Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
RAGYOGÁS

Most egy rendhagyó interjút olvashattok. Nem zenekarról, hanem egy fanzinrõl. Igaz, ez sem lenne rendhagyó, mivel egyszer már megszólaltattunk egy kolleginát hasábjainkon. Nos, azért rendhagyó, mert ez a fanzine, a RAGYOGÁS az Interneten olvasható. Schmidt Pétert faggattam,  hogy avasson be minket is e csodába. Ime!
Mit kell tudnunk az Internet és a Ragyogás kapcsolatáról?
Ez a kapcsolat olyannyira szoros, hogy Internet nélkül nem lenne Ragyogás sem Újságunk (jobb híján így nevezem) ugyanis csak az Interneten olvasható, nyomtatott formában nem terjesztjük. Egyébként a következõ címen olvashatnak minket az információra éhesek: http://www.alba.hu/ragyogas
Honnan jött az ötlet az ilyen fajta újság szerkesztéséhez?
Már évek óta törtem a fejem fanzine készítésen, de a nyomdai sokszorosítás költségei és a terjesztés nehézségei miatt ez nem valósulhatott meg. Aztán amikor ‘97 nyarán egy beszélgetés során Kõvári Gabi részérõl - õ az egyik készítõje a RAGYOGÁS-nak - felmerült az az ötlet, hogy az Interneten kéne valamit összehoznunk, rábólintottam. És nem bántam meg a döntést. Az érdemi munka ‘97 augusztusában kezdõdött, de csak november óta vagyunk fenn a hálózaton.  Kigondolni könnyû volt a dolgot, de a megvalósítás rendkívül sok akadályba ütközött. Elmondhatatlanul sokat köszönhetünk a helyi Internet-szolgáltató fejének, Róka Zoltánnak, ill. a FoxTrend Kft.-nek, Zoli segítsége nélkül mi sem léteznénk.
Rajtad kívül ki csinálja még a RAGYOGÁS-t?
A már említett Kõvári Gabin kívül Dávid Laci barátom és jómagam készítjük az irományok legnagyobb részét, egy másik barátom, Takács Péter pedig a mûszaki kivitelezést, a szerkesztést végzi. Négyünkön kívül még néhány külsõ emberke is dolgozik nekünk idõnként.
Milyen stílussal foglalkoztok, mik az állandó rovatok?
Nem vagyunk stílus specifikusak. az úgynevezett kemény zenén belül minden irányzatot igyekszünk felölelni, a grunge-tól a power metalon át a black dolgokig.  Egyaránt foglalkozunk külföldi és hazai, nagylemezes és demós csapatokkal. Van lemezeket bemutató rovatunk, demórovat, vannak koncertbeszámolók, interjúk, dalszövegfordítások, van egy rovatunk régebbi, úgymond klasszikus anyagok bemutatására, meg persze egy információs rovat a Ragyogás „belsõ dolgairól”. Van egy rovat olyan írásoknak, amelyek nem direkt a zenével foglalkoznak, de olyan dolgokkal, amelyek azért köthetõk a rock ill. metal mûfajhoz (pl. démonológia). Készítés alatt áll egy rovat koncertdátumoknak is, valamint egy olyan, ahol más rockzenével , metallal foglalkozó fanzinek, újságok, magazinok készítõivel olvashatók interjúk.
Milyen idõközönkét jelenik meg?
A frissítéseket - a tervek szerint - minden hónap elsõ hetében végezzük, de a régebben feltett anyagokat is lehet továbbra is olvasni.
Mi a véleményed a mai undergroundról?
Itthon és külföldön egyaránt sok a tehetséges, fiatal csapat. Szerencsére mára itthon is megszaporodtak a kiadók. Aki igazán akar, elõbb-utóbb - ha esetleg csak magánkiadásban is - eljuthat a hõn áhított nagylemezig. Persze, addig hosszú az út, és a mi egyik feladatunk az, hogy segítsük a csapatokat ezen az úton. Egyébként ezt az „underground - nem underground” dolgot idõnként erõltetettnek érzem, nagy nem tetszik, ha valaki az alapján választja ki a kedvenceit, hogy az mennyire underground. A zene minõsége a fontos, az pedig nem ettõl függ.
Amúgy meg általában örülök neki, hogy a tradicionális értelemben vett metal kezdi visszanyerni a becsületét. Ugyan rengeteg féle zenét hallgatok, de én a ‘80-as évek metalján nõttem fel, és nekem a mai napig rengeteget jelent az a zenei világ.
Milyen zenét kedvelsz? Kik a kedvenceid?
Legnagyobb kedvencem, immár 12 éve, a mindenható JUDAS PRIEST. Szerintem õk a klasszikus heavy metal csúcsa, akik a folytonos megújulás mellett is képesek megõrizni azt az ízt, hangulatot, ami  már  a ‘70-es években is jellemezte õket. További fõ kedvenceim: Fates Warning, Savatage, Metal Church, Dream Theater, P. Lost, Anathema, Iron Maden ...stb. Itthon a Bedlam, a Seneca és az Unicum States voltak a nagy kedvencek - sajnos már egyik csapat  sem létezik. A mostaniak közül a Black-Out meg a Nevergreen és a Macbeth jönnek be.
Hányan olvasták eddig az újságot? Sok emberhez eljut a Ragyogás?
Elvileg sok helyre eljut az újság (magánemberek, iskolák, munkahelyek), de hogy hányan olvasták eddig azt nem tudom.  Számlálónk sajnos még nincs, de rövidesen ez is megoldódik. A visszajelzések amúgy pozitívak. Az MHH-s szereplés (101. szám) és a Z+-on, a Zúzdában való megemlítésünk (köszönet érte az abszolút pozitív hozzáállású Vadon Jancsinak) biztosan jót tett, de ezt a munkát csak késõbb lehet majd lemérni.
Mondj még valamit, amit véletlenül nem kérdeztem!
Várjuk a zenekarok jelentkezését, demóit, koncertdátumait a következõ címeken:
Schmidt Péter
8000 Székesfehérvár
Deák F. u. 29/1.
Tel: 22/344-056

Dávid László
8371 Nemesbük
Árpád u. 32.
Tel: 83/344-816

Valamint az Internet címünkön várunk minden kedves olvasót!!

Lenhardt Lívia

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!