Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
POKOLGÉP

Telefonon ejtettem meg egy interjút a legendás Pokolgép zenekar gitárosával, alapítótagjával, Kukovecz Gáborral. A technikai nehézségek leküzdése után már minden simán ment, tulajdonképpen az új albumuk megjelenése kapcsán került sor erre a beszélgetésre, de azért más jellegû kérdések is szóba kerültek.

Elõször is gratulálni szeretnék a Te sem vagy más c. új lemezetekhez!
K.G.: Köszönöm szépen!
Mennyi idõtök volt erre a lemezre felkészülni?
K.G.: Mi folyamatosan készültünk erre a lemezre, mindig rendszeresen próbálunk, ha próba van, mindenki félreteszi a munkát, és a zenélésre koncentrál, nálunk ez már évek óta megszokott dolog.
A lemezborító szerint négyen is írtak szöveget a lemezre: Te, Nagy Dávid (gitáros), Sárándi Izolda és Leak! ( És persze József Attila: Tedd a kezed) Izolda és és Leak kiket takar? (nem tudtam elszámolni 5-ig hahaha)
K.G.: 5-en írták.
Ja, igen, József Attilát is beleértve.
K.G.: Õt nem szabad kifelejteni. Leak igazából nem szeretné elárulni az igazi nevét, na persze nem azért, mert ez neki mondjuk "ciki", hanem egyszerûen szeretné megõrizni az "inkognitóját". Sárándi Izolda nekem kollegám, hegedûmûvész egyébként.
Mennyire sikerült Dávidnak beilleszkednie a Pokolgépbe?
K.G.: Dávid már kezdetektõl fogva beilleszkedett a zenekarba, hiszen mi már nagyon régóta ismerjük egymást, ugyanis én tanítottam neki annak idején az ének-zenét, majd késõbb hozzám járt gitározni tanulni. Ez idõ alatt nagyon jó kapcsolat, barátság alakult ki közöttünk, aztán felmerült a kérdés, hogy játszana -e a zenekarban, és õ természetesen elvállalta, hiszen õ is nagy zenekedvelõ, aki tud valami többletet is nyujtani. Azt hiszem, hogy abból lesz jó zenész, aki többet akar, és tud tenni a zenéért, mint az átlagember. Dávid ilyen.
A Nephilim után a Hammer Records adta ki ezt a lemezt... mi lett a Nephilimmel, és hogy kerültetek a Hammerhez?
K.G.: Tulajdonképpen a Nephilim kezdte el az elõkészületeket, csak azután anyagi problémái támadtak, és nem tudta tovább folytatni, így "ismerkedtünk meg" - illetve azért nem kellett megismerkednünk velük ha-ha - csak így került szóba a Hammer Records.
Tudsz-e valamit arról, hogy mik a közönség reagálásai az új dalokat illetõen? Koncerteken játszátok már õket?
K.G.: Még nem tudunk semmit errõl, hiszen eddig nem játszottuk még az új dalokat közönség elõtt. Április 20-án a PECSÁ-ban lesz egy lemezbemutató koncert, ahol vendégünk lesz például Kalapács Józsi, aki azért szinte a kezdetektõl fogva a Pokolgéppel volt. Ott meglátjuk mennyien jönnek el. Ha sokan lesznek, akkor nyilván tetszést aratott az album.
Viszonylag sokat koncerteztek, mekkora sikere van országszerte a Pokolgépnek, milyenek a koncertviszonyok, mind helyileg, mind látogatottság szempontjából?
K.G: Ez teljesen változó. Sok helyen szoktunk játszani, és persze azt nem lehet elmondani, hogy mindenhol teltház van, de azért mindig van érdeklõdés. Magyarországon igazából nincs kiépített "rockkocsma-hálózat", van ahol például mûvelõdési központokban kerülnek megrendezésre a koncertek. Ez egyelõre még mûködik.
Valami koncertsztorit tudnál-e mesélni?
