Keresés
BuliajánlóMegosztom a Facebookon Megosztom az Iwiwen Megosztom a Tumblren Megosztom a Google Readeren Megosztom a Google Buzzon

A koncertek sajátossága, hogy  a bulizni vágyók kiélhetik az élő zene iránti vágyaikat. A zenekar a színpadon nyomja a zenét, jobb esetben jó zenét. A rajongók, fanatikusok, érdeklődök pedig közel-távolból figyelik, átélik,  élvezik az eseményeket.

A pécsi koncertet a Tirana Rockers (R.I.P. Daczi Zsolt, Nagy Máté, Metal Angel, Retek, Mikky Slade, Gubás Tibi) kezdte meg. Tudomásunk szerint igen fáradtan érkeztek Ukrajnából, de a koncertet igazi rock’n roll hangulat jellemezte. Régen talán dirty jelzővel is illették az ilyen zenét, most már cizelláltabb részletességgel szokták keresgélni a stílusjegyeket. Nem gondolom, hogy most erre kellene nekem is vállalkoznom. A lényeg azonban az,  hogy a húzós, rock zene kedvelőinek  érdemes odafigyelni az “újra alakult” zenekarra. Előbújtak és már mutogatják erejüket. Gubás Tibi hangja kiteljesedik ebben a  zenében. Daczi Zsolt emlékének köszönhetően akaratlanul is figyeli az ember a gitárokat. Nem kellett csalódnunk.
Feltétlen meg kell jegyezni itt Metal Angel nevét , aki basszgitáron játszott a Tiranaban.  Ő ugyanis az az ember, aki okos lehetőséget teremtett a Ripper Owens koncertre úgy, hogy magyar zenészeket álmodott a világhírű énekes mögé. Respect Metal Angel!

Ripper Owens egy viszonylag új energiaital nemzetközi reklámarca. Továbbá baseball sapka, pólók, licenszek stb. kötődnek hozzá.Többek között a Judas Priest, Beyond Fear, Iced Earth már legendás énekese.
Nagyon nehéz manapság énekesi poszton is maradandót felmutatni. Olyan minőséget és sajátos stílust kell bemutatni, ami egyedülálló a világon.
Ripper Owens méltán pályázhat jelenleg a nemzetközi porondon a “világ egyik legjobb” metál énekese címre. Miért?!

Erről saját maga meggyőződhetett az a kb. 300 ember is, aki  a Pécsett szervezett Tim Ripper Owens koncerten jelen lehetett. Informátorok szerint a külföldi bulik is 400-500 emberrel zajlottak és igen jó vélemények keringenek az interneten ezekről. Unikum volt ez a koncert végre itthon és  a környéken.

Mi mással indulhatna egy Ripper koncert, mint a Painkillerrel. A metál dalok közül az egyik legjobban megkomponált szerzemény. Őrült erővel és energiával bíró szám, amiben a zenészeknek szinte tornamutatványokat kell végrehajtani. Főleg élőben.
Ritmus, tempó, technika és eszméletlenül eltalált feeling. Ennyi szubjektív megjegyzést engedtessék meg, bár véleményem szerint ez erősen objektív megítélés is lehetne.

Itt végre megemlíthetem  a zenekart: Szijártó Zsolt (Szupermen), Király Zoltán (piócásember), Jung Norbert, Mezőfi József.
Aki kicsit is jártas a rock-metál műfajban, annak nem kell őket bemutatni. A kicsi hazánk által termelt zenészek száma meglehetősen magas. Más kérdés , hogy az érvényesülésük elé olyan akadályokat dobál a média és a hozzá nem értő “szakmai”személyek közössége, amit megmászni még a tibeti serpáknak is nehézséget okozna.

Az említett zenészek azonban hazánk legjobbjai közé tartoznak elismerten is.
Most volt alkalmuk és módjuk bebizonyítani Ripper oldalán. Jelentem: sikerült!

Minden tekintetben felkészültek. Az egy dolog, hogy a dalokat megtanulják, de le is tudták játszani. Nem is akárhogy...A cikk előtt összehasonlítottam a külföldi Ripper Owens tribute zenekarokkal (lsd. youtube)és egy képzeletbeli versenyben (szerényen) az első három helyezés egyikét bizony elhozták volna  a magyar fiúk.
Mondhatja bárki, hogy elfogult lennék? Igen persze hát (egy kedves rokonom mondása). Ez esetben még egy adalék: Tim Ripper Owens saját véleménye szerint is a magyar zenészek kiváló zenészek, a dalokat kitünően adják elő és nagyon jó munkát végeznek.
Honnan tudom? A válaszom egyszerű. Saját maga mondta nekem.

