Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A kecskeméti NFCS zenekar a Rockváltó másik "első" zenekara. Andi kérdéseire a zenekarvezető, főnök: Ákos válaszolt! Hogy ki következő csapat, kiderül az interjú végén!

Szia Ákos! Az első kérdésem szerintem egyértelmű:-) Mit takar az NFCS?

Nos, ha a kérdés egyértelmű, akkor legyen a válasz is az: az NFCS elsősorban egy metal zenét játszó zenekart takar.

De gondolom, a kérdés inkább a zenekar nevére vonatkozik. Igazából pontosan mi sem tudjuk a jelentését... Volt már sok ötlet, pl. jelentheti azt, hogy Nagyon Frankó Csávók, esetleg azt, hogy Ne Féljetek Csajok, bár nekem az összes közül legjobban a NeFelejCs tetszett. Igazából nincs is különösebb jelentősége a névnek, csak kell egy elnevezés, amiről tudják, hogy az minket hármunkat és az általunk játszott zenét takarja.

A zenekar elég fiatal, és nehezen, többszöri tagcserékkel állt össze. Most úgy érzed, hogy ez az a felállás amiben meg tudod valósítani az elképzeléseidet?

Gitáros poszton volt néhány változás az elmúlt egy évben, de Korb Tomci személyében végre olyan tag érkezett a csapatba, akinek végre van saját koncepciója a dalokról és ezeket az elképzeléseket bele is tudja vinni a számokba. A nóták vázát, a riffeket eddig valóban én írtam, de akkor is úgy gondoltam, hogy a dalírás nem feltétlenül egy ember feladata. Ahhoz, hogy igazán jól szólaljon meg egy dal, a többiek ötleteire is szükség van. Baranyai Sanci (a dobos) eddig is így dolgozott a dalokon, sajnos a korábbi gitárosok viszont csak gépiesen lejátszották, amit mutattam nekik, túl sok ötlet, egyéniség nem volt a játékukban. Az NFCS-ben nem feltétlenül csak az én elképzelésinek kell megvalósulniuk, mindenki szabad kezet kap és nyugodtan pakolhatja be az ötleteit. A próbák során aztán úgyis letisztulnak a dolgok, kiderül, hogy mi jó és mi nem. A kérdésre válaszolva tehát: igen, most tényleg egy igazán alkotó közösség vagyunk így hármasban és ez így is van jól.

A Harlot zenekartól már kaptatok vendégzenekari lehetőséget. Minden kezdő zenekar álma egy ismertebb csapat előtt fellépni. Mennyire tudtatok/tudtok ebből profitálni?

Minden egyes fellépésből lehet profitálni, és itt most még véletlenül sem anyagi, pénzben kifejezhető dolgokra kell gondolni. Vannak olyan dolgok, amiben csak "élesben", koncerten lehet rutint szerezni, próbáljon is együtt akármennyit egy banda. A Harlotot gyakorlatilag pályájuk kezdete óta ismerem és személyesen is elég jó viszonyban vagyunk, így számomra igen megtisztelő volt, hogy a 15. jubileumi koncertjükön vendégzenekarként játszhattunk. Mi ugyan alapvetően más stílusú rockot nyomunk, mint ők, de az alap ugyanaz: kiállunk a színpadra és játsszuk, amit szeretünk. Minden más csak mellékes.

Lesz-e erre a jövőben is lehetőség?

Ez egy jó kérdés. Lehetőségek mindig vannak, csak meg kell találni őket. Maradjunk annyiban, hogy mi keressük...

Idén nyáron, több fesztiválon is felléptetek? Milyen volt a visszajelzés? Sikerült magatokat megszerettetni a közönséggel?

