Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
MEX

Régi álmom vált valóra ezzel az interjúval. Íme:

Kezdésként elmesélnétek nekem, ki hol játszott a MEX elõtt?
Závodi Gábor: közvetlenül elõtte konkrét zenekarban nem játszottam, az elõtte levõ igazi zenekarom a Viki és a Flört volt. Aztán játszottam Demjén Ferenc zenekarában, de az nem is zenekar, inkább ilyen állandó meghívásos tagság volt.
Schvéger Zoltán: Én a MEX elõtt Pierrot zenekarában játszottam.
Madarász Gábor: Csomó helyen, pl. Azok a Fiúk, Pierrot zenekar.
Kovács Barnabás: Vidékrõl Pestre kerülvén különbözõ amatõr zenekarokban játszottam, pl. Fragile, Misty Fate, stb. Majd Madi megismerése után kötöttem ki a MEX-ben.
Nagy vonalakban mi a zenekar története?
Z. Gabi: kb. '91 decemberében Madival, akit az Azok a Fiúk lemezfelvétele során ismertem meg, bementünk a stúdióba, és elkezdtünk nótákat írni gépi dobritmusokra, groove-okra. Az elsõ félórás zenélésünk gyermeke lett az Õrülj+! címû szám, amibõl nyolc nap alatt egy teljes lemezanyagnyi született. Ezt a Music Dome nevû kiadó jelentette meg. Mivel nem volt jó a fogyás, úgy éreztük, hogy ez mégsem jó ötlet, de egy utolsó lehetõségként még az Eddával elmentünk turnéra (1992-ben), akkor Vas Attila billentyûzött velünk. A turné sikere után kezdtünk egyre keményebb dolgokat játszani, és mikor ezt élõben meg kellett szólaltatni, akkor Madi javaslatára került Barna és Zoli a képbe. Utána csináltuk a Bumm! Nesze neked! Lemezt, már így négyen a Sony-nál, és attól kezdve ez a felállás.
Néha láttam olyan koncertet, ahol Hoffer Péter, a Moby Dick-bõl vendégeskedett nálatok. Õ hogyan került közétek?
Z. Gabi: Madi, mint soproni illetõségû ember, régóta ismerte, meg dolgozott is a Moby Dickkel. Egyszer kitaláltuk, hogy milyen jópofa lenne két dobbal. Aztán az a buli, amire elõször terveztük, pont elmaradt, mert én lebetegedtem. Utána Zoli kezét mûtötték, így volt egy buli, ahol Hofi dobolt félig, mert Zoli a kórházból kiszökve csak a második felére ért oda. Majd volt egy olyan buli is, ahol két dob volt.
Hofit láttam egyszer a BNV-n is egy Roland termékbemutatón Madival és Barnával játszani. Ez a lehetõség honnan jött? Hogy kerültetek oda?
Madi: Eleve Roland hagszerdemonstrátorok vagyunk, és a Roland fõnöke is kitalálta, hogy MEX-ként is lépjünk fel. Játszottunk Gabi nélkül is, az csak a hangszerek bemutatásáról szólt, de amikor Gabi is ott volt, akkor csak MEX számokat játszottunk.
Köztudott, hogy ti sok mindent csináltok a MEX-en kívül. Ez hogy fér bele az idõtökbe?
Zoli: Jól belefér. Madi lemezeken gitározik és reklámzenéket ír, Gabi lemezeket kever össze, meg Demjénezik, Barna pedig a Roland boltban dolgozik, meg tanít.
Z. Gabi: Az utóbbi 2-3 MEX koncert olyan volt, hogy minimum egy ember más koncertrõl érkezett. Ennek egyszerû oka van: ma Magyarországon a zenébõl nem lehet megélni. És aki ezt a zenét csinálja, mint pl. a MEX - és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy baráti társaság vagyunk, és a zene szeretete miatt csináljuk az egészet, és ebben semmi üzlet nincs -, annak muszáj mellette mást is csinálnia.
És az anyagi hasznon kívül más haszna is van máshol zenélni? Gondolok itt pl. arra, hogy zeneileg fejlõdtök, vagy többen megismernek titeket.
