Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Wisdom

2002. szeptember elején, a Wigwamban beszélgettem a zenekar három tagjával, Molnár Mátéval, Galambos Zsolttal és Kovács Gáborral.

Mutassátok be a zenekart!
Máté: Nachladal István - ének, Kovács Gábor - gitár, Galambos (Dime) Zsolt - gitár, Hornyák Balázs - dob, Molnár Máté - basszusgitár.
Mikor és hol alakultatok?
Máté: 2001. október-novembere környékén.
Gábor: Az alapja az volt, hogy október környékén Máté felhívott, hogy akar csinálni egy zenekart, amihez már hosszú ideje kereste a tagokat, és úgy érzi, most megtalálta õket, és engem kérdezett meg közülük elsõnek, hogy benne lennék-e. Elmondta nagyjából a koncepciót, meg hogy mik a tervei...
Máté: ...én már nagyon régóta magyaráztam neked, hogy fogok csinálni egy zenekart, és mondtam, hogy majd egyszer szólok, amint úgy érzem, hogy a többi zenészt is megtaláltam hozzá.
Gábor: Tehát szólt, hogy meg akarja csinálni az együttest. Mondtam, hogy jó, nézzük meg mi sül ki belõle. Ekkor még aktívan mûködött a másik zenekarom, a Legendary (korábban Defender) és voltak olyan ötleteim, amelyek oda nem fértek bele, tehát amikor Máté felhívott, jó lehetõséget adott arra, hogy ezeket kiadjam magamból.
Máté: Balázs (dobos) december/január környékén érkezett hozzánk. A bátyja (Ossian) ajánlotta, és végül itt ragadt nálunk. Istvánnak már az elején szóltam, és Zsoltnak is, de õ csak kisebb huza-vona után, március elején lett tagja a -nak.
Zsolt: Az egész úgy történt, hogy még szóltál a novemberi Wigwamos koncert, a Halloween-est után. Mondtam, hogy Gáborral beszéljétek meg. Ha õ is beleegyezik, akkor jövök (ugyanis akkor még gõzerõvel mûködött a Legendary, ahol én is játszottam ).
Gábor: Igen, nem nagyon akartam keverni a kettõt, hogy minél kevesebb átfedés legyen. Elõzõleg hirdetésekben kerestünk gitárost (ugyanis akit a Máté még az elején hívott, különbözõ okok miatt nem vált be), de nagyon nehéz volt. Sokukat meghallgattuk, és végül is a Legendary szünetelése miatt Zsolt is szóba kerülhetett, ezért egyértelmûen mellette döntöttünk.
Demot készítettetek már?
Máté: Van egy felvételünk, amit a Rock Gyémántoknak is elküldtünk, de az csak információs célokra szolgál. Az egy házi felvétel, bár lehet, hogy még így is jobban szól, mint sok promó vagy stúdiós anyag.
Gábor: Vannak rajta kisebb hibák, mivel azt a felvételt elsõsorban csak magunknak készítettük, viszont pár helyre azért elküldtük - koncertszervezõk, újságok - de kizárólag promóciós céllal.
Máté: Úgy tervezzük, hogy legkésõbb a Wigwamos bulira készítünk egy komolyabb stúdiós felvételt...de majd meglátjuk!
Mik a terveitek?
Máté: Nagyszabásúak és komolyak. Ha-ha-ha. Metálban szerintem nincs közeljövõ, csak ha befutott egy zenekar. Távoli jövõ viszont van, sok munkával. Nagyon komoly, mindenki szempontjából.
A zenei stílusotokat hogy jellemeznétek?
Zsolt: A cél az, hogy a saját számaink olyan szinten legyenek, hogy az emberek szeressék, és ne azt mondják, hogy jó-jó-hó de..., hanem minden másodpercét tökéletesnek érezzék. Nagyon sok ismerõsünk mondta, hogy õk a koncerteken a saját szerzeményeinkre lennének nagyon kíváncsiak, de jól szól néha, ha egy-egy koncerten felcsendül egy-két feldolgozás, amitõl az emberek beindulnak.
