Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon
DYING WISH

" A legjobb riport legyen életedbe' "
Idõ : 2001. március 18.
Helyszín : E klub
Zajforrás: Dying Wish, mint interjúalany
Háttér: The Gathering (nagyon zajos zajforrás)

Szokásomtól eltérõen nem hablatyolok az interjúalanyaim ( többnyire a Dying Wish hörgõsénekese és gityósa - Maci ) elõtt. Beszélnek maguktól érthetõdõen maguktól és magukért. Nah. Lássátok meg magatoktól :
Elõször is olyan gyönyörûségesen szép nevetek van - ki találta ki? Mikor?
DW : Ezt a Maci találta ki
Maci : Nem hallok semmit!!!!!!! (ok = lásdmint fent)
Namégeccer : Ki találta ki ezt a gyöhnyörûséges nevet? Mikor? Miért? Hogyan?
Maci : Huhh, én? Megalakulás elõtt vagy jó sokkal, mikor...
Hangosabbaaaan!!!!!!!!!! (ld, mint fnstb)
Maci : Sz'al a régi banda feloszlása után volt egy háromnegyed éves szünet, és akkor próbáltunk összehozni egy új zenekart az öcsémmel, - aki a basszusgitáros- és már akkor keresgettem zenekarneveket, volt egy rakás és közte volt a Dying Wish is, ami egy Anathema, dal címe. A végén, amikor összejött a zenekar, mindenkinek ez tetszett meg. a legjobban, meg én ezt akartam ))))) és ezért lett a nevünk Dying Wish.
In medias res, hogy kerültetek ide? Eredetileg is úgy volt, hogy a kisteremben lesztek?
Maci : Persze, persze, tudod eredetileg úgy volt, hogy a Metal Hammer protezsált bennünket, így kerültünk ide, mert a Gatheringnek a vendég bandája lemondta a koncertet és így estünk mi bele a képbe.
Az utóbbi idõben billentyûst váltottatok, ez miért volt ( igaz hogy ezt már a Metal Hammer is megkérdezte de én nem tõlük vagyok )?
Maci : Unta a koncertezést - az õ szavait idéztem : unta a koncertekkel járó hercehurcát, az utazást, a távollétet, meg ilyeneket. Van olyan ember, aki ezt nem bírja, pedig végülis mi nagyon keveset, a nagy bandákhoz képest fõleg keveset koncerteztünk, mert ezeket a hétvégi bulizásokat nem lehet iszonyatsoknak nevezni, de hogy õneki ez sem tetszett már a végén, úgyhogy ez történt. Mondjuk nem haraggal váltunk el egyáltalán, mert még õsz közepén jelentette be hogy elmegy, de végignyomta velünk december végéig a koncerteket- még most is lejár a próbákra, hogy az új szintisnek megtanítsa a dalokat, szóval még másfél- két hónapig együtt fogunk zenélni, úgy megy el, szép fokozatosan
Az új billentyûst könnyû volt megtalálni?
Maci : Hát sza'l elõször azt hittük hogy nehéz lesz, mert senkit sem ismertünk a környéken. Egykét embert megkerestünk, de abszolút nem illet közénk, sem zeneileg, sem felfogásilag, utána úgy találtuk meg drága Peti barátunkat, hogy egy ladányi ( püspök, ha valaki nem tudná ) zenekarban zenélt, ami abszolút nem Dying Wish stílus, meg nem is metal és nem is szintizett, csak mindig bohóckodott a Smidt Petinek a szintijével, és egyszer mondta hogy vesz egy állatjó szintit, mert õ szintizni akar. Mi csak úgy hülyeségbõl mondtuk neki, hogy próbáljuk meg - és utána derült ki hogy, iszonyatosan jót játszik vagy 5-5 féle hangszeren, mindenféle zenei stílusban, gyerekkora óta zongorázik, felfogásilag, emberileg nagyon illik az együttesbe.
Ezek szerint mondhatni viharsebesen egymáshoz szoktatok...
Maci : Igen, de mi sosem gondoltunk rá, mint leendõ szintisre - ez olyan volt, hogy egyik nap lejött hogy õ vesz szintit, másnap meg elgondolkodtunk. hogy mi lenne ha elhívnánk. Sza 'l ez ilyen volt - egy pillanat alatt eldõlt az egész.
