Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Replika

ReplikaA Replika újabb országjárásán a kecskeméti koncert elõtt ültem le dumálni a csapat tagjaival. Bár a zenekar teljes legnysége (Csató énekes/gitáros, Gergõ dobos és Falat bõgõs) ott ült mellettem a beszélgetés alatt, a szót elsõsorban az énekes/gitáros Csató Péter vitte.

Tavaly jelent meg a Másik világ kapujában címû lemezetek. Mit lehet tudni az eladásokról?
Nagyjából underground szinten megy a dolog. Ez kb. 1000 darabot jelent. A kiadónak így nagyjából rentábilis az üzlet. Segítettek néhány hirdetést megjelentetni, hozzájárultak egy klip készítéséhez és persze terjesztik az anyagot. A többi már a mi dolgunk. A turnékba igazából nem szállnak be, ez már teljesen ránk marad. Úgyhogy most a koncerteken próbálunk erre koncentrálni, azaz ezt a lemzt népszerûsíteni.
Akkor, ha jól értem, a közeljövõben ne is várjunk új anyagot tõletek?
Pontosan. Direkt nem írunk mostanában új számokat, mert akkor azt ki is kellene adni... haha... Egyelõre azt szeretnénk, hogy az eddigi lemezeket megismerjék az emberek, ezeket a dalokat szeretnénk minél több helyen bemutatni. A Másik világ kapujában címû lemez tulajdonképpen a csapat ötödik kiadványa, úgyhogy most már akár két-három órás koncerteket is tudnánk adni. Csak éppen kevésbé ismerik az emberek a dalokat. Most az az elsõdleges célunk, hogy minél több helyre eljussunk, minél több ember lássa a Replikát élõben. Persze ehhez az is kell, hogy akit érdekel a zenénk, az eljöjjön a koncertjeinkre. Eléggé elkeserítõ manapság a hazai rock-klub élet, nagyon kevés olyan hely van az országban, ahol az ideálishoz közeli állapotok lennének. Vagy a technikai adottságok nem megfelelõek, vagy a szervezésnél, plakátozásnál vannak gondok. Mindenesetre mi megyünk, játszunk, rajtunk nem múlik a dolog.
Ezúttal a CDT társaságában járjátok az országot. De ha jól tudom, ez már a harmadik kör, amit tesztek.
Így van. Volt ugye a Terrorista Tour, ahol az Ektomorf is velünk volt és akkor is a Warpath volt az elõzenekar. Most az Ektomorf helyett a Depresszió játszik. Ez a tavaszi turné igazából azért jött létre, hogy azokra a helyekre is eljussunk, ahová az elsõ két körben nem sikerült elmenni. Akkor az úgynevezett biztos helyeket látogattuk meg, ahol valószínûsíthetõ volt a jó buli. Most a kicsit kockázatosabb állomások kerültek sorra, ahol valami miatt nem volt teljesen biztos a buli. Itt, Kecskeméten pl. nem volt hol játszani... Érdekes egyébként, hogy a tavaszi turnék kevésbé látogatottak, mint az õsziek. Talán a jó idõ teszi, talán az, hogy most éppen a ballagási-érettségi idõszak van, nem tudom... De majd õsszel is csinálunk egy újabb túrát.
Most mi a turné felállása? Ki tulajdonképpen a fõzenekar?
Két fõbanda van, a CDT és mi. A fellépés sorrendje is változik a koncerteken, hol õk, hol mi lépünk fel utoljára.
Térjünk vissza a lemezre. Nekem nagyon bejött a hangzása. Hol vettétek fel és elégedettek vagytok-e vele?
A Denevérben vettük fel, a HSB-ben kapott egy masteringet. Azt viszont közel sem állítanám, hogy elégedettek lennénk, legalábbis nekem annyira nem tetszik. Lehetett volna sokkal jobb is, persze ehhez nem Magyarországon kellene rögzíteni. Valamiért egy itthon felvett anyag sosem fog úgy szólni, mint egy külföldi lemez. Viszont ezen a lemezen tényleg az szól, amit rögzítettünk. Gyakorlatilag a bulikon ugyanígy szólalunk meg, csak talán valamivel hangosabban... Az volt a koncepció, hogy teljesen élõ legyen a hangzás. Sokaknak meglepõ volt a viszonylag hangos ének is, de ez is szándékos. Mindenképpen azt szerettem volna, hogy a szövegek érthetõek legyenek. Korábban voltak ugyanis ilyen jeleggû visszajelzéseink.
