Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Fürgerókalábak

A szekszárdi mûvészek évek óta nyomják a lantokkal, vonósnégyessel és gregorián kórussal fûszerezett grindcore muzsikájukat. Ezúttal a csapat szóvivõjével, az akadéma rendes tagjával, Balival váltottunk egy elektronikus levelet.

A most megjelent cd-tekkel kapcsolatban kérdeznék elõször! Úgy tudom, mivel még nem hallottam, hogy ezen igazából csak a a Róka-móka kazetta dalai szerepelnek (ami nagyon jó kis anyag volt), amit még 1999-ben adtatok ki. Miért volt erre szükség?
Tulajdonképpen nem volt rá szükség, csak belekényszerített minket a kiadó... Nem ám, nem így történt! Arra gondoltunk, hogy ez a legkönnyebb módja annak, hogy egy kis lóvéhoz jussunk... A felvétel megvolt, tehát stúdióra nem kellett költeni, a többi dolgot meg bevállalta az Edge Records. Május tizedikén jelent meg a cédé, azóta el tudtunk belõle adni három darabot, szóval majdnem kerestünk rajta négyezezer forintot. Ezt azon nyomban el is vertünk a játékteremben.
Nem lett volna jobb egy új dalokat tartalmazó hangzóanyag megjelentetése?
Dehogy lett volna jobb! Most teljesen ráálltunk erre az újrakiadásos dologra. Karácsonykor meg fog jelenni a Róka'N'Roll is írott cédén (tudod, az volt az elsõ demó), aztán jövõ nyárra megint kiadjuk a Rókamókát kazin, de egy harmadik fajta borítóval, aztán õszre meg egy válogatás jön a két anyagból. És akkor ezzel el is értük, hogy mindenki megutáljon minket.
Gonosz leszek: nem azért, de mit csináltatok 1999 óta, hogy nem új lemezt adtatok ki!?
Imádom a gonosz kérdéseket! Szóval az a helyzet, hogy rengeteg olyan elfoglaltságunk volt, amelyekkel nem tudtuk egyeztetni a zenélést. Robint felvették egy szõrtelenítõ krémeket gyártó céghez laborvezetõnek és nagyon sok melója volt egy új depiláló metódus kifejlesztésével, nekem meg állandóan Törökországba kellett járnom újabb és újabb Turbo rágó szállítmányokért. Egyedül Andris ért rá zenélni, de nélkülünk nehezen fürgerókázhatott volna, viszont így legalább alkalma nyílt a szólólemezéhez írni pár dalt. Most úgy néz ki, hogy kezdenek rendezõdni a dolgok, Robint kirúgták, Andris elkészült a lemezzel, nekem meg lejárt az útlevelem, szóval ismét nekifekszünk a dolognak. Ja, meg bevettük Jándzsit a csapatba. Õ még nem is olyan régen a Dying Wish zenekarban dobolt, meg párhuzamosan nálunk is. Most meg már csak nálunk. A metálosoktól azért lépett ki, mert már unta, mindig fekete ruhában kellett fellépni, meg fényképezkedni és így csak nagyon kevésszer volt arra alkalma, hogy a rózsaszín, citromsárga, lila, valamint neonzöld selyemingjeit hordani tudja. Nálunk erre nem hogy lehetõség van, hanem kötelezõvé is tettük számára ezt a fajta öltözködést.
Mikorra várhatóak új dalok?
Õszre, legalábbis nagyon-nagyon szeretnénk, ha addigra ki tudnánk adni valami újat. Már van vagy tizenkettõ szám, csak össze kéne õket próbálni, meg csiszolgatni rajtuk. Az egyikben Fred Durst fog vendégénekelni, a másikban szkreccs lesz, a harmadik egy eddig meg nem jelent Faces dal, szóval változatos anyag kerül majd ki a kezeink közül.
A cd multimédiás részén mi található?
