Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

Csodát látott Gyõr városa 2010. március 25-én és 26-án! Nem mindennapi esemény, hogy egy százharmincezres lélekszámú város két egymást követõ estén két világhírû rock ikon koncertjének is házigazdája legyen, pláne nem -külön produkciók résztvevõiként -egyazon zenekarból, esetünkben a Deep Purple-bõl! Hasonlóan példa nélküli a tribute világban, hogy egy emlékzenekar az általa képviselt "anyazenekar" két alapítótagjával lépjen közös koprodukcióban színpadra egymás után. A rendhagyó eseménysorozat tehát méltán számíthatott fokozott érdeklõdésre, ennek megfelelõen az 550 fõ befogadóképességû gyõri Richter Terem mindkét alkalommal teltházat produkált, sõt sok érdeklõdõnek már csak a "minden jegy elkelt" felirat jutott. Nem meglepõ ez Jon Lord koncertje esetében, ha arra gondolunk, hogy a tavalyi, budapesti MüPa-Millenáris sorozat összesen több mint 2000 látogatót vonzott, annál érdekesebb viszont a Gyõri Ütõsfesztivál vonatkozásában, amely idén tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és soha még ilyen zajos sikert nem aratott, mint most, mikor Ian Paice neve állt a plakátok fejlécén. A Cry Free szereplése mindkét esetben kulcsfontosságú volt, hiszen a srácok a Deep Purple tagjait "helyettesítették" Lord szimfonikus rock koncertjén és Paice dobbemutatóján is.

Nyolcadik alkalommal lépett közösen színpadra Jon Lord és a Cry Free. Az idei koncertprogramban a tavalyihoz képest csak két dal esetében volt változás, a mûsor továbbra is a korszakalkotó Concerto for Group and Orchestrán és a Mester szólóalbumain (Sarabande, Pictured Within) alapult. Igazi újdonságot jelentett azonban, hogy a férfiénekre íródott dalok elõadása ezúttal nem a Lord turné hivatalos énekesére, a velszi származású Steve Balsamo-ra, hanem a magyar Deep Purple Cover Band frontemberére, Scholtz Attilára várt. Atka az utolsó pillanatban "ugrott be" az egyéb kötelezettségei miatt távol maradó Balsamo helyére, mellyel kivívta a menedzsment háláját. Lord mester maga is többször megköszönte neki a segítséget, és gratulált a sikeres énekesi debütáláshoz. Elismerõen szólt a zenekar maximális felkészültségét illetõen is, és külön gratulált Lee Olivér gitáros kiemelkedõ teljesítményéhez. Mivel a Gyõri Filharmonikusok produkciója is elnyerte tetszését, Rácz Márton karmestert pedig a világ legjobbjai között tartja számon, ezzel a csapattal kíván fellépni az ausztriai Imstben május 9-én, majd turnéra indulni szeptemberben Közép-Kelet-Európában, melynek egyik állomásaként -új programmal -a Mûvészetek Palotáját is útba ejti majd, várhatóan szeptember 18-án.

Elsõ ízben muzsikált viszont együtt Ian Paice Purple dobos és a Cry Free. Paice mester önálló dobbemutatóját rövidre fogta, hogy minél több idõ maradjon dobklinikája második részére, melynek során zenekari környezetben mutatja be egyéni stílusát. Az eredetileg tervezett 2-4 közös dal helyett 6 nótát adott elõ a magyar Deep Purple Cover Band-del. A mûsort (Burn, Stormbringer, You Keep On Moving, Perfect Strangers és Highway Star) a legendás dobos és a Cry Free tagjai együtt állították össze félórával(!) a kezdés elõtt, és próba illetve beállás nélkül adták elõ õket. A teljesen spontán minikoncert így is olyan sikeres volt, és úgy magával ragadta a 61 éves doboslegendát is, hogy õ maga kezdeményezett ráadásdalt, ami természetesen nem lehetett más, mint a Smoke On The Water. Paice szintén elismerõen szólt a zenekarról, és el is kezdett tárgyalni a szervezõkkel egy budapesti folytatásról.

A Deep Purple - Cry Free együttmûködések sora azonban még a tavaszi szezonra sem ért véget, hiszen bõ egy hónap, és hazánkba érkezik a zenekar és a Wigwam Rock Palace meghívására egy harmadik DP alapítótag, Nick Simper is. A kiváló basszusgitáros, akinek a nevéhez olyan dalok fûzõdnek, mint a Hush vagy a Wring That Neck, saját csapatával egy egész koncertprogramot szentel a Purple korai, progresszív idõszakának megidézésére, de természetesen színpadra lép a Cry Free-vel is. Az eredeti felállású Deep Purple rajongóinak kötelezõ a részvétel 2010. május 7-én a Wigwamban, de Atkáék nem feledkeznek meg a késõbbi DP korszakok kedvelõirõl sem.

Aki pedig az izgalmas hírek hatására "nem bír magával", és máris látni akarja a zenekart, megteheti, ha elmegy a Rocktogonba most szombaton, ahol 20 órától muzsikálnak a srácok. Vendég: Tóth csaba basszusgitár (Závodi Janó Cream Emlékzenekara, Chubby Blues).

-Atka-

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!