Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

BORN  33

BORN 33A budapesti zenekar (Bacsa Gábor-ének, Donka Richárd-gitár, Hamar Ákos-dob, Danis Gábor-basszusgitár) már elég régóta tevékenykedik, azonban csak az utóbbi idõben kezdett  el velük foglalkozni a média. (Persze itt nem a nagyobb újságokról van szó, hanem a rockzenei  szaklapokról és a fanzinekrõl.) Kérdéseimre a választ e-mailen kaptam Ricsitõl.
Úgy hallottam, hogy annak idején a Skid Row vonalon mozogtatok, miért változott meg a hatásotok?

Az akkori énekesünk kiválásával kezdõdött ez a változás. Énekes nélkül maradtunk, újat nem találtunk, valamelyikünknek el kellett vállalnia az éneklést, ha tetszett, ha nem. A próbákon pedig kiderült, hogy az lenne a legcélravezetõbb, ha Gábor lenne az énekes, a gitározás mellett. Az õ orgánuma mélyebb is volt, így elkezdtünk lehangolni. Mindeközben a hangulatunk sem volt a legrózsásabb, mindenkinek voltak a zenekarral nem összefüggõ problémái, így kicsit komorabbá, durvábbá vált a zene.
Elõzõ anyagotok, a FÜst.ÖRVÉNY hogy fogyott, és milyen kritikákat kapott?

