Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Doors slágerek - unplugged megszólalásban

 

Márciusban volt szerencsém élõben látni és hallani hazánk egyik legrégebbi tribute-zenekarát, a Doors Emlékzenekart. Az énekesük számomra: tökéletes illúzió, mintha maga Jim Morrison állt és énekelt volna a színpadon. Nagy hatással volt rám ez a fergeteges hangulatú klub buli, és mivel szerintem nagyon magas színvonalon közvetítik a Gyíkkirály zenéjét, felkeltették az érdeklõdésemet. Ebbõl nálam egyenesen következik, hogy megkerestem a zenekar gitárosát, Kiss Gergõt, hogy meséljen nekem az emlékzenekarról.

Gergõ kérlek, mutasd be röviden a zenekart, mióta létezik a Doors Emlékzenekar?
Kik a tagjai?

1992-ben alapította a zenekart László Boldizsár (Cotton Club Singers) és Szöllõs Gergõ. A dátumból is látszik, hogy nem divatból jött létre a zenekar, hanem ez folyamatos dolog azóta. Alapító tagunk Szöllõs Gergõ a dobosunk. Rajta kívül Menszátor Attila énekel, Fóris Szilárd játszik billentyûs hangszereken, Veisz Gábor basszusgitározik és én, Kiss Gergõ játszom gitáron.
Minden nagyobb hazai zenei fesztiválon ott voltunk az elmúlt 14 évben.
A Doors zenéje nagyon sok stílust magába foglal, a bluestól a jazzrockon át a rockig , ezért a különféle zenei stílust kedvelõ emberek is megtalálják a dalok között azt, ami a szívükhöz a legközelebb áll.
Küldetésünknek érezzük, hogy minden generációt megismertessünk a Doors-al. Nagy örömmel látjuk koncertjeiken, hogy a tizenévesektõl kezdve az idõsebb generációkig, minden korosztály képviselteti magát. A zene szeretete az, ami fiatalt és idõsebbet kihoz a koncertjeinkre és ez nagyszerû dolog.

Zenészkollégáid honnan jöttek, milyen zenei múltjuk van?

Énekesünk Menszátor Attila, József Attila díjas színész, az éneklésen kívül játszik színházban, de játékfilmekben is szerepel, illetve a Duende együttesnek és a Tom Waits emlékzenekarnak is frontembere még.
Szöllõs Gergõ a dobos, az egyedüli a régi alapító tagok közül, többek között a Szabó Leslie Band-ban is dobol, dobiskolát is mûködtet, és mindketten szoktuk a koncerteket is szervezni.
Fóris Szilárd a Zeneakadémián végzett zongora szakon, és párhuzamosan komolyzenével is foglalkozik.
Veisz Gábor a basszusgitárosunk nagyon sok zenei stílusban otthon van, a Fugátóban és Farkasházi Rékával is játszik.
Nekem is van zenei múltam. Jelenleg az emlékzenekaron kívül még gyermekek zenei fejlõdésének elõsegítésére és szórakoztatására létrejött Monó Manó nevû zenekarban is játszom. Itt szeretném megemlíteni, hogy nagyon sokat köszönhetek tanáraimnak, Vámos Zsoltnak (Bon-Bon) és Felkai Miklósnak. De saját stílusom kialakításában nagy szerepe volt Tátrai Tibornak is, akivel érdekes módon személyesen csak néhány mondatot volt alkalmam beszélni eddig személyesen, de gitározása nagyon meghatározó számomra mind a mai napig.

Milyen gyakran szoktatok próbálni? Hogyan állítjátok össze a mûsort és frissítitek-e a repertoárt?

Mivel régi zenekar vagyunk, régóta játszunk, külön próbálni nem szoktunk. Általában koncertek elõtt összejövünk próbálni, a mûsort összeállítani. Úgy mûködik, hogy kiválasztunk 18-20 dalt a próbán, és koncerten ebbõl 15-16 dalt eljátszunk. Az adott hely hangulatától is függ, ahol fel fogunk lépni, hogy miként alakítjuk a mûsort. A Doors-nak vannak nagyon pörgõs, kemény nótái, de vannak lírai lágy dalai is, és ezeket próbáljuk a helyhez és a közönséghez igazítani. Folyamatosan bõvítjük, változtatjuk a repertoárt, közösen megbeszéljük, hogy mely Doors dalokat vegyük be a mûsorunkba.

Térjünk rá a jelenre és a közeli jövõre. Úgy hallottam, hogy valami nagyon különleges fellépésre készültök, nem mindennapi koncerthelyszínen ahol unplugged fogtok játszani. Igaz a hír?

