Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

CHIP

A Ch.I.P. zenekart Gajda Mátyás jóbarátom révén ismertem meg, aki egyébként gitározik is a zenekarban, majd a rendkívül ütõs Solitaire videóklip, és a simán top3-as szigetes fellépést követõen mondhatni kötelezõ volt interjút készítenem a zenekarral. A kérdéseimre Bodrogi Andris (billentyûs/vokalista) válaszolt.


Rgy.: Elõször is légy szíves mutasd be a zenekart! (Mikor és milyen indíttatásból alakult a banda? Kik a jelenlegi tagok?)
Chip: A zenekart 1998-ban Balázs Bence (British Museum, Warpigs, Freshfabrik) énekes-dalszerzõ és Dolezsai Gergõ ( Rémember )-basszusgitáros hozta létre. Dalaik már akkor is az angolszász zenei hagyományokat követték, a szövegeik angolul írodtak az elsõ pillanattól kezdve, köszönhetõen a tagok anglomán attitüdjének. Bodrogi András–billentyûs hangszerek-vokál. (KID, Freshfabrik) 2002-ben csatlakozott a formációhoz, habár baráti ismeretségük már a korábbi években kialakult, szintén az angolszász zenei kultúra szeretetének mentén.
A jelenlegi felállást egy dobos és egy gitáros teszi teljessé Mihály András és Gajda Mátyás személyében.


Rgy.: Ch.I.P. = Challenger in Pieces Honnan jött ez a név, illetve mit akartok ezzel kifejezni?
Chip: Egyrészt tisztelet a chip, mint félvezetõ felé, amely jelenkori digitális életünk, de a hangszereink stb. nélkülözhetetlen építõkövei. Másrészt-a Challenger In Pieces–a Challenger darabokban-egyfajta üzenet, amely részemrõl arról szólna, hogy az olyan jellegû ûrutazás megvalósulása, mint amilyet mi emberek elképzelünk magunknak még elég messze van. Eközben mégis óriási erõforrásokat használnak fel arra, hogy egy pár ember egy repülõ "akváriumban" elhagyhassa a bolygót. Ez kell ahhoz hogy ráébredjenek a közeli bolygók lakhatatlanságára, miközben a földünk egyre növekvõ lakhatatlanságát fel sem ismerik, sõt generálják. Elõször a saját portát kéne élhetõvé tenni.

Rgy.: Beszéljünk a Solitaire klipjérõl! Kivel és milyen körülmények között készült? Ki volt az ötletgazda?
Chip: Egy személyes jóbarát Rajcsányi Balázs volt a rendezõ, Fekti Balázs volt az animátor-bábanimátor, a látványtervekért Szemán Csaba a felelõs, az operatõr pedig Bagi Ákos volt. Õk részben a DOGFISH Stúdió, az õ eddigi munkáik közt a MusicTV-n is lejátszott Rémember klippek is megtalálhatók.
Egy nagyon kreatív csapatról van szó, akikkel közösen alakult ki a végsõ elképzelés arról, hogy mit szeretnénk látni a pop-dalunk mellé. Az alkotócsapat a bábanimációt keverte komputeranimációval és élõ felvételekkel, továbbá a fõhõsnõrõl készült remek minõségû fotókkal. Mondhatni nemzetközi minõségû zenés filmecskét kaptunk a dalhoz.


Rgy.: Hogy sikerült megnyerni Görög Zitát? Milyen volt vele együtt dolgozni? Volt valami extrém helyzet illetve sztori a forgatáson?
Chip: Zita a dobosunk egy régi barátja. Õ adta neki oda a lemezt. Vele egyetlen napot töltött a stáb, amikor az elõbb említett fotók készültek róla. Mozgóképen nem is rögzítettük Õt. Minden amit róla láttok a klippben az fotókból lett összeállítva a komputerek segítségével. Extrém dolgok nem történtek a társaságában velünk, egy kellemes, kedves és természetes lányt ismertünk meg személyében.