Gábor: Most azért nem tudunk konkrétumot mondani, mert sok dolog hatott ránk, és nyilván nem akarunk koppintani senkit, hanem a hatásaink eszenciáját összegyûjtve elkezdünk számokat írni, és így remélhetõleg egy egyéni ízû végeredményt kapunk. Meg kell hallgatni, és akkor mindenki eldöntheti. Már nagyon sokféle zenekarhoz hasonlították, de ezek nagy része mind olyan volt, ami koránt sem szégyen, inkább nagy elismerés!
Máté: Gábort kell kérdezni, mert ami számok vannak, azok az övéi. Zsoltnak is készülnek már a számai, de még be kéne fejeznie õket.
Gábor: Ebben a zenekarba próbálom beletenni a számokba az engem ért hatások nagyját a trash-es dolgoktól kezdve a hard rockba nyúlóig. Persze egységessé kovácsolva az egészet hangulatilag és témailag egyaránt.
Hol léptek fel a közeljövõben?
Máté: 3 vagy 5 vidéki koncertünk lesz a Kalapács elõzenekaraként (2002.10.05 Eger - Sorompó Klub, 2002.10.18 Miskolc - Ifiház, 2002.11.16 Röjtökmuzsaj - Stúdió 54, 2002.11.31. Sárvár), illetve egy Budapesten, a Wigwamban (2002.12.14). Lesz egy Halloween-Night Gyõrben, november 9-én, melyre meghívtak minket.
Gábor: Majd aztán remélhetõleg folyamatosan jönnek a további koncertek.
Máté: Az itt a lényeg, hogy azért nem volt idáig fellépésünk, mert próbálunk arra törekedni, hogy ami lejön a színpadról, az ne csak látványilag legyen jó, hanem zeneileg is tökéletes legyen. És ezt nem lehet pár hónap alatt összecsapni, mint ahogy azt néhány zenekar megteszi, csak azért hogy végre már színpadon lehessenek.
Gábor: A számokat is meg kellett írni. Ahhoz, hogy fel lehessen lépni, kell egy bizonyos mennyiségû saját szám, ami mostanra gyûlt össze.
Máté: Némely zenekarok 3-4 saját számmal simán fellépnek, a másik fele feldolgozás. Ez is egy járható út, de hosszú távra semmiképp sem jó megoldás. Végül is majdnem 1 év telt el, hogy elkezdtünk saját számokat írni, így már megvan az a mennyiség, amivel fel lehet lépni, és most el is tudjuk úgy játszani õket, hogy hiteles legyen.
Megjelentetek már a sajtóban? Hirdetitek magatokat?
Máté: Nem. Én úgy képzelem, hogy ha jó valami, ha tényleg jó, azt észreveszi mindenki, akit érdekel. Ha meg nem jó, akkor úgysem lesz belõle semmi. De azért mi külön nem sztároljuk és hirdetjük magunkat.
Fotókat készítettetek már?
Máté: Készítettünk, persze. A CD, amit a Rock Gyémántoknak is küldtünk, egy bemutató anyag, így nem is küldtünk hozzá borítót, csak egy képet. Amúgy bármikor szükség lehet rá, és nem biztos, hogy hirtelen össze tudna jönni az egész zenekar egy fotózásra, mert azért mindenki elfoglalt. Összesen kétszer volt fotózás, de Zsolt egyiken sem vett részt, ez az õ hibája. Ha-ha-ha.
Zsolt: Az elsõn azért nem voltam ott, mert még nem voltam benne a zenekarban.
Máté: Akkor még csak kezdtél volna benne lenni, de különbözõ problémák voltak. Mindegy, van Zsoltról is kép, nem fog kimaradni semmibõl. Ha-ha-ha. Van egy honlapunk (www.wisdom.hu), ott nemsokára minden megtalálható lesz (fotók, koncertdátumok stb.) a zenekarról.
Ezek szerint jól érzitek magatokat együtt?
