Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A leginkább Ayreon névre hallgató progresszív rock projectjéről ismert Arjen Anthony Lucassen úgy döntött, új projecttel szélesíti művészi identitását, melynek neve: 'Star One'.

A PROJECT: "STAR ONE"
Amikor Arjen új albumot készít, az gyakran reakció előző albumára. A 'Star One' előzménye egy puhább, atmoszférikusabb album volt, az Ambeon. Most - mondhatni - átesett a ló túlsó oldalára. De miért nem teszi mindezt az Ayreon név alatt? Arjen: "az Ayreon arról híres, hogy különböző zenei stílusokat ötvöz, míg a Star One főként a zene kemény oldalára fókuszál. A dalok egyértelműbbek, gitár-orientáltabbak, ettől függetlenül még mindig progresszívek. Ezt a lemezt sosem Ayreon albumnak szántam." A név - Star One - Arjen kedvenc sci-fi sorozatának, a 'Blakes 7'-nek egyik epizódjából ered.
A KONCEPCIÓ: "SPACE METAL"
Az Ayreon albumoktól eltérően a 'Space Metal' nem egy történet vagy rock opera, mégis nevezhetjük concept albumnak. Az egyes dalok mind űrfilmeken alapulnak, és tulajdonképpen járműként szolgálnak az Arjen gondolataiban való utazáshoz.
Arjen: "Olyan filmekre alapoztam a dalokat, melyek az űrben játszódnak. Lehetetlen úgy alapozni egy dalt egy filmre, hogy azután a szövegekben ne legyenek rá egyértelmű utalások. Persze, nem a filmek történetét akartam elmesélni, hanem a saját véleményemet elmondani - ezért nagyon kiváncsi vagyok, hányan fogják felismerni, mely filmekről van szó.
A ZENÉSZEK: EGY ŰRHAJÓNYI TEHETSÉG
Amikor Arjen Lucassen megírta első rock-operáját, az 'Ayreon - The Final Experiment'-et 1995-ben, a legtöbb lemezcég visszautasította. De a hihetetlenül sikeres harmadik album, az 'Into the Electric Castle' után rengetegen követték őt, és világszerte rengeteg rock opera született, válogatott énekesekkel. Arjen: "Naná, hogy tudtam róla, és bókként fogtam fel! De azt is észrevettem, hogy ezeknél a rock-operáknál csak a booklet segítségével tudod megkülönböztetni az énekeseket, hallás után nem. Ezért kértem fel én a 'Space Metal'-ra nagyon különböző hangú énekeseket. Így különböző hangulatokat is meg tudtunk festeni." Dan Swano (ex-Edge of Sanity, Nightingale) énekli a mélyebb hangokat, Russell Allen (Symphony X) az erőteljes, kemény részeket, Damian Wilson (ex-Threshold) a tiszta magasakat, és Floor Jansen (After Forever) a nagyon magas refréneket. Robert Soeterboek (Ayreon) énekelte a háttérvokálokat vastag, füstös hangjával.
És ugyanez volt az elgondolás a hangszereseknél is: Ed Warby játszotta az erőteljesebb dobokat, és Erik Norlander adta hozzá a szinti alapot. Arjennek sikerült meghívnia Jens Johansson-t is (Yngwie Malmsteen, Dio, Stratovarius) aki a hihetetlen gyors szinti szólamokat játszotta fel. Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) két robbanékony gitárszóló felelőse, és a Hawkwind-es Dave Brock is hangját adta a lemezhez, ami eddig még senki másnak nem sikerült. Arjen számára ez egy valóra vált álom volt, hiszen Dave nagy hatással volt rá.
AZ ÚJ KIADÓ: INSIDE OUT
Bár Arjen meg volt elégedve előző kiadójával,a Transmission Records-szal, mégis úgy érezte, kiadót akar váltani. 10 album után Arjen leült tárgyalni az Inside Out-os Thomas Waber-rel, akibe egy progresszív rock koncerten ütközött bele. Thomas igencsak érdeklődött a 'Star One' project iránt, és a tárgyalás eredményesen zárult. Arjen: "Thomas meghallgatta az új anyagot, és nagyon tetszett neki. Nagyon izgatott vagyok, hiszen ez olyan, mint egy új kezdet. Remélem, az új albummal új rajongókat is sikerül szereznem, akiknek az Ayreon talán túl könnyed lehet. Több, mint egy évet dolgoztam ezen a projecten, és végül hatalmasra nőtt."
AZ ARTWORK: A LÁTOMÁS MEGJELENÍTÉSE
Arjen hónapokig kereste a megfelelő festőt a borító megtervezéséhez. Az interneten keresztül talált rá Vincent Di Fate munkáira. Arjen: "Azonnal tudtam, hogy ő a megfelelő személy. Vincent nagyon híres, hiszen ő volt a NASA Apollo/Soyuz programjának egyik művésze 1975-ben, és azóta is a NASA-nak dolgozik."
A booklet layoutja is hasonló professzionizmust követelt, erre a feladatra Arjen Mattias Noren-t kérte fel, hiszen az összes olyan layoutot ő csinálta, mely Arjennek tetszett. Arjen nagy örömére pedig Mattias hatalmas Ayreon rajongó!
A 'Star One - Space Metal' egy nagyon izgalmas project, mely olyan fényesen ragyog a rock galaxisban, mint egy hatalmas napkorong!

 

B.Timi

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!