Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

FRESH FABRIK

A Fresh Fabrik zenekart 1996. decemberében láttam elõször, akkor még véletlenül. Aztán, kb. másfél évig csak nagyon elvétve látogattam a koncertjeiket, de szinte mindig más volt a felállásuk. Majd idén, nyár elején eltévedtem egy bulira, és azóta rendszeres látogatójuk vagyok…és azóta ugyanazt a 6 embert (Vörös András-ének, Pityesz-ének, Szabó András-dob, Kovács Levente-basszusgitár, Barabás Béci-gitár, Koncz Matyi-gitár) látom a színpadon. A két énekessel ültem le beszélgetni. Elõször a zenekar történetére voltam kíváncsi:
A.: Levente meg a Szabó gimnáziumban osztálytársam volt. Levente a gimnázium vége felé kinn élt Németországban és ott kezdett el zenélni. Amikor hazajött, kitaláltuk, hogy csináljunk zenekart. Akkor én gitározgattam, a Szabó meg zongorázott. Amatõr státuszban nyomultunk egy pár évig, aztán ’94-re alakult ki nagyjából a stílusunk, és lett egy többé-kevésbé elfogadható koncertprogramunk, amivel októberben a Tilos az Á-ban, novemberben pedig a RUN DMC elõtt a PeCsában léptünk fel. Majd elkezdtünk koncertezni, Pesten-vidéken, ahol lehetett, majd kiadtuk az elsõ lemezt, a Certificado-t (csak kazettán) a HMK-nál, majd leszerzõdtünk a 1G-hez és megjelent a második lemezünk.
Mondtad, hogy kialakult a stílusotok. Tudnád ezt definiálni?
A.: Nem. De szerintem, ha valaki tudja, fõleg ha elõbb tudja, hogy milyen stílust játszik, mint hogy elkezdené megírni a számait, akkor biztos, hogy valaminek a kópiája lesz. Ez szerintem a magyar rock/metál zenekarok 90%-ának a legnagyobb baja, hogy rá lehet állítani valakire. Remélem, hogy ez nálunk nincs, de mi nem is úgy kezdtük, hogy ilyen v. olyan zenét akarunk játszani, és az elsõ számaink még inkább alternatívok voltak. Aztán folyamatosan alakult. Az azért érezhetõ, hogy alapvetõen rock és metál zenét hallgatunk.
Hogy találtátok ki a nevet, és mit jelent egyáltalán?
A.: Amikor a Szabó Olaszországban dolgozott egy pizzériában, az egyik olasz haverjával, aki késõbb a zenekarban is felbukkant néha, amikor joint-ot sodortak, azt hívták Fresh Fabrik-nak, és ebbõl jött ki a név, de nem a kábítószer miatt, mert mi sohasem vállaltunk fel kábítószeres imidzset.
Pityesz, Te hogy kerültél velük kapcsolatba?
P.: Tulajdonképpen úgy, hogy fél évig hajkurásztam az Andrást, hogy a Neurotrend zenekar, ahol én vagyok az énekes, hadd játsszon együtt velük. Ez ’97. novemberében be is teljesedett, aztán a Metal Hammer születésnapi buliján az E-klubban segítettem ki elõször a Vöri mellett, mert idõközben kiszállt Tamás, a szkreccser, aki addig énekelte ezeket a részeket. Aztán jött a Fresh Fabrik - Blind Myself - Neurotrend turné, és azóta, mint állandó vendég tevékenykedem. Szeretek velük zenélni, és az a legjobb, hogy nincs közöttünk rivalizálás, hogy ki énekel többet.
Ezt egyébként elõre beosztjátok, hogy melyik sort ki fogja énekelni, vagy ahogy jön?
A.: Amelyik eleve két hangra van megírva, ott evidens, hogy amit annak idején a Tamás énekelt, azt átvette a Pityesz. Ami meg nem, ott meg…
P.: Hoztam az egyéniségemet és beletettem!
