Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
Sin of Kain

2002. szeptemberének közepén a WigWamban, egy koncerten derült ki, hogy egy kedves ismerõsöm tagja a Sin of Kain zenekarnak. Mivel még nem volt szerencsém látni õket koncerten (szándékosan nem hívtak el ismerõsöket a Freeportba), elbeszélgettem a zenekar három tagjával, Catharral, Brahmával és Larzzal. Íme!

Mutassátok be a zenekart! Ki milyen pozíciót tölt be?
Brahma: Kezdjük az egyetlen Hölggyel: Adrienn (cselló).
Cathar: Ha már sorba megyünk, van a barátja, Angrim (szinti). Õ Brahmával a fõ dalszerzõ. Aztán Brahma (gitár). Akkor vagyok én...
Brahma: ... õ az énekes.
Larzz: Csak annyit írj, hogy zaj, hörgés, cigizés, ilyesmi. Ha-ha...
Brahma: Larzz (dobos). Van egy basszusgitárosunk is, Tamás, õ a Hetumoger gitárosa is egyben. Szeretnénk még egy gitárost és egy basszusgitárost, de a legfontosabb az utóbbi.
Cathar: Igazából Tomit nem akarjuk a végletekig kihasználni. Neki annyira fontos a Hetumoger, hogy nem akarja befejezni és csak velünk csinálni.
Brahma: Nem akarjuk feltartani, nem akarjuk, hogy miattunk menjen szét esetleg a Hetumoger.
Mikor alakultatok?
Cathar: 1998-ban kezdõdött. Erdélyi Pistivel (dob) indult, több tag megfordult, majd a számomra volt egy nagyobb kihagyás egy nézeteltérés miatt, mert a dobos nagyon erõltette a Dawn of Misery-dolgot. Utána felhívtak, hogy mi lenne, ha én énekelnék. Csináltuk is egy ideig, közben megszületett 2 szám...
Brahma: ... a For You és a Foreword.
Cathar: Mindkettõ átalakult azóta, de rajta vannak a CD-n. Volt egy hosszú kihagyás mindenki részérõl. Majd késõbb belekezdtek egy folkosabb, viking-black-szerû stílusba. Ekkor eljutottak odáig, hogy felvettek volna egy demót, de nem volt énekes, úgyhogy megint én kerültem a képbe...
Brahma: ...2001-ben.
Cathar: Felvettük a demót, ami végül a kukába került.
Brahma: Még a keverés sem lett befejezve.
Cathar: Jöttek a problémák, majd Pistit, a dobost elküldtük...
Brahma: ... ja, miután felvettük a Sin of Kain nevet. Megadta a nevet és kész.
Cathar: A lényeg, hogy a 2002. februári felálláskor, a koncertünk elõtt 1 héttel Brahma, Tomi, Angrim és én voltunk a tagok, dobgépet használva. Május végén még ugyanígy játszottunk a Freeportban, amikor jelentkezett Larzz, akivel az egész nyarat végigpróbáltuk.
Larzz: Megláttam õket és elsõre bejött.
Cathar: Tehát a jelenlegi felállás február óta van együtt, Larzz csatlakozott hozzánk június elején, de a zenekar sokkal régebben indult. Ha-ha...
Brahma: A szünetekben viszont nem írtunk dalokat. Illetve írtunk, de azokat nem kívántuk felhasználni Ha-ha...
Cathar: Februártól elég keményen összejöttek a munkák, mert a CD-n szereplõ számok az említett kettõ kivételével azóta születtek.
Brahma: És az új lemezhez van már 4 új nóta! Ha-ha...
Cathar: Igen, új lemezre készülünk.
Brahma: A demót saját erõbõl csináltuk, saját, házi stúdióban, kivéve az éneket.
Elõzõekben hol zenéltetek?
Larzz: Nálam más a helyzet, mivel vidéken laktam. Az elsõ zenekarom 1989-ben alakult. Ha-ha...
Cathar: Voltam vagy 11 éves. Ha-ha...
Brahma: Én meg 8. Ha-ha...
Larzz: Nyomtuk keményen a thrash-metalt, mint a malac... Haha...
