Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

 

Zajlanak az események a Wisdom háza táján. Csupa örömteli eseményről számoltak be, amitől minden "wisdomos" rajongó keble dagad a büszkeségtől. Csak emlékeztetőül (s mert olyan jó hallani) ismételjük meg a három legfontosabb hírt. A magyar Rockstation blog a "Take Me to Neverland'-et beválasztotta az elmúlt év legjobb metál dalai közé. A GV guitars támogatásával készülnek a zenekar legújabb, személyre szabott gitárjai. Kevesebb, mint egy hónap múlva újra útnak indul az európai turné a Storm Warriorral és a Majestyvel. Március 15.-én Budapesten, a Club 202-ben találkozhatunk velük, ahol várhatóan ismét hatalmasat zúznak majd. A Rock Gyémántok nevében gratulálok a fiúknak, és mint főállású rajongó néhány kérdést szeretnék intézni a csapathoz. Kérdéseinkre a csapat bőgőse Molnár Máté válaszolt.

- Az elmúlt évek kemény munkájának kezd beérni a gyümölcse. Mit szóltok ahhoz, hogy a Rockstation blog lehetséges magyar világsztárként említ benneteket?

Nagyon megtisztelő, bár azért ez egy kicsit erős túlzás. Eleve a rockzene nem a világsztárságról szól, de amúgy is, még bőven rögös út van előttünk, hogy egyáltalán jól ismertek legyünk. Szépen halad a szekér, reméljük be is fut, de a világsztárságról nem álmodozunk. Mindenesetre jó érzés, hogy a sajtó így gondolkozik rólunk! :)

- A személyre szabott gitárokról mondanátok valamit bővebben? Hogyan kerültetek kapcsolatba a GV guitars-sal?

Az erősítőinket gyártó szponzorunknak, a Silverblade-nek készítettek régebben pár gitárt. Mikor kipróbálgattuk és meghallgattuk ezeket a hangszereket, egyből lehetett érezni, hogy rendkívül igényesen és aprólékosan megtervezett gitárok, és ezáltal kiemelkedő minőségűek. Ismerték a zenekar munkásságát, és a nemzetközi sikereink elég alapot nyújtottak ahhoz, hogy érdekelje őket egy ilyen jellegű együttműködés. Fantasztikus élmény a kezdetektől részt venni egy hangszer megszületésében, pláne hogy minden egyes részletében a te igényeidhez, játékstílusodhoz igazodva készül. Hosszú egyeztetések folytak a megfelelő faanyagok kiválasztásától egészen a hardverek pontos típusáig. Sok jó hangszert használtunk már az évek folyamán, és ha picit is, de mindig volt egy olyan hogy „nagyon jó ez a gityó, de akkor lenne igazán tökéletes, ha ez meg ez inkább ilyen lenne rajta, vagy picit a hangjában több vagy kevesebb lenne ez és ez a tartomány”. Na most ezeket végre megvalósíthatjuk a GV Guitars segítségével.

- A facebookon több mint 62 ezer kedvelőtök van, s napról napra növekszik a számuk. A rajongótáborotokban minden korosztályt megtalálunk 3-tól 83 évesig a világ minden tájáról. - Számítottatok erre, mikor az első dalaitok megszülettek?

Hát akkoriban a Facebook még gondolatban sem volt, de még az internet sem nagyon. Emlékszem, hogy a kezdetekben nekem sem volt még netem, a sulimnak a számítógépterméből tudtam csak használni, ahova előre be kellett jelentkezni, és maximum 1 órát lehetett benn tartózkodni. "Kicsit" máshogy működtek 12 éve a dolgok. Én személy szerint nagyon élvezem a jelenlegi helyzetet, sokkal könnyebb eljutni az emberekhez, sokkal könnyebb egy lemezt felvenni, hiszen jórészt már otthon is meg lehet oldani, sok minden sokkal könnyebb, azonban ennek komoly ára van. Anyagilag nagyságrendekkel nehezebb egy zenekart működtetni, hiszen jóval kevesebb a bevételi forrás, és a recesszió is tovább rontotta a helyzetet. Persze szokás mondani, hogy nem a pénzért csinálja az ember, de egy bizonyos szint felett már nem lehet fenntartani egy zenekart bevétel nélkül. Jelenleg évente nagyjából 3 hónapot folyamatosan úton vagyunk, és ez valószínűleg csak nőni fog. Ilyenkor is kell fizetni a rezsit, albérletet, és az egyéb járulékos költségeket valamiből.

- Napi kapcsolatban álltok a rajongókkal, megszólítjátok őket, kikéritek a véleményüket.  Mennyire befolyásolja ez a zenekar munkáját?

