Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Killing Art

A tatai csapat nemrég egy eléggé meggyõzõ demót juttatott el hozzám, amely rögtön felkeltette az érdeklõdésemet. A Kovács Péter - gitár, Szénási Gergely - bass , Loderer László - ének, Racs Krisztián - gitár és Racs Attila - dob felállású csapat egy e-mail váltás útján válaszolt kérdéseimre.

Unalmas, fárasztó, de sajnos megkerülhetetlen kérdés az elején: mit érdemes tudni a zenekarról, az alakulás körülményeirõl, a tagokról?
A zenekar tulajdonképpen már 2002 novemberében megvolt, csak nem a mai felállással. Akkor, mint "project" mûködött, zenekarnév nélkül, félgõzzel. Egyedül Geri és Krisztián játszottak akkor a csapatban. Pontosan e lassú haladás végett döntött úgy Krisztián, hogy megkéri az egykori Sable alapító tagjait, csatlakozzanak hozzá. Egyedül Attila tette függõvé a kérdést, de aztán végül minden a tervek szerint alakult. A mostani felállás Petya érkezésével alakult ki, vált teljessé. Ha lehet azt mondani tulajdonképpen soha nem került pont a Sabléban történtek végére. Forrófejû kamaszok voltunk, nem tudtuk megfelelõen kezelni a konfliktusokat. Ma már sokkal érettebbek vagyunk, könnyebben alkalmazkodunk egymáshoz.
A csapat egy része korábban a Sable nevû formációban is nyomult. Mi történt ott, mûködik még a Sable, és úgy általában egyáltalán... :-)
A felállás elég szövevényes. Petya a Metal On nevû formációban is játszik, míg Gerinek is van egy másik zenekara, az Astrodust. Attila viszi a prímet három zenekarral (Sable, Astrodust és mi). Jól tudod, a Sable-ban kezdtük mindannyian, kivéve Petyát. Ámbár még mindig hiányzik egy ember, mert szeretnénk egy szintetizátorost is. A Sable töretlenül mûködik, két éve stabil a felállásuk. Amint már írtuk a személyes ellentétek végett száltunk ki a Sable- ból.
Ha jól emlékszem, énekesetek korábban gitározott. Hogyan jött a hangszerváltás?
A hangszerváltás története egyszerû. Miután Lackó kiszállt a Sable - ból eladott minden cuccot, aminek köze volt a zenéléshez, s nem is gondolt arra, hogy valaha újra zenekarban fog játszani. Krisztián is kishiján megszabadult a gitárjától. Az énekleslés miértje abból fakad, hogy a gitáros poszt eleve Petyáé volt, viszont egy jó torokra szükség volt.
Anno a Sable (amennyire emlékszem arra az egy szem demóra, amit hallottam) eléggé intenzív thrash-ben utazott. A Killing Art sem az a diszkózene, ám hangulatilag jelentõs az eltérés. Mivel magyarázható ez, ha kell egyáltalán magyarázni?
Sok minden változott a Sable óta. Más zenei hatások érnek, ami ha érezhetõ, felismerehetõ nem is tagadjuk. Hatásaink sokfélék, sok helyrõl valóak, de fõleg Északról. Az alapkoncepcióban három zenekar neve merült fel - Arch Enemy, In Flames, Soilwork- melyek a körülbelüli irányt mutatják. Emellé párosulnak az egyéni hatások. A gitárok lehangolását is ez motiválta. A tiszta és hörgös ének váltakozásával még kísérletezünk. A váltott szólók és ikerdallamok mind a korai Heavy Metal zenakarok védjegyei, melyek a mi zenénkben is elmaradhatatlanok. A billentyû a hangulatot emeli, amely állandó taggal nagyobb szerepet kapna.
A nevetek viszont meglehetõsen furi... Elsõre én legalábbis valami elvont mûvészieskedést sejtettem a dolog mögött, pedig ugye azért errõl szó sincs... Fûznétek ehhez némi magyarázatot?
Elõször Border-line volt a zenekar neve, mely egy képzelet beli határvonalat jelöl, egy durva gyors és egy lágy dallamokkal teli zene között. De mivel a név már foglalt volt, a Killing Art (Gyilkos Mûvészet) akár a Border- line szinonímájaként is felfogható. Egyébként egy nagyon jó Hypocrisy nóta címe is ez. Nem mûvészkedünk, autodidakták vagyunk, viszont úgy érezzük, van igényesség a zenénkben. Tematikusan felépített dalokat írunk, néha akár hetekig gyúrunk egy-egy témát. Dalszövegeinket az életbõl merítjük személyes tapasztalatok alapján. Elvontak sosem voltunk, sõt az alternatív szótól is írtózunk.
Az általatok kapott két nóta elég jól szól ahhoz képest, hogy gyakorlatilag a próbateremben rögzítettétek. Mi kell manapság ahhoz, hogy egy demó normálisan megszólaljon? (ez akár egy tanács is lehet az abszolút kezdõknek...)
A próbatermi felvétel egy olcsóbb megoldásnak tûnt, bár a cucc, amit Kareszék (Cross Borns) hoztak, nem egy kimondott Vermona volt. Elég komoly stúdiós hangrögzítõt tudott rendelkezésünkre bocsátani. A dobot egyébként Esztergomban a Genezáretben kellett felvenni, mert semmiképp sem akartunk elektromos dobbal dolgozni. A keverést már házi környezetben, saját magunk, számítógépes programok segítségével készítettük. Sajnos ennek az a hátránya, hogy a dinamikát nem tudtuk kellõ képpen felhúzni. Szerintünk, pénz, hozzáértés és sok - sok ráfordított idõ kell ahhoz, hogy jól szóljon egy demó.
A bemutatkozó levélben említettétek, hogy több nóta is van a tarsolyotokban. mikor várhatóak ezek valamilyen hanghordozón?
Valóban rendelkezünk már bõ egy órás programmal. Tervbe van véve egy album rögzítése, de elõbb szeretnénk a promóciós cd - vel elérni a kitûzött célokat. Pontos idõpontot nem tududunk mondani, de nem szeretnénk sokat ülni a nótákon.
Ahogy látom, kezd beindulni a koncertezés is. Mik a tapasztalatok?
Próbáljuk folyamatosan szervezni fellépéseinket, mivel csak ez az egy mód kínálkozik arra, hogy megismerhessenek minket. Tapasztalataink szerint a közönség veszi a zenénket. Célunk mindig a maximumot kihozni magunkból és a közönségbõl egyaránt. Szeretnénk minél több zenekarral kapcsolatot létesíteni.

Kontakt: Racs Krisztián
2890, Tata Keszthelyi út 12/5
Tel.: 06-30 3456748
(34) 480-781
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
http://killingart.freeweb.hu

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!