Rgy.: Amúgy szereti a zenéteket?
ChipIgen. Elmondása szerint a dalaink minõsége és megszólalása sokat jelentett, hogy elvállalta a szépség szerepét. :)


Rgy.: A CLS Records-nál jött ki elsõ, teljes albumotok. Mesélnél a lemezrõl? Hol készült, milyen dalok hallhatóak rajta, illetve milyenek a visszajelzések?
Chip: Az album angol nyelvû szövegekkel, leginkább angolszász gyökerû dalokat vonultat fel. Olyan mintha a 80-as és 90-es évek pop, és elektronikus zenéi keverednének a mi sajátos világunkkal. Mindent házon belül oldottunk meg, ami a felvételeket illeti. Bence hangmérnökként dolgozik, így adott volt a stúdió és a hangmérnök. Mózsik Imre – Supernem volt ki dobolt pár dalban, a többi instrumentumot mi magunk szólaltattuk meg. A lemez megjelenése óta számtalan pozitív kritikát érdemelt az anyag. Ötcsillag egy olyan hazai zenei havilapban amely nem igazán ad ötöt csak négyet ?, Fonogram jelölés, mint az év felfedezettjei – négy Megasztár jelölt mellett. A lemezünk lett az „Év albuma” 2005-ben a rádiócafé 98.6 hallgatói szavazatainak alapján. A dalunk ugyanitt második egy 100-as listán. Nagy sikerrel játszhattunk a Simply Red elõtt a budapesti Arénában, és az eddigi koncertkritikák is jók voltak annak ellenére, hogy mi a legritkább esetben vagyunk megunkkal megelégedve, ami az élõ koncertjeinket illeti.


Rgy.: Aki ellátogat a honlapotokra, az láthatja, hogy mindannyian elég régóta zenéltek már, több zenekarban is megfordultatok az idõk során. Hogyan látjátok a magyarországi zenei palettát? (Beleértve a könnyedebb és a keményebb zenei stílusokat is.)
Chip: A zenekarban leginkább én követem a hazai történéseket, a többiek többnyire megmaradtak az angol és más nemzetközi trendkövetésben, mint zene-hallgatók. Én személy szerint már másfél évtizede a hazai könnyûzene különbözõ területein tapasztalhattam a munkáim kapcsán, amellett hogy az aktív zenélést sem hagytam abba. Az elmúlt pár év a Megasztár jegyében telt itthon, miközben egyre több zenekar tudja átlépni az országhatárt produkciójával leginkább a folk és világzene, az elektronika és a metál-hardcore vonalon. Neveket nem emelnék ki. Mindenkinek szorítunk, mivel egy-két zenekar kijutása magával ránthat további magyar produkciókat a nemzetközibb szintérre.


Rgy.: Van olyan itthoni zenekar akit kifejezetten jónak tartatok?
Chip: Lemezek , dalok, koncertek tetszettek a hazai szintérrõl...többek között a Colorstar, Amber Smith, Mitsoura, PASO, HS7, a Luditták a Superbutt és a The Idoru okoztak nekem kellemes meglepetést ebben az évben.


Rgy.: Szerintetek mennyire hasznos a magyar zenei élet számára egy olyan mûsor, mint a Megasztár? Össze lehet-e (érdemes-e) hasonlítani egy külföldi hasonszõrû produkcióval?
Chip: A Megasztár, mint ötlet, nem egy magyar találmány. Az angol és amerikai televíziózásban már jóval elõbb elindult az ottani énekes tehetségeket felkaroló POP IDOL. Így valójában, csak hasonlóságokat lehet felfedezni a hazai és a nemzetközi televíziós tehtségkutatás között. A különbség annyi, hogy ott egy sokkal életképesebb piacra kerülhetnek az adott gyõztesek, továbbá a zsûriben nagyobb nevek ülnek, és véleményük súlya valamivel érezhetõbb a végeredményen. A hazai zenei élet számára természetesen hasznos az új tehetségek elõtérbe kerülése, viszont a jelenlegi kereslet egészen biztosan nem fog ilyen mennyiségû férfi és nõi szólistát hosszútávon fenntartani, fõleg hogy ismertségüket nagyon gyorsan kapták meg, a képernyõ és a mûsort övezõ MEGA-promóció által. Pár év múlva többet lehet levonni majd ezen mûsor utóhatásaiból. A hazai lemezkiadók remegve harcoltak egy egy gyõztesnek kikiáltott fiatal leszerzõdtetéséért. Értünk ennyira nem remegtek ugyan, de elmondhatjuk hogy a 2005. évi Fonogram Díjkiosztó „az év felfedezettje” kategóriában négy megasztár szereplõ mellett a CH.I.P volt az ötödik jelölt, az esélytelenek teljes nyugalmával, mivel most elõször emelt díjas sms-ben lehetett szavazni ezen kategória gyõztesére.