Részben ezért is mondtam, hogy én nagyon szeretem a jelenkor vívmányait, sokkal közelebb tudunk kerülni a közönségünkhöz, sokkal interaktívabb a kapcsolat. Mi régebben is próbáltuk minden úton-módon kikérni az emberek véleményét, akkoriban ez azért jóval nehezebb volt. Weboldalunk fórumán tudtuk tartani a kapcsolatot például, de ez a facebookos megoldás jelenleg sokkal dinamikusabb. És az az érdekes, hogy itt jobbára csak úgy tudnak beírni az emberek, hogy vállalják az arcukat is mellé, mégis előszeretettel mondják el a véleményüket mindenről, és ezzel asszem elértük a célunkat. Nekünk pedig nagyon jó visszajelzés, amiket kapunk, hiszen "belülről" sokszor teljesen másképp látszanak a dolgok.

- Rengeteg ötlet jött annak kapcsán, hogy kik legyenek a vendégeitek év végén a hagyományos Keep Wiseman Alive koncerten. Van már ötletetek, hogy kiket hívtok meg?

Körülbelül egy 20 zenekaros listánk van, jelenleg a menedzsmenttel folyik az egyeztetés, hogy mely zenekart lenne érdemes meghívni, és melyik, ami egyáltalán elérhető az adott időszakban. Rengeteg ötletet merítettünk a facebookos hozzászólásokból is, ezúton is szeretném megköszönni azoknak, akik vették a fáradtságot, és beírták az elképzeléseiket. Nagyon sokat segít minden egyes vélemény. Kivéve persze, amikor beírják a Metallicát meg az Iron Maident. :)

- Sok javaslat érkezett arra a kérdésre is, hogy melyik számotokból legyen videóklip. Ahogy nézegettem, a War Of Angels toronymagasan vezet. Elképzelhető, hogy ez lesz a következő klip?

A War Of Angels zenekari kedvenc is. Nem szeretnék elhamarkodott kijelentéseket tenni, eleget tettünk már a Take Me To Neverland kapcsán, de komolyan vesszük a nép akaratát! :)

- Mi, az "ős"Wisdomosok a kezdetektől követjük Wiseman történetét, ami remélhetőleg még jó hosszú lesz.  A történet már készen van a fejetekben, vagy folyamatosan íródik?


Folyamatosan íródik. Pont tegnap küldtem el Gábornak az új lemezhez tartozó sztori ötletemet. Van, amikor egy-két lemezre előre tudjuk, hogy nagyjából mi fog történni Wisemannel, de van, amikor lövésünk sincs, hogy haladjon tovább a története. És ami még izgalmas a dologban, hogy mindig jön valami ötlet, valami mellékvágány, ami egy kis pluszt ad minden sztorinak. Legutóbb például a holló volt ilyen, ami azért került bele a történetbe, mert Havancsák Gyula, a Wisdom borítók felelőse, belerajzolta a borítóba. Eredetileg szó sem volt róla, azóta pedig már háttérvászonként, díszletelemként, és sztori vonalként is használjuk. Szóval ilyenek miatt is tud érdekes és izgalmas lenni egy alkotói folyamat.

-A dalok angol nyelven szólalnak meg. Először magyarul fogalmazódnak meg a szövegek, vagy rögtön angolul?

Szerencsére a kezdetektől angolul csináltuk, és mereven ragaszkodtunk is hozzá, pedig nem kevés ellenérzést váltottunk ki vele anno. Ma már senkit nem érdekel, sőt...de régebben mindig megkaptuk, hogy magyar zenekar vagytok, énekeljetek magyarul, meg hogy szégyellitek, hogy magyarok vagytok, meg ilyen zöldségeket. Sosem szégyelltük, ráadásul a szövegeinkben többször is foglalkozunk a témával, mint például a Live Forevermore-ban is. És a jelenlegi sikereinkkel sokkal több emberhez eljut a magyarságunk, mint bármelyik magyar zenekarnak. Mi ezt nem dühös és lázító szövegekkel próbáljuk elérni, hanem érdekes, néha burkolt, de mély tartalmú témákkal, melyet egyből megért, aki meg akarja érteni. A szövegek egyből angolul íródnak, de azt hogy hogyan kéne megfogalmazni, magyarul találom ki.- Mint nő, nem mehetek el szó nélkül a design mellett sem. A lemezborítók gyönyörűek, igényesek. A színpadkép profi kezek munkáját dicséri, a ruhák szintén, egységet alkotnak a lemezborítóval. Kinek az ötletei alapján készülnek el ezek a munkák, s nektek mennyi beleszólásotok van?

Mivel már csak mi vagyunk Gáborral itt a kezdetektől, ezért a mi ötleteink dominálnak, de jelenleg már inkább közös munka folyik. A fő vezérvonalat még mindig mi visszük, de szerencsére mindenkinek vannak jó ötletei, melyeket beépítünk a zenekarba. Így lesz kerek a történet. A kérdés első felére meg csak annyit szeretnék válaszolni, hogy ez egy örök Wisdom szabály; addig nem adunk ki kezünkből semmit, amíg maradéktalanul elégedettek nem vagyunk vele. Lehet, hogy pár évvel később már máshogy látjuk az adott dolgot, sőt van, amire azt mondjuk, hogy teljesen máshogy csinálnánk ma, de az biztos, hogy amikor készült, akkor azt éreztük a maximumnak. Ez egy természetes dolog. Az ember fejlődik, a technika fejlődik, óhatatlan, hogy bizonyos dolgok már kevésbé jónak, vagy elavultnak tűnnek idővel, de a maguk korában nagyonis megállták a helyüket.

