Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

U.D.O.

Udo Dirkschneider-rel december 3-án beszélgethettem telefonon, jöjjenek hát a részletek!
Helló, Udo! Elõször is szeretnék gratulálni a Live From Russia albumodhoz, ez az egyik legjobb élõ album, amit valaha hallottam! Igazán klasszul szól, és minden benne van, ami egy koncert hangulatát tükrözi. Szóval valóban élõ!
- Köszönöm, nagyon örülök, hogy ez a véleményed!
Szóval szeretném, ha elárulnád, milyenek voltak a körülmények Oroszországban, minden rendben volt-e a turné alatt, eltûntek-e már teljesen a kommunista korszak negatívumai?
- Semmi problémánk nem volt szerencsére. Tudod, amikor elhatároztuk, hogy koncertalbumot készítünk, ismertük a körülményeket, mert ez már a harmadik orosz turnénk volt. A szervezés teljesen tökéletes volt, minden a legnagyobb rendben folyt. Meg ez amúgy is mindig remek érzés. Amikor úgy döntöttünk, hogy felveszünk egy élõ albumot, már jól ismertük az ottani hangulatot, fõleg a nagyon lelkes közönséget. Amikor felkértek a harmadik turnéra, megkérdeztük a kinti szervezõktõl, hogy minden technikai berendezés és minden egyéb rendelkezésre áll-e, õk azt mondták, persze, minden megvan. Hát ezért választottuk Oroszországot.
Volt idõtök körülnézni az orosz városokban a turné alatt? Például jártatok-e Szentpéterváron az Ermitázs kiállításait megnézni?
- Ó, persze, mindig nagyon sok városnézésen vettünk részt. Persze, az Ermitázst semmi pénzért nem hagytuk volna ki. Rengeteg orosz városban megfordultunk, például Nyizsnij Novgorod is egy csodaszép város, vagy Volgográd is remek hely. De voltunk a Fekete-tengernél, Rosztovban, megnéztük Jekatyerinburgot, Novoszibirszkben, de még Vlagyivosztokban is, szóval tényleg keresztül-kasul bejártuk az országot, és rengeteg gyönyörû dolgot láttunk.
Biztosan nagyon szép lehetett! A közönség elvárja tõletek, hogy a jó öreg Accept dalokat is nyomjátok. Úgy vélem, van bõven elég remek U.D.O. nóta, amikkel ki lehet tölteni egy koncertprogramot. Nem kellemetlen, hogy mindig kérik az Accept-eket mégis?
- Minden turnénkon öt-hat vagy akár hét Accept dal szerepel a listánkon, de mivel az Accept 50%-ban ott van a színpadon az U.D.O. csapattal, és mivel a közönség engem az Accept énekeseként ismert meg, természetes, hogy várják a régi dalokat is. Én még mindig nagyon szeretem ezeket a számokat játszani, és valamilyen formában az U.D.O. az Accept folytatásának tekinthetõ.
Két napja beszélgettem Christofer Johnssonnal a Therionból, és amikor a zenei ideáljairól kérdeztem, elsõnek az Accept-et említette. De vajon kik voltak Rád nagy hatással, Te kiket hallgattál tizenévesen?
- Amikor elkezdtem zenélni, csak hobbi volt, eszembe sem jutott, hogy valaha "profi" zenész legyek. Egyszerûen csak ez alakult ki belõle. Volt a suliban egy zenekarunk, néha felléptünk itt-ott, kisebb klubokban, aztán egyre több helyen, egyre gyakrabban. Aztán felvettünk demókat, elküldtük kiadóknak, aztán szerzõdést is kaptunk. A kedvenceimet illetõen említhetném a Deep Purple-t, Jimi Hendrix-et, vagy ott volt a Rolling Stones, a Sweet, meg persze az AC/ DC szóval nem voltak túl sokan.
Van a Breaker Records nevû kiadód, egy pár remek csapattal, akik különbözõ metál mûfajokban tevékenykednek. Hogyan választod ki ezeket a csapatokat?
- Természetesen nagyon lényeges, hogy milyen zenét nyomnak, a másik számomra fontos dolog a zenekar karaktere, fontosnak tartom, hogy jó egyéniségük legyen, jók legyenek élõben a színpadon is, és azt, hogy komolyan akarjanak dolgozni a "zeneiparban". Szóval mivel magam is sokat tudok az üzleti dolgaikban segíteni, mindenképpen megnézem élõben a csapatokat, mielõtt szerzõdést kötnék velük.
Számíthatunk sok új sztárcsapatra a kiadódtól?
- Jelenleg nem akarok túl sok csapatot a kiadó szárnyai alá vonni. Az egész kiadó mögött rejlõ alapötlet az volt, hogy kevesebb zenekarral dolgozzak, de nekik tökéletesen meg tudjak adni mindent. Ezt tartom a legfontosabbnak.
Játszottál-e valaha egy zenekarban az öcséddel (Peter Dirkschneider, "szintén zenész" az amúgy elsõként a Breaker Records-hoz igazolt, 14 éve létezõ Vanize nevû zenekarban )?
- Nem, nem, soha, eszembe sem jutott. Tudod neki megvan a saját csapata, azzal dolgozik hosszú ideje.
Nem is tervezitek a közös zenélést? De gondolom azért jó testvérek vagytok?!
- Nem, tényleg nem akarunk egymás csapataiban nyomulni. Meg különben is, ha velem játszana, szerintem piszokul zavarná, mert akkor mindig csak "Udo öcsikéje" lenne, pedig a saját zenéje nagyon is jó! De amúgy az kiadónál, üzleti életben sokat dolgozunk együtt, és nagyon klasszul kijövünk egymással.
Mondd, van-e valami titkod, amiért ilyen hosszú ideje metált játszol, anélkül, hogy unalmassá válnál? Honnan van ehhez erõd és ihleted?
- Hát most mit is mondhatnék? Egyszerûen imádok zenélni, még mindig hatalmas élményt jelent egy turné. Még mindig rengeteg ötletünk van, tudod épp most fejezzük be az új stúdióalbumunkat, már majdnem kész van. Tényleg szeretem csinálni. Úgy tûnik, a véremben van egyszerûen!
Említetted az új albumot - a Man And Machine címmel márciusi megjelenésre van becélozva. Várhatunk-e Magyarországon U.D.O. koncertet az album megjelenése után?
- Mindenképpen, persze, Budapestre mindenképp elmegyünk. Most van a tervezés fázisában a turné, próbáljuk a legjobban összeegyeztetni az idõpontokat. Akkor fogunk indulni, ha az album az utcán lesz már, de pontos dátumot még ne kérdezz. Talán március végén, vagy április közepén, valamikor akkortájt.
Ezt jó hallani, már sokan várjuk, hogy Magyarországon is láthassunk élõben!
Más kérdésem is lenne. Milyen zenét hallgatsz egy fárasztó nap után, ha csak pihenésre vágysz?