Rgy.: No és mi a helyzet a külföldi koncertekkel? Voltak/vannak/lesznek efféle lehetõségeitek?
Chip: Ezidáig fõleg csak a környezõ országokban volt lehetõségünk játszani, reményeink szerint – és ezen dolgozunk – a zenekar következõ idõszakában több ilyen lehetõségre csaphatunk rá.


Rgy.: Nem olyan régen csatlakozott a zenekarhoz Gajda Mátyás, gitáros, akit az Mz/x, és a Chili tribute Good Time Boys zenekarokból lehet ismerni. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a próbákat? Hogyan készül 1-1 új dal?
Chip: Matyit még évekkel ezelõtt egy közös országjáró turnén ismertük meg, mint egy nagyon invenciózus zenekar – MZ/X – kivételes gitárosát. Bence és András akkor épp a Freshfabrik zenekar élõ koncerthangzását gazdagították hangszeres játékukkal. Egyelõre simán tudunk egymással párhuzamosan játszani anélkül hogy egyeztetni kéne a dátumokat. Az új dalokban egészen biztosan nagy szerepe lesz majd az új gitáros kollégának, és ezt az eddigi jó tapasztalatok alapján mondhatjuk.


Rgy.: A szigetes koncerten egy hangulatos vetítés emelte a buli hangulatát. Ez minden koncerten hozzátartozik a bulihoz, vagy csak inkább a fesztiválokon alkalmazzátok?
Chip: Ha a technikai feltételek lehetõséget adnak rá akkor mindenképpen visszük a vizuális mûvészünket Vadon Zolcsi személyében, és az õáltala megalkotott mozgóképanyagot. Õ szintén régi jóbarátja a zenekarnak, aki hasonlóképp hallgatja és szereti a zenét, a zenénket.


Rgy.: Hogyan telt számotokra a nyári fesztiválidõszak?
Chip: Ebben az évben csak a VOLT és a Sziget Fesztiválokon léptünk fel. Ezen két koncert a viszonylag jól sikerült koncertjeink közé tartozik. Elmondhatjuk, hogy idén már jó idõpontokat is kaptunk az adott fesztivál egy egy kiemeltnek számító színpadán. Minden – egy fesztivál fellépés során – felmerülõ nehézség ellenére mi mindig a maximumot próbáljuk kihozni egy ilyen a lehetõségbõl, hogy közönség elé állhatunk egy fesztiválon. A közönségbõl így mindig tudunk kikapni egy két olyan arcot aki értékeli amit csináltunk. A fesztiválok viszont nem mindig tudják megadni egy ilyen színpadi felállítású zenekarnak a megfelelõ körülményeket, de ezen igyekszünk mindig túllépni.


Rgy.: Végezetül mesélj még a Ch.I.P. 2006-os teendõirõl, jövõbeni terveirõl!
Chip: Az õsz folyamán szeretnénk minél több idõt az alkotással tölteni megszakítva azt egy pár jól pozicionált élõ fellépéssel. Egészen biztosan játszunk szept.15-én, a Millenáris Teátrumában rendezendõ Hangfoglaláson, továbbá egy október 21.-i A38 koncert is biztosnak mondható, ahol a HS7 meghívásának teszünk majd eleget.


Rgy.: Köszönöm az interjút! További kellemes szárnyalást térben és idõben!
Chip: Köszönjük a lehetõséget! CH.I.P

Csabi

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!