Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
d'Colt Age

A klasszikus négyes felállásban mûködõ, sítulusában a rock és a heavy metal határmezsgyéjén mozgó d'Colt Age neve talán még nem cseng túl ismerõsen. Itt a remek lehetõség, hogy megismerjétek õket!

Mióta létezik a zenekar, és kikbõl áll?
Zenekarunk, a d'Colt Age (ejtsd: "dökoltédzs") mint klasszikus négytagú formáció 2000. nyarán alakult. Jelenleg az alábbi felállásban üzemel:
Nagy Krisztina [ének],
Gyõri Levente [szólógitár],
Gyõri Krisztián [basszusgitár],
Józsa Balázs [dobok].
A névválasztásban mi is -mint sokan mások- az eredetiségre törekedtünk, azzal egyszerre próbáltunk korunk általunk is megénekelt "balgaságára" (colt=balga) és Krisztina énekesnõi teljesítménye mellett szintén kiemel(l)kedõ egyéb adottságaira is utalni...:-)
Rendelkeztek-e valamilyen zenei múlttal, vagyis voltatok e elõtte más zenekarban?
Külön-külön mindannyiunk már kipróbálta magát különféle zenei stílusokban. Jómagam például valahol a 90-es évek elején, a hardcore/crossover/trash metal fénykora környékén kezdtem komolyabban foglalkozni a zenéléssel, amikor is testvéremmel, Gyõri Attilával és még két barátunkkal Vinas néven az M.O.D., az S.O.D., a D.R.I. és az Agnostic Front neve fémjelezte "úton" próbáltunk meg elindulni. Sajnos már itt is kerékkötõi voltak a dolognak a megbízhatatlan és/vagy önimádó dobosok, akik -általánosságban értve- egészen közelmúltig -közelebbrõl a minden szempontból pozitív hozzáállású Balázs csatlakozásáig- megkeserítették a d'Colt Age életét is...
Visszatérve a Vinasra, annak valamelyik legutolsó periódusában már együtt muzsikáltam -szintén a Gyõri "klán"-hoz tartozó- unokaöcsémmel, Krisztiánnal, akivel közösen akkoriban (1998-1999 táján) már komolyan rokonszenveztünk a Corrosion of Conformity, a Black Sabbath (!), a Down vagy éppenséggel a Crowbar által képviselt stoner/doom vonallal. Ennek mintegy kézzelfogható eredménye az volt, hogy akkoriban született még egy kezdetlegesebb változata az Ördögi körben c. dalunknak, amelynek alapriffjeiben azért még mai napig is megmaradtak ezek a hagyományos stílusjegyek. Miután azonban egyfelõl Attila -sajnos- beleunt a kilátástalan próbálkozásokba a megfelelõ dobos megtalálása kapcsán, hivatalosan véget vetettünk a zenekarnak, s majd' két évig nem is foglalkoztunk a zenéléssel. Míg nem azután 2000. tavaszán mégiscsak jelentkezni kezdtek az elvonási tünetek, s rálelve "kiskorú" (17 éves), de lendületes Lévai Tamásra (utólag "Fiam, Brútusz"-ra) mint ütõsre újfent a húrok közé csaptunk. Már akkoriban is megfogalmaztuk azt a gondolatot, hogy milyen jó lenne azt a jó mocskos, feszes, stoneres zenét nõi énekhanggal ötvözni, így nem kis örömünkre szolgált, amikor nyáron csatlakozott hozzánk Krisztina a maga jellegzetes énekhangjával, inkább az igényesebb populáris irányzatokat preferáló zenei irányultságával...Hmm, ez talán túl tudományos volt, de most már mindegy...
Elküldtétek az Egyéni nézet címû demó cd-teket...mit érdemes errõl tudni?
Történt 2001. tavaszán, hogy a csepeli Voodoo Klubban történt élõ bemutatkozást, valamint a szolnoki Denevér Stúdió által szervezett tehetségkutatón való részvételt követõen Tamásunk -zenei nézetkülönbségre hivatkozva- hirtelen távozott a zenekarból. Ezzel nemcsak hogy jó idõre ismét hiú ábránddá vált demókészítési tervünk, hanem -szinte perverziónkká téve a várakozást- sokáig krónikus ütõshiánnyal kellett ismét küszködnünk. 2002. februárjában azonban megelégeltük a dolgot, és megkörnyékeztük a Szilágyi Tibor által igazgatott Rockmen’s zenekar dobosát, Senkeri Gyulát, hogy vendégzenészként mûködjön közre az Egyéni nézet címet viselõ négyszámos demófelvételünk elkészítésében, aki szerencsére -látva zenénkben a kihívást- eleget is tett felkérésünknek.