- Igazán nem tudok mit mondani. Ha stúdiómunkából jövök haza, egyszerûen nem hallgatok zenét, a stúdióhoz tiszta fül kell. Más alkalmakkor egyszerûen csak bekapcsolom a rádiót, azt hallgatom. Ha erre vagy kíváncsi, hát nem csak heavy metált hallgatok otthon. Normális esetekben csak a rádió szól, ott nagyon sokféle zene van, azokat szeretem hallgatni.
Van-e otthon valamilyen állatod, kis kedvenced otthon? Milyen a kapcsolatod Természet Anyánkkal?
- Nem, nincs semmilyen háziállatom, az én életmódommal ezt nem engedhetem meg magamnak. Ami a természetet illeti, nagyon szeretek kirándulni! Igen sokat barangolok a Fekete Erdõ hegyeiben, ha ki akarok kapcsolódni, csak egyszerûen eltûnök két-három napra az erdõben, kószálok a fák közt, élvezem a nyugalmat és a csendet. Nagyon gyönyörû az a vidék!
Hát, azt hiszem elfogytak a kérdéseim, szeretnél-e valamit hozzátenni még, amit fontosnak tartasz?
- Leginkább azt tartom fontosnak, hogy a legjobb reményeink szerint nemsokára ellátogathatunk Budapestre, és talán még más magyar városokba is. Az biztos, hogy aki eljön majd megnézni minket, az nagyon-nagyon klassz koncerten vehet majd részt!
Nagyon örülök ennek a hírnek, és szeretném megköszönni az interjút, nagyon jó volt beszélgetni veled! A mielõbbi élõ találkozásig is minden jót!
- Szia, én is köszönöm és minden jót kívánok neked is és az olvasóknak is!

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!