Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Progress

Egy nagyon tehetséges csapatra bukkantam egy fesztiválon még áprilisban, majd október elején személyesen is megismerkedhettem velük. Ezúttal nem egy kérdezz felelek interjú olvasható, hanem miután elküldtem a kérdéseimet Temes Gábor gitárosnak, õ összefogalava küldte el a válaszait!

A zenekar elõször 1987 ben alakult Temes Gábor vagyis én alapítottam, Progress néven, mely nevet édesapám ötlötte ki nekünk. Az eredeti formáció is dob, basszus, gitár és ének verzió volt, azzal a különbséggel, hogy az ének fronton férfi hang szólt. Abban az idõben, a kilencvenes évek elejéig elég sokat játszott a banda, volt saját klubunk a csepeli Radnóti Miklós mûvelõdési házban, jártuk az akkor még létezõ építõtáborokat, ifjúsági táborokat, egyéb nyári rendezvényeken szerepeltünk, majd késõbb billentyûssel egészült ki a társaság, aztán csend, egy jó ideig, mindenki más felé evezett. A kilencvenes évek elején újjá alakultunk, a név, a basszusgitáros és gitáros poszton újból ugyan azok, de az ének és dob terén új ember lépett színre.
Ebben az idõben nem dicsekedhetünk kifejezetten sok bulival, nehéz volt a szervezés, ami jelentõsebb volt, egy svájci meghívás és stúdiómunka, amikor is Zürichben adtunk koncerteket hál istennek elég nagy sikerrel. A kilencvenes évek vége eseménytelen, mert a zenekar nem mûködött, 2001-ben alakult ujjá, új dobos és új énekes belépésével.
Késõbb történt újabb tagcsere és egy új énekes, valamint a ma is a zenekarban éneklõ és azóta front énekesként mûködõ Fóti Gabriella érkezett, aki akkoriban a vokál poszton kezdett.
Fellépések, fesztiválok, majd egy nagy átalakulás 2004 augusztus, új zenészek érkeztek, Gömör László dobos, akit a közönség a SOLARIS és a NAPOLEON BULEVARD zenekarból már ismerhet, valamint Pócs Tamás basszusgitáros aki szintén az elõbb említett zenekarokat erõsítette. Ja egy dolog kimaradt 2003 év végén a zenekar stratégiai irányítója lett Bakáts Tibor settenkedõ, akit Megasztáros ténykedésébõl ismerhet az ország. És még egy dolog 2004 elején névváltoztatás CASCADE ra, amely mint késõbb kiderült nem volt jó lépés, mivel nehéz kimondani és a közönség, valamint szakmai visszajelzések alapján visszatértünk régi nevünkhöz mely ugye a PROGRESS.
2004 elég mozgalmasan telt, klubok, fesztiválok ( a teljesség igénye nélkül: Volt fesztivál Sopron, Tiszaliget feszt Szolnok, Rockfesztivál Kecskemét, Szeptemberfeszt Cered és Budapest, Motorostalálkozó Szakmár... stb ) És jött az Edda Mûvekkel a közös turné. Köszönjük nekik ez úton is.
A zenekar zenéjét kategorizálni egy elég nehéz dolog, hisz a mûfaj keretei igen tágak és ha azt mondjuk rockzene, tíz emberbõl tíz féle dologra gondolnak attól függõen milyen életkorúak és milyen hatások érték õket. Azt lehetne mondani, hogy ez egy olyan rockzene, amelyben erõsen dominál a gitár kemény remélhetõleg egyedi hangzása, és a jól felfogható, erõsen dallamos jól énekelhetõ populárisabb keményrock, amely tartalmaz lírát, vad szenvedélyt és mindezt kicsit úgy hogy néhány klasszikus hatása is kiérezhetõ. Itt a komolyzenei klasszikusokra gondolok.
A zenét én szerzem, de a zenekar minden tagja kiveszi a részét az alkotó munkából és mivel az új tagok elég termékenyek zeneszerzés terén, a jövõben az õ, illetve teljesen közös szerzeményeinkkel is találkozhat a közönség.
Feldolgozásokat jelenleg nem játszunk, hatások érezhetõek, régebben játszottunk néhány ismert zenekar dalaiból, Deep Purple, Guns'n Roses. Ma már kizárólag saját dalokat játszunk, nagyritkán elõfordul bizonyos esetekben, hogy elõveszünk egy két ilyen dalt.