Akkor beszéljünk egy kicsit arról a bizonyos második anyagról, a Nerve-rõl. Mikor is jött ki pontosan?
A.: 98. május elején, jó háromnegyed évvel késõbb, mint ahogy eredetileg terveztük, de ahhoz képest nem késõn, hogy borítóval, multimédia anyaggal, mindennel együtt kb. ’98. márciusában lett leadva a kiadónak.>
Lehet tudni, hogy hogy fogy?
A.: Kétezer környékén van. Ez végül is a kiadó szerint tök jó, de én nem vagyok annyira megelégedve vele. Tény, hogy Magyarországon angol nyelvû rocklemeze elõttünk csak a Heaven Street Seven-nek jött ki, ehhez képest tényleg jó. És ahhoz képest is, hogy Magyarországon egy Pantera is csak 3000-es eladott példányszámot tudott elérni. Jó lenne 10.000-es nagyságrendben mérni az eladást, de mi nem tudunk olyan zenét írni, amibõl ennyit lehet eladni. Viszont úgy néz ki, hogy ez a lemez meg fog jelenni Lengyelországban, van esély egy Hollandiai megjelenésre, és próbálkozunk Ausztriában is.
Szerinted miért hátrány ma Magyarországon angolul énekelni?
A.: Mert még nincsenek hozzászokva az emberek. De talán most elindul valami, mert pl. a Warpigs is angolul fogja kiadni a következõ lemezét. Viszont, ha megnézed, Németországban, a Skandináv államokban vagy Hollandiában ez teljesen természetes. De ha belegondolsz, Magyarországon nem olyan régóta tanítják az iskolákban az angol nyelvet, és a zenekarok nem is gondolkozhattak abban, hogy angolul írjanak számokat, mert nem tudtak angolul. De ma már egyre természetesebb, hogy a 16-25 év közötti korosztály, akik a potenciális vásárlói egy ilyen lemeznek, értik a szövegeket, és le is fordítják azokat. Mi is kaptunk egy ilyen lefordított szövegkönyvet valakitõl. És talán még az is az oka, hogy 10 évvel ezelõtt a külföldi zenékhez sem volt olyan egyszerû hozzájutni, nem voltak CD Megastore-ok, vagy MTV, VIVA, stb.
Visszatérve a Nerve-re, volt abban valamilyen koncepció, vagy csak nyomdahiba, hogy csak Levente fotója volt fekete-fehér a lemezmegjelenést hirdetõ plakátokon?
A.: Nem koncepció, a nyomdában lett véletlenül elrontva, több száz darabot így nyomtak belõle, aztán a Levente is belenyugodott, és azt mondta, hogy õ így legalább különleges, mert mindenki azt nézi meg, hogy mi ez a fekete-fehér. De az a plakát már amúgy sem aktuális, mert két ember már nincs velünk. (Keszei Krisztián és Schramm Dávid, az elõzõ gitárosok. - a szerk.)
P.: Viszont eggyel több van! Ha-ha!
Ahogy itt beszélgetek veletek, igazoltátok azt a feltevésemet, hogy alapvetõen jókedvûek vagytok. Miért van mégis az, hogy a szövegeitek elég negatívak?
A.: Ehhez azért hozzá kell tennem, hogy a Nerve-rõl csak kb. 5-6 szám teljesen az enyém, a többit még Tamással közösen írtuk, ezért most csak az enyémekrõl beszélnék. Annyira negatívnak nem mondanám õket, inkább cinikusnak, vagy szarkasztikusnak. Kicsit ironikusan nézik az én világomat. De én nevetségesnek tartom az olyan zenekarokat, akik olyan dolgokról írnak, amik nem egészen úgy igazak, de nem szeretem a melldöngetõs dolgokat sem. Poénos szöveget meg azért nem írok, mert a koncerten helyben úgysem jönne le, mert nem mindenki érti. És igazán jó vidám szöveget írni a világ legnehezebb dolga.