Még a kezdetek kezdetén, az elsõ demótok idején az MHH tele volt veletek, mint az új TCS-klón csapattal. Aztán késõbb hallottam olyan véleményeket is, hogy Sepulturás, aztán meg olyat, hogy Kornos a zenétek. Ti hogy látjátok ezt?
A hasonlatokkal nem igazán értek egyet, legalábbis én nem érzem, hogy bármi közünk lenne ezekhez a csapatokhoz. Az elsõ demó egy érdekes történet volt. A megalakulás után nekiálltunk dalokat írni, és ezeket a próbahelyen teljesen amatõr körülmények között fel is vettük. Nyilván olyan is volt a megszólalás. Ez a felvétel kifejezetten belsõ használatra készült, egyáltalán nem akartuk terjeszteni, sõt, semmi célunk nem volt vele, csak magunkat akartuk kontrollálni. Egy barátunk ennek ellenére a tudtunk nélkül elküldte a Hammernek, ahol annak rendje és módja szerint rendesen le is fikázták. Ezután néhány levélíró a pártunkra állt, és így abban az idõben velünk volt tele az újság... Ennél jobb reklámot nem is kaphatott volna egy induló zenekar. A következõ, immár általunk beküldött demót viszont már dicsérték. A hasonlatokra visszatérve talán az lehet az oka ezeknek a véleményeknek, hogy minden lemezünk megszólalása más és más. Élõben viszont gyakorlatilag ugyanúgy szól minden, ha nem tudná az ember, hogy korábbi dalokról van szó, akár azt is hihetné, hogy mindengyik elhangzott nóta ugyanazon a lemezen szerepel. Persze azért próbálunk a bulikon változatosak lenni, mostanában például akusztikus blokkot is játszunk. Ezzel az elõadott dalok teljesen új dimenzióba kerülnek. Ma este például a Kezdet és a vég címû dalt játszuk majd így.
Jó is, hogy szóba került ez a dal. Erre készült ugye a klip. Mit érdemes tudni róla?
Szerinted mirõl szól a klip?
Hú, ez nehéz kérdés... Nekem valahogy úgy tûnik, hogy egy ilyen szerelmes-jellegû dalhoz egy érdekes képi látványt kreáltatok, valamilyen keleti filozófia alapján. De inkább a ti véleményetekre lennék kívácsi...
Érdekes, hogy szerinted szerelmes-jellegû a dal, mert egyáltalán nem annak íródott. Inkább az ember és Isten kapcsolatát próbálja meg feszegetni. Maga a klip is errõl szólna, hogy egy ilyen fehérre mázolt, negatívnak tûnõ ember keresi Istent és aztán meg is találja belül. A felvételek egyébként Somogyvámoson készültek. Ott van az ország egyetlen Krishna temploma. Amúgy a többi dal is a lelki egyensúly és megértés fontosságáról szól...
Van valamilyen közötök a Krishna hithez?
Nekem igen, én elfogadom a Krishna tanokat, de ettõl a zenekart még közel sem nevezném Krishnás csapatnak.
Gondolom, nem a zenélésbõl éltek. Lehet tudni, hogy mit csináltok amúgy?
Magyarországon ebbõl a zenébõl elég kevesen tudnak megélni. Egy kezem elég lenne ahhoz, hogy megszámoljam ezeket a csapatokat. Természetesen mi sem vagyunk közöttük, így dolgozunk, mindenki mást. Én korábban matekot tanítottam, de most egy másik dologba vágtam, pár éve autista gyerekekkel foglalkozom. Érdekes és szép munka... Persze jó lenne a csak a Replikára koncentrálni, de ehhez nagyon sokat kell még dolgoznunk.

Cím: http://www.replika.ini.hu

Ákos

Replika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!