Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Nemsokára itt van az új Nevergreen-lemez, a beharangozó dal alapján igen izgalmasnak ígérkezik. A legsúlyosabb magyar goth/doom metal banda billentyűse, Matláry Miklós mesélt az Új Birodalomról.

Mielőtt rátérnénk a lemezre, mesélj arról, hogy sikerültek az idei bulik?

Az idei fesztiválokon, koncerteken sajnos eléggé nyomát hagyta a gazdasági válság, ami azzal járt, hogy értelemszerűen a népszerűbb, közérthetőbb és így igénytelenebb zenét játszó zenekarok maradtak bent a fesztiválok kereteiben. Ez hátrányosan hatott "én global" a hard rock-metal műfajra. Ezen a műfajon belül még csak a legismertebb zenekarok jutottak nagyobb számú fesztiválhoz, a többinek kevesebb jutott a költségvetés csökkentése miatt. Ennek ellenére volt pár jelentős fesztivál, ahová mi még bekerültünk, mint pl. a Sziget, Hammer sátor, ha a hajnali órákban is és a legnagyobb vajdasági magyar fesztivál, a Zentai Nyári Játékok, amelynek napi tízezer felett volt a látogatottsága. Ennek a fesztiválnak a segédszervezője voltam, sok különböző magyar zkr-t meghívtunk, különböző műfajokból, így a nehéz fém műfajból is, pl. Ossiant, Pokolgépet, Depressziót, Aurórát, Tűzmadarat, Dalriada-t, Burn my Eyest, stb. Az idei zentai koncert nagyon jól sikerült, annyira, hogy a főszervezők a következő fesztiválra már külföldi nagyzenekarokban is gondolkodnak, amiben én tudok és fogok is segíteni.

"A szerelmed vágya vér" című dalt ízelítőként feltettétek youtube-ra. Igen energikus dal, nagyon modern effektekkel, hányan nézték meg és mik a reakciók?

A "Szerelmed vágya vér" egy ős-Nevergreen feldolgozás, amit eredetileg a szabadkai Aragon zenekarnak írtam 85-ben. Azóta két kiadásban is megjelent már : a NG Game Over debütáló lemezén és az Ámokon. Ez a mostani a végső változata. Előszeretettel turbózzuk fel, modernizáljuk a régi nagy NG slágereket, lesz még ilyen. Ez a dal hivatott megmutatni, hogy milyen Nevergreent-t várhat a közönség a 2010 utáni évekre : rendkivül energikus, dallamos, de modern gothic-sympho metalt, a klasszikusnal tempósabb, de mégis a klasszikus stílus jegyeit hordozó dalokat, most már valóban világszínvonalú hangzással. A youtube-ra mint az új CD beharangozását tettük fel a Szerelmed vágya vért, a vampire-dalt : egyelőre nem tudjuk hogy fogadták, de az  "Új Birodalom", a címadó dal az új cédéről a Hammer lemezelőzetes - CD melléklet közönségszavazásán az első helyen végzett, Ripper Owens előtt. Ez talán jelent valamit.

A legutóbbi interjúban elmondtad, hogy Bobbal hasonló hatású dalokat írtatok és hogy lesz néhány újítás. Mennyi idő alatt készültek el a dalok, a stúdiózást is beleértve?

A dalokat relative gyorsan megírtuk, hasonló gyökerekből táplálkoztunk mindketten, de az eredmény mégis némileg más lett, ami csak még jobbá, színesebbé tette "minden idők legjobb" NG cédéjét és megkockáztatom, az egyik legjobb CD-t világviszonylatban ebben a stílusban - az Új Birodalmat. Ez megint szerényre sikerült, viszont meg lehet hallgatni, pro és contra véleményeket nyilvánítani. Az új CD hangzásilag is világszínvonalú, már az "Erős, mint a Halál" is jól szólt, de most az igazi. A stúdiómunka a zentai Chainroom és a szabadkai Kessler stúdiókban folyt, Mijic Nikola hangmérnök közreműködésével, ennek köszönhető a brutális és minőségi hangzás. Ajánlom minden magyar zkr-nak, árban is kedvező. Viszont különböző okokból - volt egy kézfejtörésem is, túl nagyot ütöttem - a stúdiómunka úgy elhúzódott, hogy azalatt már megírtuk a következő cédé anyagát is.

Mi az Új Birodalom koncepciója? Valamilyen történelmi témájú sztori vagy inkább filozófiai fejtegetés a világrendekről?

Az Új Birodalom vissza és előretekintés az európai történelmi folyamatokra. Globál és magyar, kicsit monarchiás, kicsit uniós fémjelzéssel. Van benne filozófiai fejtegetés is a világrendekről, mivel ezek összefonódva alakították a világtörténelmet. A nyilvános és titkos hatalmi harcok, titkos szervezetek mementója. Jelképe annak, ami valamikor valahol titokban megvolt és talán megvan és aminek egyszer lennie kellene. Égi birodalom, amely ha nincs meg a Földön, megvan a lelkekben.

Szó volt egy szokatlan feldolgozásról egy nagyon népszerű énekesnőtől. Elárulod, hogy milyen dalt választotattok és miért?

A NG mindig előszeretettel dolgozott fel popdalokat és komolyzenei tételeket, power doom stilusba ültetve át ezeket. Ilyenek voltak a Children of the Revolution - T.Rex, O, Fortuna - Carl Orff, Here comes the Rain again - Eurythmics, Strangelove - DM,Wonderful life - Black és most itt van a Frozen, Madonnától. Szerintem ez sikerült eddig a legjobban, extrém súlyos hangszereléssel, már majdnem death-doom énekkel és operaénekesnői áriával. Van valami kihívó abban, hogy a világ egyik legnépszerűbb ultrakommersz popdivájának dalát ültettük át metalba. Ennek van politikai-ideológiai üzenete is. De Britney is megkapta a magáét.

A korábbi albumok vokalistája, a (most már) megasztáros Bencsik Tamara énekel a lemezen?

Bencsik Tamara kellett volna énekeljen az új cd-n, a Frozent énekelte volna föl Macurával. Ez most több tényező miatt nem jöhetett össze. Tamara helyett a női vokálokat, amelyek operaária-szerűek, Simon Valentina énekesnő énekelte fel, aki az Erős, mint a Halál c. lemezen is énekelt. Az operaszerű ének éppen ebben a dalban jut leginkább kifejezésre. Egyébként a Frozen c. dalra készül az Új Birodalom cd egyik klipje is.

Mikor lehet legközelebb látni a Nevergreent élőben?

A következő élő koncert január 16-án a lemezbemutató koncertünk lesz a budai Wigwamban, utána február 13-án Pécsen lépünk fel, az Ifiház metalfesztiválján.

www.nevergreen.hu

- TZ -


[2009. december]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!