Általában úgy tartod hogy a hirtelen dolgok jó dolgokat szülnek?
Maci : Aha, általában igen, mert pl a gitáros váltás is pont így zajlott hogy elment Árva Peti, három nap múlva már az új gitárossal próbáltunk és egy szûk hónap múlva már a Sumerock 2000en velünk volt a színpadon. Ezek nagyonnagyon hirtelen mentek ezek a váltások, eddig bejöttek, reméljük így is marad.
És az énekessel is így volt?
Maci : Nem, az más tészta, mivel nekünk sokáig nem volt rendes énekesünk, csak vendég énekesekkel dolgoztunk, Becker Jani pl aki az elsõ demot (cím ) felénekelte, õ amúgy egy másik zenekarban is énekel, akkor õt kértük meg hogy segítsen, mert annyira nem találtunk énekest és aztán és közben is kipróbáltunk vagy 7 nõi, és nem nõi énekest sza'l mindent megpróbáltunk, hogy legyen egy normális tiszta hangú énekesünk. Mohai Gyurit karcagi ismerõseink ajánlották be, - õ azelõtt gitáros/énekes volt és abban a pillanatban éppen katona. Amikor egyszer hazajött, elcsaltuk, kipróbáltuk, bevált. Ígyvanez.
Csodajó hangja van!
Maci : Nekünk tetszik .-)
Ahogyan láttam a hajakat röpködni nemsokára megértek arra hogy egy teremmel beljebb énekeljen a ti társaságotokban.
Maci : Reménykedünk benne
Nem zavar ebben a reménykedésben az, hogy nem pestiek vagytok? Tudod Pest kontra vidék...
Maci : Az hogy vidéki zenekar vagyunk? ÁÁ nem abszolute nem zavar, személy szerint én nem is szeretem Budapestet, egyedül talán az énekesünk van oda pestért. És a budapesti életformáért, Najó a budapesti koncerteket imádjuk, mert nagyon szeretünk itt játszani, de élni vidéken szeretünk jobban. Amúgy meg szerintem senkit sem zavar, mert Magyarország legnagyobb, legnépszerûbb zenekara- Tankcsapda is pl debreceni.
Sza'l budapesti lét nem feltétlenül feltétel az érvényesüléshez?
Maci : Nem, feltétel az hogy jó zenét játsszál, és a közönség fogadja el, szeresse a zenédet.
Jó, persze magunkról azt tartjuk, hogy jó zenét játszunk, legalábbis, nekünk tetszik ez a zene, és ha ez bejön a közönségnek az már nagyon szuper.dolog. És mi most úgy látjuk, hogy ez a kettõ dolog nálunk épp most kezd beérni.
Nem vagy egyedül ezzel a véleményeddel...
Maci : ))))))))))))))
Hát pl ahol itt ott láttalak benneteket (sum.rocks. metalkarácsony sötöbö) nagy sikeretek volt legalábbis. De a sziget?
Maci : Hát ez érdekes. Elõször felajánlották, hogy játszhatunk valami gorezone partyn, mindenféle utálatzenekarral )))) Sza'l úgy volt hogy meghívnak oda bennünket, elég jó feltételek mellet, utána szóltak hogy mehetünk, csak éppen nekünk kéne fizetni ezért hogy játszunk, nálunk meg ez nem megy hogy ezért fizetünk, )))))) a zenekar úgyis állandóan le van égve anyagilag. Úgyhogy mikor azt mondtunk hogy nem, akkor felhívtak, hogy nem kell fizetni de akkor hozzunk minden cuccot, nem kapunk semmit, köszöntük nem kértük Aztán egy újabb verzió szerint játszhattunk, volna de hajnal 4kor, valami tré sátorban hát ezért nem voltunk a szigeten. Igazat megvallva a szigetet azt amit jelent ma nem is igazán szeretem, ígyhát nem is hiányzott nekünk.
Kissé meg is változott a sziget milyensége zenei kínálata, és egyáltalán mostanában, nem?
