Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Cultus

Tavaly november elején kaptam a hírt hogy "megalakult végre egy olyan zenekar, amelyik azt tûzte ki céljául, hogy bemutatja a The Cult életmûvet a mai koncertlátogató közönségnek. Erre a nem kis feladatra hat legény vállalkozott: Csepi Bertalan (gitár), György Balázs (dob), Kató Csaba (gitár), Tollár László (billentyû, vokál, csörgõ, rumbatök), Tóth Tibor (ének), Vincze Zoltán (basszusgitár, vokál). Mindannyian úgy gondoljuk, hogy a The Cult szerzeményei remekül megállják a helyüket a mai rock világban. Azon vagyunk, hogy minél hitelesebben interpretáljuk ezeket a gyöngyszemeket."
Magam is The Cult rajongó lévén, elmentem hát a következõ koncertjükre, és azóta ott ragadtam. Tényleg nagyon jók, megérdemlik hát a publicitást. Ezen próbáltam kicsit segíteni egy hideg februári estén, amikor a pesti Bahnhofban diktafonvégre kaptam a frontembert és a bõgõst. Íme:

Miért pont a Cult?
Tibi: Azért pont a Cult, mert az egy olyan zenekar, akik letettek vmi olyasmit az asztalra, ami igazán különleges és ritka az egyetemes rocktörténelemben. Viszont mostanában sajnos nagyot keveset lehet õket hallani, ezért gondoltuk azt, hogy fel kell éleszteni ezt a "legendát".
És hogy kezdõdött ez az egész, hogy találtatok egymásra?
Tibi: Húha, hát a két gitárosunk Csaba és Berci, meg a dobosunk Balázs már régóta csinálgattak vmi hasonló zenekart, már a kilencvenes évek elején, aztán nemrég eszükbe jutott hogy ezt fel kellene eleveníteni. Elkezdtek keresni embereket, így találták meg Lacit, Zolit és engem.
Zoli: Igazából azóta fut ez a dolog, mióta mi is beléptünk.
Pontosan mit jelent ez az "azóta"?
Tibi: 2004. májusában kezdtünk el próbálgatni, tehát még nincs egy éve.
Zoli: De ezek a próbák még Laci nélkül indultak el, tehát õ egy plusz "színesítõ" foltja az egésznek a vokálokkal és a csörgõvel.
Hogyan választottátok ki hogy melyik dalokat játsszátok?
Tibi: Hát ez nem volt nehéz, inkább azokat választottuk ki, amik kicsit úgymond slágeresebbek, tehát ismertebbek, volt mondjuk videóklipjük...tehát ezekkel kezdtük el a repertoárt felépíteni. De azért akarunk olyan számokat is belerakni, sõt már most is van 1-2, ami nem annyira ismerõs, inkább kuriózum, de mi nagyon szeretjük...
És a közönség is szereti?
Tibi: Hajjaj!!
Zoli: Hát ez egy olyan kérdés, hogy akik lejárnak Cult tribute-re, azok vagy olyan emberek, akik ismerik a klipes nótákat, vagy fanatikusan Cult rajongók. És a fanatikus rajongókat ki kell azokkal a dalokkal szolgálni, amelyek egy csak a klipeket ismerõ emberkének nem mondanak sokat, õ viszont nagyon szeretné visszahallani. Magyarul próbáljuk ezt a két oldalt egyformán kiszolgálni.
Lehet hogy korai még ez a kérdés, de volt már olyan visszajelzésetek a közönségbõl, hogy "Eddig nem igazán hallgattam Cult-ot, de láttalak Titeket és így rákattantam"?
Zoli: Igen, pont nemrég voltunk Zentán fellépni, és utána felhívott onnan egy srác, hogy õ eddig nem nagyon ismerte a Cult-ot, de amit mi játszottunk az neki nagyon tetszett, tehát gyakorlatilag így a Cult-ot dícsérte közvetetten!
Gondolom azért meg még nem éltek a Cultusból......Kettõtökrõl tudom, hogy másik zenekarotok is van (Zoli a Snake Heartnak, Tibi pedig a Queen Unplugged Projectnek is aktív tagja - BT.), de hogy vannak ezzel a többiek?
Tibi: Laci szintén tagja a Queen projectnek, a többiek nem zenélnek máshol.
Zoli: Hát igen, ezért van az, hogy fellépéseknél a többieknek hozzánk kell igazodnia, tehát ha jön valami felkérés, akkor azonnal minket hívtak, hogy van-e akkor bulink. Úgy érzem, hogy nekünk kettõnknek van igényünk arra, hogy többfajta produkcióban benne legyünk. Pont errõl beszélgettünk nemrég, hogy mi ketten szeretnénk egyszer majd a zenélésbõl megélni és ezt Magyarországon egy zenekarral sajnos nem lehet – még – megoldani, illetve nagyon keveseknek sikerül.
Akkor ez gondolom azt jelenti, hogy a tagoknak van civil foglalkozásuk is.
