Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Funky Monx - Nóniusz GaB

Nóniusz Gab neve több helyrõl ismerõs lehet: Hetedik Érzék, Funky Monx, Heavymetal.hu...stb. Az elmúlt idõk dolgairól beszélgettem vele, amolyan villámgyors interjúban.

Eltöltöttél egy bizonyos idõt a Hetedik Érzék zenekarban... milyennek láttad az ott eltöltött idõt, és végül miért léptél ki?
A Hetedik Érzék egy nagyon jó zenekar, ráadásul jó barátaim is. Annak idején, amikor Pálinkás Lacival nem ugyanabba az irányba akartak menni, épp kapóra jöttem. Már a korai CrossBones-os idõk óta ismerjük egymást, tudták, hogy a keményebb zenéket játszottam már 14 évesen is és hát felkértek. A 'monx-os srácokkal átbeszéltük a dolgokat, elvállaltam. Akkor már nagyon ki voltam éhezve, hogy gitárral álljak újra a színpadon. Utána hirtelen annyi rossz dolog ütött be az életemben ami hazavágott agyilag, hogy nem egészen úgy haladtam a dalok betanulásával, mint kellett volna. Amikor beszálltam, kiderült, hogy 3 hetem van megtanulni a dalokat. Nem volt egyszerû. . .
Közben mentetek tehetségkutatókra is, ha jól tudom...
Igen, Békéscsabán voltunk egy ilyenen is, annak ellenére, hogy én kézzel-lábbal hadakoztam ellene. Ha jól emlékszem, egyszer már Angelnek kifejtettem a véleményem az ilyenekrõl. Egyszerûen én nem találtam etikusnak, hogy egy olyan szintû banda, mint az Érzék, ilyenekre járjon. Ha már egyszer megvannak a kapcsolatok a kiadóknál, a managementeknél, szponzorok vannak, akkor miért kell elvenni a lehetõséget mondjuk egy fiatal és kevésbé a sûrejében járó csapattól? Nekik nagyon jól jön az a torzítópedál, a mikrofon, a sajtó, a stúdióidõ meg hasonlók. Viszont most nekem minek kell az effekt-rackem mellé egy nyeremény effekt-pedál és már fel is tudok hívni egy újságot, van rendes albumhangzású demóm és az újságírókat is ismerem. Ezzel pont a szakmának árt egy ilyen profinak mondható zenekar. Rontja az utánpótlás esélyeit.
Valamilyen szinten igazad van, de valahol mégsem...
Például?
Itt most én kérdezek! Ha-ha!
Jó! Ha-ha!
Végül is mennyi idõt töltöttél a zenekarban?
Úgy 4 hónapot. A kiválásom kézenfekvõ volt, mert én egy "zenebohóc" voltam köztük, és Lacival is újra tudták kezdeni az egészet. Õ jobban is passzol oda. Õk csak a zenével foglalkoztak, én meg a show-val is. Ez összképileg elég furcsán tudott hatni. . . Hivatalosan ez év január 8-án lett bejelentve, hogy Laci visszajött, én távoztam. Van, aki azt hiszi, hogy kemény anyázással váltunk el egymástól, pedig ez nem igaz. Teljesen jóban vagyunk a mai napig, ráadásul az Érzék és a 'monx ugyanott is próbál, vannak közös bulijaink, meg minden. De várj! Van, aki azt hiszi, hogy még mindig ott vagyok! A múltkor BZ kérdezte a Stonehenge-bõl, hogy mikor lépünk fel az 'érzékkel ZED-en? ha-ha
Komoly?
Tényleg így volt. A jelenlegi munkámhoz elengedhetetlen volt egy speciális fényképezõgép akku és pont egy olyan cégtõl kértem ajánlatot, amihez neki köze van. Mivel ismerõs volt a nevem, felhívott. Utána kimentem hozzá, átvillamosoztuk fél Budát, jót dumáltunk és azóta is tartjuk a kapcsolatot.
... ja értem...
De Temesi Bercivel is össze szoktam futni itt-ott.
És miután kiléptél a Hetedik Érzékbõl, mi jót csináltál, ami a zenével kapcsolatos?