Maci : Ja, hát igen, a zene az nagyon, egyedüli zenekar amit meg szerettem volna nézni az a HIM lett volna, dehát...
Hoppá itt maradtunk édesketten, hogyhogy, mindig te szoktál lenni a nyilatkozó egyed?
Maci : Áhháá ))) a többiek úgyse tudnak semmit )))))))
Juujj, inkább azt mondjad meg mi a kedvenc DW számod?
Maci : Mi a kedvenc DW számom? ez jó kérdés...nem tudom hehe
Hehhe t'om, de mégis?
Maci : Mindegyik )))))) szerintem, kivéve az elsõ demot, azt már nem szeretem, nem tudom meghallgatni...
De miért nem?
Maci : Hát mert akkor még nagyon az elején voltunk az egésznek, nagyon furcsa így az egész, azt hittük akkor, hogy milyen nagyon jót csináltunk, miközben rá kellett jönnünk hogy mégsem, a vendég énekes srác, akinek nagyon sokat köszönhetünk, az sem igazán váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Szóval, mittomén kicsit elsiettük az egészet. Fél év után csináltuk meg, várunk kellett volna még legalább még egy félévet, vagy még egy évet, akkor kellett volna megcsinálnunk szóval nagyon akartunk volna hamar valamit lerakni az asztalra de mondjuk ettõl függetlenül azért még pár embernek tetszett is, meg jó kritikákat kapott, máig is ezen csodálkozom a legjobban. hogy miért.
Szóval a legjobb DW szám? ami a kedvencem....
Aha!
Maci : Most csinálgatjuk az új nótákat, most azok a favoritjaim most, végülis az eddigieket már annyira megszoktuk, hogy mindegyiket kedvelem, Slave to the night azért mert, Slave to the night, ))))).... Faces (behind the mirror ), azért mert sikerült úgy átírni hogy az egy igazán jó szám lett, legalábbis nekem tetszik, akkor a Valley is nagyon tetszik, ááááá mindegyik ))))). Mondjuk a második demorol With brush of madness az, az a favorit, azt szerintem még három év múlva is játsszuk majd koncerteken, amíg a többit már nem hiszem.
Mi a legnemkedvencebb Dying Wish számod?
Maci : Nemkedveeee..., ehem, sz'al amit nem szeretek, na ezt az egész zenekar nevében mondhatom az a Twilight demorol a again címû számunk, amit nagyon elcsesztünk
Miért?
Maci : Hát, heheh nemtudom, nagyon hosszú lett, rétestészta lett az egész, nincsenek benne fogós témák csak a leges legvége, meg csak össze lett dobálva, mondom én ezt így utólag. Szóval annyira nem sikerült elkapni, teljesen más, mint a többi.
Mi a kedvenc nem Dying Wish számod?
Maci : Kedvenc nem DW szááámooom??
Fúúúúúú, de jó kérdés ..... az is rengeteg van ....de amit most nagyon sokszor hallgatok az a ehem, leehet, hogy meg fogsz lepõdni, mert az az Out for the light, Avantasia, az Edguy énekesének a metal opera lemeze. - ez most nagyon tetszik.
Mennyiben befolyásol Benneteket az hogy mit hallgattok, abban hogy mit írtok?
Maci : ÍÍÍÍHuuuh. Hát szerintem úgy ahogy bárki mást, de mondjuk 6an vagyunk, mind a 6an másféle zenét hallgatunk, így konkrétan remélem nem jelentkezik egyikünkön sem a hatás, merthogy ezáltal valahogy összekeverednek a hatások. Pl én heavy dolgokat is szeretek, meg Clidren of Bodom, In Flames, a dobosunk COF rajongó, akkor az új gitárosunk,, egyértelmû death metal õrült Slayer a nagy kedvence, azonkívül Malevolent Creationig a legbrutálisabb, cc szóval ilyen zenéket hallgat, amiket mi már annyira nem tudunk bevenni, a szintisünk szerintem mindenféle hülye zenéket hallgat, amiket én pl meg se tudok hallgatni.
Az pölö mi?
