Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Penge

Aki elmegy a Kalapács zenekar õszi turnéjának valamelyik állomására, az valószínûleg találkozni fog a Penge zenekarral! Hogy ne legyenek teljesen ismeretlenek, Vera beszélgetett velük, és készített egy penge kis interjút!

Mutasd be pár szóval a zenekart!
Balázs: Mitró Tamás szólógitár, Kohlmann Péter gitár-ének, (hogy is hívják a Tibit? Ha-ha-ha...) Radovics Tibor dobok, és jómagam, Mányi Balázs basszusgitár.
Mikor alakult a zenekarotok?
Balázs: Pont egy éve.
Tamás: Tulajdonképpen a zenekar magja (Tibi, Balázs és én) már 2 éve együtt volt, de folyamatos énekes-, gitáros váltások miatt csak tavaly október környékén alakult ki a mai felállás.
Elõzõekben zenéltetek máshol?
Balázs: Persze, mindenki zenélt ismeretlen zenekarokban, jó pár helyen megfordultunk.
Tamás: Mindannyian már jó pár éve zenélünk; a Penge elõtt is voltak - kisebb-nagyobb sikereket elérõ - zenekaraink.
A koncerteken eddig mit tapasztaltatok, milyen volt a fogadtatás?
Balázs: Sok helyen jó volt a visszajelzés, például Gyõrben, ami nagyon jó koncert volt, jó emlék volt. Budapesten pedig játszottunk a Riff Röffben (jelenleg Árkádia) azt hiszem, háromszor, és a harmadiknál már tényleg sokan azért jöttek, hogy minket lássanak. Aztán játszottunk egyszer a Négyes Metró Klubban Tunyogiék elõtt, ott sem volt rossz a fogadtatás, az idõsebb rockerek körében.
Tamás: Általában jó hangulat szokott kialakulni a bulikon, függetlenül a nézõk számától, de természetesen, ha sokan vannak, az ránk is inspirálóbban hat... bár én akár két ember elõtt is szívesen játszom!
A zenei stílusotok mihez áll a legközelebb?
Balázs: Ez egy nehéz kérdés. A feldolgozásaink nem igazán tükrözik a stílusunkat, ez megint egy közhely, teljesen egyedi, behatárolhatatlan, nem szeretjük, ha beskatulyáznak minket. Ha-ha... Heavy metal, teljesen az. Meg kell hallgatni a demot (jelenleg nem lehet letölteni az internetrõl). Igaz, hogy nagyon rossz felvétel. Otthon vettük fel a pincében, igazi házi felvétel. Ahhoz képest nem rossz, csak mindegyik felvétel máshogy szól. Kölcsön keverõpulttal csináltuk, kölcsön mikrofonnal, szóval tulajdonképpen minden kölcsön volt, és így nem lett a legjobb hangzás szempontjából. Arra jó, hogy megmutathassuk, hogy valami ilyesmit játszunk, de igazán nem az jött elõ, amit szerettünk volna.
Tamás: Azért kell így szabadkoznunk, mert ez a szóban forgó demo elég hirtelen kellett, hogy elkészüljön. Határidõre kellett megcsinálnunk (három napunk volt rá) és gyakorlatilag üres zsebbel álltunk neki a felvételnek. Szerencsére sok jó ismerõsünk van és a segítségükkel sikerült összehozni a CD-t. A hanganyag teljesen a mi munkánk, mi csináltunk a felvételtõl kezdve, a keverésig mindent és szerintem ahhoz képest nem rossz; nem egy hallgathatatlan felvétel. Ezért is csodálkoztunk, hogy mindenhol azt írják róla, hogy silány minõségû. Én hallottam már internetrõl letöltött "demo"-t, ami iszonyat szarul szólt, mégis demo-nak hívták és senki nem kifogásolta a minõségét.
A stílust tekintve talán a heavy és thrash határán mozog az anyag, de vannak benne más hatások is, pl. az akusztikus kíséretekbe beleszõttem egy-két jazz akkordot is, amitõl egyedibb lett a dal. Én nagyon fontosnak tartom az akusztikus részeket is a dalokban, hiszen ezekkel lehet megteremteni egyfajta érdekes, misztikus, horrorisztikus hangulatot és dinamikailag nagyon jól ellensúlyozzák a "zúzós" torzított riffeket. A nóták zenei részét (legalábbis a nagy részét) én hozom, Peti pedig a szövegekért és az énekdallamokért felel. Ezekhez teszi hozzá Balázs és Tibi a saját dolgait. Ha valami nagyon nem tetszik a többségnek, akkor leszavazzák.
Van saját számotok is, vagy csak feldolgozásokat játszotok a koncerteken?
Balázs: Fele-fele. Feldolgozásban a Deep Purple, Pokolgép, P-Mobil, P-Box, AC-DC, Ozzy Osborne, Annihilator. Szóval széles a skála.
Tamás: Szerintem hiba, ha egy zenekar koncerten teljesen ismeretlen saját számokkal "bombázza" folyamatosan a közönséget, az egy idõ után nagyon fárasztó tud lenni. Inkább bele kell szõni a feldolgozások közé egy-egy saját nótát és akkor jobban "ráharapnak" a srácok. Feldolgozások közül pedig igyekeztünk úgy kiválasztani a dalokat, hogy lehetõleg olyanokat játsszunk, amit mindannyian szeretünk (és persze jól is álljon nekünk) és nem a legelcsépeltebb nóták az adott zenekartól, de azért jó értelemben vett slágerek legyenek.