Úgy érezzük, hogy mind a közönség, mind a szakma pozitívan fogadta. Aki hallotta már az EP-t, biztos érezte, hogy a számoknak van egy jellemzõ hangulata, ami összefügg a címmel.
Már tudtátok a címet, amikor felvettétek az anyagot ,vagy csak utána keletkezett?
A cím a felvételek után jutott az eszünkbe, amikor másnaposan söricilinnel kezeltük magunkat.
Nem is olyan régen még eléggé ismeretlen zenekar voltatok, de ahogy észrevettem ez tavaly nyár óta szerencsére megváltozott. Gondolok itt arra, hogy egyre több fanzine és nagyobb lap kíváncsi rátok. Szerintem, itt a rendkívül jól sikerült "szigetes" fellépés is közrejátszott, vagy nem? Mennyit változtatott helyzeteteken a nagyobb érdeklõdés?
Igen, a tavalyi szigetes fellépésünk is sokat lendített a zenekaron, mert felfigyeltek ránk az újságírók, Veled is ott találkoztunk elõször. A nagyobb érdeklõdés pedig több embert hoz be a koncertjeinkre.
Tavaly végig csináltatok egy hosszabb turnét a CDT-vel. Elõtte volt valamilyen hasonló "megmozdulás"? Az említett turnén hogy fogadtak benneteket? Lehetséges, hogy lesz még turné a CDT társaságában?
Nem, ilyen mérvû "megmozdulás" nem volt még a 'still underground tour' elõtt. Akik láttak minket élõben, szerintem nem csalódtak bennünk. Ha egy turné csak arról szólna, hogy összeáll pár haverbanda, akik végigzúzzák és bulizzák az országot, akkor biztos, de így sem kizárt, hogy lesz még közös turné a CDT-vel, ezt majd az akkori helyzet és az emberek érdeklõdése dönti el.
Magyarországon egyre kevesebb banda választja a magyar nyelvet. Van valamilyen koncepciótok ezzel kapcsolatban? Tényleg, a szövegekért  Gábor a felelõs?
Megbeszélt koncepciónk nincs ezzel a dologgal kapcsolatban, ha külföldre is nyitni akarunk, akkor nyilván angol szövegeket fogunk írni, a magyar zenehallgatóknak addig is magyarul fogunk énekelni. A szövegekért Gábor a felelõs, nagy ritkán segít csak be Dana, vagy én.
Nemrég bevonultatok a HSB Stúdióba. Miért változtattatok stúdiót?Mit tudtok elmondani az új anyagról? Mi a címe? A nóták mennyire "követik" stílusilag az elõdöket? Mi a célotok ? Egyáltalán milyenek a számok?
A stúdióváltásnak két oka volt az egyik, hogy a Pont-Miben nem volt szabad hely, a másik, hogy ki akartuk próbálni a HSB-t, mert nagyon jól szóló metal anyagok kerültek ki onnan az utóbbi idõben. Az új anyag két új számot tartalmaz, elsõsorban promóciós célokra vettük fel, amolyan korai lemez elõzetesnek. Elsõsorban kiadóknak, újságoknak, fanzineknek adjuk oda, és minél elõbb szeretnénk az egyik számra klipet is forgatni. Emellett valószínûleg tok nélküli, ingyenes kazettákat is fogunk készíteni, amit a koncertjeinken lehet majd beszerezni. Ennek fényében a címe BORN THIRTY-FREE. A nóták kicsit lazábbak, felszabadultabbak, "zenélõsebbek", mint az elõzõ anyagon, de ettõl függetlenül ugyan úgy benne van a dög, a zúzás, a modern felfogás, a lendületes rock'n'roll és a mocsok. A stílus maradt Born 33, de érezhetõ rajta a fejlõdés és a továbblépés.
Pár hónapja megváltozott a felállás, és új dobosra "tettetek szert" Hamar Ákos személyében. Mennyire szoktatok össze ezalatt a rövid idõ alatt? Az új dalokból már õ is kivette a részét?
Ákos a CDT és Remorse-zal közös turné elõtt került be a bandába, és a turné alatt remekül be is illeszkedett. Az új dalokban elsõsorban õ a felelõs a dobokért persze a zenét együtt írjuk. Ákos ötlete volt többek közt az is, hogy az egyik dalban legyen két különbözõ hangú pergõ, ami lehet, hogy pár embernek kicsit szokatlan lesz elsõ hallásra.Idén tavasszal elvállaltatok egy nagyszabású turnét egyszerre 2 zenekarral is. Eddig hány állomáson vagytok túl, és milyen a fogadtatás?Lassan vége a második turnénak is, a fogadtatás mindenhol pozitív volt a különbség hely és hely között csak a nézõszámban volt, de anyagilag így is kijöttünk nullára, ami nagy szó Magyarországon ebben a mûfajban.A rendkívül hosszú turnéról jut eszembe, hogy bírjátok ezt a nagy hajtást a munka mellett?A nagy hajtást és a koncerteket nagyon bírtuk, bírjuk és bírni is fogjuk, hisz ez életünk mozgatója, a munkát annyira nem. Egyikünknek az állásába is került a sok szervezés és telefonálgatás, ami ugye munkaidõben bonyolódik nem kis költségekkel.
Mi a program nyárra? Aki kíváncsi a Born 33-re, hol nézhet meg benneteket?
A nyári programunk rengeteg próba, felkészülés a fesztekre, az új nóták írása, csiszolása, fesztivállátogatás, fejrázás, kétujjas ökölrázás, hõbölgés, vad sörözések, elõre megfontolt-aljas szándékból elkövetett lerészegedés, bermuda és egyéb kellékek. Legközelebb az EFOTT-on játszunk július 22-én hajnal egy-kettõ magasságában; majd még aznap este a Mood-dal Gödöllõn a Trafóban is zúzunk egyet. A Szigeten augusztus 8-án lépünk fel a Bahia színpadon 19 órától. Valamikor júliusban lesz még egy Born 33-Wackor YankEEllers orgia Gárdonyban, és szeptembertõl indul az õszi turné.
Milyen gyakran olvastok fanzineket? Mi a véleményetek róluk?

Szinte minden papíron és neten megjelent fanzinet olvasunk, rendszeresen. Mindenféleképpen jó és pozitív, hogy vannak, vagytok, úgyhogy kitartás, és köszönjük Neked és a Rock Gyémántoknak, hogy idõt és oldalt szenteltetek a BORN 33-nek.

Héda

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!