Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Callenish Circle

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Callenish Circle énekesét, Patrick Savelkoult személyes jó barátomnak mondhatom (ki gondolná, hogy egy death-thrash banda énekese "civilben" amolyan kiscserkész típusú, kedves, udvarias és segítõkész jó fiú?), így külön örömet jelentett számomra a vele készített interjú.

Oly sok év után, hogy annyi szerencsétlen esetetek volt a kiadóitokkal gondolod, hogy a Metal Blade-del nagyobb szerencsétek lesz? Tudsz még bízni ilyesmiben?
Pat: Valóban, sok szarságon mentünk keresztül az elmúlt pár évben, de most nagyon örülünk, hogy aláírhattunk a világ egyik legjobb metál kiadójával. Úgyhogy most úgy látszik, rendbe jönnek a dolgaink. Reklámozásban is nagyon ott vannak a szeren, a terjesztõi hálózatuk is profi, és már lefoglaltak nekünk egy teljes európai turnét, április végén indulunk is. Azt mondhatom tehát, több, mint boldogság az, ami most körülvesz minket a Metal Blade bandájaként.
Miként változott a zenétek az évek során, milyen újdonságokat kaphat a hallgató a Flash_Power_Dominion albumtól?

Pat: Azok, akik a kezdetektõl fogva ismerik a Callenish Circle-t, talán észrevették, hogy az akkori doomos death metál bandától eljutottunk egy modern hangzású, extrém és dögös metálgépezetté (egyszerûen imádom ezt a kifejezést használni!). Az új album még inkább ezt a vonalat követi, ellentétben egy rakás csapattal, akik inkább kommersz irányba mozdultak el az évek során. Biztos lehetsz benne, hogy az új album még egy lépéssel közelebb visz az extrém irányvonalhoz - pont, ahogy mi akarjuk.
Ki írja a dalokat, hogy állt össze az albumotok?

Pat: A C.C. dalok zenei része a csapat munkája, bár el kell ismerjem, hogy a dalszerzés folyamatának java három kézben és elmében összpontosul: Ronny (a gitárosunk), Gavin (dobosunk) és jómagam (aki ugye énekelek) fogjuk össze a folyamatot. Hárman már majdnem a banda alakulása óta, 1994-tõl együtt dolgozunk. A dalszövegek legnagyobb részét viszont Ronny írja, bár néhányban magam is megvillogtattam a tollamat. Az új albumon például a "Bleeding" az én szüleményem. De, amint mondtam, Ronny a fõ felelõs szövegek terén, így egy kicsit át is adnám neki a válaszadás lehetõségét.
Ronny: A szövegek jórészt extrém emberi érzésekrõl szólnak. Néhányukat személyes élményeim ihlették. Mások csupán a fantáziám termékei, vagy esetleg ismerõseimmel történt esetek leírásai. Szeretem a gondolataimat olyan szituációk felé irányítani, amik heves érzelmeket váltanak ki, mint például a harag, a félelem, tanácstalanság, kétség, bánat. Elképzelem, milyen érzés lehet átélni ha egy bizonyos dolog velem, vagy a szeretteimmel esne meg.
Mesélj a stúdiómunkákról, az anyag teljes elkészültérõl!

Pat: Kicsit több, mint 3 hétig tartott a felvétel, a német Stage One stúdióban Andy Classen producelésével. Amint hallható, kitûnõ munkát végzett, a hangzásunk masszív, erõteljes és izmos, de mégis nagyon tiszta, érthetõ, így egyetlen kis részlet sem veszett el a hangok hatalmas tengerében. A teljes tökély érdekében a hollandiai Wisselord stúdióban kevertük az anyagot, Hilversumban, ez egy olyan hely, ahol korábban dolgozott a legendás Judas Priest, a Whitesnake, a Queensryche és még sok-sok nagy csapat. Így hát azt hiszem el tudod képzelni, hogy mennyire meg vagyunk elégedve a végsõ hangzással. Most úgy néz ki, a következõ anyagot is a Stage One stúdióban vesszük majd fel.
A Golden Earring és a Death feldolgozásokkal két teljesen különbözõ mûfajba nyúltatok bele. Mi az oka ennek a választásnak: a stílusotok atyja elõtti tiszteletadás és a Hollandia iránti hazaszeretet?