Zsolt: Hát igen, ez az a zenekar, amire vártam. És ez az a felállás a megfelelõ (igaz, ezt mondtam az elõzõ zenekaromnál is, bár ott késõbb voltak problémák, amik egy idõ után elõjöttek), amibe bele lehet áldozni az életet, mindent. Ilyen komoly zenekarom még nem volt. Úgy érzem, hogy ha ezzel nem lehet semmit sem csinálni, akkor mással sem. A számok, az emberek, a koncepció, a tudás, minden ott van a topon. Ilyen zenekar nem igazán szokott összejönni, és ez vagy nagyot üt, vagy nagyot üt. Ha-ha-ha. Szerintem ez így jó, ahogy most van. Ott a ritmusszekció is, ami nyomja hátulról, mint egy buldózer, az énekes is nagyon jól elõadja magát, magunkról nem is beszélve. Ha-ha-ha.
Máté: Szerintem jó a hangulat, ezt mindig is fontosnak tartottam és próbáltam törekedni rá. Láttam zenekarokat, akik szétestek amiatt, hogy nem volt jó a hangulat a zenekaron belül. Ez emberfüggõ is, de szerintem mindenkivel meg lehet találni a közös nevezõt.
Zsolt: Igen, igen. Egy zenekaron belül fontos, hogy az emberek ismerjék egymást, hogy eljárjanak, összejárjanak, hogy barátok legyenek és így sokkal könnyebben kommunikálhatnak egymással még a próbateremben is.
Klipet készítetek?
Gábor: Ha egyszer nekiállunk egy klipnek, akkor azt nyilván anyagilag nem fogjuk tudni megengedni magunknak, hogy milliókból csináljuk, viszont kevesebb pénzbõl is ki lehet hozni olyat, ami jó. Semmiképpen nem olyan szabványos klipeket szeretnénk, amikben csak felállnak a színpadra, és úgymond koncert klipet készítenek, hanem valahogy nézzen is ki, valami koncepciója is legyen.
Máté: Azt akarja Gábor kifejezni, hogy ha minõségi zenét csinálunk, nem illik igénytelen klippel elõállni. Van néhány ismertebb zenekar, akik sorra gyártják a gagyibbnál gagyibb klipeket. Jó, hogy megveszik tõlük, mert népszerûek, de ez igénytelenség.
Gábor: Fontos, hogy egy zenekar összhatásilag - a stúdiófelvételek, a koncertek, a fotók, stb. - egy egységes képet mutasson, amibe természetesen beletartozik a klip is. Mert ha minden igényes és odateszünk egy összetákolt klipet, akkor az az egésznek a színvonalát rontja. Fontos, hogy mindenben meglegyen az a bizonyos szint.
Mi az, amit még elmondanátok?
Máté: Talán azt, hogy szívbõl csináljuk, és ezt érezni is fogja, aki meghallgatja.
Gábor: Ez így van. Ahhoz hogy hiteles legyen, mindenkinek szívét lelkét bele kell hogy adja, és ne különféle érdekek miatt csinálja, hanem azért, mert jól érzi magát zeneileg.
Máté: Ez fontos, mert egy idõ után a zenén is meglátszik, fõleg a koncerteken...Lejön a színpadról, hogy jól érzik magukat a tagok, vagy sem.
Zsolt: Szerintem nagyon ütni fog a koncert. Sajnos még nem voltam a -mal koncerten, de szerintem nagyot fog ütni.
Máté: Érdekes, hogy sokan megszólnak, hogy miért nem csináljuk már, miért nem koncertezünk. Õk nem értik meg, hogy miért nem lépünk fel addig, amíg nem teljesen tökéletes a mûsor. Erre lesz a válasz, ha a zenekar elismert lesz és még 10 év múlva is mûködik!!!

Elérhetõségek:
www.wisdom.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: 20/200-31-60 Molnár Máté

Vera

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!