Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
STRONG DEFORMITY

Felállás:(b-j) Tibi-bõgõ,Muzzo-gitár, Berci-gitár, Balázs-dob,(hátul) Hair-ének A szombathelyi Strong Deformity legénysége éppen a HSB-ben dolgozik új lemezén, ami várhatóan õsszel jelenik meg. Kíváncsi jellem lévén egybõl le is csaptam rájuk, jobban mondva Tiborra és Bercire, miután csak õk voltak elérhetõek (a többiek szorgosan munkálkodtak Dunakeszin). Szóval leugrottam Szombathelyre, ahol meg tudtam egyet s mást a készülõ csodáról...
Hát akkor kezdjük azzal, hogy is állnak a munkálatok a HSB-ben?

Tibor: Mondhatjuk, a felénél tartunk a munkálatoknak. Most már fönt van a dob, a basszus, a gitárok, Hair pedig ebben a percekben is ott énekel. A tervekhez képest egy kicsit el vagyunk csúszva, szerintem egy hónap múlva kész lesz.
Ahogy hallgattam a promóciós anyagot, elég nagy változást vettem észre. Jóval lelassultabbak és dallamosabbak lettek az új számok. Miért történt ez a váltás?
Tibor: Az elsõ lemezhez képest tényleg nagy váltás, de ez folyamatosan alakult ki. Mondjuk egy öt év alatt. ...de nem volt ez olyan éles váltás!
Berci: Ez nem egy konkrét váltás volt, hogy egyik mûfaj csókolom, aztán jöhet a következõ, hanem egyszerûen ez jött belõlünk. Mi azt játsszuk, amit szeretünk.
...és hogy fogadjátok majd a kritikákat? Mert már hallottam ezt-azt...
Berci: Orgy-s?
Tibor: Biztos olvastad, hogy a vendégkönyvünkben folyamatosan "orgyznak".
Berci: Mindegyik lemezünknél kitaláltak valamit, és ez jellemzõ Magyarországra. A kinti kritikákban nem volt ilyen. Itthon meg az elsõ lemeznél Pantera, Machine Head, aztán jött a Coal Chamber meg a Korn, most meg itt van ez az Orgy vonal. Aki figyelmesen meghallgatja ezt a lemezt, az azért nem mondhatja azt, hogy ez nyúlás lenne! Mi magunkat tettük bele a lemezbe, és ez érzõdni is fog rajta. Ha már itt tartunk, az összes lemeznek van hatása, mert amit hallgatsz, az elõbukkan a zenédben, és kinek jobban, kinek kevésbé, szóval én azt mondom, hogy mi nem is akarjuk tagadni a hatásainkat, de mi akkor is a Strong Deformity vagyunk, saját zenével!
Tényleg, a promóciós számokhoz képest lesz zúzosabb nóta is?
Berci: Lesznek keményebb kötésû számok, szóval kemény lesz meg súlyos lesz, de máshogy.
Tibor: Igen, dallamos, súlyos, kemény, de nem lesz Pantera jellegû, mert azon már túlléptünk.
Berci: Talán egy szélesebb közönséghez fog szólni ez a lemez, ami nem azt jelenti, hogy nyál lesz!
Tibor: Egyébként visszatérve az elõzõ témához, olvastunk egy csomó külföldi kritikát az elõzõ lemezünkrõl, és ott ha valamilyen zenekart megemlítenek velünk kapcsolatban, az teljesen pozitív. Ha megnézed a külföldi zenekarokat, ott is ugyanúgy felmutathatóak a hatások. Tehát egy Coal Chambernél fel lehetett mutatni a White Zombie vagy Cure hatását...
Berci:...vagy a kettes lemeznél pont az Orgy-t! Ha a Coal Chambernek meghallgatod az elsõ és a második lemezét, ott is van egy váltás! ...és nem is kimondottan Orgy hatás, hanem a new wave zenekaroké, amiket mi is hallgattunk régebben.