Pat: A Death-féle 'Pull The Plug'-ot már évek óta játsszuk koncerteken. Talán sejted, hogy a Callenish Circle is feldolgozásbandaként kezdte a pályafutását anno, a példaképeink dalait játszottuk, így a Death, mint a legfontosabb hatásunk elsõdlegesen került ebbe a körbe. Még Chuck halála elõtt elkészítettük a felvételt, de ha az emberek szívesen hallják ezt, én is szívesen mondom azt, hogy kegyeletbõl született a dal. Mi ugyan egyszerûen csak azért csináltuk, hogy kimutassuk a tiszteletünket az extrém metál színterén valaha létezett egyik legnagyobb muzsikusnak, csapatnak. A másik dalt (When The Lady Smiles) illetõen az a helyzet, hogy a Golden Earring a kora gyermekkorunk zenéje volt, azt gondoltuk, hogy jó ötlet lenne Hollandia leghírhedtebb rockbandájától feldolgozni egy nótát. Be kell valljam, ez leginkább meglepetésdalnak készült, nem is olyan komoly a dolog, mint a Death nótával. A végsõ döntésünket a dal videoklipje segítette elõ, ami már régen is nagy hatással volt ránk: ebben egy csinos és igen forróvérûnek tûnõ apácát 'megerõszakol' az énekes... Amikor nemrég meghallottam a dalt a rádióban, azonnal eldöntöttem, hogy Callenish Circle-nek meg kell csinálnia a feldolgozását!
Niklas Sundin tervezte a borítótokat - ami nagyon kifejezõ lett - szóval nekem úgy tûnik, Niklas lassan híresebb lesz a képzõmûvészi munkáiról, mint a zenéjérõl a Dark Tranquillity-ben... Hogy kerültetek vele kapcsolatba?

Pat: A Hammerheart Recordsnál folytatott munkámból adódóan könnyen meg tudtam keresni Niklas-t, egyszerûen csak felkértem a kép elkészítésére, õt pedig szerencsénkre nagyon is érdekelte a dolog. Niklas egy bizonyos futurista és modern stílussal bíró mûvész, mi pedig pontosan ezt akartuk az új albumra. Küldtünk neki egy elnagyolt vázlatot az ötletünkrõl, és pár hét múlva egy teljesen kidolgozott mûvet kaptunk tõle, amivel 100%-ban meg vagyunk elégedve. Örülünk ennek a borítónak, mivel szerintünk nagyszerû és remekül passzol ahhoz a zenéhez, amit játszunk. Így aztán mindkét kezünkkel gratulálhattunk Niklasnak!
Mivel egyelõre még nem vagytok túl ismertek Magyarországon, volnál kedves mesélni a csapattársaidról is?

Pat: Azt hiszem, ez sajnos igaz... a korábbi kiadóink vacak munkájának "köszönhetõ" ez a helyzet. Nem nagyon foglalkoztak reklámmal, disztibúcióval. Most azonban kemény munka folyik a nevünk ismertté tételében, a Metal Blade-del a hátunk mögött kissé könnyebb a mi dolgunk, de hidd el, most is kidolgozzuk a belünket, hogy a banda a következõ lépcsõfokra feljusson! Akkor a csapat tagjairól: öten vagyunk. Legelõször Ronny-t (R. Tyssen) kell említsem, akinek a beceneve A Ronster, õ most 25 éves, és 1993-tól tagja a zenekarnak! Gitározik, és nagyjából õ a Callenish Circle agya a zeneírást tekintve. Mellesleg a szövegek is az õ lelkét terhelik. Van aztán Gavin (G. Harte) akit csak Kevin-nek hívunk, õ 28 éves és 1994-tõl dobol nálunk. A dalszerkezetek összerakása az õ asztala, így sokszor csak Szerkesztõ Úrnak hívjuk! Mellesleg Ronnyval õ csinálja a Callenish Circle weboldalát is, mivel mindketten a számítástechnika ezen területén dolgoznak amúgy. Aztán velünk van a mi egyetlen bõgõsünk, Roland (R. Schuschke) barátunk , a legendás Rokka Rolla-ként is jól ismert különc...Õ is 28, 1997-tõl gályázik nálunk, nagyon szereti a különc dolgokat. Képes egész éjjel szar pornófilmeket bámulni, még válogatásokat is készít az általa legjobbnak ítélt felvételeibõl. Jobb, ha nem keveredsz vele vitába, mert néha igen érdekes logikával csavarodik az agya...azt hiszem, egyszerûen csak túl sok füvet szív! Hahaha! No aztán itt van Remy (R. Dieteren), alias Muuk, aki szintén gitáros, és 1998-ban szállt be az elõdje, alapítótársunk, Jos távozásakor. Õ a legifjabb a bandában a maga 22 évével, és õ amolyan csendes srác. Bár némi alkohol hatására egy kicsit felengednek az õ gátlásai is... Csodás gitáros, csak fejlesztenie kell még a személyiségét, ezen dolgozunk jelenleg is...Állandóan cseszegetjük szegényt emiatt. Végül, de nem utolsó sorban itt vagyok én is, szintén 28 évvel a hátam mögött. Jos-szal én alapítottam a Callenish Circle-t 1992-ben. Így láthatod, én vagyok az egyetlen seggfej a csapatban, aki túlélt annyi viharos esztendõt. Hahaha! Az ének az én feladatom, mellesleg mindenféle üzleti ügyekért is én felelek, ez pedig elég sok idõmet elvesz még a Hammerheart Records-os munkám mellett.
Hogyan tudod összehozni a zenélést és a munkádat - amirõl tudom, hogy teljes embert kívánó feladat?

