Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Május 30-án lesz a II. EU POWER METÁL FESZT a Barba Negrában. Ennek kapcsán kérdéseimre Szabó Gergely "Szög" válaszolt.


 

 

Hogyan született meg a fesztivál gondolata? Kik az eszmei szerzők?


Mindenekelőtt sok szeretettel köszöntelek Téged és az olvasókat!
Nos, a fesztivál eszmei szerzője én volnék. Bár több műfajt szeretek és művelek (számomra a „jó zene” stílusfüggetlen), de amiért élek-halok, az – a klasszikus- és filmzene mellett – a germán eredetű power metal. Ez az alapvetően gyors, dallamközpontú, pozitív kisugárzású műfaj úgy 16 éves koromban fogott meg igazán, amit a Helloween – Stratovarius – Rhapsody triumvirátusnak köszönhetek. Abban az időben heti szinten készítettem saját válogatás CD-imet, és azokra léggitároztam (avagy légszintiztem) a szobámban. :-) Az évek folyamán sokszor gondoltam rá, hogy de jó volna ezeket a himnuszokat élőben is eljátszani! Végül 2014 januárjában döntöttem úgy, hogy zenészbarátaimmal összehozok egy ilyen estet.

Mennyi időbe telt tető alá hozni?

Néhány hét leforgása alatt megvolt a fellépők névsora. Első ízben Boltsek Andreának (Accord Management) említettem a tervemet, aki akkoriban akusztikus zenekaromnak, az Unplugged Faces-nek szervezett bulikat. Kifejezetten jó ötletnek találta, és azt mondta, mindenképp csináljuk meg. Így az ő segítségével nekiláttam a megvalósításnak.

Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni?


Talán a próbaidőpontok egyeztetése volt az, ami nehézséget okozott. Gondolj bele: 20 meglehetősen elfoglalt és bohém zenészpéldányt összecsődíteni, valamint a több hetes próbafolyamatot úgy megszervezni, hogy az mindenki számára optimális legyen... hát nem kis feladat!:-)

A fellépőket és a dalokat milyen szempont szerint választottad ki? Esetleg a fellépők is hoztak dalokat?

A fellépők néhány kivétellel régi ismerőseim, ill. barátaim, akikkel már játszottam különböző bandákban, így tudtam, hogy kik érzik magukénak a stílust – a többség meg ugye alapból e műfajban tevékenykedik.
A dalokat hosszas mérlegelés után választottam ki. Először vagy 100 nótát írtam össze, és már ott gondjaim akadtak, hogy vajon miket hagyjak ki e mesterművek közül? Valahogy azért csak sikerült leszűkítenem a kört, és kialakítani a szinte végleges setlistet. Itt-ott még akadtak változások, legfőképp az énekesek hangszínéhez / hangmagasságához igazodva cseréltünk ki pár számot, de alapvetően mindenkinek bejöttek az általam választott szerzemények. Mondjuk még jó, hogy… Nem nagyon akadt más választásuk! :-)

A tavalyi volt az első ilyen koncert. Mik a tapasztalatok? Van-e, amit idén másképp csináltok majd?

Felejthetetlen élmény volt a dalokat eljátszani. Tudod, ez egy igazi örömzenélés. Úgy gondolom, hogy a zene erejével sikeresen létrejött az a fajta energiaáramlás a fellépők és a közönség közt, amitől mindannyian szárnyaltunk azon a bizonyos sárkányon, kezünkben a smaragdkardunkkal!:-)

A koncert után pedig szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzések fogadtak. A legtöbb kritika a hangzást érte – ezúttal viszont biztosra megyünk, és saját hangmérnökkel dolgozunk majd. Maga a hangverseny felépítésében hasonló lesz, mint a múltkori: a power metal himnuszok mellett intro-k, komolyzenei közjátékok és szólók fogják színesíteni a műsort. Ha már klasszikus zene: talán még annyit elárulhatok, hogy míg múlt évben a klasszicizmus került előtérbe, addig idén a romantika korába fogunk ellátogatni. Ja, és ami más lesz: több zenész, több dal, hosszabb setlist, nagyobb buli, jobb hangzás és überkirály látvány. Mi kell még?:-)

Ahogy azt említetted, a mostani lényegesen hosszabb lesz, még több fellépővel. Már olvashatjuk a fesztivál Facebook oldalán a fellépők névsorát. Idén kikkel bővült a csapat? Van, aki most nem vállalta?

Egy alkalom ugyebár nem elég arra, hogy az összes hazai zenész fellépjen, no meg ez a 20-22 fős létszám se kevés, sőt: sok! Úgyhogy akadt néhány csere: a csapathoz csatlakozott Jósa Tamás „Yosha” (Invader, Divided – ének), Scholtz Attila „Atka” (Cry Free – ének), Nagy Máté (Omen, Crystal Tears – gitár), Tyukász Botond (Tűzmadár – gitár), Bagó Dániel „Bagesz” (Flood In The Desert – gitár), Purnhauser Pál (Divided – basszusgitár) és Paróczi Krisztián (Avatar – dobok). A megkérdezettek 16,7 %-a pedig nem vállalta, azaz négyen nem érnek rá, de legközelebb természetesen számítok rájuk és hangszerükre egyaránt.