Mik a terveitek?
Balázs: Szeretnénk egy igényesebb demot felvenni, úgy 7-8 számos demora gondolok, de ennek anyagi korlátjai vannak. A stúdió elég költséges, úgyhogy szeretnénk szponzorokat találni, ez lenne a legjobb, de ez még a jövõ zenéje illetve koncertezni az országban keresztül-kasul.
Tamás: Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a zenénket és elsõsorban élõ koncertek formájában. Úgy gondolom, hogy az elõttünk álló Kalapács turné sokat lendíthet a Penge ismertségén és legközelebb talán már egy önálló bulinkra is eljönnek a srácok azokon a helyszíneken, ahol most a Kalapács zenekar vendégeként léphetünk fel.
Hosszabb távon természetesen a lemezkiadás szerepel fõ célkitûzésünkként, de ahhoz még sok idõnek kell eltelnie; sok embernek meg kell ismernie a Pengét, hogy érdemes legyen a számokat lemezen kiadni.
A zenélésen kívül mivel foglalkoztok?
Balázs: A gitáros-énekesünk, Kohlmann Péter Tunyogiék roadja, hangosítja õket a koncertjeiken, Mitró Tamás az Eldorádó Hangszerboltban dolgozik a Westendben (ismert arc, mindenki megismeri, hogy "te vagy a hangszerboltos" ha-ha-ha...), Radovics Tibor pedig abszolút polgári foglalkozást ûz, pékárukat hord ki. Ha-ha-ha... Vállalkozó. Én pedig egyetemista vagyok.
Mire vagytok eddig a legbüszkébbek?
Balázs: A gyõri koncert, zenekari létünk csúcspontja. Ha-ha-ha... Állítólag nagyon jól éreztem magam.
Tamás: Ezt én is tanúsíthatom! Döbbenetes volt, hogy mennyire lelkesek voltak a srácok ott, a To-Rock-ban! A beszerelésnél, amikor összedugtam a cuccom és belepengettem a gitárba, a közönség kemény magja majdnem szétszedte a színpadot. De végig, az egész koncert alatt úgy kellett õket "visszaterelgetnie" a biztonságiaknak a dobogóról. Sajnos olyan kicsi volt a pódium, hogy mi is alig fértünk el rajta és akkor még feljött két-három srác, hát képzelheted... Hihetetlen volt a kontraszt, ahogy vidéken fogadják a zenekarokat. Ott a srácok ki vannak éhezve a zenére és nem karba tett kézzel nézik végig a bulit a fal mellõl, mint itt, Pesten, ahol rengeteg koncert közül válogathat az, aki szórakozni szeretne.
Mi volt a leginkább feledhetõ az eddigiek során?
Balázs: Volt egy, a "zenekarhoz közel álló" ember, aki átvágott minket. Nem tartotta be, amit a szerzõdésben vállalt, illetve amit csinált, nem volt arányban azzal az összeggel, amit kapott. Abból a pénzbõl egy normál demot fel tudtunk volna venni, amit kifizettünk neki.
Tamás: Az illetõ, miután "lehúzott" minket hatvanezer forinttal, gyakorlatilag csak hazudozott össze-vissza, amikor számon kértük rajta az ígéreteit. Van neki egy produkciós irodája, aminek a berkein belül rengeteg kezdõ zenekart átvágott már. Jó tanács: messzi ívben kerülje el mindenki azt az embert.
Milyen koncertjeitek lesznek a közeljövõben?
Balázs: A Kalapács zenekar elõtt fogunk fellépni, a múlt héten kötöttük meg a szerzõdést hat állomásra. Illetve úgy tûnik, hogy a Rocktogonban fogunk havonta egyszer játszani Penge-Klub jelleggel. Mindig lesz rajtunk kívül egy vendég zenekar. Szeptember második keddjétõl indul, de ez még nem biztos. (A Pesti Estben benne lesz.)
2002.09.27 - Sárospatak - Sivatagi Vadász
2002.10.04 - Gödöllõ - Palotakert - Trafó Klub
2002.10.11 - Pécs - Stuncorgó Klub
2002.11.01 - Szombathely - Végállomás Klub - Körmendi u. 92.
2002.11.02 - Zalaegerszeg
Jelentetek már meg sajtóban?
Balázs: Az érdi Gödör Borozónak a saját Gödör újságjában adott a gitáros-énekesünk egy interjút. Volt egy ismerõs, így kerültünk bele ebbe az újságba, komoly kiadvány volt... Ha-ha-ha... Kb. 10-20 ember olvashatta el és a legközelebb már tudni fogja, hogy ki az a Penge. Ha-ha-ha... A Rockinformban és a Metal Hammerben demo kritika jelent meg.
Mi az, amit elmondanál még?
Balázs: PENGE GYEREKEK vagyunk, és szerények. Ha-ha-ha... Érdemes eljönni a koncertünkre. Bármi lehet. Minden a közönségen múlik, illetve a lehetõségeken!
Tamás: Érdemes megnézni minket élõben, mert hangulatos bulik szoktat kikerekedni. Nem csak "zúzás megy ezerrel", hanem a humor is fontos eleme a koncertjeinknek.

A zenekar elérhetõsége:
Mányi Balázs
06/70 312-0057
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Mitró Tamás
06/30 445-2643
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Vera

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!