Tibi: Persze, én pillanatnyilag egy lakóparkban gondnokoskodom, mellette pedig vállalok sofõrködést, ipari alpinistáskodást, ilyeneket.
Zoli: Csabi egy programmagazinnál dolgozik, Balázs egy lemezkiadónál futár, Lacának rock-kocsmája van, Berci autókereskedéssel, én pedig hangszerekkel foglalkozom.
Meséljetek az eddigi fellépéseitekrõl! Hol játszottatok, és hogy sikerültek?
Tibi: Az elsõ egy nagyon izgalmas fellépés volt, mert barátok hívtak meg minket egy házibuli-jellegû dologra, ahol legalább 6-7 zenekar fellépett, mindenféle stílusban. Ott játszottunk 1 órát és nagyon jól sikerült. Aztán játszottunk az Orczy-kertben a Hollywood Rose elõtt, ez nem sikerült olyan jól, mert sem a hangosítás, sem a körülmények nem voltak megfelelõek. Aztán voltunk jobbra-balra, Egerben, aztán itt Pesten a Geronimo-ban, majd volt egy 3 alkalmas "sorozat" itt a Bahnhofban, azokat már sikerült rendesen be is harangozni, meg kiplakátolni. Aztán most januárban volt a Wigwamban egy óriási buli, ami hálistennek nagyon jól sikerült.
És a jövõbeli tervek?
Tibi: Fesztiválok.
Zoli: Igen, hát szerencsére jók a kapcsolataink, és õk tudnak abban segíteni, hogy eljussunk a fesztiválokra. Fõleg a motoros fesztiválokat szeretnénk megcélozni, meg persze a Szigetet. De bármiféle megkeresés van, mindenhova szívesen elmegyünk. Persze a stílus kicsit behatárolja, hogy milyen rendezvényekre fér be a zenekar, de persze lehet, hogy egy afféle "városi napok" rock-délutánjába beleférhet.
Terveztek egyébként valami komplexebb dolgot a látványban van egyebekben a késõbbiekre? Vagy akár esetleg egy Cult Klubot?
Tibi: Igen, ezekrõl folyamatosan szó van, és vannak nagyon jó ötleteink, csak a lehetõségek sajnos nagyon korlátozottak még. Fõleg anyagi okok miatt sajnos nem tudjuk teljesen megvalósítani azt, amit igazán szeretnénk, akár látványban, akár a hangosításban, de haladunk ebbe az irányba.
A tribute zenekaroknak ugye két fajtája van, egyik az akik tényleg csak az adott kedvenc zenekar számait játsszák (mint pl. a korábban említett Hollywood Rose), a másik pedig olyan, mint pl. a Station, hogy tribute zenekarként alakult, de mára már van egy csomó saját daluk is. Ti terveztek saját dalokat?
Tibi: Hát Csabával ezt pedzegettük még az elején, hogy milyen jó lenne majd saját számokat is játszani, de nem tudjuk elképzelni, hogy ezt a Cultus név alatt tudnánk megvalósítani, mert ez annyira egyedi zene, hogy emellé berakni olyat, ami saját, az nem biztos, hogy jó lenne.
Zoli: Igen ez nehéz dolog, én mondjuk annyiban vagyok egy picit ilyen gondolkodó álláspontban, és talán ezzel a fiúk is egyetértenek, hogy elõször meg kell próbálni ezt, amit csinálunk maximálisra fejleszteni és csúcsra futtatni. Azt gondolom, hogy most már elég jól játsszuk a dalokat, de még mindig van ebben egy 30-40 %, pl. a látványban, ahogy az elõbb említetted. Ezt körbe kell futtatni az országban, sõt szeretnénk még külföldre is eljutni ezzel. És ha már eljutottunk olyan szintre, mit már nem lehet fokozni, akkor lehet továbblépni, szerintem nem szerencsés túl sok dolgon gondolkodni egyszerre. Mindig az elõttünk álló feladatot kell jól megoldani, és ránk még rengeteg feladat vár. Meg persze mindig kell valami újat hozni, mert különben könnyen megtörténhet, hogy már annyiszor hallják az emberek ugyanazt, hogy már nem fogja õket érdekelni. És hát még rengeteg Cult szám van, amit meg lehet tanulni!:o))
Tibi: Igen ezt én is úgy érzem, hogy abszolút az elején vagyunk ennek az egésznek.
Zoli: Amit pedig keresünk a zenekarral, azt eddig szinte teljesen vissza is forgattuk bele, hogy javíthassunk még a dolgokon, illetve elmentünk stúdióba, csináltattunk fotókat, költöttünk a hangosításra, videófelvételt csináltunk...
Az mit takar, hogy stúdióban voltatok?
Zoli: Hát van demónk....
Tibi: Igen, 3 számot kiválasztottunk, amikrõl úgy gondoltuk, hogy jól játsszuk, és azt feljátszottuk, hogy tudjuk mutogatni.
