Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Ironikus a cím, bár maga a lemez korántsem az. Ironikus egyrészt, hiszen miért is lenne szenny, ami itt szól? Naja, persze anno ezt mondták ezekre a dalokra. És ironikus, mert az én apám ugyan sohasem pogózott (azt sem tudta, hogy mi az), de kedves fiatal barátom, ha te még nem vagy túl a huszadik éveden, apád meg mondjuk a negyvenkettőn, akkor bizony könnyen megeshet, hogy cím második fele téged éppen telibe talál.

 

Feldolgozáslemezről van szó, egy időutazásról és egy méltó tisztelgésről. Méltó tisztelgés ez a nyolcvanas évek underground magyar zenekarai előtt. És amikor undergroundot írok, azt bizony szó szerint kell venni. Ezeknek a daloknak az eredeti felvételeit sok esetben csak valami föld alatti pinceklubban lehetett hallani élőben, és akkoriban még nem volt internet (nem csak nálunk, meglepő módon még nyugaton sem), így ronggyá másolt kazettákon terjedtek az igazán izgalmas zenék. És ne stúdiófelvételekre tessenek gondolni: kis magnóval, Polimer kazettára élőben (koncerten, jobb esetben a próbahelyen) rögzített felvételekről volt szó. (Te jó ég, Polimer kazetta, emlékszik még erre valaki?) A minőség ugyan nulla volt, de az érzés, a hangulat így is sütött.

És ugyanez az érzés és hangulat süt át ezen a huszonegyedik századi felvételen. A minőség végre profi, és szerencsére már rég nem kell elbújnia annak, aki úgynevezett alternatív. Természetesen nem egy-az-egyben feljátszásokról van szó, a CAFB az összes dalt a saját képére, hangzására formálta, így lesz igazán izgalmas ez a lemez. Mert ebből is látszik, hogy az akkori dalok értékkel, mondanivalóval, jelentéssel bírtak és bírnak ma is modernebb kivitelben.

Ettől függetlenül van egy olyan érzésem, hogy ez a CAFB album (sem) lesz mainstraem - azaz átütő közönségsiker. De abban is tökéletesen biztos vagyok, hogy ez nem is volt cél. Nekem nagyon bejött ez a "nosztalgialemez" (az idézőjelre külön felhívnám a figyelmet!), nem szoktam pontozni, de ez az album nálam 10-ből 20 pontot érdemel!

A dalok:

01. Qss - Kézigránát
02. Eta - Warhead
03. Bizottság - Szerelem
04. Vidámpark - Nasstasia Kinski
05. Sexepill - What do you say
06. Zef - Zivatar előtti fülledtség
07. Európa Kiadó - Európa kiadó
08. Kretens - Ha nem lesz majd
09. Független Adó - Szesz
10. Rolls Frakció - Mitől megy a villamos
11. Mos-OI! - Szeretlek, vágyom rád (Szennyhullámhoz tartozom)
12. 88-as Csoport - Folyjon a vér
13. Waszlavik - Halló, itt Budakalász
14. Sikátor - Gyilkos peronoszpóra

A dalok letölthetőek a zenekar honlapjáról:

www.cafb.hu

Ákos

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!