 Igen, április 28-án (szombaton) az Alexandra Könyvesház pódiumán (Nyugati tér 7.) fogunk unplugged Doors dalokat játszani 19 órától, várhatóan másfél órán keresztül. Szokatlan lesz a Panoráma terem helyszínként, nem egy rock klub, nem egy csarnok és megpróbáljuk kihasználni a hely adottságait, ezt a színházas jelleget. Ebben a miliõben úgy érezzük, hogy jobban fogunk támaszkodni a dalok érzelmi vonulatára, a szövegekre, a versekre. Úgy tervezzük, hogy Menszátor Attila, ahogy eddig is tette koncerteken verseket is elõ fog adni. Tehát rendkívül érdekesnek ígérkezik ez az esemény, nagyon készülünk rá, próbálunk, mert élvezetesen szeretnénk tolmácsolni a Doors slágereit unplugged. Plusz még egy információ: a koncert ingyenes lesz!

Az unplugged megszólaláshoz a dalokat ugye át kell hangszerelnetek?

Természetesen. Mivel akusztikus gitáron fogok játszani, teljesen máshogy kell játszanom a dalokat, mint elektromos gitáron. Ezen kívül a többi hangszer, de legfõképpen a dob sem a megszokott módon fog megszólalni. Ezért, nagyon érdekesnek ígérkezik ez a kísérlet jellegû koncert, az újszerû hangzás, és a szokatlan környezet miatt is.

Május elején az unplugged után sokkal hangosabban fognak szólni a Doors nóták, mert egy nagy koncertetek lesz, ahol egy másik népszerû magyar tribute-zenakarral közösen léptek fel. Úgy tudom, hogy nem ez lesz az elsõ koncert, ahol ez a két emlékzenekar együtt szórakoztatja az egybegyûlteket.

Május 2-án /szerdán/ az Almássy téri Szabadidõ Központban (VII., Almássy tér 6.) a Banális Közhely Egyetemi Klub keretében lépünk fel a Hollywood Rose-zal (Guns n' Roses tribute zenekar) közösen. Értelemszerûen sokkal zúzósabb lesz a mûsor, mint az unpluggeden. Egy mini tribute fesztivál keretében vidéken már léptünk fel együtt. Szerintem nagyon érdekes ez az összeállítás, bár mindkét zenekar rockzenét játszik, de úgy gondoljuk, hogy ebben a párosításban még szélesebb kört érint meg ez a közös koncert. Szeretettel várunk minden Doors és Guns n’ Roses rajongót!

További terveitek?

Még júniusban tervezünk egy utolsó klub bulit, aztán jönnek a fesztiválok. Tavaly játszottunk közös koncerten a Zappa Emlékzenekarral a Szigeten, a Pesti Est színpadon, ahol egy három órás folyamatos koncert volt a két zenekarral. Nem volt semmiféle átállás közöttünk, hanem egy közösen elõadott dallal váltottuk egymást a színpadon. Mivel a koncert nagyon jól sikerült, és jó barátságba került a két zenekar, idén folytjuk a közös bulizást. Idén például a Zöld Pardonban - és ahogy tavaly is - a Szigeten is ott leszünk. A Touch Me címû dalt így végre ismét fúvósokkal adhatjuk elõ. Már õszre is vannak megkereséseink, vidékrõl is sok a meghívás.

Távolabbi tervünk, hogy - Doors stílusban - közösen írunk néhány dalt, mivel vannak már zenei ötleteink és Attilának pedig vannak versei. Tehát úgy döntöttünk, hogy néhány saját dallal is elõrukkolunk és valószínû, hogy a dalokat egy maxi formájában ki fogjuk adni, mert a decemberi jubileumi koncerten már szeretnénk eljuttatni a közönséghez. Immár mondhatom, hogy hagyománnyá vált nálunk Morrison születésnapja környékén, minden év decemberében. Így tervezzük ezt idén is, de nem csak a születésnapi emlékezés lesz az apropó, hanem idén decemberben lesz 15 éves a Doors Emlékzenekar! Ezt egy eddigieknél nagyobb koncerttel szeretnénk megünnepelni, ahol lesz meglepetés is. Annyit árulok el elõzetesen, hogy azokat a zenészeket szeretnénk meghívni vendégként, akik eddig tagok voltak, játszottak a Doors Emlékzenekarban. Ezek a távolabbi terveink.

Köszönöm szépen a beszélgetést, és sok sikert kívánok Nektek!
Kíváncsian várom, hogyan szólalnak meg április 28-án este az Alexandra Könyvesház Pódiumán a Doors slágerek unplugged, a Doors Emlékzenekar elõadásban!

 

www.doorsemlekzenekar.hu

Hajós Maja

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!