Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
IRON MAIDNEM

A szolnoki banda arról nevezetes, hogy mint az nevükbõl is egyértelmûen kitûnik, koncertjeiken kizárólag klasszikus Maiden dalokkal operálnak. Cserfalvi "Töfi" Zoltán gitáros válaszolt kérdéseinkre.
Elõször is talán kezdjük a legalapvetõbb kérdéssel: kikbõl áll az Iron Maidnem?

Az énekes Bozsik Patrik akivel már a Macbeth-es idõk óta együtt zenélek, a másik gitáros Bevíz Miska akit az Exitbõl ismerhetnek páran, Urbán Gábor dobol akivel szintén a Macbethben játszottam együtt és Boros Béla basszusgitározik.
Mikor és milyen céllal alakult meg a zenekar?
Valamikor '97-ben alakultunk, de a terv már évek óta megvolt csak éppen idõnk nem jutott korábban egy ilyen csapat összehozására. Emlékszem, hogy elõször egy 30 dalból álló mûsort írtunk össze a Miskával és hát a sok munka mellet kilátástalannak tûnt, hogy valaha is össze tudjuk ezeket próbálni.
Aztán egyszer eltört a lában és két hónapig fekvõgipszben voltam, na ekkor végre volt idõm a mûsor megtanulására és utána lassan összeállt a teljes csapat. A zenekarnak tulajdonképpen csak egyetlen célja van, mégpedig az, hogy a közönség és mi is jól érezzük magunkat a bulikon. Mi imádjuk ezeket a nótákat nyomni, hiszen mindnyájan a Maiden korszakban nõttünk fel, sõt Patrik, Miska és én kifejezetten a Maiden miatt kezdtünk el zenélni annakidején. Ez a csapat egy igazi örömzenélés!
Az énekesetek - Bozsik Patrik- indult azon a híres Kifutón, amin szép helyezést ért el! Lett ennek valami folytatása, vagy eredménye?
Természetesen lett folytatása, hiszen õ azóta is az éneklésbõl él, és több csapatban is játszik egyszerre.
Igazából Ti "csak" Maiden nótákat nyomtok... mégis, nem terveztek kiadni valami feldogozás lemezt? Bár gondolom, ehhez engedély is kell, hogy hivatalosan is megjelenhessen...
Egyenlõre most egy saját dalokból álló lemez elkészítését tervezzük, persze ez nem Iron Maidnem néven jelenne meg, sõt még az sem biztos, hogy ugyanez a gárda fogja csinálni. Pillanatnyilag annyi biztos, hogy Patrikkal ketten írjuk a nótákat, és ha kész leszünk akkor majd kitaláljuk, hogy mi lesz az anyaggal.
Tavaly adtál nekem egy CD-t, amin Maiden nótákat játszotok, és egész profira sikeredett! Volt ismerõsöm, aki azzal jött, hogy Maident hallgatsz? /ja, Maidnem!!/ Ennek van folytatása?
Ez igazából egy próbatermi felvétel, amolyan studio-live. Az egyik próbán vettük fel nálam stúdióban élõben. Erre csak a koncertszervezések miatt volt szükség, mivel sok helyre el kellet küldenünk valami hangzó anyagot. Az persze nem kizárt, hogy ha nagyon ráérünk egyszer, akkor majd feldobunk még néhány nótát, de mi alapvetõen egy koncertzenekar vagyunk.
Tényleg, Harrisék hallották már valami úton-módon az anyagot? Ha igen, mit szóltak hozzá?
Eljuttattunk nekik egy CD-t, de még nem reagáltak rá. Gondolom az új lemez óta van épp elég dolguk, mint hogy ezzel foglalkozzanak.
Külföldön nagy szokás, a tribute lemezek készítése...Te nem tervezel valamit itthon magyar zenekarokkal?
Már régóta tervezem és nemrég el is kezdtem a megvalósítását. Valószínûleg 14 magyar csapat lesz rajta egy-egy Maiden dallal. Természetesen mi is játszunk egyet, melyet már fel is vettünk és nagyon jól sikerült. Errõl a lemezrõl majd a készülõ web-lapunkon lesznek részletesebb információk. A dalokat már kiosztottuk a zenekarok között, most egyeztetgetjük a felvételek idõpontját és valamikor tavasszal lesz kész az anyag.
