Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Az idén 25 éves zenekar márciusban jelentette meg legújabb lemezét, Az lesz a győztes címmel. A két neves esemény kapcsán kérdeztük Paksi Endrét az új lemezről, a 25 évről, és nem utolsó sorban a hamarosan megjelenő könyveiről.

 

 

 

 

Megszokhattuk már, ha szeptember: új album. Most azonban másfél év telt el az új lemez megjelenéséig. Mi ennek az oka?

Tudom, hogy jószándékú a kérdésed, de kénytelen vagyok ezzel kapcsolatban egy kis kitérővel kezdeni. Én úgy gondolom, hogy az Ossian albumainak megjelenését egyfajta mesterségesen gerjesztett, ellenséges, „már-megint-lemezt-adnak-ki” hisztéria-kampány veszi körül és ez már az Árnyékból a fénybe idején elkezdődött.. A mostani albumnál többen még a megjelenést sem várták meg és már decemberben – három hónappal az album megjelenése előtt, amikor még stúdióban voltunk – elkezdték a szokásos névtelen fórum-gyalázkodást, hogy „összecsapjuk a lemezt és szar lesz”, aztán jött a visszatérő „az újkori Ossiannak nincs egy jó lemeze sem, bezzeg a régi mind jó” szöveg... nos, ha az én valamelyik régi kedvencem több mint tíz éve nekem nem tetsző albumokat alkot, én egyszerűen nem foglalkozom velük és hallgatok mást, hiszen annyi jó muzsika van. Ezek az arcok azonban kitartóan fikkantanak minket évről-évre nyilvános helyeken. El kell árulnom, hogy az egész mögött néhány olyan ember és a cimborái állnak, akinek a mostani Ossian létezése és sikere hihetetlenül fáj, más szóval „hazabeszélés” folyik... semmi gond, erre szokták mondani, hogy: „a kutya ugat, a karaván halad…”:-)  Elnézést, hogy eltértem a tárgytól, de ezt muszáj volt elmondanom. A kérdésedre válaszolva, mindössze annyi történt, hogy még több időt és energiát fektettünk az új dalok kidolgozásába. Ma már a letöltések világában lemezt csinálni egyáltalán nem anyagi kérdés – hiába hazudozzák ezt egyesek – nekünk a közös zenélés, az új dalok megalkotása örömet jelent és remélem vannak, akik hasonlóan éreznek velünk.

Nem lehet azt mondani, hogy unatkoztok. Ez az év is igen mozgalmas: új lemez, jubileumi koncert. Mit tudsz róla, milyen a fogadtatása az Az lesz a győztes albumnak?


A Közönségnek tetszik és nekünk csak ez a fontos!!! Ismét a Mahasz eladási listájának első helyén nyitottunk a megjelenés hetében és a bulikon az emberek ugyanolyan lelkesen fogadják az új számokat, mint a régebbi klasszikusokat.


Rendszeres koncert látogatók tapasztalhatják, hogy frissült a repertoár. Nagy örömömre a címadó dal is hallható. Jól érzem, hogy ez a nóta az örök klasszikus Ítéletnap „szintjén” mozgatja meg az embereket?

Először Erdélyben játszottuk el egy olyan sportcsarnokban, aminek borzasztó volt az akusztikája, csengett-bongott az egész terem, még a teltháznyi tömeg sem segített ezen. Ennek ellenére a dal valami hihetetlen erővel szólalt meg és rögtön éreztem, hogy állandó helye lesz a koncert-programunkban. Nagy örömmel tapasztaltam a youtube-on, hogy néhány ilyen kaliberű balladánk, annak ellenére, hogy nem játsszuk őket élőben, több százezres nézettséget-hallgatottságot tudhat magáénak. Én bízom benne, hogy ez a dal is felzárkózik idővel ezek közé!

Elnézve a koncert menüt, egyre több a külhoni felkérés. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Az Ossian nem média-hátszél csapat, minket agyonhallgatnak a rádiók és a tévék, ezért lassabban terjed a hírünk, de megállíthatatlanul. Sőt, egy szerkesztő barátom megmutatta az sms-t, melyben a főszerkesztője név szerint tiltotta meg neki, hogy minket leadjon a műsorában. És ezek a körök lármáznak folyton kirekesztésről???  De a szervezők között is létezik hírláncolat és tudják, hogy mi sikeres koncerteket adunk. Ráadásul a trianoni gúny-határokon kívül a hazai futtatott bandák rögtön padlót fognak, ott még nem hat annyira az agymosás és a ráerőltetés, mint itt nálunk. Budapesttől 7-800 kilométerre csodálatos érzés megtapasztalni, ahogy éneklik a dalainkat, pedig ott még a lemezeink sem nagyon kaphatóak...


Kevés hazai zenekarnak adatik meg, hogy fennállásának 25. évfordulóját ünnepelje. Nálatok elérkezett ez a kivételes pillanat. Tudom nehéz... de megpróbálnád értékelni röviden az elmúlt 25 évet?

Lehetetlent kérsz...:-))  Egyszer egy kóla - :-)) – mellett szívesen mesélek neked, de az bizony egész estés történet lesz...:-))  A lényeg, hogy létezünk!!!

Érezni az albumokon, hogy nagy az összhang köztetek. A „legújabb” zenésztárs Erdélyi Krisztián is már 10 éve erősíti a csapatot.  Hogyan tudjátok fenntartani ezt az összhangot? Gondolom szükség van kompromisszumokra...

Természetesen igen. Gondolj bele, hogy az úgynevezett „civil” életben is milyen nehéz egy harmonikus partner-kapcsolat létrehozása és fenntartása, pedig ott csak két embernek kell egymáshoz idomulnia, a jelen esetben pedig öt, eléggé különböző vérmérsékletű zenésznek...:-))  De ami nagyon fontos, hogy a lényegi pontokban nagyon hasonló a világról alkotott véleményünk, tudjuk, hogy a másik is jót akar a csapatnak, és ez sok mindenen átsegít bennünket.

Sokunk örömére újra kiadásra kerül  Paul Trent néven íródott 6 könyved, plusz egy eddig még kiadatlan. Milyen fogadtatásra számítasz?


Én csak azt remélem, minél több emberhez eljutnak majd és tetszik is nekik, én 15 év után szinte friss szemmel, kívülállóként olvastam újra őket és úgy vélem, kiállták az idő próbáját, olvasmányosak és szórakoztatók, örülök, hogy annak idején nekivágtam és kipróbáltam magam ebben a műfajban is...

Mit gondolsz? Regényeid olvasói zömében az Ossian rajongó táborából kerülnek ki? Vagy nincs ennyire szoros összefüggés?

…annak idején többször láttam utcán, buszon olyan emberek kezében a könyveimet, akik nem hiszem, hogy a Rockzenét is szerették, de ez így van rendjén és én nagyon örültem ennek!http://www.ossian.hu
http://www.facebook.com/OssianOfficial

-Elvira-

 

 

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!