Tibor: Rengeteg new wave zenekart hallgattunk, én például utána léptem be ebbe a metal korszakba. Azt lehet mondani, hogy mi is inkább a gyökereinkhez nyúlunk vissza.
Berci: Én is úgy vagyok, hogy a nagyon durva metálos múltam elõtt volt egy Depeche Mode-os korszak, és ezt nem tagadom le.
Tibor: Én a mai napig rengeteg féle zenét hallgatok, ugyanúgy meghallgatom a Panterát, mint az OMC-t...
Berci: Az új Depeche Mode-ot például nagyon király! Szóval mi teljesen nyitottak vagyunk mindenféle zenére, és ez érzõdik is a saját zenénken! Az elsõ lemeznél még szemellenzõ volt teljesen, de egyik lemezünket sem tagadjuk! Sokan mondják is, hogy a Racket még ma is megálná a helyét!
Tibor: Folyamatosan próbálunk nyitni az új dolgok felé.
Berci: Meg nem is lenne izgalmas számunkra, ha mindig ugyanazt játszanánk! Itt messze nem divatról van szó, mert nézzük meg, hogy most mi a divat: a szegecses Hammerfall metal inkább divat, mint a miénk.
Tibor: Ha mondjuk beleásod magad, észre veszed, hogy a Limp Bizkit meg ezek a hip-hop alapú zenék divatosak, viszont a mi anyagunk nem ilyen lesz, és nem azért, mert nem szeretjük azt a stílust, hanem mi tovább léptünk.
Összesen hány szám lesz a lemezen?
Berci: Tíz. ...de most például nagyon elkezdtünk kooperálni a Priegerékkel (Anima Sound System).
Tibor: Én együtt bérlek egy házat a Priegerékkel.
Berci: Az Anima próbahelye a Tibi lakása mellett van, vagyis egy albérletben. Jó barátságban vagyunk, aztán fölmerült az ötlet, hogy dolgozhatnánk együtt, úgyhogy az új albumon már közre is mûködnek.
Tehát akkor fokozottabban használtok különbözõ elektronikus "kütyüket" a lemezen...
Tibor. Igen, errõl van szó.
Berci: Igen, samplerekkel, szintikkel közre mûködnek a lemezen. A hangmérnökünk, a Hidasi Barna is szintizik rajta, ráadásul elég komoly gépei vannak...
Tibor: Egy elég széles és fanatikus stáb dolgozik az albumon!J
Berci: ...de már az alapoktól kezdve! Mindig a szakemberek voltak a tûzhöz közel. A dobnál is ott voltak az arcok, a gitáron is külön stáb dolgozott.
Tibor: Az még hozzátartozik a dolgokhoz, hogy most olyan szinten ki van találva minden...a dobot is olyan stúdióban vettük föl, ahol speciális akusztika van hozzá.
Berci: Az egészet átgondoltuk, meg nem az van, hogy bemegyünk egy stúdióba, és az elejétõl a végéig felvesszük, hanem m felvettük a dobot külön, aztán egy másik stúdió, akkor szüneteket tartottunk, szóval most mindenre odafigyelünk. ..és még csak most jön a java! A keverés, a masztering, az ének, a díszítések...
Akkor az õsz folyamán jön ki?
Tibor: Ez még nagy kérdés, mert még azt sem tudjuk, hogy hol fog megjelenni.
Berci: Az a lényeg, hogy még idén ki fog jönni! Mindenképpen egy jó szervezést szeretnénk, nem akarunk beleugrani semmibe, tehát olyan szinten ráhelyeztük a hangsúlyt erre a lemezre, hogy nem akarjuk elkótyavetyélni...tehát inkább kivárjuk a legjobb alkalmat.
Tibor: Az osztrák kiadónk még meg van, csak nem igazán vagyunk megelégedve velük. Nem tudtunk elõre lépni.