Pat: Nagyon egyszerûen. A Hammerheart-os munkám egyszerûen a fizetésemet jelenti, így azt muszáj rendesen csinálnom. A csapat menedzselése mondhatni a hobbim, s ez így együtt - be kell valljam - sokszor erõn felüli teljesítményt kíván, de azért végül valahogy mindig sikerül összehozni. Néha azt kívánom, bárcsak 36 órásak lennének a napok, hogy kialhassam végre magamat!
A munkádról beszéltünk, ezért megkérlek, mondd el milyennek látod az underground metál színterét zenészként és a Hammerheart kiadónál folytatott promóciós munkáiból adódóan?

Pat: Nekem már nem jelent különbséget a kettõ. Amióta a cégnél vagyok, nagyon sokat tanultam a zeneipar mûködésérõl. Azelõtt többé-kevésbé idealizált világnak gondoltam a zenész életét, milyen klassz lemezeket csinálni, turnézni, stb. , de a kiadónál sok üzleti dologra is rájöttem. Végül azt hiszem, mindenhol és mindenkinek csakis a pénz számít, sajnos ez az igazság. Ma már nem látom olyan naivan ezt a világot, de jobb lett abból a szempontból a helyzetem, hogy nem követjük el azokat a hibákat, amiket régen, s elkerüljük azokat a kelepcéket, amiken régen nem tudtunk volna átvergõdni. Mindaddig zenélni fogok, amíg élvezem. Amikor eljön a nap, hogy már nem jó nekem amit csinálok, egyszerûen abbahagyom majd.
Nagyon szép vidéken élhetsz, talán kontinensünk egyik legvarázslatosabb zugában. Milyen a kapcsolatod a természettel?

Pat: A természet nélkül nem lenne élet! Nagyon fontos dolognak tartom!
Milyennek látod a világ helyzetét, a globalizmus, a háborúk milyen hatással vannak rád?

Pat: Már elmúltak azok az idõk, amikor ilyesmikkel foglalkoztam. Nem érdekel az a szar, ami elönti a világot. Úgy értem, olyan sok rossz dolog vesz körül nap mint nap, annyit lehet látni ezekbõl a dolgokból a tévében is, hogy egyszerûen belefásultam, elzsibbadt az agyam tõle. Volt, amikor odafigyeltem, de rájöttem, hogy értelmetlen dolog azt hinni, hogy végül is bármit tehetne az ember ellenük. A politika nagyon mocskos dolog, a végén mindenki megszívja, csak a hatalom emberei nem...
Mit gondolsz a tudományos fejlõdésrõl, a klónozásról, genetikáról?

Pat: Mint mindennek, ennek is megvan a jó és a rossz oldala, de nem tartom érdemesnek, hogy kövessem a dolgokat, azt hiszem az én életem túl rövid ahhoz, hogy legyen számomra jelentõségük. Nem érdemes emiatt idegeskednem tehát, azt hiszem.
Van a zene mellett még valami hobbid?

Pat: Talán a zene... Hahaha! Na, csak ökörködöm, a kiadónál lévõ munkám mellett még énekelnem is kell egy bandában, és ez éppen elég. Viszont nagy focirajongó vagyok, Feyenoord szurkolóként 1984 óta szinte minden meccsüket láttam. Haverokkal mindig elutazunk Rotterdamba, így a legtöbb vasárnapomat a stadionban töltöm, meg persze elõtte-utána a sörözõkben...
Mivel webmagazinnak dolgozom, kíváncsi vagyok az Inetrnetrõl alkotott véleményedre is. Hogyan tudod a mindennapokban hasznát venni?
Pat: Kommunikációs eszközként majdnem tökéletes dolog. Egyszerûen nem akarok emlékezni sem azokra az idõkre, amikor mindent kézzel kellett megírni, aztán meg faxolni. Rengeteg idõt elvett, nem beszélve arról a vagyonról, amit kénytelen volt az ember kib*szott bélyegekre költeni, hahaha! Örülök az Internetnek, nagy mértékben megkönnyíti az életet és a kapcsolattartást! Emellett persze ennek is megvannak az árnyoldalai, mint minden más dolognak is.
Fogtok gondolom turnézni az új albummal - tavaly a Summer Rock fesztiválon játszott az Amon Amarth is - lehet, hogy ti is elvetõdtök majd Magyarországra?

Pat: Nagyon jó lenne nálatok is játszani, de egyelõre még nem kaptunk felkérést. Ahogy valaki elkezd érdeklõdni utánunk, szeretne minket meghívni egy fesztiválra, csak szólj, intézkedem! A Callenish Circle állati gyilkos tud lenni élõben, így a csalódás eleve kizárt, ezt megígérhetem!!! Várjátok a thrash legnagyobb támadását!!! Szóval ha érdeklõdne valaki, a következõ címre írjatok koncertszervezést illetõen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. !
Tudnál valamit mondani még befejezésképpen?

Pat: Mónika, köszönöm a kérdéseket, az olvasóknak pedig azt üzenem, hogy hallgassák meg "Flesh_Power_Dominion"-albumot! Magyarországon talán még kazettán is kapható lesz, ha a Metal Blade segítségével a magyar terjesztõnk összehozza! További információkért pedig érdemes megnézni a weboldalunkat is!
Üdv mindenkinek, tartsatok ki a METAL-nál!

www.callenish-circle.com

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!