Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Takáts Tamás hatalmas koncerttel ünnepli 50. születésnapját

 

 2007. június 23-án a Petõfi Csarnok ad otthont annak a jubileumi koncertnek, amelynek Takáts Tamás 50. születésnapja adja az apropóját. Takáts Tamás az a mûvész, akit szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ha csak annyit említek, hogy East, Karthago, Takáts Tamás Dirty Blues Band, bizonyára mindenki tudja, hogy kirõl van szó. A közelgõ születésnapja, a koncert, "Az elsõ 50 év" címmel várhatóan a koncertre megjelenõ könyv kapcsán beszélgettem Tamással, aki már közel 30 éve van a pályán.

 

Elsõ kérdésem teljesen hétköznapi. Hogy vagy Tamás?

Köszönöm szépen, nagyon jól vagyok, hála a jó Istennek. Teljesen jól vagyok, mert van fedél a fejem felett, van mit ennem, és gyönyörû családom van, gyerekeim, egészséges vagyok, tudod ezek nagyon fontos dolgok.

A június 23-i Petõfi Csarnok-beli jubileumi koncerten fellépõ vendégzenekarokat mi alapján választottad ki?

Frank Zappa Emlékzenekarban, F.Zámbó Happy Dead Band-ben régen játszottam, és most is énekelni fogok velük, azért hívtuk meg õket vendégként. Az Ölveti Blues Band az egyetlen a meghívottak közül, ahol soha nem játszottam, csak jammelgettünk már együtt. Viszont szerettem volna valami olyan zenekart meghívni, ahol nem szerepelek. Mert utána több mint négy órán keresztül fogok énekelni a többi vendégzenekarral. Egyébként az Ölveti zenekarhoz is van közünk annyiban, hogy ott játszik az a fiú, aki a Pocsolyába léptem címû népszerû dalunknak írta a szövegét.

 Mikor fog kezdõdni a koncert?

 Délután négykor fognak kezdõdni a koncertek és körülbelül 22 órakor lesz vége.

Mennyi idõt fognak játszani az egyes zenekarok?

A vendégzenekarok 15 és 45 perc közötti mûsoridõt fognak játszani, mert van olyan zenekar amelyikkel csak két nótát játszom, van akikkel ötöt. Személy szerint 12 produkcióban fogok részt venni és összesen 13 produkció lesz. Mindenféle zenei stílus képviselve lesz, tehát mindenki meg fogja találni a hozzá közel álló zenét, lesz jazz, blues, rock, még autentikus népzene is, Hegedû, nagybõgõ a Métával! Ahogy kell! Mert mindenféle zenét szeretek. Természetesen acid-house-techno az, ami nem lesz, mert az ugye köztudomású, hogy nem kedvelem a "tuc-tuc" zenét.

A Karthago fog zárni a születésnapi koncerten, vagy mostani zenekarod a T.T.D.B. B.?

A Karthago lesz ezen az estén az utolsó fellépõ zenekar.

Készül-e felvétel a koncertrõl, tervezel-e valamilyen kiadványt? Az elsõ 50 év címû könyv kapható lesz-e a koncerten?

 Ezt a jubileumi koncertet természetesen fel fogjuk venni, tehát meg lesz örökítve. De hogy milyen kiadvány lesz belõle, azt majd meglátjuk. Nagyon szeretném, ha a könyv már kapható lenne a koncerten. Ha nem jelenik meg, akkor olvashatják a "kék hírekben", hogy erõsen bántalmaztak egy könyvkiadót. Komolyra fordítva a szót, Az elsõ 50 év címû könyv egyfajta számvetés, amelyben nemcsak én teszek vallomást többek között arról, hogy az utóbbi néhány évben milyen értékrendi változásokon mentem keresztül, hanem barátaim, zenésztársaim, családtagjaim is mesélnek rólam és remélem, hogy 50. születésnapom alkalmából meg fog jelenni.

Ezen az estén nagy kihívás lesz, hogy 12 produkcióban fogsz több, mint négy órán keresztül énekelni. Hogyan készült erre?

Igen, ez egy nagy kihívás lesz, de én erõs ember vagyok

Hangodnak fénye egy kicsit sem kopott meg a sok év éneklés után, hogyan tartod karban a hangodat? Van-e valami titkod? Jársz-e énektanárhoz?