Z. Gabi: Közönség szempontjából inkább hátrány, mert mi nem éljük azt a tipikus rocker-életformát, és ez a rajongást limitálja. Olyan szempontból viszont elõny, hogy olyan hangszereket tudunk venni, amiket a MEX-bõl nem tudnánk, és a kapcsolatainkon keresztül olyan technikai dolgokat tudunk a lemezeinken, borítón, koncerten, vagy videoklippen megvalósítani, amit Magyarországon más nem tud, mert nem tudja megfizetni.
És ezek csak munkakapcsolatok, vagy barátságok is?
Z. Gabi: Attól függ. Van, akivel baráti, mint pl. nekem a Demjén zenekarral, vagy Madinak Ákossal. De Madi sok olyan lemezen gitározik, amit nem barátságból csinál, hanem azért, mert megfizetik.
Térjünk rá egy kicsit a dalszövegekre, amiket én nagyon szeretek. Hogyan születnek? Témából jönnek a rímek, vagy beugrik egy rímpár, és abból jön a téma?
Z. Gabi: Én szeretek úgy nótákat összerakni, hogy jó értelemben véve slágeres legyen. Ez alatt azt értem, hogy ha vége van a dalnak, valamire emlékezzél. Ezért én úgy indulok ki, hogy keresek egy témát, és elõször a nóta címe és a lényege kell, hogy megszülessen. Általában a refrénbõl, egy-egy jó bemondásból indulok ki, és szeretem a szójátékokat, amin kicsit el lehet gondolkodni.
Kényes kérdés. Hogy áll az új lemez?
Z. Gabi: Néhány számot már játszunk róla a koncerteken, de most úgy tervezzük, hogy nem lesz több koncert, amíg nem lesz meg a lemez. Szeretnénk legkésõbb februárban megjelentetni, és egy nagyszabású lemezbemutatót tartani. Egyébként pontosan az egyéb elfoglaltságok miatt csúszik a lemez, ami "Pszicho-pata" névre fog hallgatni.
Eközben, szinte végszóra belépett az Everflow zenekar egyik tagja. Végszóra, mert ép azt akartam kérdezni. miért ritka, hogy fellép valaki elõttük, és mely zenekarokat látnák szívesen maguk elõtt?
Z. Gabi: Erre a kérdésre ugyanazt tudom mondani: nem ismerünk senkit, mert nem járunk más koncertekre és rock -klubokba. Másrészt, ez mindig macerás, a beállás, meg a hangszerek miatt. Ezért mi nem is szeretjük, és egyes klubok sem, mint pl. a Wigwam.
És vidéken szoktatok játszani?
Z. Gabi: A Botrány c. lemez után összeszedtünk egy kis pénzt, és elmentünk turnéra. Általában az volt a jellemzõ, hogy az adott városban játszó összes zenekar megnézte a koncertünket, és nagyjából ez tette ki a közönséget. Ezért úgy éreztük, hogy ez - sajnos - abszolút pénzkidobás. Ha fixen megveszi valaki a zenekart, akkor nagy ritkán el szoktunk menni vidékre, de mi nem járunk utána.
Végül szeretném, ha számot adnátok az 1997-es év pozitív és negatív dolgairól!
Z. Gabi: Én személy szerint azt tartom jónak, hogy a budapesti koncertjeink hangulatilag egyre jobbak, mindig látok új arcokat. Negatívum pedig az, hogy egyre kevesebb helyen lehet játszani.
Zoli: Nagyon jónak tartom az új lemez anyagát, és örülök, hogy megmûtötték a kezem, és jól vagyok.
Madi: Nagyon pozitív, hogy a zenekar még mindig megvan, és a közönség nem csappan. Ami rosszat érzek - és ez globális rossz hangulatom -, hogy a zene kutyát nem érdekel gyakorlatilag, csak háttérként hallgatják. Ez olyan zenész-hiúsági kérdés.
Barna: Örülök, hogy van egy új hangszerem, és nagyon jól éreztem magam a lemezfelvételnél, ugyanis nem stúdióban vettük fel, hanem a próbahelyen. Sokkal jobb volt a hangulat, egyszerre játszottuk fel, és nagyon jól szól. Nagyon várom a megjelenést, és remélem, hogy sokat fogunk vele koncertezni.
Cím:
MEX/Sony Music Entertainment
1125 Bp., Tusnádi u. 5/a.

B. Timi

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!