Rajta van a Gy.Ú.R.O.K. klipje, meg koncertvideók, meg interjúk, meg fényképek, amik a honlapunkon nincsenek fent. Meg van rajt egy amatõr felvétel is, amin Rob Halforddal motort szerelünk. Ez utóbbit viszont csak úgy lehet megnézni, hogy az ember végigcsinál egy tesztet, amelyben Robbal és a Herli Dévidzn gyár történetével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni.
Hogy lehet, hogy a Hammer vállalkozott arra, hogy kiadja ezt az anyagot?
Fogalmunk sincs. Ez nem hogy számunkra, de még számukra is rejtély, hehe! Szerintem a nu metál hullám lehet az oka, aminek ugye mi vagyunk az egyik legjelesebb magyarországi képviselõi. Robin és én képesek vagyunk a koncert kezdetétõl a végéig felegyenesedés nélkül olyan görnyedve játszani, hogy a gitár lelóg a színpadra, az orrunk pedig a térdünket súrolja. Csak azt nem tudom, hogy a tehetségkutatót miért nem mi nyertük meg?!
Miért van az, hogy stílustól függetlenül, nagyon sok zenekar dicsér, vagy ajánl benneteket? Mivel veszitek meg õket? Ha-ha! Ti fizetitek a söröket, vagy esetleg szállítjátok a csajokat? Ha-ha!
Kik ezek? Mondjuk ezen csodálkozom is, mert mi igyekszünk a lehetõ legrosszabb kapcsolatot kialakítani az összes létezõ zenekarral. Például ha egy kevésbé ismert bandával megyünk koncertezni, egy buliért olyan ötvenezer forint körüli összeget szoktunk kérni tõlük. Természetesen semmilyen cuccunkat nem használhatják, kurva lenézõen viselkedünk velük és öt percnél (persze beállással együtt) ritkán engedjük õket tovább játszani. Ha meg egy ismertebb banda elõtt lépünk fel, rendre leöntjük ásványvízzel a dobcuccukat, kiböködjük a hangfalaik membránját, telehugyozott poharakkal dobáljuk õket ha már a színpadon vannak, meg ilyenek. Kedvencünk pedig az, amikor az intenzívebb színpadi munkát produkáló zenekarok alatt befûrészeljük a deszkákat.
Milyenek lesznek az újabb dalok? Tudsz már valami számcímeket adni?
Most azzal kísérletezünk, hogy minél közelebb kerüljünk a Darkthrone hangzásához. Eladtuk a hangszereinket és Jolana, Regent illetve Amati felszereléseket vásároltunk. Mivel mindannyian túl jó zenészek vagyunk, ezért a felvételek készítésekor kegyetlen módon be fogunk rúgni meg heroinozni hogy pontatlanabbak legyünk. A tökéletesebb hatás kedvéért eltörjük Jani lábait, hogy fekvõgipszben kelljen dobolnia, Andrisnak beadunk egy vírusos torokgyulladás injekciót, Robin meg én pedig lidokainnal érzéstelenítjük az ujjainkat, hogy sejtésünk se legyen, mit pengetünk. Számcímek különben még nincsenek, mert valószínûleg úgy csináljuk, hogy a dalok között nem lesz szünet, tehát a cédélejátszó majd kiírja, hogy egy nóta van a lemezen, és az is hetvenkétperc hosszú.
Mivel foglakoztok a magánéletben?
Eddig, ha ilyen kérdéseket tettek fel nekünk, mindig elhülyéskedtem a válaszadást, viszont tekintettel arra, hogy már nagyon régóta ismerjük egymást, ezegyszer komoly leszek. Mióta otthagytuk a munkahelyeinket és megint komolyan tudunk foglalkozni a zenéléssel nem titok, hogy a turnék bevételeibõl élünk. Jelenleg hatszáz,- és nyolcszázezer forint körüli összegekért lépünk fel és ennek a fele tiszta nyereség. Ha egy hónapban nyolc koncertünk van, ki lehet számolni, hogy van mit a tejbe aprítanunk...
Azt már kezdem sejteni, hogy Titeket melyik magyar zenekar szeret. Ti kiket szerettek?