Tavaly hiányoltuk a hazai dalokat – elvégre mi is Európához tartozunk, és igazán remek zenészeink vannak. Idén terveztetek-e ilyet?

A színtiszta igazság az, hogy sajnos kevés a minőségi power metal banda Magyarországon. Az ebben a stílusban mozgó hazai csapatokat elég sűrűn láthatjuk itthon, zenészeik jó része pedig a fellépők közt szerepel. Szóval nem terveztünk ilyesmit.

Bemelegítésképp a Symphonium zenekar ad koncertet. Miért pont rájuk esett a választás?

Papp Béláékat több éve ismerem, és kedvelem a zenéjüket. Illetve ezúttal mindenképp szerettem volna egy „előzenekart”, akik lehetőleg neoklasszikus power metalt játszanak, és tudtommal ők a műfaj egyetlen, jelenleg is működő képviselői hazánkban. Mindenkinek ajánlom őket!

A színpadkép tavaly is tetszetős volt. Ez kiknek köszönhető? Idén is ők segítenek ebben?

A dalokhoz tartozó lemezborítók megjelenítését kifejezetten fontosnak tartottam, melynek megvalósításában Schroti és Bálint segítettek. A fénytechnikát és az emelvényeket a helyszíni csapatnak köszönhettük. Ami biztos: idén még látványosabb lesz a színpadkép, több elemmel, valamint vetítés is várható. Ezúttal többen ügyködünk a dolgokon. :-)

A fesztivál egyetlen egy koncertnek indult, vagy már akkor gondolkodtál a folytatáson?

Bár kíváncsi voltam az első rész visszajelzéseire, azonban már a dalok kiválasztása közben tudtam: ebből bizony koncertsorozat lesz. És hogy hány részből áll majd? Az a jövő zenéje!

Tervezed-e már a harmadikat? Ha igen, gondoltál-e egy-egy élő "legenda" meghívására?

Persze, tervben van, ellenben jelenleg csak a soron következőre koncentrálok. Arra viszont nagyon. Egy (vagy több) élő legenda meghívása is szóba került, azonban egyelőre nem rendelkezünk megfelelő anyagi háttérrel egy vérbeli power metal-ikon finanszírozásához. Talán legközelebb...

Biztos vagyok benne, hogy az idei koncert is nagy durranás lesz, remek dalok, nagyszerű előadók garantálják a sikert.
Mindenkit várunk, egy igazi, zúzós metál bulira!


-Metálanyu-EU Power Metal Festival @ Barba Negra Music Club - 2015/05/30
3 órás hangverseny 2 felvonásban + Symphonium! A legnagyobb melodikus power metal himnuszok a stílus leghitelesebb hazai képviselői által előadva!
Az online jegyértékesítés megkezdődött!

A BARBA NEGRA MUSIC CLUB rendszerében:http://musicclub.barbanegra.hu/eu_power_metal_festival_20150530
A Ticketportal Hungary rendszerében:http://www.ticketportal.hu/event.aspx?id=46455
A Broadway Jegyiroda rendszerében:http://broadway.jegy.hu/arrivalorder.php?eid=295042&aid=3439&vid=96
Jegyárak:- elővételben: 1600 Ft- helyszínen: 2000 Ft

Az est fellépői (képpel + leírással itt: http://on.fb.me/1DsHHZ3):

Szabó Gergely "Szög" - billentyűk (Dalriada, Mandara)

Nagy Gábor "NG" - ének (Wisdom)

Schrott Péter "Schroti" - ének (Tűzmadár)

Jósa Tamás "Yosha" - ének (Invader, Divided)

Pető Tamás "Hellfire Tomi" - ének (Twister)

Izbéki Bálint - ének (Rubicon)

Scholtz Attila "Atka" - ének (Cry Free)

Kovács Gábor "Gabesz" - gitár (Wisdom)

Nagy Máté - gitár (Omen, Crystal Tears)

Tyukász Botond - gitár (Tűzmadár)

Horváth Imre - gitár (Rubicon)

Szávai Gergő "Gery" - gitár (Twister, Noa Rock)

Szadló Tamás "Laiho" - gitár (Flood In The Desert)

Bagó Dániel "Bagesz" - gitár (Flood In The Desert)

Hangódi Csaba "Hangó" - gitár (Mandara)

Kovács Geri - gitár (Chrome)

Singh-Bahadur Áron - gitár

Puskás Máté "Pusi" - basszusgitár (Twister, Rubicon)

Purnhauser Pál "Paul" - basszusgitár (Divided)

Deák Balázs - dobok (Mandara)

Paróczi Krisztián - dobok (Avatar)

EU Power Metal Festival facebook oldal: https://www.facebook.com/eupowermetalfestival

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!