zenekar, a jelenlegi felállás: Rufus Rockstar – basszusgitár, O`William – gitár, Michael K – ének, dr.bit – dob.
Milyen indíttatásból ragadtatok hangszert? Egyáltalán, mi a célotok a zenével, mit szeretnetek elmondani ezen keresztül? (Mirõl szólnak a szövegek?)
A rövidtávú cél az lenne, hogy kiadjunk egy lemezt, akar saját kiadásban is, de ehhez meg be kell érnie az anyagnak. Hosszú távon szeretnénk minél sikeresebbek lenni és továbbra is olyan zenét játszani, amit szeretünk. A szövegek egy része különbözõ társadalmi problémákkal (emberi kapcsolatok kiüresedése, munkahely elvesztése, politikai szélsõségek térnyerése), másik része pedig könnyedebb témákkal, elsõsorban a legkülönbözõbb társadalmi rétegekhez tartozó lányokkal, mint a vágy titokzatos tárgyaival foglalkozik. Emellett a Southern Lands címû számban például a kispolgárok nyaralási szokásai kerülnek terítékre, a Nuclear Nation címû számot pedig meg a francia kísérleti atomrobbantások kapcsán írtuk, egy Budapesten tartózkodó új-zélandi ismerõs ösztönzésére.
A szövegek angolul szólnak. Nem okoz ez itthon hátrányt?
Azért dolgozunk angol szövegekkel, mert ehhez a fajta zenéhez szerintünk csak ez illik. Nem szeretem, ha emiatt egyesek megpróbálják kétségbe vonni a hazafiúi érzelmeimet, hiszen ennyi erõvel a rockzene is idegenszerû, és a magyar embereknek kizárólag magyar népzenét lenne szabad játszania. Kétségtelen, hogy itthon ez hátrányt jelent, ugyanakkor lehetõvé teszi a külföldre irányuló próbálkozásokat. Nyilván nem leszünk világsztárok, de apró sikereket azért el lehetne érni: például rákerülhetünk válogatás-albumokra, vagy meghívást kaphatunk fesztiválokra, erre szerintem van reális esély, annál is inkább, hiszen más angolul éneklõ magyar zenekaroknak mar sikerült. Ez azért is fontos, mert idehaza teljesen mélypontra jutott a rockzene, sorra zárnak be a rock-klubok, a helyükön pedig techno-diszkó nyílik. Én azért bízom benne, hogy most már lassan alábbhagy ez a gépzene-õrület. Ezt is megunják ez emberek, mint minden mást. Persze a rockzenét meg kell tisztítani az elavult kliséktõl ahhoz, hogy versenyképes maradjon. Ez egy komoly kihívás, de meg kell próbálni.
Milyenek a koncertlehetõségeitek?
Játszottunk már az Auróra elõtt több vidéki városban (Esztergom, Komárom, Dunaújváros), de többnyire Budapesten lépünk fel. Voltak már koncertjeink szinte valamennyi igényesebb fõvárosi klubban (Picasso Point, Tölgyfa, Cafe Leger, Vox Cafe).
Milyen zenéket hallgattok a legszívesebben?
Zeneileg én leginkább a 77-es brit punk zenekarokat (Clash, Stranglers, Buzzcocks) kedvelem, a többiek pedig mindenfele independent gitárzenéket a Cure-tol a Therapy?-ig.
Mi a véleményed a fanzinekrõl?
A fanzineket jó dolognak tartjuk és ezentúl szeretnék egyre több figyelmet szentelni rájuk, úgyhogy ha ismersz olyan más fanzineket, akiket érdekelhet a dolog, légy szíves add meg a címûket. Egyébkent írt már rólunk az OX címû nemet punk fanzine, az õ munkatársuk készítette el a home page-ünket is.
Apropó, Internet! Errõl mi a véleményed?
Jó lenne, ha az Internetben rejlõ lehetõségeket nálunk is kihasználhatnánk, mint ahogy ez Amerikában történik, mert ez egy kiváló lehetõség lenne az induló zenekaroknak a bemutatkozásra. Most ígéretet kaptunk, hogy rákerül egy számunk egy májusban megjelenõ kanadai punk-válogatás CD-re. A címe "Back To Rockaway Beach II" lesz és szerepel rajta a legendás angol punk zenekar, a Vibrators, valamint német, svéd és brazil zenekarok is. A kiadó az Interneten keresztül talált ránk.
Van még valami, amit elmondanál?
Köszi a lehetõséget!
Cím:Sarkadi Balázs
1162 Bp. Kendermag u 1.
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
http://listen.to/bankrupt

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!