Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Tátrai MSE

A következõ interjú Tátrai Emesével készült, a Shock! magazin egyik szerkesztõnõjével. Akit esetleg kíváncsi a fanzine készítés kulisszatitkaira, az most jópár érdekes dolgot megtudhat.
A három alapító tagból Te vagy a legtöbb fanzine-t megért csajszi. Errõl mesélj elõször egy kicsit!
MSE: 1993-ban csatlakoztam a dunaújvárosi Stroke-hoz, amely az elsõ magyar "csupa lány" 'zine volt. Négyen nyomultunk. '94-ben kipróbáltam magamat, vagyis létrehoztam saját fanzine-emet, a Stiff And Cold-ot. A külföldi reakciókra is kiváncsi voltam, ezért angol változatokat is készítettem a magyar mellett. Öt magyar számot hoztam össze, majd abbahagytam , s beszálltam a Dark Flowers majd a Freezing Flames 'zine-ekhez, és ekkor jött képbe a Shock!.
Hogy kerültél a "sokkosokhoz"?
MSE: Bakó Csabával és Valentin Szilvivel akkoriban "hevesen" leveleztem, és totál megvolt köztünk az összhang. Asszem egy idõ után Szilvi írta, hogy Csaba egy közös újságot tervez, amit mi hárman csinálnánk. Naná, hogy belemenetem a témába, mindig is élveztem az újságírás ilyen formáját. Tehát tulajdonképpen három jóbarát állt össze egy cél érdekében.
Megkérdezem Tõled is, hogy mennyire tudsz együttmûködni a többiekkel úgy, hogy más (és nem is közeli) városban laktok?
MSE: A Stiff And Coldon kívül minden eddigi szerkesztõtársam elég messze lakott, és így tényleg nem olyan tökéletes a közös meló, de megoldottuk. A Shock!- nál a három különbözõ városban élés (hú, de szépen fogalmaztam!) leginkább az utóbbi idõben érezteti negatív hatását nálam, mert Szilvitõl például augusztus óta nem kaptam levelet, októberben találkoztam vele utoljára. Csabával viszont most jó a kapcsolat, megy a levélváltás, ám néha õ is "elhallgat". Vele többször volt lehetõségem személyesen találkozni, mivel nem lakik túl messze, és nyíregyházi vagy debreceni bulikon össze szoktunk futni. De valóban elég gázos is tud lenni a távolság...
Milyen az együttmûködés Szilvivel és Csabával?
MSE: Az elõzõ válaszomból már kiderülhetett egy-két dolog. Kezdetben kifogástalan volt az együttmûködés, de az idõ múlásával kicsit ellazult a helyzet. Remélem visszaáll a "régi rend" egyszer!
Ahhoz képest, hogy Te "fõmunkatárs" címen voltál feltûntetve a '99/3. számban, ott csak egy cikket produkáltál. Ez lustaság, vagy ennyi helyet kapsz?
MSE: Ez érdekes lesz, mert én még a fõmunkatárs címet is kikértem magamnak. (Ha-ha!) Hiszen mind a hárman szerkesztõk vagyunk, vagy legalábbis úgy startoltunk. Elsõsorban az volt a kevés cikkem oka, hogy Pesten laktam albérletben, és más kínjaimmal voltam elfoglalva, és persze az is elõfordul, hogy kimaradoznak az elküldött cikkeim, de ezt csak utólag látom. A Tormentor beszámolóm végérõl is lemaradt a "csattanó", kb. tíz mondat. Bevallom férfiasan, ez baromira idegesített, de már már kihevertem. (Ha-ha!) A negatívumokról ennyit.
Melyik interjúdra vagy a legbüszkébb?
MSE: Az összes eddigi közül ezekre: Emperor, Enslaved, Theatre OF Tragedy, Cannibal Corpse, Sentence (Tanelivel), Carcass. Ezek a Stroke és a Stiff And Cold idejében készültek. Manapság fõleg ismertebb hazai bandákkal interjúzom, mert sajna a külföldi underground zenekarok nem kapnak helyet a Shock!-ban, a nagyokat meg nem tudom elérni.
Mesélnél valami "kulisszatitkot"! Olyat, amirõl egy kívülálló nem tudhat. Ha olyan ciki, akkor név nélkül.
MSE: Elmesélem azt, amin talán a legnagyobbat röhögtem. Nem voltam tanúja az esetnek, de a zenekarhoz tartozó figurától hallottam. Tehát az egyik magyar metálbanda dobosa a turné során a szálláson részegen nézegette egy tükörben a seggét, majd kisvártatva lefosta(!) az ominózus tükröt! Ez tiszta rock & roll! Nem? (Ha-ha!) Az tuti, hogy sok-sok dolog történt, aminek tanúja is voltam, de most nem ugrik be semmi konkrét.
Mondj pár dolgot Magadról! Milyen zenét szeretsz, mi a kedvenc elfoglaltságod, szereted-e a sört vagy az Ossiánt stb... (Ha-ha!)
MSE: Zene: ma már rengeteg mûfajban találok hozzám közelálló elõadókat. A black/death/doom mellett egyre több dallamosabb mjúzik szól nálam. Néhány név: Emperor, Theatre Of Tragedy, Type O Negative, Limbonic Art, W.A.S.P., Dead Can Dance, Psychopoms, Coal Chamber, Fresh Fabrik, Neurosis, Rhapsody, Crisis, Subject (a grind korszakból), Undertaking, Marduk, Enslaved, Classica, Dream Theater és még egy tonnányi! Kedvenc elfoglaltságaim: a zene a legelsõ (néha a gitározás is bejátszik), aztán a levelezgetés, kapcsolatfelvételek érdekes emberekkel, koncertek, és imádok biliárdozni és dartsozni is. Ja, és a számítógépes játékokat is csípem. A sört inkább csak korai "metalságom" idején szerettem, manapság a boroskólázás megy. Az Ossiánt ebben a formájában nem igazán kajálom, de Rubcsics Ricsike és Hornyák Petike jó fejek azért!
És amit mindenkitõl megkérdezünk: mi a véleményed a 'zinekrõl? És a Rock Gyémántokról?
MSE: Úgy általában: minden 'zine barátságos kis termék, hisz' a kedvenc zenéjüket támogatják vele a készítõk. Kellenek a 'zinek, de az kicsit gáz, ha túl sok van belõlük, mert így egy-egy 'zine nem jut el elegendõ emberhez a dömping miatt. A Rock Gyémántok talán a legkitartóbb és legolcsóbb hazai 'zine, és szerencsére egyre terjedelmesebb. Az se tragédia, hogy alig vannak benne rajzocskák, bár mániám ez a dolog!
Mit mondanál még el?
MSE: Talán azt, hogy qurvára sajnálom, hogy a debreceni Neochrome jelenleg nem mûködik, pedig olyan állatok voltak! A brutkó mûfajban taroltak volna, az tuti! Valamint: köszi Neked az interút, Rob! Üdvözlöm az összes levelezõtársamat, barátaimat országszerte.

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!