 Állandóan természetgyógyászokkal figuráltatom a hangomat.(He-he, csak viccelek!) Nem, ez nem így van! Nagyon sokáig jártam énektanárhoz, de még régen. Egyszer 18 éves koromban elment a hangom, ettõl teljesen kiborultam. Egyik osztálytársam mondta, hogy menjek el egy énektanárhoz. Szerencsém volt, mert nagyon jó énektanárhoz mentem el, aki idõközben már elköltözött errõl a világról, Szelle Emmi nénihez jártam, és operaénekesi hangképzést tanultam nála. Amelyet én sosem használtam konkrétan, talán csak egyszer, mikor felléptem Debrecenben, amikor egy szimfonikus zenekari koncertre hívtak meg énekelni. Hangképzést azért tanultam, mert úgy gondoltam, hogyha az akadémikus technikát birtokba veszed, akkor jöhet utána a szabadság, tehát akkor már ki tudsz alakítani egy saját stílust, ha az alapokat elsajátítottad. Egyik legnagyobb muzsikus szerintem Bach, a másik kedvencem pedig Charlie Parker, és Õ mondta azt, hogy – ez nekem ilyen vezérelv: "Ha nagy zenész akarsz lenni, akkor tanulj meg mindent a zenérõl, tanulj meg mindent a hangszereden. Aztán az egészet felejtsd el, és kezdj el játszani." Aztán eltávozott közülünk az énektanárnõm, és azóta én már nem járok énektanárhoz . "De a kik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyûk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!" – mondja valahol az Ige!

Egy kicsit szeretnék visszalépni az idõben. Tudatosan készültél arra, hogy zenész leszel?

 5-6 éves koromtól úsztam, aztán leigazolt versenyzõ voltam a Fradiban egészen 18 éves koromig. Ez azt jelentette, hogy én reggel hatra mentem minden nap edzeni. Ekkor határoztam el, hogy nekem olyan munkám lesz, ahol nem kell majd korán kelni. A zenét egészen fiatalon megszerettem, a rock n' rollban pedig a mérhetetlen szabadság fogott meg, így egyértelmû volt számomra, hogy gyerekkori otthoni indíttatásom ellenére nem lesz élsportoló belõlem.

Sportoló soha nem akartál lenni?

 Nem. Apám volt sportmániás. Úszásban az elsõ versenyeimet mind megnyertem, állandóan nyertem, olyan tíz éves koromig. Mondták, hogy milyen büszkék rám. Erre mondtam, hogy jó, de én nem szeretek nyerni. Egyébként felnõtt koromig ezért sok hátrány is ért. Mert ha én nyerek, akkor valaki veszít, és azzal úgy vagyok, hogyha legyõzök valakit, az nekem miért jó? Arra gondoltam, hogy miért olyan fontos legyõzni, megalázni valakit? Amikor kellett volna ez a gyõzni akarás kb. 13-14 éves korom körül , akkor én fokozatosan lemaradtam, és abszolút nem érdekelt a bizonyítás. Belõlem ez a véna, a másik leigázásának az öröme hiányzik. Persze nem azt mondom, hogy szeretek veszíteni, mert ha valami nem sikerül az engem is frusztrál. Viszont nagyon hálás vagyok a szüleimnek azért, hogy sportoltam, mert biztos, hogy késõbbi életemben nagyon fontosak voltak ezek az alapok, amelyeket a sport adott. Az úszás a világ legegészségesebb, de egyben legunalmasabb sportja. Az úszó nézi a medence alján a csíkot és ússza a hosszokat oda-vissza, viszont ennek köszönhetem, hogy sikerült a mai napig ilyen szinten karbantartanom magam.

Mostanában sportolsz valamit?

 Nem nagyon sportolok, mióta megszületett a kislányunk. Egyébként, amikor megtehetem, akkor lemegyek vízilabdázni, mert van egy öregfiú csapat és idõnként azért összejövünk játszani. A futballt nem szeretem, mert érthetetlen számomra, hogy felnõtt emberek azért verik össze egymást, mert az akármilyen színû mezesek gyõztek, és nem a másik színt viselõ csapat.

 Mi volt az a hatás, amelynek következtében eldöntötted, hogy zenész leszel?

