Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Szeptember elején jelent meg az Ossian együttes új nagylemeze, Egyszer az életben címmel. Ebből az alkalomból Paksi Endrével, a csapat énekesével beszélgettem.

Az Ossian zenekar akárhogy is nézzük Magyarország vezető heavy metal zenekara. Mi a titka annak szerinted, hogy a minden évben megjelenő új Ossian lemezek sikeresek, és a koncertek nézőszámát tekintve is az Ossian koncerteken vannak a legtöbben? Ráadásul a "médiának" nevezett helyeken se nagyon - vagy egyáltalán nem látható a zenekar...

Az Ossian közönségét rendkívül elkötelezett és tisztán látó emberek alkotják. Nemcsak, hogy fontos számukra a csapat létezése és a munkáink, de sokan segítenek nekünk azzal, hogy a saját köreikben terjesztik a zenénket, megismertetik másokkal is.

Gondoltad volna ezt valamikor, amikor megalakult az Ossian?

Bevallom őszintén, hogy nem, ilyesmiben az ember csak reménykedni szokott, amikor alkot valamit.

Miért lehet az, hogy más koncerteken sokszor alig van ember, holott az "átkosban" minden rock koncert egy egy ünnep volt?

Én úgy látom, hogy azokon a zenekarokon, akik meg tudják szólítani az embereket - legyen az új generációs, vagy régivágású banda - mindig van közönség.


Gondolom sokan kíváncsiak arra, hogy miként lehetséges az, hogy ennyi idő után is össze tudod tartani az Ossian "legénységét", és képesek vagytok a megújulásra, és nem a múlt sikereiből éltek, mint egy-két zenekar...

Valóban, Rubcsics Ricsivel és Hornyák Petivel 12, Wéber Attussal több, mint 10 és Erdélyi Krisztiánnal is 9-ik éve zenélünk együtt, tehát itt mindenki hosszabb ideje van a csapatban, mint bárki más előtte. Erről (is) hajlamosak "megfeledkezni" egyesek. A kérdésedre válaszolva: miért ne volna lehetséges? Vannak kint olyan bandák, amelyek 40 éve nyomják változatlan felállásban, ez főleg az emberi tényezők kérdése és ha ráadásul zeneileg is egy hullámhosszra kerülsz a többiekkel, nem lehet probléma.

A Metal Hammeron kivül melyik sajtóban lehet még találkozni az Ossiannal?

Például Nálatok...haha! Szerencsére "Jericho falai" sosem tudnak tökéletesen bezárulni... Az írott sajtó ugyan nem nagyon foglalkozik velünk, de a Szent Korona Rádió például játsza a dalainkat és a honlapjukon is rendszeres vendégek vagyunk, hírek és interjúk formájában, a Pelikán Rádió-ban dolgozik a Rockzene iránt végtelenül elkötelezett Répássy "Répa" Gábor, aki saját műsorában, a Rocklexikon-ban tesz meg mindent a magyar rockzenéért és ezen belül az Ossian-ért. Sajnos a műsora csak hétfőnként késő este, 10 órától fogható. Erről van egy történetem: Répát felkérték, hogy helyettesítsen a rádióban egy szombat délutáni műsorban. Ő ezt elvállalta és elkezdett a saját ízlése szerinti zenéket leadni, többek között minket is. Másnap súlyos letolást kapott a vezetőségtől, mert ez "nem fér bele a rádió kialakított arculatába".Répa hiába mondta, hogy rengeteg pozitív visszajelzés, betelefonálás érkezett, a válasz ez volt: "az csak néhány idióta"... vagy említhetném az egyik neves kereskedelmi rádiót, ahol a műsorvezető saját elmondása szerint rendszeresen kérnek a kívánságműsoraikban Ossiant és ő kénytelen azt válaszolni: "az nincs, kérjetek mást"... no comment...

Maradt e az a dalírás "technika", miszerint nagyrészben Te írod a dalok nagy részét?


