Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Erre szokták mondani, hogy tábortűzhöz való zene. A Mayflower esetében azért szalonnasütés melletti hangulatos danolászásnál többről van szó, vannak itt magvas gondolatok bőven!
Gál Dávid és Dénes Ádám gitárosok mutatták be a csapatot.


Hogy jött az ötlet, hogy unplugged zenekart alakítotok?

Pete: Az igazat megvallva, eredetileg nem is unplugged zenekarnak indultunk. A Mayflower alapvetően egy stoner/southern vonalat célzott meg a nagyok (Down, Black Label, COC, Trouble, stb) útján haladva. Ezt a felállást egyetlen túlzottan sikeresnek nem mondható buli koronázta meg 2008 szeptemberében. Nem sokkal ezután a dobosunk kiszállt (személyes problémák miatt), így maradtunk hárman alapítók és régi jó cimborák, nevezetesen: Gál Dávid "Dóka" (gitár),Nagy Dávid "Jay" (gitár/basszgitár/ének), és Dénes Ádám "Pete" (gitár/ének) Egy ideig még próbálkoztunk egy megfelelő dobos felkutatásával, de erre nem került végülis sor, ugyanis jött az ötlet hogy "amíg dobost keresünk addig se tétlenkedjünk", így megcsináltuk ezt az unplugged formációt. Első körben ez csak egy próbálkozás volt a részünkről, de aztán látva hogy mennyire jó a hangulata a muzsikának, és hogy mennyire bejön a közönségnek is, úgy döntöttünk maradunk ennél a verziónál. Nemrégiben kiegészültünk egy tehetséges djembés sráccal, Szécsényi Marcival, akinek az érkezésével új dimenziók nyíltak meg előttünk a hangzás tekintetében.

A dalokat hallgatva beugranak a Led Zeppelin, a Rolling Stones finomabb dolgai, sőt 1-2 helyen még Balázs Fecó is, de vannak modernebb, stoneresebb témák is. Hogy jön létre nálatok egy dal, ki mit tesz bele?

Dóka: Na például Balázs Fecóhoz még nem hasonlítottak minket zeneileg, ez tetszik. Egyébként jól érzed, mi mind a régi rock klasszikusokon nőttünk fel: Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Black Sabbath, Deep Purple, Rolling Stones, Motörhead, majd jött második hullám és a stoner zene: Pantera, Alice inChains, Black Label Society, Ozzy, Kyuss, Corrosion Of Conformity, Down, Spiritual Beggars stb. Ezeket szeretjük, a bluest és a magyar rockzenét: Hobó, Bill, P.Mobil, Piramis. Zenét pedig - ellentétben a többi zenekarral - nem közösen szerezzük. A Keep it Slow, csak a Jay munkája, ahogy a magyar dalok általában az enyémek. Persze beleszólása mindenkinek van, sőt a jó ötleteket bele is tesszük egy-egy számba, de nekünk ez a "jammelgetünk és majd lesz belőle valami" dolog nem nagyon ment soha.

Hány bulitok volt eddig? Koncerteken mennyire vevő a közönség a zenétekre?

Pete: Eddig kb. 10 bulit tudhatunk magunk mögött (2009 nyara óta), és a visszajelzésekből szerencsére az derül ki, hogy tetszik az embereknek ez a stílusú zene. Talán a zenén felül a koncertek hangulata is az, ami megfogja a közönséget, mivel nálunk nem létezik ez a szokásos szigorú, "betanultam és eljátszom" típusú buli. Jó hangulat, poénkodások, sok improvizáció jellemzi a koncertjeinket, ami persze nem megy a zene rovására. Ez nyilván közönségfüggő is, de általában veszik a poénokat. Nekünk fontos ez a szabadabb felfogású zenélés, mert ez hozzátartozik a világszemléletünkhöz, a személyiségünkhöz, ezek vagyunk mi.

5 dalt lehet meghallgatni az oldalatokon, hol vettétek fel őket?

Dóka: Pete házistúdiójában vettük fel őket, ahogy általában mindent, ami Mayflower. Nagyon költséghatékony és a lehetőségekhez képest remekül szól.

Van egy angol nyelvű dal is, a Keep it slow. Ez hogy született meg?