Berci: Erre csak egy példa: amióta náluk vagyunk egyszer sem játszottunk Ausztriában. Nagyon egyoldalú a kapcsolat. Persze meg kell említeni, hogy állítólag megjelent Európa jó pár országában + az USÁ-ban is, de mi egy ganyit nem látunk belõle. Most nem is a pénzért csináljuk, de azért illene egy jogdíjat kapni vagy valami plusz dolgot, de nem.
Úgy olvastam, hogy a borítóra pályázatot hirdettetek. Erre érkezett már visszajelzés?
Tibor: Nem, mert tegnapelõtt raktam fel.
Multimédiás cuccal próbálkoztok?
Tibor: Én kitaláltam valamit, de állítólag azt itthon nem lehet megvalósítani. Sok zenekar próbálkozott ilyesmivel, aztán amikor a vevõ kezébe kerül a cucc, és meg akarja nézni, mondjuk a klip helyett egy nagy foltot lát.
Ti is úgy látjátok, hogy az utóbbi idõben jön vissza az élõ zene?
Berci: Igen, de ez inkább a pop scene-re vonatkozik, mert aki ebben a mûfajban nem élõben játszott, az ássa is el magát!
Tibor? A pop zenében egyre többen hangoztatják, hogy élõ zenét szeretnének csinálni...
Berci:...szóval már abban a mûfajban is kezdett cikivé válni, hogy viszünk egy CD-t, és arra rátátogunk.
Tibor: ...de ez megint a divathullám! Most divat azt mondani, hogy mi élõben fogunk koncertezni. Ezzel próbálják csalogatni az embereket. Azt, hogy valaki élõben játszik nem pozitívumként kéne emlegetni, természetesnek kellene venni!
Berci: Az nem is zenekar, aki nem élõben játszik!
Tibor: Mi nem kerestük szét magunkat, mindenhova lecipeltük a többtonnás cuccunkat, de levittünk mindent a koncertekre, aztán a bevételt meg kifizettük hangosításra, technikára meg autóra. Nem kerestünk semmi, de ez nem panaszkodás! Tök jól éreztük magunkat.
Berci: Sõt, még rosszabb helyzetben vagyunk, mint egy pesti zenekar, mert mondjuk Szombathelyrõl kell elmenni Debrecenbe, egy pestinek meg ugyanolyan messze van minden. Mi még csak azt sem mondhatjuk el, hogy roadokat is fizetünk, mert az iszonyú sok lenne. Ez az a zenekar, ami nem arról szól, hogy nagylábon éljünk!
Mivel egy kicsit populárisabb irányba mentetek el, elképzelhetõ, hogy valamikor láthatunk majd benneteket egy-egy reggeli mûsorban?
Tibor: Az attól függ, hogy milyen körülmények között! Egy playback bulit semmiképpen sem vállalnánk be, mert az elég ciki lenne, viszont egy unplugged jellegût már igen.
Berci:...és az új számokat meg is lehet úgy csinálni, hogy jól szóljanak unplugged-ban. Tátogni nem szívesen mennék el, sõt!
Tibor: Semmilyen hiteltelen dologban nem akarunk részt venni!
Berci: Amit csinálunk, az legyen olyan, amilyennek lennie kell, vagy nem is csinálunk semmit!
Tibor:...még annak ellenére sem, hogy tudom, hogy akkor sokkal népszerûbbek lehetnénk!
Az új albumról várható majd klip?
Tibor: Hogyne, kötelezõ!
Van már valami koncepció?
Berci: Az az igazság, hogy még annyira benne vagyunk a stúdió munkálatokban, hogy erre semmi energiánk nem maradt.
Tibor: Igazad van, idõben el kellene kezdeni gondolkodni ezeken a dolgokon, de kiadó sem áll a hátunk mögött, és saját pénzbõl pedig nem tudjuk finanszírozni. Na, meg tényleg nincs rá energiánk!