Maci : Hát most nem tudok így hirtelen mondani, de ilyen agyament hülyeségektõl kezdve a populáris zenékig mindent. Énekesünk meg Metallica rajongó még most is, bár zárkózik fel mellé az In Flames, de azelõtt nem igazán szerette az olyan dolgokat amiben nincs tiszta ének ez mondjuk az In Flamesben nincs de annyira megtetszett neki zeneileg, hogy mostanra megszokta már ezt a stílust.
Dehát õ nem fog hörögni sose folyamatosan
Maci : Ááá, nem nem, nem azért vettük be õt ))))))) erre itt vagyok én )))))) is kínlódni )))))))
Ez tényleg tök jó hogy van egyszer egy ilyen férfi ének aminek nem az a kimondott elõnye hogy dinamikus, ordítósikitozós hanem olyan tipusú akinek a hangjából valami idõtlen fájdalom sugárzik, nekem márbocs de ezt jelenti.
Maci : Hehhe, ez jó.
Naés mellette a tied, ami szerintem egy elég kiváló párosítás, ezt megtartjátok így a késõbbiekben is?
Maci : Persze, de ezt tovább szeretnénk fejleszteni, mindenféle vokálokkal együtt, még jobban ki szeretnénk dolgozni a kettõs éneket. Mert végülis erre épül az egész zenekarnak a koncepciója. Régen azt mondták ránk, hogy ez a fajta ének olyan Amorphisos.
Azannya nemmondod...
Maci : Igenigen, mert az õ zenéjük tele van mindenféle népzenei elemekkel, valahogy teljesen más, mert a miénk meg alapjában véve heavy alapokon nyugszik, az Amorphisban sose voltak heavy riffek és effélék úgyhogy nincs az a fene nagy hasonlóság. Szóval ezeket a vokálokat szeretnék továbbfejleszteni, egyenlõre az új szintisünk még nem vokálozik, örülünk hogy a szintitémákat el tudja játszani, de ezután majd Õ is fog vokálozni mert tud énekelni Szerintem a lemezen már iszonyat nagy hangsúly lesz a vokál dolgokon
Nade miért pont angolul énekeltek?
Maci : Eddig az összes zenekarunk magyar nyelvû volt, most lett egy amelyik angolul énekel, mert ki akartuk próbálni, hogy hogyan lehet angolul is valamit csinálni, és most ez tetszik nekünk így eddig, meghát mindenki azt mondja, hogy a rockzene nyelve az az angol, ezért próbáltunk meg mi is angolul megszólalni. Éshát ha sikerül egyszer külföld felé nyitni, akkor ezt máshogy nem lehet megcsinálni
És erre van esélyetek?
Maci : Hát. Esély mindig van )))))))))) csak el kell kapni.
Nade próbálkoztok?
Maci : Hááát, próbálkozunk, perszepersze, most végülis a Hammer segít abban, hogy külföldre kikerüljön az anyag, pár külföldi újsághoz, külföldi terjesztõkhöz európán belül. Pl Japánból érkeztek megrendelések, és európaszerte itt-ott. Eddig küldözgettünk promoanyagot egy csomó helyre és írtak újságokban hol jobbat, hol rosszabbat, vagyishát rossz kritikát végülis nem kaptunk. Egykét kisebb underground terjesztõ is jelentkezett.
Hát ez már nagy szó, Teeeee, hánnem?
Maci : Hátjaa persze, arról van itt szó, hogy abból a nagyon rossz elsõ demoból Ausztráliába rendeltek. És Mexicoból és ilyen helyekrõl hogy Cuba, Malaysia, Peru. Szóval igyekerztük eljuttatni világszerteszét. Pl aki malaysiából van elküldtem neki x kazettát õ cserébe kazettát küldött, úgyhogy tele vagyok otthon efféle szingapúri meg ilyen kazettákkal.
És milyenek?
Maci : )))))))) Hát egzotikusak, egzotikus, de nem tetszik egyik sem. De az is biztos hogy nemcsak Magyarországon sanyarú a helyzete a rockzenének, mert olyan felvételek, hogy húúúúúú, szinte hallgathatatlan
Az elõbb meséltél valamit arról, hogy új nótákat írtok, iggeeeen?