Pete: Ez a dal Jay szerzeménye, mind zeneileg, mind szövegileg. Nekem személy szerint az egyik kedvencem, olyan jó hangulata van. Eredetileg ez a dal is "zúzda" verzióban íródott meg, aztán később alakítottuk unplugged formátumra. A szöveg leginkább arról szól, hogy tegyük néha félre a hétköznapok nyűgét és bosszúságait, és próbáljunk kicsit lazítani. Kicsit vulgárisabban kifejezve: Szarjunk bele az egészbe!

A szövegek néhol a természetbe visszavonuló, békére vágyó hippimozgalmat juttatják eszembe. Budapesti bandaként mennyire vagytok kibékülve a nagyvárosi léttel?

Dóka: Küzdök ellene, elvagyok vele. Nem nagyon szeretnék okoskodni, de a város nem igazán az ember igazi természetéhez alkalmazkodik. A közös nyereség reményben elvagyunk egymás mellett, semmi több. Én laktam vidéken, Szabadszálláson konkrétan. Ég és föld, ahogy az emberek ott és mondjuk Budapesten viselkednek. Vidéken senki nem rohan, mindenki több fokkal nyugodtabb, barátságosabb, lehet, hogy ez csak Szabadszállásra igaz, vagy igazából Csodaországban jártam, nem tudom. Ugyanakkor el sem ítélem a fővárosiakat, meg alapjáraton a nagyvárosi embereket, egyszerűen ekkora szar a rendszer. Ha Te nem rohansz, nem hajtasz, majd más rohan és hajt helyetted. Le vagy szarva.

Milyen élmény ihlette a "Kokainoroszlán" elleni küzdelemről szóló dalt?

Dóka: Pontosan ez ihlette, hogy küzdesz a várossal, de mivel itt élsz, valamennyire el is fogadod, de úgyis kicsinál a végén. Rászoksz a piára, drogra a stressz miatt... először csak bulikban jól érzed magad, majd a meló után benyomsz egy sört, azután reggel-este és a végére már nem létezel nélküle.

A Meghalt itt a Földön c. dal a pénzközpontú gondolkodással való szembenállást feszegeti.
Hogy látjátok, mit tehet egy rockzenész ezen a téren a személyes példamutatáson kívül?

Pete: Jó a kérdés... A dolog természetéből fakadóan igen nehéz mit kezdeni ezzel, ugyanis ahogy mondani szokták az egész a velejéig romlott. Viszont kritizálni nagyon könnyű (persze ugye azzal kezdődik minden), alternatívákat felállítani már annyira nem. Mi valami kiutakat keresünk ebből a mocsokból (ahelyett hogy csak ostorozzuk a rendszert, amit előttünk már olyan sokan csináltak),
és megpróbálunk rámutatni, hogy a boldogsághoz nem kell feltétlenül olyan sok minden. Nos, rockzenészként meglehetősen limitált eszköztár áll rendelkezésedre, amivel az emberekhez férkőzhetsz, ez nevezetesen a zene és a dalszöveg. A zene egy jóval áttételesebb kifejezési forma, ami adott esetben hordoz magában különböző jelentéseket, de többnyire mint a szöveg kísérője van jelen. Ebből adódóan marad a dalszöveg, mint eszköz. Sajnos a mai zenei "piacon" (utálom ezt a szót használni) hihetetlen mennyiségű gagyi áraszt el. Még ha a zenét nem is nézzük (az egy külön téma lenne) a szövegek katasztrofálisan semmitmondóak, klisések, banálisak, ostobák.
Mi megtiszteljük a hallgatót az olyan dalszöveggel, aminek értelme is van, és olyan problémákat feszeget, ami mindenkit érint, nem csak itt Magyarországon, hanem az egész Földön. Azon a szinten ahol jelenleg állunk, és amit úgy hívnak hogy underground, ennél többet nem tehet egy zenész (véleményem szerint).

Merre fogtok koncertezni mostanában és mi lesz a következő lépés a zenekar életében?

Pete: Legközelebb jan. 27-én lehet találkozni a zenekarral a Kolibri kávézóban, egy újabb remélhetőleg jó hangulatú buli lesz. A tervek között szerepel egy, a mostani demónál némiképp jobb minőségű lemez felvétele, és természetesen koncertezés minden mennyiségben.

http://www.myspace.com/mayflowertunes
http://www.mayflower.rulz.hu

- TZ -

[2010. január]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!