Brahma: Sokáig nem volt zenekarom. Volt elképzelésem, hogy mit is szeretnék csinálni, és végül sikerült. Úgy érzem, hogy az utóbbi 1 évben tényleg megvalósítottam azt, amit akartam. Az elsõ zenekarom nagyon gáz volt, akkor még csak 1 éve gitároztam. Ha-ha... Funeral Oration volt a neve és 3 hónapig mûködött. Majd volt egy másik, aminek nem volt neve. Fél évig játszottunk együtt, darkos-doomos volt, de a nõi ének hihetetlenül hamis volt! Tehát ebbõl sem lett semmi. Ezután jött a Phantazmagoric. Majd 2 év szünet, gitározni tanultam. Doboltam egy punk zenekarban, ahonnan azért rúgtak ki, hogy a gitáros állhasson be a helyemre. Death-metalt játszottunk a Scarface-szel. Volt 3 próbánk és 8 koncertünk. Ha-ha... Aztán jött a Sin of Kain.
Larzz: Az elsõ zenekarom kb. 4-5 évig létezett. Az akkori thrash-undergroundban elég jó helyet foglaltunk el, megnyertünk 1-2 tehetségkutatót, ahogy ez lenni szokott volt akkoriban, stb. Utána volt 6 évig egy másik thrash-bandám. Nagy bulijaink voltak, a Sziget 1996-ban a Wanted-színpadon, Hódmezõvásárhelyen a Hódító Fesztiválon 2500 ember elõtt. Jó volt. A dobolásban 2-3 év szünet következett, közben Pestre költöztem, majd megismerkedtem Balázzsal, vele sikerült addig a legeredetibb és leghúzósabb zenét megcsinálni, demóig jutottunk, viszont állandó énekes és basszer hiány miatt megfeneklett az egész. Sajnos ezen az sem segített, hogy az utolsó pillanatban találtunk egy énekes/basszert, mivel akkor már a Sin of Kainnel elkezdtem a próbákat, és egyre komolyabb lett a dolog a részemrõl.
Jah és a nevek ha már más is mondta: Engraver, Undying, ConfuseR
Brahma: Ja, az elsõ próbánk június-július körül volt. Vagy 3 hétig nem sikerült összehozni. De amúgy nagyon jó volt. Ha-ha...
És a második próba? Ha-ha...
Larzz: Az is.
Cathar: Most ugyan nincsenek itt a többiek, de elmondhatjuk, hogy Angrim játszott az Eibonban, kisegített a Hetumogerben. Adrienn zenekara a The Art of Dethronement volt.
Az Eibon egy közös pont volt, mivel Angrim alapból ott volt. Egy sráccal csináltam, õ hívta Angrimot, én meg Brahmát. Angrim nagyon hamar ráunt a másik srác hülyeségeire, én kitartottam mellette, de nem sokáig, mert én is kiléptem. Ez a zenekar a mai napig létezik.
Gondolom volt egy pár koncertetek azóta... beavatnátok ezekbe?
Brahma: 2002. február 16-án volt az elsõ.
Cathar: Február óta a Hungarian Black Metal Club keretein belül játszottunk a Voodoo-ban, a Simon's-ban, majd a Freeportban.
Larzz: Az utóbbi volt a debütáló koncert, mármint nekem. Ha-ha...
Cathar: Decemberben lesz egy két napos fesztivál a Freeportban. Tóth Balázs, aki a Hungarian Black Metal Club-ot csinálja, elvileg szervez egy turnét jövõre, ahol pár állomás le lesz kötve 4 zenekarral együtt. Illetve vannak a Hungarian Black Metal Club-os rendezvények.
Milyen zenei stílusra számíthatnak a koncertetekre látogatók?
Brahma: Ez a mostani vegyes, mondhatni eklektikus.
Cathar: Régebben tipikus black-es, doom-os, gótikus volt, de azóta eléggé megváltozott, mióta az új számokat megírták Brahmáék. Így létrejött egy sajátos Sin of Kain-stílus, amit tényleg nem lehet hasonlítani semmihez. Max érezni rajta némi Arcturus, Opeth, Katatonia és a Filth behatást. Black-death. Szaftos és összetett.
Larzz: Extrém. Ha-ha...
Cathar: Minden benne van. Szerintem hülyeség kategorizálni.
Brahma: Nem zárkózunk el semmi elõl. Ami jön, azt játsszuk, oszt kész.
Cathar: Mindenbõl van egy kicsi. Ha-ha...
