Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

VARSO

Nagyon örülök, hogy annyi fantasztikus zenekar mûködik Magyarországon, hogy nem telik el olyan év, amikor nem avatok új kedvencet! A Varso zenéjével nem is olyan régen ismerkedtem meg, sajnos élõben még nem volt módom látni õket (persze ami késik, az nem múlik! :-), de a nemrég megjelent albumuk (Finding Deaf Ears) teljesen levett a lábamról! Itt azonban nem csak egy átlagos zenekarról van szó, hiszen a csapattal kapcsolatos dolgokba beleviszik saját egyéniségüket is...na, de ezekrõl a dolgokról inkább meséljenek õk : az interjú során elõször is a furcsa cím felõl érdeklõdtem...
Miért éppen "Süket fülekre találva"? Talán összefügg a progresszív zenék mostohasorsával Magyarországon?

Kovács(gitár): Igen, jól érzed. Mindenképpen erre szeretnék utalni, de talán nem is annyira a progresszív zenékre, mint inkább az igényes zene hátrányos helyzetére. Ez persze nem csak hazánkra jellemzõ, így megy ez mindenhol.
Mennyi idõ alatt, és milyen körülmények között vettétek fel az albumot?
Ricsi(dob): Mivel a lehetõ legkevesebb pénzbõl, az elérhetõ legjobb minõséget szerettük volna kihozni, így a szolnoki Denevér stúdióban, nem óradíjat, hanem napidíjat fizettünk. Ezért cserébe éjjel- nappal dolgozhattunk. Az utolsó két napon az éneket és a keverést már megállás nélkül végeztük. A lemezben úgy számoltuk olyan 70- 80 óra munka lehet.
A demó (Athletica Devla) borítója nem átlagos eljárással készült, de arról értesültem, hogy az album fedõlapján is hasonlón meglepetés vár ránk...
Király(basszusgitár): Kovács Attila gitáros, festõ barátunk olajképei láthatók rajta. . .
Kovács: Na ne túlozzunk nem vagyok se festõ, se gitáros . . .
Király: Sem a barátunk ( Ha- Ha )
Viktor(ének): Szóval Attila fantasztikus képei láthatók a borítón, egyszerû környezetben. Mindenféle számítógépes trükk nélkül. A borítót vele együtt készítettük az otthoni számítógépemen, és mindvégig egy puritán koncepció volt az amit elgondoltunk.
Én úgy érzem, hogy a demóhoz képest nagyot léptetek elõre. Sok minden változott: gondolok itt az egész anyag hangulatára, az énektémákra...
Ricsi: Igen. Egyrészt sokkal jobban szól az anyag. Folyamatosan összevetjük hasonló kaliberû magyar lemezekkel, és nagyon elégedettek vagyunk. Másrészt a számok is jobbak, nem is beszélve az énekdallamokról.
Található a lemezen egy instrumentális dal, ráadásul két bõgõvel...
Király: Hudák Attilával ( Eclipse ) közösen adjuk elõ. A címe Ahi em Gerek, óegyiptomi nyelven . . .
Kovács: Egy piramis tetején íródott. ( Ha- Ha )
Viktor: Attila egy kissé hajlamos a történelmi miszticizmusra, egyébként nem is csoda hiszen töri szakon évfolyamtársam. Eléggé gonoszok is vagyunk vele néha, kinevetjük egy- két elszállt ötletét.
A független zenekaroknak elég nehéz megfelelõ terjesztést biztosítani. Ti hogy oldjátok meg?
Kovács: Odaadtuk a narkós haveroknak. ( Ha- Ha )
Ricsi: Magyarországon a Hammer Music Productions juttatja el a boltokba, külföldön pedig a Backwoods felelõs a lemezért.
Eddig milyen visszhangja volt az anyagnak?
Viktor: Mit is mondhatnék, nagyon tetszik mindenkinek. Számunkra a legnagyobb öröm, hogy koncerteken egy csomó arc jön gratulálni, és legtöbbször olyanok akik bevallják, hogy egyébként nem hallgatnak ilyen zenét.