Hol vettétek fel? Mennyi idõtök volt rá?
Ahogy már említettem, Gyuszival ideiglenesen ismét négytagú csapattá bõvülve 2002. februárjában nekiláttunk a felvételek elkészítésnek a próbahelyünkként is funkcionáló budapesti S.P. Stúdióban, Sebesi Sándor irányítása mellett. Az idõ és az a piszkos anyagiak képviselte szûk keresztmetszet jóvoltából a stúdiófelvételek kényszerûen a gitár-, a basszus- és a dobalapok egyszerre történõ feljátszásával kezdõdtek, s ezután külön sávokat csak a gitárszólók feljátszására illetõleg az énektémák rögzítésére vettünk igénybe. A felhasznált stúdióidõt így (a keverést is beleértve) 14 órányira tudtuk leszorítani, reményeink szerint nem a minõség rovására.
Ahogy hallgatom a cd-t, egy valamiben nem tudok dûlõre jutni: milyen stílusba sorolható a zenétek? Annyit tudok, hogy az igényesebbe...
Köszönöm, igazán megtisztelõ, hogy Te is így gondolod. Pusztán a tényekre szorítkozva mi -is- úgy látjuk, hogy ha nem is eredeti, de mindenképpen egyénisége és igényességre törekvõ az a zenei koncepció, amit igyekszünk kialakítani. Kezdve a rockzenében nem túl gyakori nõi énekhang alkalmazásától, a gitárcentrikus zenei alapokon át egészen addig a hagyománytiszteletig bezárólag, amelynek visszatükrözõdése a dalépítésünkben egyfajta tisztelgés is az általunk is igen kedvelt 60-as és 70-es évek rockzenéjének. Ami a dalszerzést illeti, elmondható , hogy a demó 4 felvétele ugyan szövegvilágát és nótaszerkezetét jómagam igyekeztem megteremteni, a végtermék azonban mindenképpen a három alapítótag különbözõ zenei irányultságának egyfajta jól sikerült elegyének tekinthetõ. Benne van a dallamosságra törekvõ énektõl kezdve a gitáros unokatestvérek közel egy évtizedes zenei együttmûködésének néhány stoner/doom/postgrunge beütésû vívmányán keresztül a tradicionális blueszene számos eleméig bezárólag minden, mi szemnek, szájnak ingere. Talán még némi heavy is... Minden esetre az eddig megjelent vélemények (Metal Hammer H., Rockinform) fényében bátran állíthatjuk, hogy a demó fogadtatása mindenhol pozitív, melynek legmarkánsabb példája talán éppen a Metal Hammer H. 2002/7-8. száma Demonstráció rovatában megjelent értékelés azon végszava, miszerint idézem- Gitáros rockzenét így kell játszani, kérem tisztelettel!
Terveztek e újabb demót, esetleg teljes albumértékû felvételt?
Hát éppenséggel elébe mentél a dolgoknak, Rob. Pont két hete, egy pénteki próbánk alkalmával vettünk fel 5 nótát -csak úgy élõben, mikrofonokkal- az S.P.-ben, azzal a nem titkolt szándékkel, hogy általuk fellépési lehetõséget nyerjünk a Sziget Fesztiválra. Szerintem, ha az "Egyéni nézet"-et tetszett, akkor ez 110%, hogy még jobban bejönne. Szerintem ez alatt az 1 év alatt -ha lehet- még tovább csiszolódtunk, finomultunk és színesedtünk zeneileg. Ha gondolod, küldök belõle egy mp3-at.
Várom...a címem tudod!
Egyébként most már 10 önálló szerzeménnyel rendelkezünk, ami egy kb. 1 órás repertoárba foglalhatók bele, melyet 2 feldolgozással szeretnénk kiegészíteni, de ezekrõl még nem született döntés. A legközelebbi stúdiófelvételek alkalmával már minden bizonnyal a teljes repertoárt fogjuk -többsávos környezetben- rögzíteni.
Élõben mennyire mûködõképes a zenekar? Szoktatok-e koncertezni?