Brahma: Kain-metal. Ha-ha...
A koncerteken a saját dalokat vagy feldolgozásokat játszotok?
Brahma: eddig egyetlen feldolgozást játszottunk, a Cradle of Filth-tõl. Inkább a saját számainkat mutatjuk be.
Cathar: A koncerteket nem nagyon akarjuk telepakolni feldolgozásokkal. Minden koncerten 1 feldolgozás van. A cél, hogy mindenhol más legyen. Van új ötletem ezzel kapcsolatban, ami nem lesz kis munka a számunkra. Ha-ha... A lényeg, hogy saját magunkat is fejlesztjük.
Brahma: Ja, pl. az egyik dalnál azért lesz nehéz a cselló témáját megírni, mert az eredetiben nincs. Ha-ha...
Ki írja a szövegeket és a zenét?
Brahma: Én írom, angolul. Néha egybõl, néha a magyar szöveget fordítom le, de ez soha nem sikerül úgy, mintha angolul írnám le egybõl. Van ugyan egy srác, aki szokott írni, de ezeket még nem használtuk fel, mert van talonban jó pár saját még. Elég rég írtam újakat, de addig sokat, tehát van mibõl mazsolázgatni. Zenében ha jön egy téma, leülök és megcsinálom, hogy ne felejtsem el. Angrimmal 1-2 havonta összeülünk. Jó példa volt erre augusztus közepén, amikor 2 nap alatt összehoztunk 2 dalt, amiket persze azóta sem csináltunk meg teljesen.
Mirõl szólnak a dalok?
Brahma: Személyes tapasztalatokból, élményekbõl alakul ki, és ezt próbálom átültetni egy fiktív világba a saját elképzeléseim alapján.
Cathar: Szerintem nem gáz, hogy nem az énekes írja a szövegeket. Amikor beszálltam, 99%-ban kész volt. Ha-ha... Azért nem írok, mert ugyan vannak ötleteim, de nem ehhez a stílushoz passzol. Inkább a társadalomkritikus és vallásellenes témákat írnám le, de nem akarom a saját véleményemet belevinni a zenekarba, mert ez csak az én saját dolgom.
Nem akarod a többiekre erõltetni...
Cathar: Pontosan. Talán Angrim gondolkodik hasonlóan, de õ sem erõlteti. Inkább Brahma szövegét használjuk fel. Amúgy sincs mostanában ihletem szöveget írni. Nem teszik, hogy sok régi zenekarnál szövegírók voltak...
Brahma: Mivel mi csináljuk az egészet, szeretnénk, ha a mi gondolatunk tükrözõdne.
Cathar: A popzenében is ez megy, hogy szövegírókat használnak, mert így nem kell gondolkodniuk.
Brahma: Úgy talán elfogadható, ha ad egy utat a zenész.
Larzz: Na meg ha nincs más út, marad ez a megoldás.
A zenélésen kívül mit csináltok?
Larzz: Alszunk. Ha-ha...
Brahma: Dolgozunk. Ha-ha...
Mire vagytok együtt a legbüszkébbek? Hogy érzitek magatokat együtt?
Larzz: Úgy érzem, hogy megtaláltam azt a bandát, ahol tényleg jól érzem magam.
Cathar: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy együtt tudunk dolgozni.
Larzz: Problémák azért mindenhol vannak...
Cathar: ... persze, de hosszú távra tervezünk. Brahmával már megbeszéltük, hogy ha bárki kiválna a zenekarból, mi akkor is visszük tovább. Ha kell, ketten.
Vagy Larzz-szal hárman. Ha-ha...
Brahma: Reméljük, nem kerül rá sor...
Cathar: Minden csak Larzzon múlik. Volt egy olyan idõszak, amikor egyfolytában b*sztatott, akkor szívesen kirugdostam volna a dobok mögül. Valamilyen szinten igaza volt, de mint a koncerten kiderült, feleslegesen félt.
Lehet, hogy építõ kritika volt?
Cathar: Annyi volt a baj, hogy voltak pontatlanságaim, de mivel mindannyian dolgozunk, fáradtak voltunk, nem olyan aktivitással próbáltunk. Fáradtan elõfordul a pontatlanság.
Larzz: Egy gyorsabb témát nehezebb ének szempontjából kifogástalanul megcsinálni, és ez az volt...
