Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Overcast

Netes bolyongásaim során akadtam rá az Overcast nevû csapatra, akik honlapjukon sokat ígérõen mp3 letöltéssel kecsegtettek :-) Nosza, le is húztam a nótáikat, meghallgattam, és ami a poén, meg is tetszettek a dalok. Nem maradt más hátra, mint hogy kérdéseimmel zaklasam a bandát...

Mint eddig viszonylag ismeretlen csapat, elkerülhetetlen kérdés az elején: mit érdemes tudni a zenekarról, az alakulás körülményeirol, a tagokról?
1999-ben alakultunk, de az akkori felállásból hárman maradtunk: Gábor, Árpi, Tomi. Késõbb csatlakozott hozzánk, egy helycserét követõen, Fazék, aki a basszus poszton Veres Zolit váltotta. Majd pár hónappal rá (2002 májusában), szállt be Zsolt. Ez a felállás bizonyult a legstabilabbnak. Jelen pillanatban a téli álom utáni újrakezdésre készülünk, mivel dobosunk németországi tanulmányai miatt eddig kényszerpihenõn voltunk.
Hogyan határolnátok be saját zenéteket annak, aki még nem hallott benneteket? (bár aki ilyen, az akár a rockgyemantok.hu-n keresztül is letöltheti a dalokat)
Nem szeretünk stílushatárok mögé szorítkozni, azt a fajta metalzenét játszuk, ami tényleg belõlünk fakad, és mindenkinek a személyes stílusa érvényesül leginkább. Mindenki döntse el maga, hogy mi az, amit hall. Ha valaki mindenképpen el akar valahova helyezni minket, azt tegye a saját személyes tapasztalatai alapján. Ebben a zenében benne van minden, amit mi a metalon belül leginkább kedvelünk, és a minket foglalkoztató dolgokat személyes életfelfogásunkat tükrözi. Annyit tudunk mondani, hogy hallgassátok meg a muzsikát, akár koncerten, akár otthon a letöltött számokat, és osszátok meg velünk, valójában mit is játszunk...:)
Honlapotokon többször is találkoztam a doom kifejezéssel a muzsikátokkal kapcsolatban, de igazság szerint a nótákon én ezt kevéssé érzem. Mibõl adódhat ez az ellentmondás?
Az eredeti elKépzelés szerint mi tényleg doom zenekarnak indultunk. Akkor zenekar még csak Gáborból és Árpiból állt. A jelenlegi stílus egy jammelés során alakult ki, igazán akkor jöttünk rá, hogy ez a fajta zene jóval közelebb áll hozzánk, és az Overcast igazából már ennek szellemében alakult. Bár a zenekar tagjaihoz közel áll a doom-dark stílus borult hangulata, ez a zenénkben nem, legfeljebb csak a szövegekben érzõdik. A sítlus jelenleg is, folyamatosan formálódik, egyre érettebb, kiforrottabb, hisz mi magunk is változunk.
Ha már az elõbb a zenétekrõl érdeklõdtem: elkészült egy hét számos anyag. (Ep? Cd?) Mit érdemes tudni a dalokról? (születésük, szövegek, stb.)
Ezt a felvételt tavaly nyáron rögzítettük a gödi Deja-Vu hangstúdióban,és hosszas kiadókeresés után jutottunk arra az elhatározásra, hogy szabadon letölthetõvé tesszük az anyagot, borítóval és minden egyébb információval együtt az internetes oldalunkról. Tervezzük kis példányszámú szerzõi kiadásban való megjelentetését is, kiadót az adandó lehetõségek függvényében következõ lemezünkhöz keresünk.
Ezen a lemezen megtalálhatóak régebbi dalaink (Pl.: Ártatlan bûnösök, Rémálom világ) és újak (pl.: Negatív kép, Egy lélek...) egyaránt. A lemezen hallható számok mindegyikét más más hangulat jellemzi. A Negatív kép egy modernebb hangvételû szerzemény, leginkább itt használtuk ki a stúdióefektek által nyújtott lehetõségeket. A sötétségben egy réggebbi nótánk, ez az úgymondt közönség kedvenc,középtempós dallamos közönség énekeltetos dal. Az Egy lélek emléke egy igen komor hangulatból született lírai szerzemény. Az ártatlan bûnösök szintén egy középtempós, elég húzós tétel. Az Ébredés olyan mintha a Matrix elsõ részérõl szólna, pedig a film megjelenése elõtt íródott, "klasszikus" metal. Az Õrület határán a zenekari kedvenc. Ez a dal jellemzi leginkább az Overcast teljes egészét. Borúlt, nyomasztó, beteg és mégis dallamos. A végén szintén nem spóroltunk az akár horrorfílmbe is beillõ hanghatásokkal. A rettegés címével ellentétben egy igen beindulós, oldott hangulatú "Rock N' Roll".