Eddig hol és milyen sikerrel léptetek fel? Milyen visszajelzéseket kaptatok a zenétekkel kapcsolatban?
Kovács: Tavaszra lekötöttünk 4- 5 bulit, de szépen lassan meggondolták magukat a szervezõk, egy esetben a fõzenekar managere rajtunk próbálta kompenzálni az esetleges veszteséget, ezt mi passzoltuk. Általában nagyon lelkesek a nézõk, fogy a CD is elég rendesen. A legkellemesebbek persze a sörmeghívások.
Melyik volt a legemlékezetesebb koncertetek, és miért?
Király: Egyértelmûen január elején Szarvason. Teltházas volt a Rolling Rock elõdöntõje, aminek a következõ fordulójába is bekerültünk. Iszonyatos élmény, ahogy a tömeg tapsol, és nem akarják abbahagyni.
Kovács: Annyian jöttek gratulálni, hogy alig tudtunk felvánszorogni az öltözõbe. Ezúton üdvözöljük szarvasi barátainkat és az Insipid zenekart.
Mikor láthatunk benneteket élõben a közeljövõben?
Ricsi: Legközelebb a Progfeszten, a MEN, a Wanted és a Hegyalja fesztiválokon. Õszre pedig a Baby Bone-nal tervezünk egy koncertsorozatot.
Mennyire nehéz Miskolcon talpon maradni a zenekaroknak? (Azt hallottam, hogy mostanában nem olyan könnyû lekötni a koncerteket a "klubhiány" miatt.)
Kovács: Ha sok sört iszol akkor nagyon nehéz. ( Ha- Ha ) Sajna mindenhol nagyobb sikerünk szokott lenni, mint Miskolcon. Még Encsen, egy néhány ezer lakosú kisvárosban is jobban vették a lapot. Otthon van egy biztos közönségünk, akik eljönnek az évi 4- 5 miskolci koncertre.
Arról értesültem, hogy a honlapotokon nem csak a Varsóval kapcsolatos dolgok lesznek (esetleg már vannak?) rajta.
Viktor: A honlap már mûködik a www.geocities.com/varsoband címen. Számos fotó, Attila festményei, egy általam írott napló, mp3- ak és rengeteg link található rajta. Minden tagnak elkészült a külön oldala, õk ígértek nekem topless képeket, recepteket meg még ezer dolgot, de eddig nem hozták. Nekem egy novellám került föl, de folyamatosan bõvítem a választékot.
Viktor, Te azonkívül, hogy a Varsóban énekelsz, "újságíró kolléga" is vagy, hiszen írsz az egyetemi lapba. Annyira megfertõzött a zene, hogy nem elég a zenekar? :-)
Viktor: Két rovatot szerkesztek a Mertben, az Apropót, ez egy klasszikus kulturális rovar, film, könyv, kiállítás, színház illetve a Ritmusszekciót, ami tiszta zene. A Mert egyébként kéthetente jelenik meg 7000 példányban, szóval egy eléggé népszerû egyetemi lap. Ha valakinek van kedve nézze meg, a neten is rajta van : www. uni-miskolc.hu/mert az írásaimat Viktor, Schuster és leggyakrabban Sukar néven találhatjátok meg.
Most szerepeltek elõször nálunk, úgyhogy elmaradhatatlan kérdés következik: hogy viszonyultok a fanzinekhez ill. webzinekhez?
Kovács: Nagyon tiszteljük azokat, akik ilyen nehéz fába vágják a fejszéjüket. Mindannyian gyakran olvasunk fanzineket, leggyakrabban a Rock Gyémántokat, a Vol.10-t, és a Ragyogást. Hamarosan elkészül a saját webzinem is, amit Fikalapács névre kereszteltem, majd a Varso honlapjához fogunk kapcsolni, és egy csomó izgalmas téma lesz rajta, pld. Torgyán József meztelenül. Feltétlenül nézzétek meg!
VARSO, 3516, Miskolc, cserép u. 15, T.: 20-358-90-01 vagy 20-326-03-17
www.geocities.com/varsoband , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Héda

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!