Cathar: Vannak külsõ tényezõk, amiket nem lehet kikerülni.
Larzz: Majd ha lesz saját próbatermünk, jobb lesz. A próbálási körülményeink rosszak, drága is. Olyan a hely, hogy nem mindig van megfelelõ kontrol biztosítva. Mindenki csak a saját hangszerét hallja.
Cathar: A Freeportban úgy játszottunk, hogy nem volt a dobnál kontrol. Amit a háttérbõl hallottam, az után mentem.
Brahma: Én sem hallotam szinte semmit csak magamat...
Cathar: Szerencsére ezek olyan problémák, amiket ki tudunk küszöbölni.
A koncerten mindez hogy jött le?
Brahma: Nagyon-nagyon jó volt!
Cathar: Szinte csak minket emeltek ki.
A közönség vagy a kritikusok?
Cathar: A közönség is. Azt figyeltük meg, hogy eléggé szeretnek minket. Talán azért is, mert ezzel a zenével, stílussal, hozzáállással mi egy akkora pluszt adtunk, amit nem gondoltak.
Brahma: Látni fogja mindenki, mi a szint.
Larzz: Ellentétes tapasztalat is volt, csakhogy ne csak önmagunk ajnározásában merüljünk ki. Akinek nem tetszik a zenénk, annak nagyon nem tetszik. Haha... Volt erre is példa.
Cathar: Aki így érzi, annak azt üzenem, hogy nem kell meghallgatni, nem kell lejönni a koncertekre, vagy ki kell menni, lehet sörözni, de a fikázásra senki nem kíváncsi. Az építõ kritikákra adunk, tanulunk belõle, de az undorító mocskolódást, ami ment a májusi koncert után az interneten, nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Az a szomorú, hogy álnéven írogatnak, mert nem merik felvállalni a véleményüket. Undorító az is, hogy a zenekarok egymásra fújnak. A hozzáállás is rossz az anyagiak miatt.
Mire gondolsz?
Cathar: Van, aki közli, hogy 60 ezer Ft alatt nem megy el sehová. Mi csak az útiköltséget kérjük el, meg poénból egy láda sört, hogy ne szomjazzunk. Ha-ha... Nem errõl szól az egész, nem ebbõl fogunk megélni.
Biztos van olyan zenész, aki nem dolgozik...
Cathar: Igen, biztos van, de õk nem 1-2 éve kezdték, így már sokkal elõrébb vannak. Vagy populárisabb a zenei stílusuk.
Larzz: Úgy beindultál, hogy le se lehet lõni... Ha-ha...
Jelent-e már meg rólatok valami írásos anyag, illetve az ellenkezõje: hangzó anyag?
Cathar: Ami most van, az egy bemutatkozó anyag.
Larzz: Hangzásilag már nem demó, de nem is teljes album.
Brama: Mégis tudják, hogy mi ez...
Cahthar: Az MHH-ban két nagyon jó kritikát kaptunk, egy számon belül! Ennek nagyon örültünk. (2002/7-8., No.146.)
Fotózás volt?
Larzz: Még nem, de tervezzük.
Cathar: Brahi fotózás volt a próbateremben, de ez nem publikus. Ha-ha... Nem akarunk gagyi fotókat készíteni. Van egy grafikus ismerõsöm, akit meg lehet kérni. Mindenkinek ki kell találnia, hogy mit szeretne. Én már tudom, hogy mit akarok! Ha-ha... /Idõközben sikerült egyet elkészíteni- Vera/
Mik a terveitek?
Larzz: 2003. március-április, stúdió, majd album. Aztán talán egy klip.
Brahma: Egy éve volt már szó a kliprõl.
Larzz: De korai még...
Brahma: Akkor is jó lett volna. Van egy srác, aki meg is csinálta volna cserealapon.
Mi az, amit elmondanátok még?
Brahma: Szeretjük egymást. Ha-ha...
Larzz: Ja, imádjuk egymást. Cica... Ha-ha...
Cathar: Elõször is, köszönjük az interjút. Másodszor, érdemes meghallgatni az anyagot. Akinek tetszik, jöjjön el a koncertünkre, és mi is szívesen megyünk mindenhová.

Elérhetõség:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Brahma: 06/30 250-5062

Vera

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!