Szerintem most már megérett ez a formáció arra, hogy élõben zúzza a fejekbe a d'Colt Age feelinget, csak meg kellene találni hozzá a megfelelõ társzenekart. Ez sajnos még várat magára, de remélem, már nem sokáig. Utolsó koncertünket tavaly nyáron nyomtuk a Rockmen's-szel közösen, a budapesti Kávés Katicában. tapasztalat, hogy élõben leginkább az Ördögi körben üt a legjobban...
Arra nem gondoltatok, hogy elmenni valamelyik nagyobb zenekar elé elõzenekarnak?
Isteni dolog lenne, nagyon remélem, hogy egyszer összejön. Azt, hogy ki lenne az, lenne elképzelésem, de inkább még nem árulnám el.
Mivel foglalkoztok a magánéletben?
Hétköznapi foglalkozásokat ûzünk, én példának okáért könyveléssel keresem meg a mindennapi betevõt, Krisztina a rendõrség kötelékében dolgozik, Krisztián a vendéglátóban, Balázs pedig mûszaki területen. Családi állapotunkat tekintve -egyenlõre- csak jómagan élek -három X- hez közel- házasságban és gyermekekkel, a többiek még élvezik a kötetlen szabadságot, baráttal vagy barátnõvel a háttérben.
Zeneileg kik a kedvenceitek?
Ahogy arra már utaltam, sokféle zenét hallgató emberkébõl alakult ki a mostani formáció. Kriszti, akinek elsõ számú kedvence Madonna, szinte velünk együtt "rockosodott", mármint ami a zenei érdeklõdést illeti, de változatlanul sokrétû az ízlése. Krisztián, Balázs és én már sokkal inkább a kemény zene felé hajlunk. A közös "nevezõ" talán valahol a 70-es évek rockzenéje (Black Sabbath, Led Zeppelin, Jimi Hendrix), a grunge (Stone Temple Pilots, Pearl Jam. Nirvana), a postgrunge (Creed, Silverchair), a Metallica, és végül de nem utolsó sorban a blues (a rockosabb változatból mint Gary Moore, Jeff Healey). Krisztiánnak közösen persze kitartottunk a stoner/doom mellett, de olykor meghallgatjuk Stinget, a Toto-t vagy Eric Claptont is.
Mennyire vagytok jelen a világhálón?
Fontosnak tartjuk az Interneten való megjelenést, amolyan mutimédiás módon, képileg (honlap formájában) és zeneileg (letölthetõ zenei fájlok révén) egyaránt. Fejlesztés alatt álló webldalunk 1-2 hónapon belül elérhetõ lesz a világhálón.
Mp3-akról mi a véleményed? Lehet-e káros egy zenekar számára, ha az Interneten elérhetõek a dalai?
Kezdõ zenekarként arra törekszünk, hogy felvételeink a legszélesebb körben váljanak ismertté a rockzenét hallgatók körében. Ennek talán a leghatékonyabb és leginkább költségkímélõbb módszere az mp3- formátumra konvertált zeneszámaink feltöltése a különféle rockzenei fórumokra. Azt, hogy ezt mennyire komolyan gondoljuk, mi sem példázza jobban, hogy az "Egyéni nézet" négy felvétele szabadon letölthetõ jelenleg is az MMP-3 (http://www.freeweb.hu/mmp/) vagy az Abyss (http://abyss.uw.hu/) oldaláról. Nem kis megtiszteltetés lenne a számunkra, ha új dalaink egyike elõször példának okáért a Rockgyémántok oldalain lenne elérhetõ.
Ennek semmi akadálya, és köszönöm szépen! Mit mondanál még el?
Elõször is szeretném megköszönni a Rockgyémántok magazinnak, hogy ezt az interjúlehetõséget biztosította a számunkra. Rátérve a közlejövõre vonatkozó terveinkre, azok között elsõdlegesen az elsõ, és a Sziget kedvéért rögzített hangfelvétel további szakfórumok felé történõ eljuttatása, valamint élõben történõ bemutatása szerepel, melynek talán legfontosabb állomása Sziget képviselte nívós zenei megmozduláson való részvétel lenne. De szívesen veszünk bármilyen felkérést, legyen szó tehetségkutatóról, fesztiválról vagy elõzenekarkénti meghívásról, ha a megfelelõ infrastruktúra (zenekari erõsítés) adott. Remélhetõleg lassan saját eszközparkunk is összeáll, s így már önálló koncertekre is sor kerülhet.

Gyõri Levente (mint kapcsolattartó személy),
2040 Budaörs, Petõfi S. u. 3.,
06/20/947-18-27,
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!