 A jazz, a szving volt a 60-as évek elején, ami engem még szüleimen, de fõleg Apukámon keresztül megérintett. Ez egy óriási elõny, hogy az én szüleimmel annak idején nem kellett megküzdenem, mivel õk is szerették ezeket a zenéket, és nem hallgatták meg a rádióból szóló giccset. A jazz-nak szabadság szaga van, Ella Fidgeraldot szerettem nagyon fiatal koromban, aztán – többek között - a Beatles is nagy hatással volt rám.

 Miért jó az élõzene?

 Azért, mert emberi. Két fontos dolog van, amelyet gépekkel szerintem nem lehet csinálni: szerelmeskedni és zenét csinálni.

Néhány személyes kérdés: Kedvenc zenéid, illetve miket hallgatsz mostanában?

 Elég össze-vissza hallgatok zenéket. Egyrészt dicséreteket hallgatok, ahol Istent dicsérik. Másrészt meg régebbi zenéket is hallgatok, amelyekben lazaság van, hetykeség. Vannak olyan idõszakaim, amikor pl. rákattanok a jazzra és akkor két hétig Miles Davis megy otthon. Aztán van, amikor Rolling Stones korszakom van. De Neil Young rajongó vagyok, fõleg ilyen oldies zenéket hallgatok. Mostaniak közül "kiszúrtam" Avril Lavigne-t és szerintem egészen jó. Egyébként én leragadtam az Aerosmith-nél a Van Halen-nél, AC/DC-nél.

 Egy nehéz nap után, mi az, ami meg tud nyugtatni?

 Körülbelül négy éve vagyok hívõ keresztény, azóta imádkozni szoktam, de legjobban a zsoltárok tudnak megnyugtatni. Kedvenceim a 96. a 98. és a 100. Az a legvidámabb!

 Mi a kedvenc ételed, italod?

 Sólet, füstölt, fõtt csülökkel, illetve a bableves, bab mindenféle formában. Kedvenc italom a hideg tej. De a rostos gyümölcsleveket, pl. narancslevet is nagyon szeretem. Nagy szívfájdalmam, hogy a régi, klasszikus tejivókat megszüntették, ezek eltûntek. Nincs olyan hely, ahová az ember be tud menni és meg tud inni egy korsó hideg tejet.

Idén lesz 17 éves mostani zenekarod a Takáts Tamás Dirty Blues Band.Jó néhány éve nem adtatok ki új albumot. Gondolom, terveztek kiadni egy újabb CD-t valamikor?

 Mostanában kezdünk megint dalokat írni, én vagyok a szövegfelelõs. Magánéleti dolgaim miatt volt néhány év kihagyás a dalírásban. De már van néhány új dalunk, amelyeket játszunk a koncerteken. Jó zenét a világban mindenhol lehet csinálni, de meggyõzõdésem, hogy a szövegek, hogy mirõl szólnak a dalok, nagyon fontosak ebben az országban, nálunk csak a szövegekkel lehet „ütni”. Például van egy olyan dalunk, amelynek az a címe, hogy Jaj de jó, hogy nem vagyok kábszeres! és hihetetlenül érdekes a reakció a koncerteken. Döbbenten néz néhány ember, mert szokatlan oldalról mutatjuk be ezt a témát. Nem megszokott nálunk, hogy a jó oldalról közelítünk ehhez a témához, és azt hangsúlyozzuk, hogy drogok nélkül, tisztán is lehet boldogan élni.

Van-e olyan dal, amelyet még nem énekeltél el pályafutásod során, de még szeretnél?

 Szeretnék egyszer találni még három embert, akivel el tudom énekelni a Because címû Beatles számot, valamint a Helplessy Hoping címû Crosby, Stills, Nash and Young nótát. Ezeket még soha nem sikerült színpadon elénekelnem.

Köszönöm szépen az õszinte beszélgetést és kívánok Neked még legalább ötven évet erõben, egészségben! Bízom benne, hogy sokáig fogsz még nekünk énekelni! Találkozunk tehát június 23-án a Petõfi Csarnokban!

Ajánlom mindenki figyelmébe a zenekar honlapját: http://www.takatstamas.extra.hu

Hajós Maja

Fotó: Hajós Maja

 

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!