Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

CHILDHOOD

A veszprémi zenekar bemutatására Boross Norbert basszusgitáros vállalkozott.

Kérlek, mondj pár szót a megalakulásról, az elõzményekrõl!
Zenekarunk 1996 novemberében alakult, s kb. egy évig az eredeti felállásban mûködött. Az ez idõszak után történt dobos csere a zenekarnak technikailag csak elõnyére vált. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mi egy teljesítmény-centrikus banda vagyunk, és amint találunk egy jobb embert az egyik posztra, akkor a régi röpül. Az elõzõ dobosunkkal sokszor emberileg nem jöttünk ki, s miután megismertük Nagy Dávidot (19), rövid meghallgatás után éreztük, hogy õ a mi emberünk. Azóta a zenekar sokkal feelingesebb, de ez sajnos az elküldött anyagban még nem érezhetõ, mert a felvételt még a régi dobossal készítettük. Az együttes további tagjai: Boross Norbert (23) - basszusgitár, Csorba András (24) - ének, Knolmayer Endre (24) - gitár, Knolmayer Gábor (18) - gitár. A tagok közül a két legfiatalabb még középiskolás, van egy fõiskolásunk egy tervezõ mérnökünk és egy marketingesünk.
Hogyan jellemeznéd a zenéteket egy olyan embernek, aki még nem hallott rólatok?
A zenekar stílusáról, most is csak annyit tudunk mondani, hogy rockzene, amelyre elsõsorban azok a zenekarok vannak hatással, amelyeket szeretünk hallgatni és a koncertjeinken is játszunk néhány számukat. (Corrosion of Conformity, Danzig, Faith no More, King's X, Pearl Jam, Trouble) Természetesen példaképeink vannak, de nem szeretnék magunkat beskatulyázni, nem akarunk igazából egyik zenekarnak sem a "magyar változata" lenni. A legjobb, ha a közönségünk dönti el, hogy ez a zene igazából hova is tartozik. Hogy miért ilyenek lettek a számok amilyenek, arra csak annyit tudunk mondani, hogy így és ez jött akkor éppen belõlünk.
Mit érdemes tudni a dalszövegekrõl?
A dalszövegeket igyekszünk úgy megfogalmazni, hogy ne egy egyszerû történetet leírás legyen (pl. Ganxta Zoli: "beülök a Szaszával a huszonegy-nullahétbe" stb.), hanem hogy elvontabban, mint egy verset elemezve mindenki a saját szája íze szerint értelmezhesse azokat. Persze ez így hülyén hangzik egy kicsit, mivel mi angol nyelven adjuk elõ a saját szerzeményeinket magyar közönségnek. Kaptunk is már rengeteg olyan kritikát, hogy "Nagyon jó a mit csináltok, de miért nem magyar a szöveg?". Hogy mégis az angol mellett maradtunk (egyenlõre?!) annak az az oka, hogy a rockzene, mint mûfaj - gyökerei angolszász nyelvterületrõl fakadnak, és véleményünk szerint épp e nyelv ritmusa és lüktetése e mûfaj egyik alapeleme. Dalaink között vannak olyanok, melyek konkrét történetekbõl, személyes élményekbõl születtek, de vannak olyanok is amelyek pusztán érzéseket, hangulatokat tükröznek.
Mi a helyzet a koncertekkel?
Veszprém és környéke már jól ismeri a bandát. Fennállásunk óta többször megfordultunk már különbözõ klubokban, fesztiválokon, a megye területén sokhelyütt. Játszottunk a Tunyogi Rock Band elõzenekaraként is egy alkalommal. Ez idáig kb. 50 koncertünk volt. A kisméretû iskolai színpadoktól elkezdve a szabadtéri nagyszínpadokig majd minden fellépési lehetõséget kipróbáltunk már.
Tervek?
Terveink szerint ezt a tevékenységet szeretnénk fojtatni, de annyiban másképp, hogy az ország egyéb részeire eljutva minél több helyen minél több embernek játszhassuk a zenénket. Szeretnénk fellépni a Szigeten, valamint tervben van az is hogy stúdióba megyünk, egy három-négy számos minõségi demo anyagot készíteni.
Szokatok fanzineket olvasni? Mi a véleményetek róluk, és általában a magyar undergroundról?
Õszintén megmondva eddig azt sem tudtuk, hogy mi fán terem ez a fanzine dolog. Itt Veszprémben még nem találkoztunk ehhez hasonló kiadvánnyal. Felénk nem karolta fel még senki az újság szerkesztés, kiadás és terjesztés ezt a fajta formáját, de nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy lenne rá igény ugyanúgy, mint ahogy az underground zenére. Hisszük hogy az underground zenei életnek mindig lesz jövõje, mert semelyik együttes nem születik sikerre. Azért meg kell dolgoznia mindenkinek. (Kivétel Bizõ Bojsz és hasonló kaliberû társaik, na de ne térjünk el a zenétõl!) A befutott együttesek naggyá válásának rögös útja is valószínûleg így kezdõdött. Az amatõr zenekarok a kis klubok színpadán is lemérhetik, hogy érdemes volt-e dolgozni és gyakorolni a garázsokban, pincékben, és egy kis klubos, teltházas buli is lehet sokkal jobb, mint egy nagy szabadtéri koncert, ami kevés nézõt vonz. Szerintünk az a fontos, hogy minden zenekar megtalálja azt a réteget, és azt a régiót, ahol igény van a zenéjére. Nem kell mindenáron a nagy bulikat hajszolni, mindenhol a befutási lehetõségeket keresni. Addig jó egy zene, és addig jó egy zenét csinálni, amíg örömmel csinálod, a sajátodnak mondhatod, és nem a mások, vagy a divat által diktált követelményeknek kell megfelelned. Ha így tetszik a zenéd az embereknek, akkor elmondhatod magadról, hogy sikeres vagy. Az underground zenére a múltban is volt, jelenleg is van, és remélhetõleg mindaddig, amíg a földön zene lesz, lesz is igény.
Cím:
Boross Norbert
8200 Veszprém, Cholnoky u. 22/E.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!