Koncertek terén milyen tapasztalatokkal rendelkeztek? Milyen a közönségetek?
2000 óta folymatosan koncertezünk, Budapest jelentõsebb rock klubjainak többségébe már eljutottunk, és számos vidéki koncertet tudhatunk magunk mögött, kisebb fesztiválokat is beleértve. Fõleg Heves megyében (Hatvan és környéke) rendelkezünk jelentõs rajongótáborral. Bármerre jártunk is rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk, és a közönség mindenfelé nagyon lelkes. Hamar sikerült befogadni a zenénket, még ott is, ahol pedig azelõtt még a hírünket sem ismerték. A közönség összetételét tekintve igen vegyes, ugyanúgy járnak a koncertjeinkre például black/death-es arcok, mint a klasszikus rock hívei. Mindenképp megemlítenénk, hogy underground szinten nem egy könnyû dolog a koncertszervezés, legalábbis itt Budapesten. Ha nem fanatizmusból csinálnánk, talán már rég feladtuk volna.
Milyen zenék inspirálnak benneteket?
Gábor leginkább a '90-es évek klasszikusait kedveli: pl. Kreator, de emellett nagy Nirvana fan. Fazék óriási Manowar rajongó, de emellett igazi rock&roller:). Árpi félistenként tiszteli King Diamondot és emellett a metal zene minden irányzata közel áll hozzá, jelenleg leginkább kissé darkosabb témákat hallgat (hazai kedvenc az Árnyak). Tomi e tekintetben eléggé kilóg a sorból, hiszen õ a lazább német és kaliforniai "punk" vonalat favorizálja. Zsoltot leginkább a hangulatok inspirálják, emiatt elég széles a paletta: klasszikus rocktól a legdurvább black metalig minden, de az utóbbi jelentõs elõnyt élvez. Szóval elég vegyes társaság:).
Mivel foglalkoztok a magánéletben?
Zene-család-meló-tanulás. Természetesen nem a zenélésbõl élünk, sajnos elég nehéz is lenne. Mindenkinek megvan a maga hétköznapi élete. Tamás bölcsész hallgató, Fazék mûszaki vezetõként dologzik, Árpi banki operátor, Zsolt villamosmérnök hallgató és programozó, Gábor jelenleg irodai területen dolgozik. Most órákat mesélhetnénk az életünkrõl, de ezt szívesebben tesszük egy sör mellett egy baráti beszélgetés keretében, hiszen mi sem eszünk embert:). Annyit azért elárulhatunk, hogy majd minden tag szerepel valamilyen más zenei formációban is.
Mi a véleményetek a fanzinekrol? És ha ismeritek, a Rock Gyémántokról?
Nagyon örülünk annak, hogy a fanzinek kezdenek egyre nagyobb teret hódítani, és egyre nagyobb ismerettséget szerezni a célközönség körében. Óriási elõnynek érezzük, hogy a fanzinek közt mindenki meg tudja találni az õ érdeklõdési körének leginkább megfelelõtt, akár nyomtatott sajtó, akár Webzin formájában. Rendkívül szinpatikus, hogy a kevésbé ismert zenekarok is bemutatásra kerülnek, és könnyebben kialakulhat ez által a kapcsolat zenekar és közönsége, illetve zenekarok között egyaránt. A Rock gyémántokban ezeken kivül leginkább az tetszik, hogy itt a zenéket is letöltheti a kedves látogató, amirõl mondjuk elootte egy cikket olvashatott. Összeszedett igényes oldal, egy szóval Tetszik.
Mit szeretnétek még elmondani?
Leginkább talán azt, hogy az Overcast nekünk nem csak egy zenekar, hanem az életünket jelenti. Mi csak azt a zenét játszuk, amit tényleg szeretünk, és az éppen aktuális trendek egy cseppet sem foglalkoztatnak minket. Fontosnak tartjuk még megemlíteni, az internetes oldalunkat. Ha valakinek a zenekar felkeltette az érdeklõdését és kicsit többet szeretne rólunk tudni, mint amennyit itt elolvashatott, keressen minket az oldalon!

http://overcast.uw.hu

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!