- Rengeteg időt töltötök együtt úgy a próbákon, mint a turnébuszban. Óhatatlan kialakulnak konfliktusok, nézeteltérések. Hogyan oldjátok meg ezeket?


Egyre könnyebb az ilyen helyzeteket kezelni. A kezdetekben volt igazából nehéz, és volt is pár komolyabb konfliktus. A lényeg, hogy az embernek sokkal figyelmesebbnek, elfogadóbbnak, alkalmazkodóbbnak és tisztelettudóbbnak kell lennie. Ezt hamar megtanulja mindenki, aki hosszú távon részt akar venni az ilyen utazó cirkuszban. Aki nem alkalmazkodik, azt kiveti a rendszer.

- Egy-egy fárasztó turné vagy koncert után hogyan pihenitek ki magatokat? Mivel töltitek a szabadidőtöket? Egy-egy európai turné során jut időtök egy kis városnézésre, kikapcsolódásra?

Mindenki máshogy vezeti le a fáradtságot. Mert ugye akármilyen nagy buli is egy ilyen turné, marhára ki tudja készíteni az embert. Szinte sosincs meg a normális alvásmennyiség, ami összeadódva hosszú hetek után sokkal ingerlékenyebbé teszi az embert. Ilyenkor a turnéról hazatérve a legtanácsosabb a barátnővel vagy a barátokkal tölteni az időt, hiszen a zenésztársaidat bőven eleget láttad az utóbbi időben, és nemsokára újra össze lesztek zárva és bőven eleget láthatod. :)

- Zenei munkásságotokról elég sokat tudunk, de mint embereket kevésbé ismerünk benneteket. Volt-e valaki vagy valami, ami meghatározó szerepet játszott az életetekben?

Huh, mindenkinek volt nyilván, de mindenkinek más. A zenekar szempontjából az első mindig, hogy ki minek, vagy kinek a hatására kezdett el zenélni, és miért pont azon a hangszeren. Aztán sok függ a későbbi társaktól, zenekaroktól, meg egyáltalán a rockzene aktuális helyzetétől. Szóval nehéz lenne ezt egyenként kifejteni, inkább így általánosságban válaszolnék.

- Vannak-e olyan emberi tulajdonságok, amiket nem tudtok elviselni?


Persze, és a korral ez csak nő! :) De amúgy szerintem a turnézással sokkal elfogadóbbak is lettünk, tehát ez nem mindig csak rossz irányba halad.

- Szeretitek-e az állatokat, van-e valamilyen háziállatotok?

Asszem nyugodtan mondhatom mindenki nevében, hogy nagyon szeretjük az állatokat. De ki nem? :) Többünknek van kutyája, de semmi más extrém állat. A turnézgatás mellett amúgy sem lehet felelősséggel háziállatot tartani sajnos.

- Van-e valami hobbytok?

Nekem egyértelműen a Wisdom. Amikor nem volt Wisdom egy pár évig, és úgy tűnt, hogy nem is lesz, akkor gondolkoztam egy másik zenekar összehozásán, kicsit más stílusban, de valahogy sosem sikerült olyan elánnal belevetnem magam, mint a Wisdom dolgaiba. Nekem ráadásul ez egy komplett munkahely, szóval semmi más hobbyra nincs időm jelenleg mellette, de nem is igazán hiányzik. Majd ha egyszer vége lesz ennek, akkor biztosan találok magamnak valamit, de egyelőre nem gondolkozom ezen. Balu amerikai focizik, elég nagy sikerrel, Gábor motorozgat, de neki is az ideje nagy részét leköti a Wisdom, Máténak a nők kergetése az igazi hobbyja. :)

- Mik a kedvenc filmetek, könyvetek? Végül, de nem utolsó sorban: Mit üzentek a rajongóknak a Rock Gyémántokon keresztül? Köszönöm a beszélgetést, találkozunk március 15.-én Budapesten a Club 202-ben!

Nem igazán szeretem az ilyen kedvenc kaja, film, színész és stb. kérdéseket, úgyhogy inkább kihagynám a választ. A közönségünknek pedig meg szeretném köszönni a sok támogatást, és hogy ilyen aktívan részt vesztek a zenekar életében! Irtó sokat jelent nekünk, de talán ezt érzitek is. És óriási köszönet, hogy ennyien eljöttetek a Keep Wiseman Alive bulinkra, hatalmas erőt adtatok a folytatáshoz. A nemzeti ünnepünkön találkozunk!

-Metalanyu-

http://www.wisdom.hu

 

 

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!