Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon


Inside Out / Record Express

 

Steve Howe gitáros a legendás YES zenekar oszlopos tagjaként már régi "ismerõsöm", így új szólóalbumát is nagy izgalommal vártam! Amikor kezembe került, elõször csak ízlelgettem a borítóját a házak felett ívelõ dupla szivárvánnyal, nagyon megnyugtató hatású kép, no meg a Roger Dean grafikus által tervezett egyedi s könnyen felismerhetõ "yes" betûkkel írott elõadónevet. (Roger Dean készítette egy rakás YES album borítóját, modern, szürrealisztikus hangulatú festményei iszonyú jól illeszkednek a muzsikához! Képzõmûvészet-rajongóknak ajánlott rákeresni a neten! )
A Zene: Steve Howe valami iszonyúan finom és nyugis zenét írt s játszott erre az albumára, olyasmit, ami feltétlenül szükséges, ha az ember zaklatott lélekkel hazaér a munkából s csak egy kis pihenésre vágyik, az agy kikapcsolására, szétáradó, ábrándos nyugalomra! Ettõl persze nem "altatós" a lemez, bár biztosan senki sem venné zokon, ha erre a muzsikára kellene esténként elszenderednie!
Nagyjából a YES finomított változatáról van szó, hiszen annyira meghatározó Steve játéka, tiszta, világos hangszínei, hogy nem lehet eltéveszteni sem! Mégsem egy Yes-utánérzésû albumot hallunk, hanem önmagában, önmagától értékes muzsikát, olyasmit, ami egy természetfilm aláfestéseként is megállná a helyét. Nem tudom elégszer mondani, mennyire megnyugtató ez a muzsika! A zene által sugallt képzetek megfoghatóvá teszik a hangokat, halványan jelentést adnak mindnek, s olyasmiket idéznek fel, mint egy langyos õszi délutáni álom, csendesen hullámzó tenger, amin megtörik a napfény, s csillogása lehatol a mélyben úszó halak közé, vagy egy harmatos pókháló, amit óvatosan rezget a szél, szóval csupa szelíd dolgot. Olyan értékekkel bír, ami a mai világban megfáradt embert feltétlenül magával kell ragadja, ellenállhatatlanul ringatva akár az elektromos, akár akusztikus, akár hawaii, vagy slide gitár, szitár, mandolin fenséges hangjain, néhol finoman ívelõ csendes billentyûvel a háttérben, s minimális percussion-nal, Paul Sutin jóvoltából (Steve Howe már két korábbi szólóalbumán is dolgozott együtt vele), tökéletes zenei összhangban. Lélekemelõ, örökérvényû szépségével mind a 12 dal, ami hallható a lemezen egységet képez, mint mondjuk egy szvit tételei, egymásba kapaszkodva viszik egyre tovább a hallgatót abba az általuk teremtett világba, aminek harmonikus varázsától legszívesebben sosem szabadulna az ember, így a CD-játszó Replay vagy Loop gombja sokáig benyomva marad...
Aki csak szeret merengeni, álmodozni, aki szerette a Yes muzsikáját vagy Steve Howe korábbi albumait, vagy csupán új örömök megismerésére vágyik, jól teszi, ha mihamarább beszerzi az albumot!!!

Gyebnár Mónika

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!