Tim Ripper Owens ugyanis vérbeli profi és nem hesegeti el az egyszerű halandót, ha kérdést tesz fel neki. Nem vittem el kocsmázni, de minden kérdésre készséggel válaszolt.
Személy szerint nekem az is érdekes volt, amit az énektechnikájáról elmesélt, de az nem egy koncertbeszámoló keretébe való.

A koncert olyan dalokból állt, ami önmagában már a metálzene ünnepe és akinek nem tetszik, az nyaljon sót....(a nem hivatalos tracklista a beszámoló végén)
A szerencsésen összeállított csapat olyan alapot tett Ripper alá, amit “csak” meg kellett koronázni. Ez a szerény és jófej srác olyat énekelt a koncerten, hogy a nyál csordult ki a számon.Na jó, ez nem igaz, nem vagyok veszett.
Leírom, pedig nagyon kritikusan nézem az énekeseket. Ripper Owens hamis hang nélkül, brutális erővel, minden hangot a CD felvételhez igazítva és mindenek előtt felszabadulva , örömmel tolta végig a koncerten.
Igen, van ilyen ! Még ezeket a dalokat is végig lehet így énekelni.


A saját szerzeményei is tökéletesen simultak a Judas Priest, Beyond Fear stb szerzemények közé. A végén kétszer is visszatapsolta a bandát a lelkes tömeg.  Számomra gyermeki örömöt jelentett az utolsó dal, amit mostanában a Disturbed is feldolgozott: Living After Midnight.
Külön öröm megjegyezni, hogy a világhírnévnek örvendő sztár a nézőkkel is tudott a színpadról kommunikálni. Természetesen nem Ripper kommunikációs készségét kérdőjeleztem meg, de az angol nyelven folytatott kommunikációba több néző is bekapcsolódott és ez végre azt is jelenti, hogy a metál-rock műfaj kedvelőit sem lehet csupán a sörfogyasztó bőrkabátokkal azonosítani már, ha valaki merészelte volna még...
A nézők között a korosztályok széles palettáját láttam. A nemek eloszlásában a szebbik nem is szép számmal és szép példányokkal (sicc!) képviseltette magát.


Két mondat erejéig (ha mégis több lesz, bocs) a sötét oldal is előkerül belőlem.
Pécsi koncertet,pécsi szemmel látva,a kulturális programokkal teletűzdelt, állandó rendezvényekkel és új előadásokkal ellátott városban egy ilyen eseményről kitenni pár plakátot, nagyon kevés.
A nézők, látogatók, rajongók (kinek ahogy tetszik) száma sokkal nagyobb is lehetett volna, promoció, marketing, reklám. Ezeket érdemes használni az itthoni rock-metál életben is.
Az egész turné leszervezéséhez, viszont gratulálok.

Köszönöm a figyelmet.

Tim Ripper East Tour:

02.11.  Babalul Uzgorod, UKRAINE
02.12.  Route 66 Club Kiev, UKRAINE
02.03.  Metropolis Illichevsk-Odessa, UKRAINE
02.15.  Colosseum Club Lugansk, UKRAINE
02.16.  Club Liverpool Donetsk, UKRAINE
02.17.  Oldies Sibiu (Nagyszeben), ROMANIA
02.18.  Thunder Rock Club Odorheiu Secuiesc, ROMANIA
02.19.  Pécs Zion Pécs, HUNGARY
02.20.  Kulturhaus Bucharesr, ROMANIA
02.21.  Menza Pri Korithu Ljubjana, SLOVENIA

Track list:

Panikiller
Believe
Victim Of Changes
Blood Stained
Scream Machine
Metal Gods
The Ripper
Burn In Hell
The Human Race
Breaking The Law
Grinder
United
Heaven And Hell
Starting Over
One On One
Living After Midnight

 
Hírek
Phoenix Rt

Kicsivel több mint egy évvel a MI KELL TÖBB?! c. lemezük megjelenése után a zenekar egy vadonatúj dallal jelentkezik, mely már az előfutára az ősz elejére tervezett új anyagunknak.

Bővebben...
 
Road

Csuja Imrével forgatott a Road, most a turnécuccait sorsolja ki a zenekar

Bővebben...
 
Vale of Tears

VALE OF TEARS - ÚJ FELÁLLÁS

Bővebben...
 
Pokolgép

Kalapács József szerint az első és utolsó az Arénában

Bővebben...
 
Dreamgrave

Megjelent a Dreamgrave "Monuments" c. albuma két exkluzív élő bónusz dallal

Bővebben...
 
Facebook


Archívum
Metal TOP100
Oldalunk tagja a

listának!
Klikkelj az ikonra, hogy lásd a lista állását!