Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Carnia

A budapesti Carnia egy nagyon igényes, színes, változatos rockzenét játszó csapat, akiket áprilisban sikerült megnéznem/meghallgatnom a Blues Alley klubban. Az ott tapasztaltak alapján bátran állíthatom, hogy rendkívül ígéretes zenekarral van dolgunk, éppen ezért koncert után el is beszélgettem az énekeshölggyel (Rónai Orsi), valamint a négy fiatalemberrel (Laca-gitár, Geri-gitár, Máté-basszusgitár, Máté-dobok).

Mikor alakult a Carnia, kik voltak az alapító tagok?

-A zenekar 1999 novemberében alakult; az eredeti tagok közül Gergõ és én (Laca) vagyunk meg, a többiek lecserélõdtek. Több olyan tagcsere is volt, ami részben emberi probléma miatt történt, meg azért is, mert nem tudtunk együtt dolgozni, olyan is volt, hogy valaki egyéb dolgai miatt nem tudta már vállalni a zenekart, tehát elég vegyes okok voltak. Volt egy dobosunk, Bártfai Bálint, akivel kezdtünk, õ nagyon sok mindennel foglalkozott a zenélés mellett, ezért nem jutott elég ideje a dobolásra, így elment, és nem sokkal utána Mátéval (jelenlegi Carnia dobos) találkoztunk, elég hamar ki is derült, hogy hasonló zenei világgal rendelkezünk. Basszusgitár-ügyben már nehezebb volt a dolog, Nádas Zoli volt az elsõ bõgõsünk, õ három évig volt velünk, utána több tagcserén keresztül jutottunk el Mátéhoz, õ már lassan fél éve van velünk. Az ének sem volt könnyû eset, akadtak emberi problémák, volt, aki elment, mert úgy gondolta, hogy ez neki túl sok; végül is Orsival most nyáron lesz egy éve, hogy együtt dolgozunk, szerencsére úgy tûnik, hogy zeneileg és emberileg is tudunk együtt dolgozni. Úgy gondolom, hogy jelenleg egy stabil Carniának lehetünk szem-és fültanúi.
-Soha nem volt még ennyire stabil!

Orsira egyébként hogyan találtatok?

-Hûha.. errõl is lehetne mesélni! -Elõször tavaly februárban hívtatok fel, sõt nem is, én hívtalak elõször titeket föl, aztán elmentünk egy próbára, csak akkor volt egy másik zenekarom, és tûnt, hogy ezt nem fogom tudni vállalni. De aztán tavaly júniusban a Gergõ fölhívott, és akkor az volt a mázli, hogy részeg voltam, és rögtön igent mondtam mindenre! Ki merem jelenteni, hogy életem egyik legjobb döntése volt!

Mindig nõi énekesekkel dolgoztatok?

-Abszolút, igen, ez alapvetõ koncepció volt! -De úgy hallottam, hogy jöttek fiúk is
-Hát, ez az, így lett koncepció, hogy csak lányokkal dolgozzunk!
-Elég gyenge próbálkozások voltak, szóval úgy döntöttünk, hogy jobb a nõi ének.

Érdekes hangzású a zenekar neve; ez honnan jött?

-Mitológiai történet!
-Igazság szerint a délszláv mondavilágban a hegyek istennõje Carnia, de ez egy hegység neve is Ausztria és Olaszország határán, ahol én egyszer síeltem. Megtetszett ez a név, de csak egy szám erejéig gondoltam erre. Aztán végül is mégis úgy döntöttünk, hogy ez lesz a zenekar neve.
-De mivel ez a történet, hogy "ott síeltem és ez legyen a zenekar neve", azért elég gagyi, úgyhogy megpróbáltunk kitalálni mindenfélét!
-Pl. milyen jó, hogy az Edda kelta, a Carnia meg délszláv!

Ti hogyan határoznátok meg a Carnia zenéjét?

-Ez a legszemetebb kérdés, amit egy újságíró feltehet, neki könnyû, nekünk nehéz!
-Szerintem egyrészt a feldolgozásokból érzõdik, hogy valamilyen szinten vonzódunk a klasszikusabb rockzenékhez, mint pl. a KISS vagy Joan Jett, valamint a ’80-as évekbeli blokkunk is ezt mutatja. De van egy régebbi vonalas irányzatunk, konkrétan a west coastra gondolok itt. Az újabb számok még nem annyira publikusak, de majd lesznek hamarosan; ezek pedig egy modernebb irányba mutatnak. Alapvetõen itt a rockzene a lényeg, az energia, az, hogy pörgõs legyen a koncert.
-De ugyanakkor, mivel változatos, önkényesen felírtuk a honlapra, hogy: "modern, változatos rockzene!"
-Aztán errõl mindenki gondoljon, amit akar!

Távolabbi tervek?

-A lemez megjelenése már nem is olyan távoli, az idei év január-februárjában zajlottak a hangszeres felvételek, most tartunk az énekfelvételeknél, nagyon szeretnénk, ha nyár elejére már kezünkben lenne a kész lemez; hogy aztán hogyan tovább, azt majd még meglátjuk, onnantól kezdve majd el lehet indulni kiadót keresni.

Hol zajlottak/zajlanak a felvételek?

-A DMS-Home Stúdióban dolgozunk; egészen pontosan a dobfelvételt a Tom Tom-ban készítettük, minden mást a DMS-Home Stúdióban, az éneket pedig szintén a Tom Tom-ban vesszük fel. A keverést még nem tudjuk, hogy hol!

Hogyan készülnek a Carnia számok?

-Alapvetõen Gergõ hozza az ötleteket, õ az, akibõl a legtöbb nóta kiindul. Lehozza próbára, és mindenki hozzáteszi azt, amit gondol. De mostanában már Orsi és Máté is egyre több számötlettel jön, úgyhogy reméljük, bõvülni fog a szerzõk száma! A dobos Máténak is van egy száma, amit még nem játszunk, de majd lehet!

Saját dalok mellett egy Carnia koncerten milyen feldolgozásokra lehet számítani?

-Igyekszünk egyrészt olyan dalokat kiválasztani, amelyek jó rockosan elõadhatók, és visszanyúlnak a '80-as évekbeli zenékhez, másrészt az is fontos, hogy a hangulatot sem hagyjuk leülni. A legfontosabb egy rockkoncerten, hogy pörögjön, hogy legyen hangulat, erre igykszünk tekintettel lenni a dalok kiválasztásakor. Konkrétan pedig a koncertre látogatók többek között KISS, Joan Jett, Extreme dalokat is hallhatnak tõlunk.

Etus

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!