A fesztiváloknak vannak előnyei és hátrányai, előnye, hogy egy-egy alkalommal sok zenekar lehet megnézni egyszerre, hátránya pedig, hogy kötött és viszonylag szűkös a műsoridő. Mi ráadásul a nehezebb utat választottuk, mert a bulikon főleg saját szerzeményeket játszunk, amit a közönség még nem feltétlenül ismer, így talán kicsit nehezebb is megmozdítani őket. Voltak pozitív és negatív élményeink is. Nem túl jó dolog délután négykor tűző napsütésben három embernek játszani egy középen lyukas színpadon, de még ilyenkor is szerzünk olyan tapasztalatokat, amellyel a következő bulit még jobbá tehetik. A pozitív élmények közül mindenképp kiemelném a kunszentmártoni Rocktáboros fellépésünket, mert itt végre normális időben, kiváló hangosítással játszhattunk, ráadásul közönség is volt szép számmal, akik már az első hangoknál beindultak és az ő lelkesedésük egyből átragadt ránk is. Összességében azt lehet mondani, hogy aki meghallgatott bennünket, azoknak általában tetszett a produkciónk.

Sok felhívás lát napvilágot mostanság tehetségkutatókról. Tervezitek az ezeken való részvételt?

Nem. Elég régóta zenélek, régebben játszottam jó pár tehetségkutatón is és nagyjából tudom, hogy működnek. Magyarországon jelenleg nagyon kevés olyan tehetségkutató van, ami tényleg az, amit a neve is sugall. Vagy az van, hogy ezeket a versenyeket "valakinek a valakije" nyeri, vagy az, hogy olyan csapat győz, amelyik az éppen futó trendet követi. A mi zenénk pedig egyáltalán nem trendi. A Megasztár típusú pénzgyárakról pedig inkább szó se essék. Ha egy zenekar valóban tehetséges, jó zenét játszik, és persze van elég kitartása, akkor tehetségkutató nélkül is elérheti a céljait.

Milyen fellépési lehetőségeitek vannak?

Sajnos sokkal kevesebbet koncertezünk, mint amennyit szeretnénk, ennek elsődleges oka a tagcserékben keresendő, hiszen minden új gitárosunkkal előbb be kellett tanulni a műsort, hogy a produkció színpadképes legyen. Remélem, ez az állapot hamarosan változni fog és minél több helyen tudunk majd élőben is bemutatkozni.

Mikorra várható az első demo CD? Esetleg lemez? Látjátok-e egyáltalán értelmét lemezkiadásnak most, mikor mindenki letölt?

Megint csak a tagcserék... Egy éve tervezem, hogy a meglévő nótáinkat felvesszük, de az élet mindig közbeszólt. Tavasszal a próbahelyen rögzítettünk ugyan egy demót, de ez nem az igazi, mert gitáros híján akkor én játszottam fel a gitártémákat is, sőt én is szólóztam. Nem mondom, hogy hallgathatatlan, mert ahhoz képest, hogy nulla forintból hoztuk ki, annyira nem vészes, de mégsem stúdióhangzás. Ráadásul pont azok a finomságok hiányoznak belőle, amit Tomci barátunk belepakolt és igazán jók lettek tőlük a dalok. Szóval ez a demónk demója, aki kíváncsi rá, az akár le is töltheti a honlapunkról.

Ha egyszer tényleg elkészül a demó, netán lemez, azt is a neten fogjuk terjeszteni, bárki szabadon letöltheti majd. Úgy vélem, hogy az élő zenének élőben, koncerten kell megszólalnia, azt a hangulatot, érzést nem adhatja vissza semmilyen hanghordozó, ami egy bulin van.

Mik a terveitek? Hova szeretnétek eljutni, eljuttatni a zenéteket?

Vannak tervek, vannak álmok és van a realitás is. Jó lenne persze megélni a muzsikálásból, de ehhez nagyon hosszú és rögös út vezet. Ráadásul a hazai rockpiac túl szűk ahhoz, hogy sok zenekart legyen képes eltartani. Így inkább maradunk a földön két lábbal, írjuk a dalokat, felvesszük őket, koncertezünk, és ha valakinek tetszik, amit csinálunk, annak nagyon örülünk. Ha sokaknak tetszik, az nagyon jó, ha keveseknek, netán senkinek, az sem baj. Mi élvezzük és ez a lényeg.

Rockváltó: Melyik az a zenekar, akit ajánlanátok a következő interjúra?

Remorse

Weboldal: www.nfcs.hu

Myspace: www.myspace.com/nfcsmusic

-Boltsek Andrea-

[2009. szeptember]

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!