Az Edda turnén, az ott megjelent rockos közönség fogadtatása csodálatos volt. Ez úton is köszönetet mondunk minden kedves rockszeretõnek, aki ott volt. Azt lehet mondani, hogy minden helyszínen sikerült a közönség szívébe lopnunk magunkat és ez a sikerbe nyilvánult meg.
Hálásak vagyunk!
Tervek! Decemberben a rádió nyolcas stúdiójában rögzítünk egy anyagot, kiadás és egyéb a jövõ évre marad. Nagyon kevés az idõ, de szeretnénk összehozni egy jótékonysági koncertet, mellyel a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek szeretnénk kedvezni karácsonyra( keresünk Szponzorokat, támogatókat ), illetve valószínûleg az SOS gyermekfaluban játszunk év végén.
A többi terv, mivel babonásak vagyunk, maradjon egyenlõre titok, de jövõre is szeretnénk minél több helyen megjelenni, ahol találkozhatunk a közönséggel.
Azt hiszem manapság minden szakma és minden zenei mûfaj, minden mûvészeti tevékenység rizikós. Tapasztalatunk az, hogy aki találkozott a zenénkkel és legyen ez tizenhatttól akár ötven évesig, valamely dal megfogta. Ha közönség elõtt tudunk maradni, nem félek. Persze a jövõ kiszámíthatatlan, azonban azt hiszem nem lehet negatív hozzáállással neki indulni, hiszen akkor eleve kudarcra van ítélve, bármirõl is legyen szó.
Az Internetet lehet negatívan és pozitívan is értékelni, úgy gondolom, hogy ha jól használjuk, akkor mindenképpen segítség, hiszen, ha megfelelõ orgánumokban megjelenünk, mindenképpen sokkal többen kaphatnak ízelítõt zenénkbõl és ha tetszést aratunk, késõbb személyesen is ellátogat koncertjeinkre. Jelenleg fõleg új honlapunk elkészülte óta, csak pozitív hatásokat észlelünk, ráadásul, mivel nekünk az a dolgunk, hogy figyeljük a közönséget, mi tetszik nekik, így a közvetlen kontaktusra is lehetõség nyílik.
Nagyon sok kiváló fiatal és tehetséges zenész van, és nagyszerû zenekarok alakulnak nap mint nap, személyes kedvencet most nem sorolnék fel, csak annyit fûzök hozzá, hogy ezeknek a bandáknak sokkal több lehetõséget kellene adni, hogy megmutathassák magukat és esetlegesen európai szintet elérhetõ fiatalok, ne essenek az ismeretlenség gödrébe, megkeseredetten. Mi, ha módunk lesz rá és sikerül bevezetnünk a zenekart a köztudatba, biztosan fel fogjuk használni ismertségünket az ilyen nagyszerû zenekarok támogatására.
Magánélet? Ki ingatlanokkal, írással( humoreszkek) és hangszertanítással foglalkozik, ki könyvelõ, van aki cikkeket ír néhanapján, van aki fõiskolán tanít és trénerként dolgozik cégeknek, vegyes.
A hard rock zene nem eladható. Sokan mondják. Errõl az a véleményem, ami Leonard Bernsteinnek volt. Van jó zene, meg rossz zene. A jó zene, legyen az RAP, Vagy Hard rock, eladható. A másik pedig az, hogy ha a közönség elég sokat hall valamit, azt a magáévá teszi.
Tehát ha marketing szempontból nézzük, akkor bármely zene bukik és bármely zene eladódik, attól függõen, hogy elegen és elégszer hallják e, avagy nem.
A jelenlegi felállás: Gömör lászló dobok, ütõhangszerek, Pócs Tamás basszusgitár, Temes Gábor Szólógitár, Fóti Gabriella ének.
Az ének kérdés. Igen koncepciózusan lett nõi ének, sokan kérdezik, miért nem fiú énekel. Minden rockzenekarban szokásos a fiú. Mi egy kicsit formabontóak vagyunk, sõt valószínûleg meg fogjuk támogatni a zenét még egy nõi háttérvokállal.
A zenekar honlapja, ahol egyébként az összes elérhetõség, meghallgatható zenék, képek stb van:
progress-info.fw.hu

Rob

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!