Maci : Hát. Ezerrel készülünk az új anyagra, már van 25,5 új számunk, ezek közül egyet már játszunk koncerteken is, csak mos nem mert nagyon rövid volt a idõ.
Hátja
Maci : Szóval, öt számunk már van, csináljuk a többit is Különösebb nagy változás nem lesz,csak szerintem még kiforrottabb a szinti gitár összjátéka, ez lesz az ami nagyon fog dominálni szerintem benne, naés a kettõs azaz hármas vokálok, amint ezt már mondtam. Ha volt eddig Amorphis hasonmás gyanúsítás akkor ez már nem fordulhat elõ abszolút. Sokkal gitárcentrikusabb lesz, sokkal brutálisabb lesz a hangzásunk, mint eddig, mivel most már lehangoltuk a gitárokat még egy hanggal - ettõl nagyon brutál lesz a hangzás, amellett, hogy iszonyat dallamos lesz az egész. Mi mindenféleképpen a kettõs dolgokat akarjuk megragadni, hangzásilag is, vokálilag is, zeneileg is. Majd augusztusban vesszük fel, októberben jelenik meg októberben a Gothica fesztiválon lesz a lemezbemutató, utána lesz egy országos koncertsorozat. jaés ha összejön multimédiás lesz a cd
Nemongyaaad
Maci : Dede, az énekesünk, Monori Gyuri bátyjának köszönhetõen, õ az aki csinálja a weblapunkat ( c ím ) õ dolgozik azon, hogy a cdnek legyen egy iszonyat jó multimédiás része, persze ez múlik a Hammeren is, de eddig pozitívan állnak a dologhoz. Igyhát megpróbálunk egy igazán profi anyagot összehozni, ami külföldön is megállja a helyét.
Tegnapelõtt voltatok egy fesztiválon
Maci : Heavy metal 2000, nagyon metal volt ))))) nagyonnagyon állat volt, a közönség viszont vette a lapot. nagyon sokan voltak.
Ahogy elnéztem a fellépõk névsorát....
Maci : True heavy az egész ... lehet hogy elvileg nem a mi közönségünk, de viszont jócskán a mi közönségünk is. ezt már tavaly a heavy metal 2000en is észrevettem most meg szerintem teljesen beigazolódott, hogy sokféle réteg szeret bennünket és ennek mi nagyonnagyon örülünk mert tényleg iszonyat jó volt, bár a hangosítás.... Nem volt tuti, de mi állítólag nagyon jól szóltunk, a hangulat iszonyat jó volt. Úgyhogy ezt majd lehet is látni, mert ebbõl készül a második klip is hamarosan ( most vágjuk )
Na ennek igazán örülök. Namost mindjárt megszabadítalak magamtól csak még had kérdezzem meg hogy :
Mi a véleményed a fanzinekrõl?
Maci :Kurvajók, nagyon szeretem õket, nem azt mondom hogy gyûjtöm õket, de a Rockgyémántokat pl igen
Igeen?
Maci : Nem az összes de pár szám van.. Akkor amik még nagyon jók, Twilight, From the Abyss, tartom is a kapcsolatot velük. Nagyon szeretem õket, attól függetlenül, hogy nem a legnaprakészebb információk at tudják lehozni, persze azt tudom, hogy miért, minden pénz kérdése csupán. Éppen ezért nem is hánytorgatom fel soha, hogy nem a legfrissebb információval szolgálnak. Hanem a lelkesedésüket becsülöm nagyra. ))))) Pontosan úgy mûködnek, mint egy zenekar szerintem van bennük tûz lelkesedés és a zene szeretete, ugyanaz vezérli õket, mint minket. Egyszóval nagyra becsülöm õket.
Köszönöm szépen a dícsérõ szavakat és kettõ az egyben az interjút is, és minden jóóóót a következõkben.

És még szívem naés dying wishhel teli lelkem azt súgja, hogy igennagyon kevés idõ múlva már a nagyszínpadon zavarjátok a vizeket, kavarjátok a lelkeket és zavarjátok az elõzenekarotokkal interjúzni vágyó kolléganõm diktafonját. UGYE???

Cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Hathor

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!