Mit jelent szerinted az, hogy deszkás zenekar, és vajon miért tartanak titeket annak?
A.: Az az érdekes, hogy – bár nézni szeretjük, - soha egyikünknek sem volt köze az extrém sportokhoz, illetve a Béci tud snowboard-ozni. De azért mi mindig megragadtuk az alkalmat, hogy egy-egy ilyen deszkás sportrendezvényre szervezzünk egy fesztivált, mint pl. a VSZM-ben, vagy Alsóõrsön. Így kerültünk össze például a Fundango-val is, mert akkoriban még hasonló volt a logo-nk. Tehát ha a „deszkás zenekar” azt jelenti, hogy a tagok deszkáznak, akkor nem igaz, de ha azt, hogy olyan zenét játszik, amit a deszkások is szeretnek, mert nyilván nem csak õk, akkor persze lehet. Nem beszélve arról, hogy ma már a motoros, Akela-felvarrós bõrdzseki nem divat, és az emberek kezdenek arra rájönni, hogy azon túl, hogy ezek a cuccok, amiket a deszkások hordanak, elég extrémek, de jól néznek ki, ezért egyre többen hordják. És koncerteken is jobb érzés ilyen embereket látni.
Van egyébként különbség a budapesti és a vidéki közönségetek között?
A.: Hál istennek Pesten már biztosra mehetünk, mert nyáron már az E-klubban voltak vagy 800-an a koncertünkön. Sok köztük az ismerõs, tudjuk, hogy ki van az elsõ 5 sorban, de vidéken is egyre több lesz az ismerõs. Talán annyi, hogy a pesti közönséggel máshol is találkozhatunk, ezért õk inkább, mint embereket ismernek minket, de például kevesebben tudják közülük a szövegeket. Míg vidéken, mivel kevésbé lehetnek velünk napi kapcsolatban, õk inkább átrágják magukat a szövegeken, és számon tartják, hogy mikor láttak minket a TV-ben, és ez nagyon hálás dolog.
Ha már a szövegeknél tartunk, elárulnátok, hogy mi van a Bullet elején?
A.: Alapvetõen csak egy nyelvtörõ, amit még a Tamás hozott.
És Te Pityesz, mit mondasz?
P.: Ugyanazt, de ez attól is függ, hogy mennyire gyorsan kezdik el játszani a számot. Viszont lassan nem tudnám elmondani. A videóklip forgatásán az operatõr is rákérdezett erre, és nem tudtam neki úgy eltagolni, hogy megértse.
Apropó, mi van ezzel a videóklippel?
A.: Ez annyira ciki, mert mindenki ezt kérdezi. Nyáron még azért nem akartuk leadni, mert akkor ment még a Taptap, és nem akartuk lecserélni. Aztán a Sziget környékén vetõdött fel, hogy kéne vele foglalkozni, de akkor nyaralni is voltunk, meg külföldön szervezni, de mivel ez már (a Goofy-val együtt) a harmadik klipünk lesz, a kiadó nem finanszírozza úgy, mintha az elsõ lenne, ezért most azt keressük, hogy hol lehetne legolcsóbban megvágatni.
Mire készültök még az idén?
A.: Most éppen megy a turné, aztán október 30. Wigwam, majd ismét turné, és valamikor karácsony és szilveszter között lesz egy E-klubos nagy koncertünk, talán elõtte még egy kisebb klubban is leszünk novemberben. És közben mennénk külföldre is, legalább azokba az országokba, ahol a megjelenésrõl szó van. Úgyhogy ez most a szokásos „két lemez közötti dolgozunk” idõszak.
A zenekar címe: Fresh Fabrik
1119 Budapest, Bikszádi u. 9/b.
http://fabrik.mentha.hu
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

B. Timi
 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!