Berci: Lassan egy hónapja bent vagyunk a stúdióban, persze úgy, hogy állandóan váltjuk egymást, mivel mindenkinek van munkahelye. Azt megjegyzem, hogy Magyarországon még simán dolgozni kell a zenekar mellett. Mindig az van ott, akinek éppen dolga van.
Tibor: A Racket-tel ellentétben most külön vettük fel a sávokat. Az elõzõ lemezt élõben játszottuk fel, egyedül az éneket külön, most meg minden külön megy, és ezáltal sokkal precízebb lesz az album, ugyanakkor nem fogja elveszíteni azt a "feelinget", amit az élõ zene tud adni. Legalábbis én ebben bízom.
Berci: Egyébként a magyar stúdiók nem igazán alkalmasak arra, hogy élõben felnyomd a zenei anyagot, mert kicsik a helyek, meg az akusztika sem olyan jó, éppen ezért döntöttünk amellett, hogy különveszzük fel. A dobnak kellett egy olyan tér, ahol jól megszólal, a többit pedig a jól bevált HSB-ben vettük fel.
Olvastam róla, hogy a Standby klipbõl kimaradt egy-két dolog, amit terveztetek...
Tibor: Hát a Standby klip úgy néz ki, hogy 4 perc, amit két és fél órás anyagból vágtunk ki. A legjobb részeket próbáltuk kiválogatni. Voltak olyan jelenetek, amiket lakásokban vettünk fel. Egyébként azok nem kerültek be a képminõség miatt. Most szeretnénk majd jobb klipet csinálni, de ez teljes mértékben függ a kiadó hozzáállásától.
...és a stúdiózás miatt idén csak Sziget lesz?
Berci:...meg Dunakiliti. Nem tudtunk többet bevállalni. Ezt a kettõt muszáj volt, mert egyszerûen koncertezni kell, és nem azért, mert kapunk egy névleges összeget, hanem azért, mert már egy ideje nem láttak mindeket az emberek.
Tibor: A Szigetet semmiképpen sem akartuk kihagyni! Ja, egyébként volt egy meghívásunk aug.4-ére egy los angelesi fesztiválra, csak nem jött össze.
Berci: Az Underground Recordsból az atlantai srác, aki a kinti terjesztõje a Racketnek, hívott, és felvetõdött, hogy kimennénk augusztusban, de nem jött össze a dolog.
Berci: Talán októberben vagy egy másik alkalommal.
Tibor: Mindenképpen megpróbálunk kifelé mozdulni.
Berci: Most fõleg a külföldre próbáljuk a hangsúlyt helyezni. Nem akarjuk a magyar rajongókat sem elhanyagolni, de Magyarországon igazán hosszú távon nem lehet gondolkodni. Ilyen zenével, ráadásul angol szöveggel, Magyarországon képtelenség valamit is elérni! Na meg kellene valaki, aki teljesen bevállalná a zenekart.
Tibor: Felvetõdött, hogy esetleg Budapestre költöznénk, de egyelõre még nem látjuk értelmét.
Õsszel a lemez megjelenése után gondolom bevállaltok egy turnét...
Tibor: Biztos, hogy lesz valami, még nem tudjuk, hogy saját turné lesz-e. Végül is tervbe van véve a Superbutt-tal, Hollywoodoo-val egy közös menet, de még nem biztos.
Berci: Még csak most alakulgatnak a dolgok. Az a lényeg, hogy elõször meg legyen a lemez, itt legyen a kezünkben...
Tibor:...és utána bármire hajlandóak vagyunk.
Én azt ajánlom, hogy elõször is nézzétek meg a Szigeten (Metal Hammer színpad-00.30-aug.4.) vagy Dunakiltin a csapatot, aztán õsszel irány a lemezbolt! Nekem volt szerencsém belehallgatni az egyik nótába, persze csak az alapok voltak meg, de az biztos, hogy húzós kis szám lesz belõle! A többi meg legyen meglepetés...
Héda

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!