A szövegeket változatlanul én írom, de a jelenlegi csapatban hárman alkotunk zenét: Ricsi, Attus és én. Egyébként tavaly és idén Krisztián is hozott egy-egy jó zenei alapötletet, amit közösen fejeztünk be. Maga a dalszerzés úgy működik, hogy mindenki kidolgozza az elképzeléseit otthon és rögzíti a saját házi stúdiójában, ezután elküldjük egymásnak. Miután csiszolgattunk a témákon, a próbateremben nyerik el a végleges változatot. A stúdióban így már keveset változtatunk, legfeljebb Küronya Mikinek vannak még meglátásai, amik jobbá teszik a dalokat.

Könnyen születnek az új dalok? Csak azért kérdezem, mert a legtöbb zenekar azért sem ad ki új lemezt évente, mert idő kell a dalíráshoz.

Mivel többen vagyunk zeneszerzők, ez lényegesen megkönnyíti a dolgot. Tavaly a Küldetés lemeznél én voltam a kreatívabb és Attus, idén Ricsi hozta a jobbnál-jobb témákat. Valahogy mindig tudjuk inspirálni egymást és ez nagyon jó dolog.

Ennyi idő után, mióta színpadon vagy, látsz e változást, fejlődést a hazai koncertek (technika, helyszínek) terén? Illetve mennyire használjátok ki az új technikai elemeket?

Sajnos a klub-élet terén - tisztelet a kivételnek - nem sok változást tapasztalok, pedig a tulajdonosok rájöhetnének arra, hogy a technikai befektetés hosszabb távon megtérül(ne) Az emberek szeretik kultúrált körülmények között megnézni a kedvenceiket, nem három lámpa és porszívó-hangzás mellett. Ezért is van, hogy nagyon kevés ilyen jellegű felkérést vállalunk el. Sokat koncertezünk, de játszhatnánk ennél jóval többet is, de igyekszünk csak olyan helyeken fellépni, ahol megvannak a megfelelő technikai feltételek.

Idén is lesz Budapesten az évente menetrendszerűen megrendező Ossianosok Nemzetközi Találkozója. Mivel készültök erre a jeles alkalomra?

Előző kérdésedre itt folytatnám a választ, igyekszünk lépést tartani a fejlődéssel, új világítás és piro-effektek bevonásával. Most kezdünk próbálni és kiválasztani a repertoárt: az új dalok mellett senkinek nem lesz hiányérzete a régi kedvencek tekintetében sem. Egy hosszú, látványos, pörgős bulira számítson mindenki, az év legnagyobb Ossian koncertjére!!!

Nemzetközi... lehet e tudni, hogy mennyien érkeznek erre az az alkalomra az elcsatolt területekről?

Pontos statisztikám nincsen, de tudom, hogy sokan jönnek onnan is.

Miért van az, hogy az a zenekar, aki játszik az elcsatolt területeken, az mindig azt mondja, hogy hatalmas szeretet fogadja őket? Nekem még nem volt szerencsém részt venni egy ilyen koncerten. Mennyiben más egy ilyen koncert?

Talán a magyarság-tudat, az összetartozás érzése egy fokkal erősebb ilyenkor.

Rajongókkal tartjátok a kapcsolatot?

Ha bárki megkeres minket, szívesen állunk a rendelkezésére. Ez a zenekar a közönségnek köszönheti a létezését.

Korábbi interjúkban olvasom, hogy kb 7ezer cd-d van, és a kedvenceid közt mindig egy-egy régebbi zenekart mondasz. Nem figyeled a mai zenekarokat? Kiváncsi lennék egy-egy mai magyar, és külföldi kedvencedre! A magyar azért lenne fontos, mert ezzel elismerően hatnál az adott csapatra, és nekik is jólesne, ha kiemelnéd őket.