Zoli: Ennek az az oka, hogy bármilyen fesztiválnál jelentkezel, és még nincs akkora neved, valamit le kell tenned az asztalra, és nekünk ilyen anyagunk még nem volt.
Értem. Nos, akkor most a kedvenc Cult albumaitokra és dalaitokra lennék kiváncsi.
Tibi: Én azt tudom mondani, amivel tulajdonképpen megragadott ez az egész: 1989-ben hallottam elõször Cult-ot, mégpedig az Edie címû számot a Sonic Temple lemezrõl, ami azt hiszem a zenekar pályafutásának csúcsa, meg még sokak szerint. De az összeset mondhatnám amúgy, csak ez ilyen különlegesség. És ebben a nótában még az is érdekes, hogy amikor elõször meghallottam, azt hittem, hogy ez egy Queen nóta, mert Astbury úgy énekel benne, hogy helyenként nagyon hasonlít Freddie Mercury-re a hangja.
Zoli: Nálam is a Sonic Temple, ez egyértelmû, bár én az Electric-kel kezdtem a Cult hallgatást, de a Sonic Temple ragadott meg igazán. És még egy kedvencem van, amit már nem tartok igazán Cultnak, de az utolsó lemez, a Beyond Good and Evil olyan, amit még nagyon szívesen hallgatok.
És mi a véleményetek a The Doors of the 21st century zenekarról (Doors reinkarnáció Ian Astburyvel az élén – BT)
Zoli: Én még nem is hallottam róla, haha!
Tibi: Sajnos én még nem hallottam õket, de Laci kint volt Wiesenben és teljesen odavolt érte...
Zoli: Ja persze, az a Doors, így már tudom.....azt mondják, hogy zseniális! És egyébként volt olyan, hogy a Tibi feldobta a többieknek, hogy mivel az Astbury énekel Doors nótákat, miért nem játsszunk mi is?
Tibi: Igen, így volt...
Zoli: Egyébként én ezt nagyon jó ötletnek tartom!
Tibi: Igen ez jó lenne frissítésnek, ha már rendszeresen játszunk, 1-2 szám, avagy egy kis egyveleg erejéig.
Zoli: Én azt gondolom, hogy a Tibi egy profi énekes, aki bármit elénekel, de azt tudja igazán jól, amit szeret, és 3 dologról tudok, amit nagyon szeret: a Queen, a Cult, és a Doors...
Tibi: Így van, és Doors-ot még nem énekeltem!
Érdekes, hogy a Queen is és a Doors is most "feléledt", új tagokkal..... szerintetek Cult lesz még?
Tibi: Egyre kevesebb esélyt látok rá, de azért nem tartom lehetetlennek. Hiszen az elmúlt 10 évben is mindig többet kellett rájuk várni, dehát õk sem lesznek már fiatalabbak.
Zoli: Én úgy tudom, hogy Astbury szólólemez lesz, ezt pont õ mondta Lacinak, aki találkozott vele Wiesenben. Dehát lássuk tényszerûen, a Cult az az Astburytõl volt Cult, az õ hangjától....
(Itt – szinte végszóra - megérkezett közénk Laci, a vokalista/csörgõs)
Zoli:......szóval ha meghallottál egy Cult számot azt az õ hangjáról ismerted fel. És hát a Cult mindig is egy átjáróház volt a két állandó tag körül, nem kizárt, hogy az Astbury szólóalbum kvázi a Cult jogutódja lesz.
Nos akkor az utolsó kérdésem az volna, hogy mi a véleményetek az internetes fanzinekrõl, ismeritek-e õket, és jó-e, hogy vannak?
Tibi: Sajnos én ritkán jutok internethez, de szoktam néha olvasgatni ilyeneket és jó dolognak tartom.
Zoli: Én annak örülnék, ha jobban el lennének terjedve, ha látogatottabbak lennének, mert olyan minõséget képviselnek. Sokkal jobban fel kellene hívni az emberek figyelmét, hogy ne csak butaságokat keressenek a net-en, hanem ilyen okos dolgokat is. Szóval én rendszeresen olvasom õket.
Laci: Szerintem pedig nagyon jó lenne egy ilyen "evidens" oldal, amit egy zene iránt érdeklõdõ ember egy kulcsszó alapján megkeres, és ott olvashatja a kedvencérõl az aktuális híreket. Jó lenne, ha valaki így ki tudná nõni magát.
Zoli: Igen, az lenne jó, ha egy zenei lap is lehetne olyan közismert, mint pl. a napilapok netes verziói.
Laci: És a nyomtatott médiában mindenképpen be kéne reklámozni, hogy ott is szembesüljenek vele az emberek.
Én részemrõl befejeztem, van-e még valami amit esetleg Ti el akartok mondani?
Zoli: Köszönjük szépen! Ja és a következõ Bahnhofos koncert idõpontja: Március 26. szombat!

BTimi

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!