K.G.: Mindnyájan vidám emberek vagyunk, rengeteg sztorink van. Talán majd egyszer kiadunk egy könyvet, ahol ezeket leírjuk, miután megbeszéltük, melyik publikus, és melyik nem. Kicsit hirtelen jött most ez a kérdés, ha most akarnék egyet mesélni, akkor az lehet, hogy túl erõltetett lenne.
Köztudott, hogy Rudán Joe énekel még a P.Mobilban és a Codában is... ez mennyire gátló tényezõ?
K.G.: Én ezt nem tudom, hogy mennyire lehet gátló tényezõnek nevezni, hogy valaki, aki jó énekes, több zenekarban énekel egyszerre. Valamibõl mindenkinek meg kell élnie, van, aki inkább elmegy a diszkóba "tátogni", mert azért az is jól fizet, meg nem egy nehéz dolog,de Joe nem ilyen. Ha valaki jól csinálja azt, amit csinál, ugyanúgy elmennek az emberek az egyik zenekara koncertjére, mint a másikra, mert miatta mennek.
Azért merült fel egyébként ez a kérdés, mert ha valaki egy zenekarban játszik, akkor száz százalékig arra koncentrál, a maximumot teszi bele. De ha többen, akkor ez megoszolhat.
K.G.: Szerintem Magyarországon nincs olyan helyzetben a rockzene, hogy annyi buli legyen, hogy beleszakad az ember, tehát vállalható, hogy több bandával is fellépjen. Joe pedig minden zenekarban igyekszik a lehetõ legtöbbet kihozni magából.
Tanító bácsi vagy... mit szólnak a szülõk, hogy gyereküket egy rocker, és fõleg a legendás Pokolgép alapítója, aktív zenésze tanítja? ... haha!
K.G: Szerintem ahhoz, hogy milyen ember vagyok, nem sok köze van annak, hogy zenélek, vagy hogy rocker vagyok. De egyébként örülnek neki, legalábbis azok, akikkel beszéltem, ezen a véleményen voltak. Én egy emberszeretõ ember vagyok, és gyerekszeretõ "gyerek" ha-ha...
Mit is tanítasz pontosan?
K.G.: Ének-zenét és médiatechnikát.
Most egy kicsit más: gondolom sok embert érdekelné a válasz: Várható-e õsfelállású Pokolgép koncert? Egyáltalán milyen a viszony Nagyfi Lacival és Kalapács Józsival?
K.G.: Ha minden igaz, akkor jövõre lesz húszéves a Pokolgép zenekar, és ha a többiek, akik valaha velünk játszottak, hajlandóságot mutatnak egy kis közös zenélésre, és miért ne mutatnának, akkor lehet számítani egy ilyen koncertre.
Annak idején a válás okáról nem nagyon esett szó... megtudhatnánk errõl valamit, ha nem túl titkos?
K.G.: Szerintem szó esett róla annak idejen is. Én csak azt tudom mondani, amit olvastam, mert gyakorlatilag én nem tudom miert mentek szét. Kalapács Józsi más zenét akart jaccani,mint amit a pokolgep jatszott, és ezért kiszállt, és megcsinálta a saját zenekarát.
És még egy kényes kérdés: mit szólsz a Kalapács-Paksi féle Elsõ merénylet lemezhez?
K.G.: Tulajdonképpen örülök neki, hogy végre kiadtak egy olyan lemezt is, amin én is szerepelek. Várom a folytatást.
Szoktál-e netezni? Ha igen, mire használod?
K.G.: Néha szoktam, akkor is az iskolából, ugyanis máshol nincs rá lehetõségem. De ha lenne, akkor minden bizonnyal használnám, mert hasznos dolgokat is lehet találni a neten, nemcsak hülyeségeket.
Mit mondanál el még nekünk?
K.G.: Az jutott eszembe, hogy mi, mármint a Pokolgép zenekar eddig csak egyszer játszottunk Kecskeméten. Ettõl függetlenül tudom, hogy ott is sok rocker van. Azt üzenem nekik, hogy hallgassák az új anyagot, és próbáljanak meg valahogy visszajelezni, hogy hogy tetszik. Jöjjenek el minél többen a vidéki koncertjeinkre is, ha tehetik, és persze üdvözlöm õket!
Körülbelül ennyi lenne, köszönöm szépen az interjút.
K.G.: Én is köszönöm.

Angel & Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!