Újra beindítottuk a Monx-ot, közben egy FankaDeli nevû rapper barátommal kezdtem el egy közös projecten dolgozni, amibe végülis sikerült az egész 'monx-t beleolvasztani. Ez lett a FankaDeli feat Funky Monx. Ez ilyen érdekes zene, mert van benne funk, hard rock, new metal meg minden. Mi elneveztük RACK-nek, logikusan a RAP és ROCK szó keverékeként. Ez ilyen Professor Norberg-féle újítás!
Ha-ha!
Nem értem, miért olyan nagy korszakalkotó mondjuk a Limp Bizkit, amikor mások ezt már sokkal régebben megcsinálták, ráadásul sokkal jobban. Hallgass meg egy korai RUN DMC lemezt, vagy egy Beasie Boys-t '86-87 tájékáról, vagy épp egy Public Enemy&Anthrax cuccot, ami szintén legalább 10 éves. Mindben szakít a gitár és totál feszes hip-hop alapok vannak alatta! A Beastie Boys no sleep till’ Brooklyn nótájában például Kerry King gitározott a Slayer-bõl!
Tényleg, Neked milyen zenék jönnek be igazán?
Nekem igazából nagyon sokféle zene bejön. Az alapok, úgymint Black Sabbath, Deep Purple, majd utána Guns'n'Roses, Mötley Crüe, Skid Row, Ozzy. A '90-es évekbõl a Faith No More, a Chili, de elég sok funky muzsikát is hallgatok. Hazai pályáról említeném azt a bandát, akik nélkül teljesen más szemszögbõl nézném a zenét: a MEX! Azt az érzést nem tudom leírni, mint amikor elõször hallottam az Õrülj meg címû nótát! Fenomenális, csak sajnos megelõzték a korukat, mint az LGT. Nélkülük ma is trash-t vagy punkot nyomnék! Ha-ha!
És az baj lenne? Ha-ha! Mennyire vagy képben a mai rockzenében?
A mai rockzenéket is meghallgatom, kapom a kiadóktól a promolemezeket, nézem a fanzineket, a Billboard listát. A munkám miatt egyébként az egész zenei piaccal kapcsolatban képben is kell lennem, legyen akár underground, akár mainstream. Szerintem igazán új dolgokat nem lehet csinálni, maximum egyénit. Nincsenek nagy megfejtések: el lehet menni extrém irányba, lehet kísérletezni új technikákkal, de az onnantól vagy zaj, vagy sportteljesítmény. Ha-ha!
Promó lemezek... ott vagy a Heavymetal.hu Magazinnál is... errõl mesélnél valamit?
A heavymetal.hu -nál is inkább már csak külsõ tanácsadóként szerepelek, mivel nincs már idõm arra, hogy minden egyes lemezt átelemezzek és korrekt képet adjak róla az írásomban. Ezt nem lehet hanyagul csinálni! Ha elmismásolod, átversz egy halom olvasót és olyan mintha hazudtál volna nekik. Inkább az új arculat kitalálásához segédkeztem és lesz még egy-két kampány és buli jellegû megmozdulás, ahol viszont több dolgom lesz. Régen két amerikai kiadónak a cuccait írtam, rengeteg lemezt veséztem ki. Jókat is, rosszakat is. Állítólag az én review-imat fordították angolra utána. Most erre az egészre sajnos nincs idõm.
Mik a terveid?
Elsõként felfuttatni a FankaDeli produkciót, mert hiszek benne. Sajnálom, hogy a színpadon most nem lehetek velük, de a PR-munkában és úgy általában marketing oldalról továbbra is csapat tagja vagyok. Van egy Klára nevû fiatal énekesnõ, aki mellesleg nagyon tehetséges, neki szeretnék írni és hangszerelni pár dalt. Lehet, hogy egy egész lemez lesz belõle, de lehet, hogy tényleg csak 1-2 dal. Ez is mind idõ függvénye. Ezt mint zenész, vagy inkább mint hangszertulajdonos tervezem. Ha-ha! Hangtechnika szempontjából pedig, hogy minél jobb felszereléssel és minél jobb koncerteket, lemezeket keverjek. Van még mit tanulnom, de ez mind a jövõ zenéje. . .

www.funkymonx.hu

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!