Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Disco Express

Nem egyszerû feladatra vállalkozik, aki a Disco Express zenekar tagjaiból próbál komoly mondatokat kihúzni.... azért én is megpróbálkoztam vele a 2005-ös Wigwamos Arany Nyíl díjkiosztó elõtt, ahol felléptek a srácok (is). Aki végig tartotta a frontot velem, az Vincent Valentine bõgõs volt, és néha belépett a képbe Betty Monroe énekes is. Hát ezt hoztam ki belõlük:

Ki találta ki a Disco Express image-ét és zenei stílusát?
VV : Amikor a zenekart megalapítottam 1996-ban, akkor a rockzene teljesen halott volt. A grunge és alternatív zenekarok uralkodtak, de a dallamos rockzene mint olyan nem létezett. Viszont a barátaim meg én dallamos rockzenét akartunk játszani, mert ezt szeretjük. Ehhez találtuk ki ezt a pluszt, amire oda tudnak figyelni az emberek, hogy nem saját dalokat játszunk, hanem feldolgozunk régi eurodisco felvételeket, pl. Sandrát, Modern Talkingot, rockzenében. Késõbb lettek pop meg beat meg más dalok is, de elõször kifejezetten discoszámokat dolgoztunk át zúzós hardrock formában. Ehhez a stílushoz viszont a glam-image nyilvánvánvalóan adta magát.
Nagyvonalakban elmondanád a zenekar történetét?
VV : Elõször készítettünk egy kétszámos demót, amit megmutattam Jeszenszky Zsoltnak, és neki nagyon megtetszett. Elvállalt minket 1997 elején, és nyárra leszervezett nekünk egy balatoni playback discoturnét, elég jó gázsival. Élõ koncertjeink ekkor még csak Borsod megyében voltak. A balatoni playback turné viszont hatalmas bukás volt, több helyen ki se fizettek minket. 1998-ban Zsolt kitalálta, hogy vegyük fel a lemezt és majd õ lobbizik nekünk a Sonynál. A felvételeknek Jung Norbi lett a zenei producere, és nem nagyon szólhattunk bele a dolgokba, ráadásul akkor volt egy dobosváltásunk is.....hát a kiadásból sem lett semmi, a Sony sem tudott vele mit kezdeni, nem volt elég „trendi”.
Ezután megkerestük Som Lajost, aki igen sok mindent intézett nekünk. Ekkortájt mentünk át igazán botrányzenekarba, és a koncerteken mindig nagy beindulás volt, de a kiadók nem hittek bennünk. Nagyjából ezidõtájt indult be igazán a Mirigy is és mindenki hozzájuk hasonlított minket, pedig mi pont fordítva csináljuk a dolgainkat: az eredeti szövegeken nem változtattunk, csak rockzenére hangszereltül át.
Lajossal hamarosan megszakítottuk az együttmûködést, de elõtte még szerzett nekünk egy lemezszerzõdést a Premier Art-nál, ahol még '99-ben kijött egy maxink.. Közben pedig képbe került Vörös Gabi, és vele indult el igazán a zenekar. 2002 tavaszán jelent meg végül a lemez, de eközben havi minimum 8 bulink mindig volt. Aztán még jöttek-mentek a managerek, és 2004. nyár óta vagyunk „önjáróak”, szóval magunkat manageljük. És most jutottunk el odáig, hogy leszerzõdtünk a Magneotonhoz, és hamarosan megjelenik a második album, ami 3 dal kivételével saját számokat fog tartalmazni....
Ne ugorjunk még a második albumra, mik azok a díjak vagy elismerések amikre büszkék vagytok?
VV : Soha semmilyen díjat nem nyertünk, de nem is neveztünk semmilyen tehetségkutatóra. Viszont nagyon büszkék vagyunk azokra az elismerésekre, amik a médiások és a közönség felõl érkeznek, nekünk ez tökéletesen elég is. Ezért tartunk ki már 9 éve.