Senkit nem szeretünk, de ezt már mondtam. Akiket meg különösen utálunk, az a Prosectura, a Dabs, a Warpath, a Neck Sprain, a Cadaveres de Tortugas, a Bankrupt, a Septic, a Chaos of Disorder, a Neural Booster, a Wackor, a Dying Wish, a Remorse meg még egy csomó... Ezeknek a rohadékoknak különben fent vannak a linkjei a honlapunkon, hogy tudják az internetelõ népek, milyen bandák vendégkönyveibe kell csúnyákat írni…
Milyen zene áll hozzátok közel?

Újabban csak goa és trensz lemezeket hallgatunk, elegünk van ezekbõl az üvöltözõs, minden dallamtól mentes, vad baromságokból. Ha játszani kell, az más, akkor mi is begorombulunk néha, de meghallgatni már csak ezeket tudjuk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez sokaknak szemet szúr, de tényleg így van. Ezek a muzsikák ráadásul rettenetesen meg is tudnak nyugtatni egy nehéz nap után.
Mikor lesz a búcsúkoncertetek?

Már megvolt, de csak utána derült ki, hogy az volt az. Az történt, hogy játszottunk Pesten a Vörös Lyukban, a többiek meg kegyetlen módon beszórakoztak. Itt konkrétan a mértéktelen alkoholfogyasztásra gondolok. Aztán buli után elindultunk kaját venni. Andrisék vásároltak is jó sok kenyeret, meg kalbászt, meg ki tudja még mit. Elkezdtek falatozni az autóban, ami a sok szesznek köszönhetõen ételdobálássá fajult. Az hagyján, hogy össze-vissza röpködtek a kenyérgalacsinok a verdában, de még egy kolbászt is be akartak dugni a fülembe, ami elég idegesítõ tud lenni akkor, amikor az ember vezet. Én meg mondtam nekik, hogy szálljanak ki, vagy valami, mert ez így nem jó. Õk meg kiakadtak, hogy én ki akarom õket dobni, és felszólítottak, hogy álljak meg. Megálltam, kiszálltak és otthagytam õket. Utána még megpróbáltuk velük felvenni a kapcsolatot, de mindig lenyomták a telefont, meg beszóltak, és kurvára úgy alakult a dolog, hogy akkor most ennyi, kapjam be, vége. Aztán egyszer csak feltûntek az éjszakában, de akkor sem azért, hogy beszállnak, hanem csak a hátizsákjuk kellett. Átvették, leléptek, mi meg elmentünk Rocco-hoz (a Bankrupt basszusgitárosa meg énekese is néha) aludni. Itt vége lett a zenekarnak.
És mikor álltok össze újra?

És akkor másnap összeálltunk. Reggel felhívtak, hogy ne legyek beszarva, mert megyünk Orosházára. Különben nem voltam beszarva.
Nem csináltok egy olyan bulit, amikor részeg az énekesetek? Azt kéne kiadni... Haha!

Jaj, ezt hagyjuk! Már ezerszer mondtam, hogy rettentõen sajnáljuk, ami azokon a pécsi és debreceni bulikon történtek. Andris kicsit többet ivott a kelleténél, ráadásul abban az idõben gyógyszereket is szedett, és emiatt sültek el olyan rosszul ezek a koncertek. Többet nem fog elõfordulni, megígérjük! Azóta különben több straight edge banda is feldolgozott néhány ott született improvizációnkat.
Miket szoktál a neten nézegetni? Tudsz ajánlani egy jó oldalt? De ne a www.furgerokalabak.hu-t!

Ha idõm engedi, szívesen internetezek. Nagyon sok érdekes és szépen kivitelezett oldal van, de engem leginkább a gasztronómiával és sárkányeregetéssel foglalkozók érdekelnek. Régi álmom egyszer elutazni Kínába, hogy ott aztán megkóstolhassam a távol-keleti konyha gyöngyszemeit és részt vehessek Suang-ho Csin. Ez egy több napos sárkányeregetõ népünnepély.
Tényleg, szó volt annak idején, hogy csak az FRL nevet használhatjátok... mi van most ezzel?

Semmi. Egy ideig használtuk, de az is olyan érzés volt, mint ha kést forgatnának a szívünkben, érted… Brühühü… Még most is elsírom magam, ha erre gondolok. Aztán úgy döntöttünk, hogy le van tojva ez a Szenes Iván, és visszatértünk a Fürgerókalábakhoz.
Mit kérdezzek még?

Amire igazán kíváncsi vagy! Köszönjük a türelmedet!

Kontakt: Acélos Balázs, 7100 Szekszárd, Bezerédj u. 32.
Tel: 30/2355-278
www.furgerokalabak.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!