Sok új zeném is van, de az interjúkban általában a "leg"-eket kérdezik tőlem és tény, hogy igazán nagy hatást főleg a klasszikusok gyakoroltak rám. Ha mindenáron említenem kell egy újabb nyugati bandát, mostanában az Evergrey tetszik. Magyar csapatokról sohasem mondok nyilvánosan sem pozitív, sem negatív véleményt, nálam ez elvi kérdés.

Nekem ugyan még nincs ennyi cd-m, de ez a kevés is helyet foglal, és gondot okoz az elhelyetése, haha! Hogy tudod őket tárolni, ne adj' Isten rendszerezni?

Ebből a szempontból tragikus a helyzet... A rendszerezés nagyjából megvan, de óriási halmok képződtek az évek folyamán és nagyon komoly bányászati szaktudás kell, ha egy-egy cd-hegy aljáról szeretnék valamit meghallgatni...

Évekkel ezelőtt jelentek meg könyveid Paul Trent néven. Már máskor is kérdeztem, de azóta van e fejlemény, hogy esetleg újra kiadnák őket? Én pl több helyen kerestem, de nem lehet kapni...

A Hammer gondolkozik könyvkiadásról is, alapszinten már tárgyaltunk a régi könyveim újrakiadásáról, valamint van egy eddig kiadatlan regényem is, szóval bármi lehetséges.


Tényleg kiadó... mennyire vagy elégedett a Hammer kiadóval?

Abszolút. A sok okoskodó elismerhetné, hogy ha 11 évvel ezelőtt a Hammer nem jön létre, mára a Magyar Rockzene gyakorlatilag nem létezne, vagy ezerszer rosszabb helyzetben lenne, ezt én így látom. Ha csak a nyugati példákat nézzük, ott is a független kiadók éltetik a műfajt, a multik itthon is "gondoskodtak" volna arról, hogy minden és mindenki kiradírozódjon, akik nem férnek bele a körökbe. Rosszabb volna, mint az előző rendszerben, ahol szintén totális szellemi diktatúra volt, de ezt mára erősíti a "liberális" kereskedelmi médiák agymosó tevékenysége, ahol mindent megtesznek azért, hogy a hagyományos értékrendeket - Hazaszeretet, Család, Tudás - lejárassák. Helyettük van a "liberális nemzetköziség", a "másság elfogadása" és a "celeb-sztárok"...mindez az igazán fiatalok körében igazán veszélyes, ők a legbefolyásolhatóbbak.

Jó-e az, hogy évente ennyi lemez megjelenik? Olyan értelmben kérdezem, hogy a rajongók pénztárcája véges... pláne a mai helyzetben...

Én a demokrácia híve vagyok, mindenki kapjon esélyt és lehetőséget.

Jó-e az, hogy manapság bárki, aki zenekart alapít, akár azonnal fellépéshez juthat?

Ugyanezt mondhatom erre is.

Kicsit magánjellegű kérdés, ha nem akarsz, nem válaszolsz rá: hogy telik egy olyan napod, amikor nincs koncert, lemezfelvétel?

Szeretem a békét és a nyugalmat és ezzel a kedvesem is - akivel 20 éve vagyok együtt - így van. Ritkán mozdulunk ki, turnék alatt utazok eleget... Rengeteg zenét hallgatok, olvasgatok-tévézek, összejárunk a családdal és néhány ismerős házaspárral, semmi extra...

A lemez utolsó dala: "Holnaptól minden más" ... szerinted minden más lesz "holnaptól? Jó értelemben... Mi kellene ahhoz, hogy ebben az országban végre rend legyen?

"Mindössze" annyi kellene, hogy a dolgokat tisztán átlátó emberek számszerű többségbe kerüljenek. Mára egyre többen vannak, de még messze nem elegen. Én azért optimista vagyok és megteszek az ügyben mindent, amit lehet...

www.ossian.hu
http://www.myspace.com/ossianofficial

-Rob-

[2009. október]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!