BM : Viszont egyszer beugrattuk az egyik kereskedelmi tv mûsorvezetõjét élõ adásban: bevittünk magunkkal egy fából készült parókatartót, és elmeséltük neki, hogy ez a Pereces Károly képzõmûvészeti díj, melyet egy 1200-as Lada rézkarcáért nyertünk. Volt ám nagy röhögés meg pirulás, amikor kiderült, hogy csak hülyéskedtünk!
Szegény!!!! És hogyan választjátok ki azt, hogy milyen dalokat dolgozzatok át?
VV : Ez minden egyes dalnál máshogy jött. Hallottunk egy dalt a Sláger Rádióban, vagy voltak konkrét elképzelések, vagy olyan célirányos dolgok, hogy pl. egy idõben kitaláltuk, hogy hippik leszünk, és akkor abból az irányvonalból választottunk.
BM : 3 fontos szempont van egyébként: hogy tetsszen nekünk , hogy meg lehessen csinálni, és hogy sokáig üljön.
És amikor magyar szöveget írtok egy dalra az hogy születik? Van egy szövegötlet és kerestek hozzá egy dalt, vagy pont fordítva?
VV : Fordítva, amikor megvan a nóta, elõször az eredeti nyelvén játsszuk, és ha eldöntjük, hogy komolyabb szándékunk van vele, akkor megírjuk rá a magyar szöveget, általában ketten Bettyvel. Pl. a Számcsengõnél az volt az ötlet, hogy mocskoljuk be a télapót, és így írtuk meg a szöveget. Fontos, hogy ironikus és humoros legyen a szöveg, de semmiképpen nem paródia. Eleinte az emberek nem röhögtek rajta, mert belsõ zenekari poénokból születtek, de mára ezek is kiforrták magukat, meg mostanában már közérthetõbb poénjaink vannak.
Soha nem éreztétek, hogy hátrányotokra van az, hogy Miskolcon laktok?
VV : De igen, mert mindig sokba került a benzin! Haha! De komolyan, sokszor volt olyan, hogy 2 hétig fent voltunk Pesten és érezhetõen pörgött a zenekar, benne voltunk minden buliban és a médiában is többet szerepeltünk.
Na jó, akkor beszéljünk az új albumról.
VV : A Magneotonnál fog megjelenni nagyjából szeptember elején, viszont már leforgattuk az elsõ klipet a Plaza-angyal címû saját nótára. Az elsõ lemezünkhöz képest abban lesz más, hogy kicsit homogénebb lesz zeneileg, inkább a hetvenes évek glamrockjára fog emlékeztetni.
BM : Meg ugye az elsõ lemezen feldolgozások szerepeltek, és azért az jobban be volt határolva, mert a dalok adták magukat, hogy milyen stílusban lehet feldolgozni õket, ezért lehet, hogy aki hallgatta, nem mindig tudta eldönteni, hogy milyen zenét is akarunk játszani – ez most sokkal jobban le fog jönni.
Milyen lesz a klip?
VV : Engem egy kicsit hangulatában a kilencvenes évek elejére emlékeztet, olyan mintha egy kilencvenes évek eleji Guns N Roses klip lenne. Miskolcon a Palota Szállóban forgattuk és a szöveghez illeszkedik, de különös története nincs, inkább egy image-klip.
Mik a terveitek a közeljövõre?
VV : Legközelebbi tervünk, hogy most mindjárt felmegyünk a színpadra játszani, majd nézzétek meg a vadiúj platform-csizmáinkat! Ha-ha!
BM : Mindenképpen szeretnénk, ha megjelenne az új album, amirõl már nagyon sokat beszéltünk, és hát szeretnénk ott lenni a nyári fesztiválokon. És még valami: én szeretnék még egy kicsit szebb lenni, bár ezt nem tudom, lehet-e még fokozni! Ha-ha!
Végül megkérdezném, hogy mit gondoltok az internetes újságokról?
VV : Nekem nagyon bejönnek, csak hát nem tudom, hogy mennyi intelligens ember él ebben a lagzis országban, hogy mennyire mûködnek, mennyire sok emberhez jutnak el.

Alanis

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!