Úgy hallottam, megint lesz Maiden-est. Errõl mondanál valamit?
Megint? Én nem tudok róla, hogy már lett volna! Persze ettõl még lehetett, de biztos, hogy nem ilyen! Közel 3 órás mûsorral készülünk és jónéhány sztárvendég is lesz a bulin, többek között Kalapács Józsi, Rudán Joe, Maróthy Zoli, Sárközi Lajos, a Demonlord és a Carmen tagjai és még jó páran. A buli április 1.-én lesz az E-klubban, ahol Maiden-ereklye kiállítás is lesz és még egy csomó érdekesség. A Maiden-könyv írójával, Linka Péterrel közösen szervezzük a koncertet. Biztos, hogy óriási buli lesz!
Egy kicsit más téma: idén már ötödszörre szervezed meg a Denevér tehetségkutatót. Mik a tapasztalataid? Milyen a hazai utánpótlás? Illetve van e olyan zenekar, aki felvehetné a versenyt a nagy elõdökkel?
Utánpótlásból szerencsére van bõven. Minden évben elég sok tehetséges csapat tûnik fel nálam. Az persze más kérdés, hogy ezek közül csak néhánynak sikerül komolyabb eredményeket elérniük, mivel nem túl könnyû manapság a zeneiparban boldogulni. Egy jó csapat még édeskevés a sikerhez, de hát ezt eddig is mindenki tudta.
Mit szólsz az "új" Iron Maidenhez?
Évek óta vártam ezt a pillanatot, hogy Bruce és Adrian visszatérjen. Nélkülük nem Maiden a Maiden, ezzel szinte minden korombeli rajongó így van. Szóval nagyon örültem a dolognak és az új lemez tök jó lett, legalábbis nekem nagyon bejött!
A Maidnem CD-hez, hozzá juthat-e kivülálló?
Sajnos nem, mivel ez csak promóciós célokra készült felvétel. Elég súlyos jogi problémákat okozhatna, ha kiadnám a kezembõl. Erre majd ott lesz a hivatalosan kiadott Tribute-album, ami elõreláthatólag õsszel jelenik meg.
Koncertezéssel hogy álltok országszerte?
Fõleg a nyári fesztiválokon szoktunk nyomulni, de azért így év közben is hívogatnak minket ide-oda.
Idén nyáron is ott leszünk az összes jelentõsebb fesztiválon.
Van még valami amit el akarsz mondani?
Ha már így megkérdezted, elmesélem, hogy mi volt az eredeti tervem ezzel a Maiden esttel kapcsolatban. Ezt még akkor terveztük mielõtt Dickinson visszament volna. Szóval meg akartam hívni a bulira, de teljes titokban, úgy hogy rajtunk kívül szinte senki nem tudott volna róla elõre. Talán emlékszenek még páran, hogy a 84-es turnén a Powerslave elsõ verszakát a díszletek mögött énekelte Bruce és csak a refrénnél jött elõ egy hatalmas lángcsóva közepette.
Úgy terveztük, hogy megy a buli már egy ideje és akkor a Powerslave-nél Patrik eltûnik és hátul már Dickinson énekel, aztán a refrénnél elõjön! Képzeld el a közönség reakcióját, akik semmit nem tudnak elõre! Szerintem állati nagy húzás lett volna! Most, hogy visszament természetesen nem is próbálkoztam ilyesmivel, most úgysem lenne ideje eljönni. Ja és még egy érdekesség, hogy ezen a bulin egy szintis is ki fog minket segíteni, hogy ne Patriknak kelljen a billentyû témákkal foglalkoznia. Azt hiszem kevesen tudják, de a Maiden már '86 óta állandó szintissel lép színpadra, csak éppen el van dugva a díszletek mögé. Na persze nálunk nemigen lesz hová el dugni, bár azért megpróbálok egy kis látványosságot is összehozni a bulira, de nagy díszletekre nyilván nincs meg a lehetõségünk. Remélem a zene elegendõ lesz a jó hangulathoz, már csak azért is , mert rengeteg olyan dalt játszunk, amit a Maiden már nagyon régen nem vagy egyáltalán nem játszott a koncerteken és ezeket a nótákat a fiatalabb rajongók már soha nem fogják élõben hallani.
Cim:
www.extra.hu/ironmaidnem

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!