Keresés
Buliajánló



Megosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Már a Stagediving Fesztivált is megjárta a Dalriada, hazánk legnépszerûbb folk metal csapata, most pedig itt van az újabb Dalriada lemez, az Arany-album. Nem a hagyományos értelemben vett "aranyalbum" ez, hanem Arany János megzenésített verseit tartalmazza.

Amellett, hogy csak Arany-versek szerepelnek rajta, ez egy igazi Dalriada-lemez, metalos is, folkos is. Becsülendõ, hogy magvas mondanivalójú klasszikusokat, régi meséket, történeteket használtak fel már eddig is, most pedig végig az eredeti szövegeket hallhatjuk. Nem mondanám, hogy kiemelkedõ Dalriada anyag, "csak" hozza a színvonalat, ami már elég magasan van, úgyhogy ez is nagy teljesítmény. (Egyébként valamilyen akusztikusabbra számítottam, olyasmire, ami a Szelek lemezen több helyen elõfordult.)
A témaválasztás fõként Arany hazafias verseire esett, volt mibõl választani! Túl nagy emelkedettséget én nem találok a nótákban, lehet, hogy ez nem is volt cél. Elég zsúfoltak a dalok, rengeteg témával, váltott nõi-férfiénekkel, a versekbõl adódó rengeteg szöveggel (bár van, ahol csak versrészletet használtak fel) és a mindent elsöprõ doborgiával. Ez utóbbi pl. egy Nile lemezen szinte természetes, itt viszont soknak érzem. Mindenesetre metalos, lendületes anyag, a megszokott folk metal témákon kívül vannak blackesebb részek is, a vonósok meg néha az igazi, autentikus falusi zenekarokat idézik.
Minden vers egy élmény, érdemes elmélyedni bennük, mivel a nagy részük még mindig aktuális: bûntudat, bosszúállás, a haza sorsa. Érdekes tétel a Bor vitéz, a balkáni dallamokkal, ritmusokkal, a témája miatt még a gót arcoknak is bejöhet.
Régebbrõl lehet már ismerni A rab gólyát és A wales-i bárdokat, de szerintem ezek a lemez csúcspontjai. Ez utóbbi volt, amire sokan felkaptuk a fejünket a Dalriada bemutatkozó anyagán, és azt hiszem, itt is ezt kell tennünk.

www.dalriada.hu

- TZ -

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!