Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Galadriel

A szlovák Galadriel a Casketgardenhez hasonlóan a Metal Age kiadónál dolgozik, és már 5 sikeres albumot jelentettek meg. Sikerüket mi sem mutatja jobban, mint hogy májusban az elsõ három lemez újrakiadása jelenik meg dupla CD-n, bónusz felvételekkel. Tavaly nyáron Budapesten is bizonyították, hogy igen profin adják elõ élõben is dark/gothic/doom zenéjüket. Az Underground fesztiválos fellépés elõtt készítettem interjút a zenekar vezetõjével, Dodo Datellel és egy kérdés erejéig megszólal a banda énekesnõje is, Sona Witch Kozakova:

Légyszi meséld el a GALADRIEL történetét!
1995-ben indultunk doom metal zenekarként, szintit és férfi/nõi éneket használva, akárcsak az Amorphis. Az évek során egyre egyénibb stílust alakítottunk ki, amely a doom, death, dark, black és heavy metal elemeit kombinálja. A két legfontosabb dolog a zenénkben : az atmoszféra és a dallamok. Számunkra ez a két alapelem. Öt lemezt adtunk ki (1997 - Empire Of Emptiness; 1999 - The Mirror Of Ages; 2000 - Oblivion; 2002 - From Ashes & Dust; 2004 - World Under World). Az elsõ három albumot az Unknown Territory nevû kis angol kiadót jelentette meg. Néhány problémánk akadt ezzel a kiadóval, ezért átmentünk a Metal Age Productions-höz. Ennél a kiadónál jelent meg a következõ két lemezünk és az idén újra kiadják az elsõ három CD-nket egy dupla CD-n, melynek "Empty Mirrors Of Oblivion" lesz a címe. A "World Under World" címû legutóbbi albumunk 2004-ben jött ki. Alkalmaztunk elektronikus megoldásokat is ezen a lemezen a modernebb hangzás érdekében. Sok személyes változáson mentünk keresztül. Még mindig reménykedem abban, hogy össze tudunk hozni egy olyan felállást, mely egynél több lemezt ad majd ki együtt.
Már van 5 lemezetek, amely számos dalt és sok koncertet jelent. Rengeteget nyomultok élõben. Mit szerettek legjobban egy koncertben? Eddig hány fellépésetek volt?
Kb. 80 koncertünk volt. Ez nem olyan sok. De mindegyikünk dolgozik és emiatt nem könnyû hat embert összetoborozni 1-1 koncertre. Hogy mit szeretünk? Nincs jobb a rajongók reakciójánál. Fantasztikus érzés, amikor a zenekar jól játszik és a rajongók is nagyszerûek. Ezt szeretem igazán a koncertekben.
Mutasd be lemezeiteket! Mik a zene- és szövegbeli különbségek közöttük?Ú
Az "Empire Of Emptiness" címû elsõ lemezünk volt egyben az elsõ felvételünk is. Nagyon fiatalok voltunk és akkor voltunk elõször stúdióban. Akkoriban viszont nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. Most már észreveszek azon az albumon több rossz részt és sok hibát. De ez volt az elsõ lemez és ez egyfajta gyöngyszem a banda történetében. A "The Mirror Of Ages" címû második lemezünk már sokkal profibbra sikerült. Nagyon jó dalok voltak, jobb hangszereléssel. Szeretem ezt a lemezt. Fontos album a stílusunk fejlõdésében. Ott vannak a dallamos és atmoszférikus gyökereink is. Az "Oblivion" címû harmadik lemez felvétele elég nehezen ment és a stúdióbeli hangulat is elég feszült volt. Szerintem érezni lehet a lemezen. A dalok viszont jók. Sok probléma volt a hangszereléssel és véleményem szerint nem sikerült túl jól. Ez volt az utolsó lemezünk az Unknown Territory kiadónál. Aztán a Metal Age Productions-höz szerzõdtünk. Már náluk jelent meg a "From Ashes & Dust" címû következõ anyagunk. Na ez egy nagyszerû album! Nagyon kedvelem. A bandán belüli hangulat ismét jó volt, a lemezfelvétel folyamata is kényelmesen haladt. Nagyon jó nóták vannak a lemezen! Aztán ismét elõjöttek a személyes problémák és következõ albumunkat már csak háromtagú felállásban vettük fel, vendégzenészekkel. Ez volt a "World Under World". A gondok ellenére az eredmény meglehetõsen jó lett és nekem tetszik. Új elemeket is használtunk a zenénkben. Elég kísérletezõs lett a lemez hangzása.
Gyakran változik a felállásotok és vendégzenészekkel dolgoztok. Miért nincsenek stabil tagjai a Galadrielnek?
Nem tudom, mi lehet a baj. Amint mondtam, remélhetõleg végre összejön egy stabil felállás. Minden csak azon múlik, hogy mennyire tudják elfogadni egymást a tagok. Mindenki egy külön személyiség, de remélem rendben lesz.
Nõi éneket is használtok. Mely énekesnõk voltak rátok a legnagyobb hatással?
Witch(a zenekar énekesnõje):-Nem mondanám, hogy van példaképem. Megpróbálok minél jobban énekelni - természetesen a lehetõségem határain belül. Fontos, hogy átérezzem azt, amirõl énekelek. Van néhány énekesnõ, akiket nagyra értékelek, pl.: Lisa Gerrard, Kari Rueslatten vagy Sharon den Adel.
Jártatok már Magyarországon? Tetszik ez a vidék?
Igen, tavaly már játszottunk Budapesten és Tatabányán és nagyon elégedettek voltunk a közönség reakciójával, ami egyébként meg is lepett minket. Ezelõtt én már háromszor jártam Budapesten. Nagyon szép fõváros.
Szlovákiában rengeteg extrém underground banda van, no meg sok ilyen fesztivál is. Melyek a kedvenc zenekaraid az országodból és szerinted melyek a legjobb ottani fesztiválok?
Hú, például kedvelem az Antarest, Depresyt vagy a Morgaint. Az a nagy igazság, hogy nem sok szlovák banda jön be nekem.
Hány videoklipetek van? S melyek a kedvenc videoklipjeid más zenekaroktól?
Két videónk van : a From Ashes & Dust a hasonló címû lemezünkrõl és az Imaginary Sins a World Under World albumról. Kedvenc klipjeim? Például a Silent Enigma az Anathemától vagy a One Rode To Asa Bay a Bathorytól... sok klip tetszik...
Mit tervezgettek az elkövetkezõ hónapokra?
Koncertezni fogunk és fesztiválokon játszunk. Elkezdjük új számok írását is. Két dal már folyamatban van. Remélem jövõ év elején stúdióba tudunk vonulni.
Köszi, hogy válaszoltál kérdéseimre! Viszlát itt!
Én is köszönöm. Remélem a dark metal zene összes rajongójával találkozunk áprilisban Debrecenben.

www.galadriel.sk

-Tátrai "MSE" Emese-

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!